Ἡ Ἀθήνα ἔχασε τὸν θεμελιωτή της.

«…Δὲν συμφωνῶ μὲ τὴν μετονομασία αὐτῆς, ΑΥΤΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.
Ὅλος ὁ χῶρος καὶ ὁ περίγυρός του, μὲ τὸ Θησεῖο,  (Ναὸς τοῦ Ἡφαίστου), ἀνήκει καὶ θὰ ἔπρεπε νὰ συνεχίσει νὰ ἀνήκει στὸν Ἥρωα Θησέα..»

Νεφέλη, Συμφωνῶ!

Χλόη

Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗ ΤΗΣ.

Ήρωα Θησέα, οι μελλοθάνατοι σε αποχαιρετούν.

Είναι λίγες ημέρες τώρα που διαβάζω για την μετονομασία της Πλατείας Θησείου σε Πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ.
ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΩΣ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ, ΔΙΑΓΩΝΊΩΣ ϰ´ ΠΛΑΓΙΩΣ.
Είναι μερικά πράγματα που ΔΕΝ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΝΤΑΙ.
Δεν συμφωνώ με την μετονομασία αυτής ΑΥΤΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.
Όλος ο χώρος και ο περίγυρός του με το Θησείο, (Ναό του Ηφαίστου), ανήκει και θα έπρεπε να συνεχίσει να ανήκει στον Ήρωα Θησέα, τον ΘΕΜΕΛΙΩΤΗ της πόλεως των Αθηνών. Εκείνον που ένωσε όλους του μικρούς Δήμους και έβαλε τα θεμέλια για μια Αθήνα που αργότερα έγινε «η ζαφειρόπετρα στης Γης το δακτυλίδι».
Εκεί είναι και το άγαλμά του. Έστω και πολύ αργά, είδαμε και πάθαμε, ύστερ᾽από μερικές χιλιάδες χρόνια, το 2002, να τού στήσουμε άγαλμα.
Τώρα το άγαλμα του Θησέα θα συντροφεύει μια πλατεία που δεν θα έχει το όνομά του. Δεν είναι ξεκάρφωτο αυτό;;;
Είναι μερικά πράγματα από την ιστορία της πόλης που ΔΕΝ παραγράφοντα, δεν παραχωρούνται, δεν διαγράφονται. Ούτε ένας, μα ούτε ένας από τους κυρίους δημοτικούς συμβούλους δεν έφερε αντίρρηση;;;.
Στις μέρες μας, που επιχειρείται πανταχόθεν να μπεί στη λήθη η Ιστορία μας, θεωρώ ότι κι αυτό είναι ένα χτύπημα εναντίον της.
Κάποια άλλη πλατεία ίσως, όχι τόσο μεγάλης ιστορικής σημασίας, θα έπρεπε να πάρει το όνομα της πολύ σπουδαίας αυτής ελληνίστριας που έδωσε απλόχερα την επιστημονική ζωή της σε έργο για την Ελλάδα, που όλοι μας αγαπήσαμε, που τιμούμε, και έχουμε διαβάσει τα βιβλία της.
Το φαντάζεται κανείς, η πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde) ἤ η πλατεία της αψίδας Carousel ἤ Etoile στο Παρίσι να έπαιρνε ξαφνικά το όνομα ενός Έλληνα που θα είχε κάτι προσφέρει στο γαλλικό κράτος;;;;
Τα τοπωνύμια με τέτοια ιστορική αξία δεν πρέπει να αλλάζουν και… κοντολογίς, οι Γάλλοι δεν θα το έκαναν ποτέ.

Νεφέλη Ὠκεανίς

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply