Οἱ σεβαστὲς κυρίες Λέπρα, Χολέρα, Πανούκλα, Φυματίωσις.

Οἱ σεβαστὲς κυρίες Λέπρα, Χολέρα, Πανούκλα, Φυματίωσις.1Ἡ ἀποστασιοποίησις μας ἀπὸ τὴν πραγματικότητα,  εἶναι μία σταθερὰ ἀξία, ποὺ δὲν χάνει ποτὲ κάτι ἀπὸ τὰ ὅσα κέρδισε.
Εἶναι θαυμάσιο νὰ διαβιοῦμε μέσα στὰ ἀποστειρωμένα μας σπίτια, μὲ πληροφόρησι ἀπὸ τὶς τηλεοράσεις μας, γιὰ θέματα ποὺ πολὺ πιθανὸν νὰ μὴν ἀντικρύσουμε ποτέ!
Τέτοια θέματα, ὅπως γιὰ παράδειγμα αὐτὲς οἱ τέσσερις ἀσθένειες-μάστιγες τῶν περασμένων αἰώνων, ποὺ θὰ μποροῦσαν θαυμάσια νὰ γίνουν ἀντικείμενα ἐρεύνης, ἤ, ἀκόμη καὶ ταινία, ἐμᾶς δὲν μᾶς ἀγγίζουν. Εἶναι ἔξω ἀπὸ τὴν πραγματικότητά μας…
Τοὐλάχιστον ἔτσι πιστεύουμε…

Αὐτὸ ὅμως ποὺ ἀγνοοῦμε εἶναι ἡ ἄλλη πραγματικότης… Αὐτὴ ἡ πραγματικότης ποὺ μᾶς ἀφορᾶ μέν, ἀλλὰ ποὺ κατὰ πῶς φαίνεται, δὲν θὰ προλάβουμε νὰ ἀντιδράσουμε γιὰ νὰ τὴν γνωρίσουμε.
Τί ἐννοῶ;

Σὲ αὐτὴν τὴν εἰκόνα: καθὼς ἐπίσης καὶ σὲ αὐτήν:

βλέπουμε δύο κάρτες ἑνὸς παιχνιδιοῦ, ποὺ ἔως σήμερα ἔχουν ἀποδειχθῇ …προφητικές.
Δῆλα δή, ἀπὸ τὴν ἀρχή τους αὐτὲς οἱ κάρτες, ἔως τὸ τέλος τους, εἶναι σὰν νὰ μᾶς περιγράφουν τὴν πορεία τῆς ἀνθρωπότητος.
Ἐὰν συνυπολογίσω φυσικὰ καὶ κάποιες ἄλλες παραμέτρους, ὅπως γιὰ παράδειγμα τὶς πλάκες τῆς Γεωργίας, τὸ ὅ,τι πράγματι, ὅλοι οἱ ἡγέτες, ἕνας ἕνας, ὑποτάσσονται στὶς ἐπιταγὲς τῆς νέας (καὶ παλαιᾶς) τάξεως πραγμάτων, τὸ ὅ,τι οἱ τράπεζες ὅλου τοῦ πλανήτου ἐπίσης σταδιακῶς περνοῦν κάτω ἀπὸ τὸν ἔλεγχο τῶν κεντρικῶν τραπεζῶν…. τότε ἔχουμε πρόβλημα.
Πλησιάζει ἡ στιγμὴ ποὺ θὰ ζήσουμε ἐκ νέου στιγμές, σὰν κι αὐτὲς ποὺ ἔζησαν ἐκατομμύρια ἄλλοι λαοὶ πρὸ ἀρκετῶν ἐτῶν, μὲ ἀπίστευτο ἀριθμὸ νεκρῶν ἀπὸ ἐπιδημίες.
Ἐπιδημίες ὅμως ποὺ θὰ ἔχουν σὰν βάσι τους ἰούς, μεταλλαγμένους σαφῶς, ἀπὸ πανοῦκλες, χολέρες, φυματιώσεις, λέπρες…
Διότι τὰ στελέχη αὐτῶν τῶν ἀσθενειῶν πλέον θεραπεύονται, ὅταν ἁπλῶς πρόκειται γιὰ αὐτὲς τὶς ἀσθένειες. Ὅταν ὅμως περάσουν μέσα ἀπὸ τὶς ἐπεμβάσεις τῶν «ἐπιστημόνων» αὐτὰ τὰ στελέχη, μετατρέπονται σὲ φονικοὺς ἰοὺς γιὰ ὅλην τὴν ἀνθρωπότητα.

Λέτε νά μήν μᾶς συμβῇ;
Μὰ ἤδη σὲ φτωχογειτονιὲς τοῦ πλανήτου τὰ πειράματα δίδουν καὶ παίρνουν… (Νά θυμηθοῦμε τήν Αϊτή; Τήν Ἀφρική; Τήν Νοτιοανατολική Ἀσία;)
Τὰ πειράματα ἔχουν ὁλοκληρωθῇ. Γρίπες, μολυσμένες μὲ ἕνα σωρὸ μολυσματικὰ στελέχη, ἀπὸ τὶς παραπάνω ἀσθένειες, εἶναι πανέτοιμες νὰ ἐπιπέσουν στὰ κεφάλια τῶν πληθυσμῶν γιὰ νὰ τοὺς μειώσουν δραστικῶς. Καὶ τώρα πιὰ τελείωσαν τὰ ψέμματα…
Ἤδη τὰ ἀποτελέσματα μᾶς τὰ ἔχουν ἀνακοινώσῃ. Μένει μόνον νὰ ὁλοκληρωθῇ τὸ πείραμα.

Φιλονόη.

Ἡ παρακάτω ἀνάρτησις, ἄν κι ἀφορᾷ σὲ κάποιαν πρόσκαιρο ἀνοησία τοῦ «φιλοθεάμωνος κοινοῦ» παραμένει ἐπίκαιρη. Καὶ γιὰ τὶς προτιμήσεις τοῦ «φιλοθεάμωνος κοινοῦ» ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν σοβαρότητα αὐτῶν τῶν ἀσθενειῶν.

Λέπρα, Χολέρα, Πανούκλα, Φυματίωση: Τέσσερις Υπέροχες Κυρίες.

Κάθε Δευτέρα, στις δέκα παρά κάτι, η Ελλάδα παραλύει μαζικά! Σταματάνε όλα, ταξί, σουβλατζίδικα, αστυνομικά τμήματα, νοικοκυριά, εφημερίες γιατρών, τρομοκρατικές επιθέσεις, πάρτι με κλόουν, δολοφονίες και πάρτι με δολοφονικούς κλόουν. Η Κόλαση παγώνει και τα σύνορα μένουν αφύλακτα! Ακόμα και στα μπουρδέλα οι θαμώνες ζορίζουν το σπέρμα να βγει πιο γρήγορα γιατί γνωρίζουν πως πλησιάζει η ώρα. Είναι η ώρα που αρχίζουν παράξενα συμπτώματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού…

Αρχίζει με ένα σύγκρυο, που σιγά-σιγά εξελίσσεται σε τρέμουλο. Επακολουθούν ασυγκράτητα δάκρυα και καταρροή, ορισμένοι δε ανεβάζουν και πυρετό. Στο τέλος έρχεται μια μαζική ανακούφιση και μπλοκάρουν τα τηλεφωνικά κέντρα από τις κλήσεις. Αν είσαι εταιρία παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, τότε καθώς κάνεις το κοινωνικό σου λειτούργημα, να κρυφακούς τις συνδιαλέξεις, θα ακούσεις άπειρες φωνές σε σχεδόν γηπεδική αρμονία να λένε λαχανιασμένες η μία στην άλλη : “έλα… το είδες;“.

Αν νομίζεις πως το έχω χάσει και περιγράφω κάποια αρρώστια βγαλμένη από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, οφείλω να σου δώσω συγχαρητήρια. Ή βρίσκεσαι σε κώμα ή ευτυχώς το Mega δεν έγινε ποτέ “Mega sou”. Αναφέρομαι στο Νησί. Αν πάλι ρωτήσεις “τo Νησί του Huxley;“, συγχαρητήρια, θέλω να σε γνωρίσω. Όχι αναφέρομαι στο Νησί της Victoria Hislop, την Σπιναλόγκα — όνομα να σου πετύχει! Το μέρος που στέλναν τους Χανσενικούς έτσι για  να πάρουν λίγο αεράκι… Τι, εστιάστηκες στο δράμα της όλης υπόθεσης και δεν γνωρίζεις τι είναι οι Χανσενικοί;

Δεν στα πρόφτασε ακόμα το Νησί αυτά; Που να στα προφτάσει θα μου πεις, εδώ το κανάλι το περιγράφει ως “συγκίνηση, πάθος και έρωτας σε μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή“. Κανένα πρόβλημα, είμαι εγώ εδώ για να στα προφτάσω με το Λέ και με το Πρα. Θα σε πάω μια γρήγορη βολτούλα στον κόσμο των επιδημιών, επιδημίες που παλαιότερα τρομοκρατούσαν τους πάντες, όταν ήταν “απολύτως φυσικό” να έχεις χάσει την μίση σου οικογένεια από κάποια αρρώστια. Σήμερα πλέον η μόνη επιδημία που τρομοκρατεί εσένα είναι οι εποχιακές γρίπες, και η μόνη επιδημία που τρομοκρατεί εμένα είναι η επιδημία της ηλιθιότητας. Άιντε να αρχίσουμε πριν σε πάρει ο διάολος!

 

Λέπρα: Στην πραγματικότητα έχει περισσότερο κλάμα και λιγότερο ρομάντζο απο ότι η τηλεοπτική μεταφορά της.

Λέπρα: Στην πραγματικότητα έχει περισσότερο κλάμα και λιγότερο ρομάντζο απο ότι η τηλεοπτική μεταφορά της.

Λέπρα

Η λέπρα, γνωστή και ως νόσος του Χάνσεν,  είναι μια χρόνια αρρώστια, που οφείλεται κυρίως σε δυο βακτήρια: το Mycobacterium lepromatosis και το Mycobacterium leprae. Οι λόγοι που είναι τόσο γνωστή και φοβερή, είναι διότι η λέπρα είναι α) τρομερά μεταδοτική β) χρόνια και γ) φρικιαστικά εμφανέστατη.

Για αρχή, η λέπρα υπολογίζεται πως υπάρχει εδώ και 4.000 χρόνια, αρκετός καιρός δηλαδή για να γνωριστεί καλά με το είδος μας. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα με εκτεταμένη στενή επαφή και με σταγονίδια από την μύτη (φτέρνισμα, βήχας). Από την στιγμή που κάποιος θα προσβληθεί μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μέσα σε μερικές βδομάδες, αλλά μπορεί να τα εμφανίσει ακόμα και 30 χρόνια μετά, εξ’ ου και το χρόνιο της όλης φάσης. Όπως κάθε καλή βακτηριδιακή μόλυνση, είναι ιδιαίτερα ζόρικη στην αντιμετώπιση, εκτός φυσικά από την περίπτωση όπου έχεις αντιβιοτικά που την “πιάνουν” . Το πρώτο αντιβιοτικό που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά της λέπρας ήταν μια σουλφόνη , με το όνομα dapsone. Παλαιότερες θεραπείες περιελάμβαναν υδράργυρο, αρσενικό, ελλέβορο, μπάνιο με αίμα ή κατάποση του, ακόμα και ευνουχισμό!

Το χειρότερο όμως είναι πως η λέπρα είναι εμφανής. Ξεκινάει από πληγές που εμφανίζονται πάνω σου που μπορεί και να μην τους δώσεις σημασία. Σιγά-σιγά προχωράει προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο δέρμα, στα μάτια, στα νεύρα και στα άκρα, με αποτέλεσμα να παραμορφωθείς. Κυριολεκτικά στα “τρώει”, με πιο ευπαθή όργανα τα χείλη, τα μάτια και  η μύτη. Είναι αρκετά πιθανό να χάσεις την αίσθηση και τον έλεγχο των μελών του σώματός σου που έχουν προσβληθεί. Αν προχωρήσει περαιτέρω υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί ακρωτηριασμός. Αυτό που δεν είναι πιθανό όμως και αποτελεί μύθο, είναι πως “χάνεις κομμάτια σου“, πως “κομματάκι κομματάκι την κάνεις“. Όχι, τα υπέροχα πατατάκια που τρως στα μπαράκια δεν είναι φολίδες δέρματος από τον λεπρό που ξύνεται πάνω από το μπολ (κατά το ανέκδοτο), σύνελθε! Είναι η πιτυρίδα του μπάρμαν, έχει τρομερό πρόβλημα ξηροδερμίας.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιδημία της ηλιθιότητας, προκάλεσαν το στίγμα της λέπρας, όπου διώχναν τους λεπρούς κακήν κακώς… Τους απομόνωναν σε μακρινά μέρη ή σε νησιά, συνήθως σε αισχρές συνθήκες διαβίωσης και έτσι εσύ σήμερα μπορείς να βλέπεις την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά και να πλαντάζεις στο κλάμα. Οι εκτεταμένες δερματικές ζημιές που προκαλεί η λέπρα επιμένουν και μετά από την θεραπεία της, δεν φεύγουν ποτέ. Έτσι, για πολλούς “once a leper, always a leper“. Παλαιότερα πολλοί νόμιζαν πως η λέπρα είναι “τιμωρία από τον θεό”, “ένδειξη έκλυτου βίου” ή ακόμα και… επιρροή δαιμόνων – κακών πνευμάτων. Αντίθετα με την λέπρα που μπορεί κάποιος να την ξεπεράσει, η ντουγανιά και τυροβλαχιά σε όλες τους τις εκφάνσεις είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Συνίσταται το υπέρτατο αντι-βιωτικό, υδροκυάνιο: 3 φορές την ημέρα, μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Χαρακτηριστικότατα πρησμένοι λεμφαδένες απο πανώλη. Μετά έρχονται τα ωραία…

Χαρακτηριστικότατα πρησμένοι λεμφαδένες απο πανώλη. Μετά έρχονται τα ωραία…

Βουβωνική Πανώλη

Γνωστή και ως “Μαύρη Πανώλη“, “Μαύρος Θάνατος” ή Πανούκλα! Ε, ρε γλέντια! Φυσικά, εσένα η λέξη πανούκλα, σου έχει παραδοθεί σε σχήματα λόγου του στυλ: “από έξω κούκλα, από μέσα πανούκλα“, οπότε δεν έχεις ιδέα τι είναι η πανώλη. Η βουβωνική πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis, το οποίο μεταδίδεται κυρίως από τσιμπήματα ψύλλων και δαγκώματα ή ακαθαρσίες ποντικών.

Τα συμπτώματά της εμφανίζονται απότομα δύο με πέντε μέρες μετά την προσβολή και περιλαμβάνουν γενικό πόνο, ρίγος, πυρετό, πονοκέφαλο, ακόμα και κρίσεις που θυμίζουν τις επιληπτικές. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι  προσβάλλει το λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι λεμφαδένες να πρηστούν εμφανέστατα, ιδίως στην βουβωνική περιοχή του σώματος. Μετά αρχίζει το μπατιρντί: κατουράς αίμα, ξερνάς αίμα, και νιώθεις τρομερούς πόνους διότι όντας ζωντανός ακόμα έχεις αρχίσει να…σαπίζεις. Η συνέχεια ήταν γνωστή ιδίως στον μεσαίωνα : οι πιο θαρραλέοι συγγενείς σου θα αναλάμβαναν να σε πετάξουν πάνω στο κάρο του κακομοίρης που τα στοίβαζε για κάψιμο. Έτσι, το άθλιο πλέον, κουφάρι σου δεν θα μολύνει τους τριγύρω.

Πάλι και εδώ, αντιβιοτικά όπως η στρεπτομυκίνη έκαναν την διαφορά — πράγμα τραγικά αστείο δεδομένου πως αυτή η αρρώστια ξεκλήρισε την Ευρώπη: τα θύματά της κατά τον 14ο αιώνα υπολογίζονται πως ήταν γύρω στα 75 εκατομμύρια. Υπάρχει πάντως και η ιστορική πλευρά του θέματος, που λέει πως ίσως η βουβωνική πανώλη να βοήθησε την αναδιάρθρωση της κοινωνίας: παλιές ιδέες χάθηκαν, αναπτύχθηκαν καινούργιες.  Μπάρμπα, πιάσε ακόμα μια μερίδα, μας χρειάζεται επανάληψη νομίζω!

σχυρά θετική αντίδραση στο τέστ Μαντοί (Mantoux) : Ή έχεις φυματίωση ή είσαι ανοσοποιημένος

σχυρά θετική αντίδραση στο τέστ Μαντοί (Mantoux) : Ή έχεις φυματίωση ή είσαι ανοσοποιημένος

Φυματίωση

Γνωστή ως “Νόσος του Κωχ” και ως “Χτικιό“, ουσιαστικά φυματικό φωνάζεις κάποιον όταν λες “χτικιάρη“. Εδώ οι μνήμες είναι πιο πρόσφατες, την γνώριζε ο παππούς και η γιαγιά σου που ακόμα στα πρήζουν με τις ίδιες προπολεμικές ιστορίες κάθε φορά. Ίσως την γνωρίσεις και εσύ, δεδομένου ότι άρχισε να επανεμφανίζεται: όχι, δεν φταίνε οι αλλοδαποί, φταίνε οι αισχρές συνθήκες διαβίωσής τους. Την φυματίωση την έχεις χιλιοτραγουδήσει σε ρεμπέτικο ρυθμό κάθε φορά που κουνούσες την μασέλα σου στους ρυθμούς του “Μαυρομάτα μου, για σένα εκατάντησα τρελός, δεν αντέχω θα πεθάνω, έχω γίνει φθισικός“.

Η φυματίωση είναι μια αρρώστια που για ακόμα μια φορά οφείλεται σε βακτήριο — δεν είπαμε πως είναι ζόρικοι μπάσταρδοι τούτοι; Το βακτηρίδιο που την προκαλεί είναι το Mycobacterium tuberculosis. Για να μάθεις τα συμπτώματά της δεν χρειάζεται να ανοίξεις βιβλίο ιατρικής, απλά να ακούσεις τα ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής. Προκαλεί βήχα (“βήχω και πονώ“, ” μάνα μου το παν οι γιατροί πως έχω φθίση, δεν μπορεί, μανούλα μου, ο βήχας να με αφήσει“), αιμόπτυση (“μάνα μου, βήχας μ’ έπιασε, αίμα βγάζει το στόμα, πότε, Θεέ, το σώμα μου θ’ αναπαυτεί στο χώμα;“) , γενικότερη καταβολή (“φθίνω κι η φθίση προχωρά“, “μαράζωσα μανούλα μου και σαν κεράκι λιώνω“) και μετά το σταδιακό αδυνάτισμα/καχεξία έρχεται ο θάνατος. Αν κρίνουμε από το στίχο του  ρεμπέτικου, εκτός των παραπάνω προκαλεί οξεία μαμακουλίαση και είναι επίσης άκρως μεταδοτική ασθένεια (“μάνα μου είμαι φθισικός, έχω μεγάλη φθίση, φύλα τον άλλο αδερφό μανούλα μου, για να μην εκολλήσει“).

Η φυματίωση είναι επίσης ο λόγος που σε βάζουν να κάνεις όλες εκείνες τις ακτινογραφίες θώρακος για είσοδο σε σχολή, για τον στρατό ή για να σε δεχθούν σε μέρη που θα συναναστρέφεσαι με πολύ κόσμο: η προσβολή από φυματίωση δίνει χαρακτηριστικότατη εικόνα στην ακτινογραφία, θυμίζει “θολούρα”. Όπως μπορείς να μαντέψεις, η φυματίωση αν και παλαιότερα γαμούσε και έδερνε, πλέον αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ελπιδοφόρο είναι πάντως πως έχουν εμφανιστεί στελέχη του βακτηριδίου ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά: ίσως να αναβιώσει πάλι η καλή, ρεμπέτικη μουσική!

Vibrio cholerae αυτοπροσώπως! Το βακτήριο που θα έκανε και τον μεγαλύτερο μάγκα να χεστεί πάνω του! Χολέρα

Vibrio cholerae αυτοπροσώπως! Το βακτήριο που θα έκανε και τον μεγαλύτερο μάγκα να χεστεί πάνω του!
Χολέρα

Χολέρα

Να ακόμα ένα όνομα νόσου που χρησιμοποιείται και ως βρισιά! Η χολέρα προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholerae και μπορείς να την κολλήσεις από μολυσμένο φαΐ ή νερό. Παλαιότερα η χολέρα ήταν αρκετά διαδεδομένη, πλέον όμως συνεχίζει να υπάρχει στις -πολιτικά ορθώς- “αναπτυσσόμενες χώρες”. Αυτό που κάνει το βακτήριο της χολέρας, είναι να παράγει μέσα σου μια τοξίνη η οποία προκαλεί τρομερές διάρροιες και εμετούς, κυριολεκτικά πεθαίνεις χεσμένος ως τα μπούνια. Αυτό διότι ουσιαστικά σε αφυδατώνει, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για τους κατοίκους της Αφρικής: γνωρίζεις πως πολλοί θάνατοι μικρών παιδιών στην Αφρική θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν καθαρό νερό και υπήρχαν διαθέσιμοι ηλεκτρολύτες σε περίπτωση που κάποιος πάθαινε διάρροια; Μην ακούς “ηλεκτρολύτες” και τα χάνεις: αν σε ένα λίτρο νερό βάλεις μια κουταλιά του τσαγιού αλάτι, οχτώ ζάχαρη και μια μπανάνα κάλλιστα σώζεις μια ζωή — απλά, φθηνά, γρήγορα.

Δυο πολύ ενδιαφέροντα Cocktail Party Facts για την χολέρα είναι τα εξής. Πρώτον, το αν θα προσβληθεί κάποιος από χολέρα καθορίζεται εν μέρει γενετικά, συγκεκριμένα από το γονίδιο που καθορίζει και την κυστική ίνωση. Η κυστική ίνωση, μια γενετική πάθηση που χτυπάει κυρίως πνεύμονες, είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ευρώπη και αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές να προτείνουν πως αυτό εξηγείται, διότι άτομα με κυστική ίνωση θα διέφευγαν την πανδημία της χολέρας οπότε θα μπορούσαν να αναπαραχθούν. Έτσι το ποσοστό φορέων αυτού του γονιδίου σε έναν πληθυσμό θα αυξανόταν. Δεύτερον, άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσουν χολέρα! Κλασσική “φυσική επιλογή”, για όσους ακόμα αρέσκονται να θεωρούν την φύση “πανάγαθη” μέσα στον τελεολογικό τους οίστρο.

 
Μετά από όλα αυτά ίσως οι ιώσεις που ακούς, η νόσος των πτηνών και τα εποχιακά κρυώματα, να μην σου ακούγονται τόσο τραγικά. Ίσως πάλι και να ανακάλυψες πως η Σπιναλόγκα δεν είναι τόσο “ρομαντική μέσα στην μιζέρια της” όσο σου δείχνει το Mega. Δεν πειράζει, αρκεί να έρθει η επόμενη Δευτέρα και μαστουρωμένος από τα παραμύθια και τις “τηλεοπτικές μεταφορές” να τα ξεχάσεις όλα τούτα: έχεις να βοηθήσεις την τηλεθέαση να ανέβει ντε! Που καιρός για ηλεκτρολύτες και παιδάκια της Αφρικής.

πηγή

σχετικὰ κείμενα:

Βιολογικὰ ὅπλα κατὰ τῆς ἀνθρωπότητος;

Ἔρχεται τὸ τέλος ἢ ἡ ἀπελευθέρωσις;

Βιοερευνητὲς καλοῦν βιοτρομοκρᾶτες!!!

φωτογραφίες ἀπὸ ἐδῶ,

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply