2500 ἐτῶν κελάρι εὑρέθη στὴν Ἀρχαία Μεσημβρία.

Ἀναφερόμεθα οὐσιαστικῶς σὲ μίαν ἀνακάλυψιν ποὺ ἀλλάζει ὅλα τὰ ἱστορικὰ κι ἀρχαιολογικὰ δεδομένα, γιὰ τὶς Ἑλληνικὲς ἀποικίες τοῦ Εὐξείνου Πόντου. Ἐὰν συζητᾶμε γιὰ κελάρι, πρὸ 2.500 ἐτῶν, τότε θὰ πρέπῃ αὐτομάτως νὰ συνειδητοποιήσουμε πὼς ἤδη κατεῖχαν τὴν τεχνικὴ τῆς συντηρήσεως καὶ τῆς διακινήσεως, πέραν τοῦ γνωστοῦ τῆς ἀπολαύσεως.
Τελικῶς, θέλουμε δὲν θέλουμε, αὐτὴ ἡ Γῆ, ὅπου κι ἐὰν τὴν πατοῦμε, Ἑλλάδα «ξερνᾶ».

Βουλγαρία: Κελάρι 2.500 ετών βρέθηκε στην αρχαία Μεσημβρία

Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την καθηγήτρια Ανέλια Μπόζκοβα του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Σόφιας και την Πέτια  Κιγιασκίνα από το μουσείο «Αρχαίο Νεσέμπαρ», ανακάλυψαν ένα, τέλεια, διατηρημένο αρχαίο κελάρι γεμάτο με αμφορείς που ανάγονται στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.
Η ανακάλυψη έγινε, προχθές, στη χερσόνησο της αρχαίας Μεσημβρίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Η περιοχή η οποία έχει μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο βρίσκεται σε συνεχή έρευνα από τους αρχαιολόγους. Εκεί υπάρχουν και ερείπια από ναό αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα.
 Οι πρόσφατες ανασκαφές που έφεραν στο φως αυτά τα σημαντικά ευρήματα, χρηματοδοτούνται από υπουργείο Πολιτισμού και σε αυτές συμμετέχουν ειδικοί αρχαιολόγοι, και υποψήφιοι διδάκτορες του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και από το πανεπιστήμιου του «Αγίου Κλήμεντου της Αχρίδας».
Οι αρχαίοι αμφορείς είχαν τοποθετηθεί  σε υπόγειο χώρο, βαθιά στο έδαφος, για τη διατήρηση του οίνου. Το κελάρι είναι διαστάσεων 2,60 Χ 2,50 μέτρα και πιθανότατα ανήκε σε οικία που καταστράφηκε για άγνωστους λόγους περί τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ..

Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσημβρίας, στο βόρειο χώρο της χερσονήσου και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους περιείχε περισσότερους από 30 αμφορείς που ήταν ειδικοί για τη μεταφορά λαδιού και οίνου

Η χερσόνησος της αρχαίας Μεσημβρίας

Οι αμφορείς έχουν ύψος  70- 80 εκατοστών και έχουν κατασκευασθεί σε ελληνικά εργαστήρια κεραμικών και είχαν γεμίσει με κρασί από εξαγωγείς- παραγωγούς,  από τα νησιά του Αιγαίου, Λέσβος, Χίος, Θάσος, Σκόπελος κ.α.

Όλοι οι αμφορείς βρέθηκαν στη σειρά τοποθετημένοι  και  είχαν τους πυθμένες επάνω. Ορισμένοι από αυτούς έχουν σπάσει, αλλά τα κομμάτια βρίσκονται στο χώρο  και θα  επιτρέψουν την αποκατάστασή στην αρχική μορφή τους.

Το αρχαίο κελάρι κρασιού παρέχει νέα επιστημονικά στοιχεία για την ιστορία της Μεσημβρίας του Εύξεινου Πόντου, που σήμερα, στη θέση της υπάρχει η σύγχρονη πόλη Νεσέμπαρ.

Μικρὲς ἐκδόσεις

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply