Γιατί ἡ Τουρκία καλλιεργεῖ ἐχθρικό κλίμα μέ τήν Ἑλλάδα;

1961 σαν σήμερα.—Οι πραξικοπηματίες της Άγκυρας απαγχονίζουν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της Ελληνικής παροικίας Κωνσταντινουπόλεως. Αργότερα, πολύ αργότερα, θα βγει στο φως από την εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς», ο ακόλουθος διάλογος του τότε πρωθυπουργού της τουρκίας, Μεντερές με τον τότε υφυπουργό Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, Γεώργιο Θεμελή, που έγινε στο Παρίσι, τότε που η … φιλία μας με την τουρκία δεν είχε ακόμα διαταραχθεί. Παρόντες ήσαν και οι τότε Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και της Ελληνικής Αεροπορίας. Ο Θεμελής ρώτησε τον Μεντερές:

  • Γιατί υπάρχει τόση εχθρότητα εκ μέρους του λαού σας προς τους Έλληνες; Μας συνδέουν τόσα συμφέροντα κι η φιλία είναι απαραίτητη. Εμείς δεν σας προκαλέσαμε ποτέ.
  • Άκουσε, Γιώργη εφέντη, απάντησε ο Μεντερές, που ήξερε άριστα την ελληνική γλώσσα. Σεις οι Έλληνες είστε έξυπνοι κι ικανότεροι από μας. Υπερέχετε πολύ στο μυαλό. Αν λοιπόν αφήσουμε τον λαό μας να ζήσει φιλικά και ειρηνικά μαζί σας, γρήγορα θα γίνουμε όλοι χαμάληδές σας. Γι’ αυτό η τουρκική ηγεσία έχει χρέος εθνικό να υποδαυλίζει το μίσος εναντίον των Ελλήνων. Το κατάλαβες;

Ἑλλινοϊστορεῖν

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply