Σκόρδον τὸ Ἑλληνικόν.

Ὑπάρχουν πολλὲς ὀπτικὲς γιὰ νὰ δοῦμε τὴν ἑλληνικὴ οἰκονομία.
Αὐτὴ ὅμως ποὺ  σπανίως βλέπουμε εἶναι ἡ πλευρὰ ποὺ ἀφορᾶ στὴν αὐτάρκεια.
Διότι μόνον ὅταν συζητᾶμε γιὰ αὐτάρκεια μποροῦμε νὰ συζητᾶμε γιὰ οἰκονομία κι ὄχι γιὰ καταστροφές.
Στὸ σκόρδο λοιπόν, πρὸς χάριν κάποιων Ἑλλήνων ποὺ κατάλαβαν τὴν ἀνάγκη, ἔχουμε αὐτονομία. Κι αὐτὸ εἶναι πάρα πολὺ σημαντικό.
Ἴσως τὸ παράδειγμα ποὺ χρειαζόμαστε ὅλοι μας γιὰ νὰ ἀλλάξουμε τὴν ὀπτική μας, τὶς προτεραιότητές μας καὶ τὶς στοχεύσεις μας.
Διότι ὅσο ὑπάρχουν τέτοιοι Ἕλληνες πάντα θὰ ὑπάρχῃ λόγος γιὰ ἐπανεκκίνησι.

Φιλονόη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΣΚΟΡΔΟ ΒΥΣΣΑΣ»

Η ακριτική Βύσσα δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου

Οι 35 παραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια κεφάλια σκόρδου

Ο ανταγωνισμός με το σκόρδο Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής είναι σκληρός, αλλά όπως θα πει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Α. Γιακμογλίδης, «μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση των κινέζικων με τα δικά μας σκόρδα σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας»
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας ιδρύθηκε το 2009 από 20 παραγωγούς, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση  της καλλιέργειας και την επεξεργασία και εμπορίας σκόρδου από τον συνεταιρισμό για να προσφέρει στην αγορά ένα παραδοσιακό προϊόν εφάμιλλο της ποιότητας και της φήμης του. Ο Α.Σ.Π.Ε.Ε. Σκόρδου Βύσσας έχει την έδρα του στη νέα Βύσσα του νομού Έβρου, όπου είναι και η καρδιά της καλλιέργειας του σκόρδου της Ελλάδας. Σήμερα αριθμεί 35 μέλη και δίνει το 70% της ελληνικής παραγωγής σε σκόρδο.
Οι Θρακιώτες γνωρίζουν τη δράση του συνεταιρισμού από την αρχή της δημιουργίας του, ενώ στην Ελλάδα ο συνεταιρισμός έχει αποκτήσει το δικό του πελατολόγιο, όπως και σε χώρες του εξωτερικού. Η επίσημη αναγνώριση από το κράτος και η γνωριμία με το ευρύ κοινό ήρθε χάρη στην ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να βραβεύσει επιστήμονες, αγρότες και επιχειρηματίες της μεταποίησης για την επιτυχή καινοτόμο επιχειρηματική τους δράση στον αγροδιατροφικό τομέα. Τρεις επιτυχημένες επιχειρηματικές δράσεις, ΑΣΟΠ Δράμας – πιστοποιημένη καλλιέργεια ροδιάς – μεταποίηση & εξαγωγή πιστοποιημένου φυσικού χυμού ροδιού, ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης Βεργίνα και Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, βραβεύτηκαν μέσω των εκπροσώπων τους Γ. Αργυρίου, Ν. Κατσικούδη και Α. Γιακμογλίδη αντίστοιχα.
ΠΑΡΑΓΕΙ 15 ΕΚ. ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΚΟΡΔΟΥ
Η βράβευση αυτή αποτέλεσε την αφορμή, ώστε να μάθουμε περισσότερο για τη δραστήριο συνεταιρισμό, ο οποίος με ορμητήριο την ακριτική Βύσσα, έχει καταφέρει σήμερα να κρατάει τα σκήπτρα της παραγωγής του προϊόντος στον ελλαδικό χώρο. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Α. Γιακμογλίδης μίλησε για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της δημιουργίας του συνεταιρισμού, κάνοντας γνωστό πως «κάποια χρόνια ήταν τόσο απογοητευτικά που έκαναν τους παραγωγούς να αφήσουν το σκόρδο. Τους νικήσαμε όμως και καταφέραμε να οργανώσαμε το εγχείρημα καλύτερα. Το 2009 συστάθηκε ο συνεταιρισμός μας και σήμερα έχει 35 μέλη. Ξεκινήσαμε μία μικρή ομάδα αλλά χρόνο με τον χρόνο εντάσσονται καινούργιοι παραγωγοί. Στην αρχή ξεκινήσαμε με 200 στρέμματα και τώρα καλλιεργούμε 1.000.
Έχουμε 5πλασιάσει και τις εκτάσεις και τον όγκο παραγωγής». Νέοι παραγωγοί από 25 έως 45 χρονών απασχολούνται με την καλλιέργεια του σκόρδου, ένα προϊόν ακόμα παρθένο και στην ελληνική αγορά και στον τομέα της μεταποίησης. 
«Δεν επιδοτείται το σκόρδο αλλά αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ένα προϊόν μπορεί να περπατήσει στην αγορά γιατί δεν επαναπαυόμαστε στις επιδοτήσεις και προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδος από τη δουλειά μας και μόνο», σημειώνει ο ίδιος. Με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκε ο αριθμός των παραγωγών και των στρεμμάτων. Σήμερα, οι  35 παραγωγοί του συνεταιρισμού καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα που αναλογούν σε 15 εκατομμύρια κεφάλια σκόρδου. Επιπλέον, ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των παραγωγών και η συνολική έκταση καθώς τα οφέλη που έχει στην αγορά αλλά και στην τοπική καλλιέργεια με την άριστη ποιότητα που προσφέρει είναι αξιοζήλευτα.
ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται σε έκταση που καταλαμβάνει 2.000 τ.μ. Έχει στην κατοχή του γραμμές επεξεργασίας, διαλογής, καθαρισμού τροφίμων και συσκευασίας ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σήμερα και να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον έχει στην κατοχή του, ψυγείο για την αποθήκευση και διατήρηση των προϊόντων έτσι ώστε να διαθέτει στην αγορά τα προϊόντα του κατά τη διάρκεια όλου του έτους. «Η διάθεση των προϊόντων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, «ξεκινάμε από τον Ιούνιο και τελειώνουμε μέχρι τον επόμενο Μάιο. Ένα κενό με πράσινο σκόρδο μένει μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου.
Πανελλαδικά γίνεται η διάθεση του σκόρδου, αφού στις κεντρικές λαχαναγορές όλης της Ελλάδας φτάνουν τα σκόρδα Βύσσας, όπως και σε αλυσίδες μάρκετ σε όλη τη χώρα». Ήδη, στα τρία χρόνια λειτουργίας του, υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση από την εγχώρια αγορά όπως είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις αλλά και από την διεθνή αγορά όπως Γερμανία, Πολωνία, Κύπρο, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού. «Σιγά σιγά με σταθερά βήματα προσπαθούμε να κάνουμε το σκόρδο μας γνωστό ανά την υφήλιο», τονίζει ο κ. Γιακμογλίδης.
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΙΝΑΣ, ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ, ΧΙΛΗΣ
Ο ανταγωνισμός με το σκόρδο Κίνας, Βραζιλίας και Χιλής είναι σκληρός, αλλά όπως θα πει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, «μόλις γίνει η ποιοτική σύγκριση των κινέζικων με τα δικά μας σκόρδα σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στο να επιλέξει κανείς τα ελληνικά σκόρδα Βύσσας. Είναι άλλωστε υπέροχα στη γεύση τους, στα έλαια τους. Ίσως είναι το μικροκλίμα που υπάρχει εδώ και η εμπειρία των παραγωγών γιατί είναι ένα πάρα πολύ παλιό προϊόν και καλλιεργείται από την ίδρυση του χωριού. Βέβαια όχι σε αυτές τις εκτάσεις που είναι σήμερα, αλλά οι εμπειρίες των παραγωγών δείχνουν ότι με τον τρόπο που το καλλιεργούμε έχει καλές αποδόσεις. 
Σε καλές χρονιές με ευνοϊκό καιρό, γιατί είναι ένα προϊόν που εκτίθεται πολλούς μήνες και ειδικά τους χειμερινούς μήνες στην ύπαιθρο οπότε έχουμε προβλήματα από παγετούς και πολλές βροχοπτώσεις,  οι αποδόσεις είναι αρκετά καλές. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ υψηλό στα 1.000 – 1.100 ευρώ το στρέμμα. Σε μία καλή χρονιά ποσοτικά μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να βγάλει 1.000-1.200 κιλά ξερά σκόρδα ανά στρέμμα. Οι τιμές κυμαίνονται από 1,5- 2 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος». Τα σκόρδα διατίθενται στην αγορά σε πλεξάνες των 25 τεμαχίων ή μεμονωμένα κεφάλια σκόρδου σε συσκευασία χαρτοκιβωτίου, σακιού και τελάρου των 80-100 και 200 τεμαχίων καθώς και σε συσκευασίες των 3 ή 4 τεμαχίων.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ 
Ο συνεταιρισμός έχει πιστοποιηθεί στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, GLOBALG.A.P, στην αγροτική παραγωγή που εφάρμοσε. Παράλληλα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων του, των μελών του, των πελατειακών του σχέσεων και του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι εσωτερικές απαιτήσεις όσο και οι συνεπαγόμενες απαιτήσεις των πελατών του. Παράλληλα έχει κάνει μία προσπάθεια για πιστοποίηση προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. 
«Είχαμε δύο αποτυχημένες προσπάθειες, γιατί δεν ετοιμάσαμε σωστά τους φακέλους μας, αλλά θα ξανά καταθέσουμε φάκελο και ελπίζουμε αυτή τη φορά να είναι καλύτερα τα πράγματα για να δώσουμε μία ξεχωριστή ονομασία σε αυτό το προϊόν. Είμαστε ο πρώτος συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε γύρω από το σκόρδο, πιθανότατα να γίνουν και άλλες προσπάθειες από ομάδες σε άλλες περιοχές», ανέφερε ο πρόεδρος. 
Έχει συμμετέχει σε διεθνής εκθέσεις (Βερολίνο, fruit logistica), καθώς και σε μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα για τη συνεχή  ενημέρωση και βελτίωση των εργασιών του.

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply