Ἡ Τρόικα ἀπαιτεῖ κατασχέσεις ἐξπρές γιά χρέη πρός τό δημόσιο – «Κόλασις» θά εἶναι ἡ ἐπιθεώρησις…

Με «ντιρεκτίβα» τις μαζικές και εξπρές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις προσέρχεται η τρόικα στην Αθήνα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ ζητά επιτάχυνση της ενεργοποίησης του μέτρου των ηλεκτρονικών -μέσω e-mail προς τις τράπεζες- δεσμεύσεων και κατασχέσεων καταθέσεων, θυρίδων και επενδυτικών χαρτοφυλακίων για όσους καθυστερούν να καταβάλουν τους φόρους για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας καθώς και για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Πηγές από την Κομισιόν επισημαίνουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας που ανοίγουν σήμερα το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα το κύκλο της αξιολόγησης θα είναι άτεγκοι και δεν θα επιδείξουν καμία ανοχή στο θέμα των επιδόσεων του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ζήτημα στο οποίο κατά την τρόικα παρουσιάζονται καθυστερήσεις και ολιγωρία εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Το κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επιστρέφει με άγριες διαθέσεις διαμηνύοντας ότι η νέα αξιολόγηση του προγράμματος θα εξελιχθεί σε «Γολγοθά για τις ελληνικές αρχές».

H κατηγορηματική άρνηση του πρωθυπουργού στις επαφές του με την ηγεσία της ΕΕ να συζητήσει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εφόσον απαιτηθούν, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες. Πηγές της Κομισιόν τόνιζαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απορρίπτει εκ προοιμίου συζητήσεις για πρόσθετα μέτρα όταν δεν καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων.

Λεπτομερής ενημέρωση

Οι ελεγκτές αναμένουν λεπτομερή ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί η μνημονιακή υποχρέωση σχετικά με την αναθεώρηση της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η δίωξη για σημαντική φοροδιαφυγή, ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος κατέβαλε τον εκτιμώμενο φόρο σε περιπτώσεις διακανονισμού.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα γίνουν σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και θα πρέπει οι υπουργοί οικονομικών να έχουν πλήρη εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα γίνει η πρώτη συζήτηση επί του χρηματοδοτικού κενού που θα πρέπει να καλυφθεί.

Στόχος του προέδρου του Eurogroup είναι οι τελικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί είτε στη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών στις 14 Νοεμβρίου είτε το αργότερο στις 9 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, χωρίς να θέλουν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για το ύψος και τους όρους του νέου προγράμματος, αποσαφηνίζουν ότι η νέα βοήθεια θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνδρομή «τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Κομισιόν το τρίπτυχο «πάταξη φοροδιαφυγής-μεταρρύθμιση στο Δημόσιο-ιδιωτικοποιή­σεις» αποτελεί κλειδί για τη μετάβαση στο νέο Μνημόνιο με όσο γίνεται λιγότερο επαχθείς όρους για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από αύριο οι ελεγκτές θα απαιτήσουν να διαπιστώσουν αν έχει διασφαλιστεί ότι όλες οι συναλλαγές που σχετίζονται με τα ακίνητα στη χώρα έχουν καταχωριστεί ηλεκτρονικά και ότι θα χρησιμοποιηθεί μία τυποποιημένη μορφή για την καταχώριση.

Στην έδρα της Κομισιόν εκφράζονται ορισμένες επιφυλάξεις για το κατά πόσο έχει πλήρως διασφαλιστεί ότι τα τέλη των συναλλαγών προς το κράτος μεταφέρονται αυτόματα στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Διευκρινίσεις θα ζητηθούν και για τις δραστηριότητες της Επιτροπής Υγείας, που στοχεύει στην παρακολούθηση και την αναθεώρηση του καθεστώτος αναπηρίας και στην εξασφάλιση ότι οι συντάξεις αναπηρίας αντιστοιχούν σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Ωστόσο, αγκάθια παρουσιάζονται και στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όπου η τρόικα διαπιστώνει αστοχίες στη εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και θα επανέλθει επιτακτικά στο θέμα της θεσμοθέτησης τριμηνιαίων ελάχιστων στόχων για το σχήμα κινητικότητας. Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αναμένουν και τα επόμενα βήματα σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας για την ενοποίηση και συγχώνευση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΑΙΠΕΔ

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου η τρόικα αναγνωρίζει επισήμως ότι έχουν ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση χωρίς έως τώρα να έχει καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αναμένεται να υπογραμμίσει ότι πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα η ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ, εφαρμόζοντας έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, με τριμηνιαίες εκθέσεις.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ που ξεκινά τις κατάλληλες προσκλήσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμό για λιμάνια μέσω της παραχώρησης μεμονωμένων τερματικών ή μέσω της πώλησης μετοχών σε εταιρείες λιμένων «πλήρους παραχώρησης» (master concessions). Το μήνυμα της Κομισιόν είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης αυτών των λιμενικών αρχών και ειδικότερα των 12 κύριων λιμένων προς αποκρατικοποίηση μέσω της πώλησης παραχωρήσεων σε επικερδείς δραστηριότητες.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply