Οἱ κήνσορες.

ΟΙ ΚΗΝΣΟΡΕΣ (αὐξ. ἀριθ. 8956734586)

Πρὶν ἀπὸ λίγο διάστημα κάποιος Βαλλιανάτος, ἔγραψε τὸ περίφημο «εἴμαστε ὅλοι χρυσαυγίτες» στὸ προφὶλ του, καὶ παρὰ τὴν κριτικὴ ποὺ δέχθηκε ὡρυόταν γιὰ τὸ δικαίωμα τῆς ἀπόψεως καὶ τῆς ἐλευθερίας λόγου. (Βἐβαια μία τέτοια δήλωση, θὰ μποροῦσε νὰ ἐκληφθῇ καὶ ὡς ρατσιστικὴ ἄμα τὸ καλοσκεφτοῦμε).
Τώρα τὸ ΕΠΣΕ, τοῦ ὁποίου εἶναι πρόεδρος, ἔκανε μήνυση γιὰ δῆθεν ρατσιστικὲς δηλώσεις, κατὰ κάποιων ἀνυποψίαστων δημοτικῶν συμβούλων, ἐπειδὴ ἐξέφρασαν τὴν ἄποψή τους γιὰ κάποια ἀπόφαση τοῦ Δήμου Κεφαλληνίας, ποὺ δὲν ἐλήφθη μὲ τὶς προσήκουσες δημοκρατικὲς διαδικασίες.
Λοιπὸν οὐδεὶς δικαιοῦται ἐλευθερία λόγου ὅταν ἐπιτίθεται καὶ τὴν ἀρνεῖται σὲ ὁποιονδήποτε ἔχει διαφορετικὴ ἀπὸ τὴν δικὴ του ἄποψη. Ὅπως πολὺ εὔστοχα παρατήρησε τὸ ἱστολόγιο Μπλὲ Μῆλο:
«Για να δούμε πόσο ακραία είναι αυτά τα νομοθετήματα λογοκρισίας, φαντασθείτε τι είδος ανθρώπου πρέπει να είναι κάποιος που εθελοντικά ρουφιανεύει στο κράτος συμπολίτες του, μόνο και μόνο επειδή οι απόψεις τους δεν του είναι αρεστές. Γράφει στον εισαγγελέα το ακροαριστερό ΕΠΣΕ «Είμαστε στη διάθεσή σας να καταθέσουμε κατά την προκαταρκτική εξέταση και κατά τη δίκη που ελπίζουμε πως θα γίνει.» Πόσο χαμηλά πρέπει να βρίσκεσαι, ηθικά και ψυχικά, για να οργανώνεις το νομικό λιντσάρισμα των συνανθρώπων σου. Η ποιότητα του νόμου φαίνεται στην ποιότητα των ανθρώπων που είναι αναγκαίοι για την εφαρμογή του.»

Αὐτὸ ἀκριβῶς εἶναι τὸ ἐπίπεδο τῶν στελεχῶν τοῦ ΕΠΣΕ. Τέτοια ὑποκείμενα εἶναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ γιὰ τὴν λειτουργία μίας εὐρύθμου πολιτείας.

Φρούριον

Οι αντιφρονούντες θα τιμωρούνται

Μια πρώτη γεύση για το τι σημαίνουν οι νόμοι λογοκρισίας που θα περάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του κ. Σαμαρά πήραν τέσσερις πολίτες της Κεφαλλονιάς που τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε μια απόφαση ορισμένων δημοτικών συμβούλων.

Όλα άρχισαν όταν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν την φαεινή ιδέα να εγκαταστήσουν Ρομά στην βίλα Αντύπα στην Παλική Κεφαλλονιάς. Προσπάθησαν να περάσουν την απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες και εκτός ημερησίας διατάξεως. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις. Τέσσερις πολίτες νόμιζαν ότι είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν την αντίθετη γνώμη τους – στην νέα πολυπολιτισμική Ελλάδα έκαναν λάθος.

Η ακροαριστερή οργάνωση με την χαριτωμένη επωνυμία Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) τους έκανε μήνυση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ακροαριστερής ΕΠΣΕ «σειρά ρατσιστικών δημοσιευμάτων της 27 και 28 Οκτωβρίου 2013 σε βάρος Ρομά που παραβιάζουν το Ν.927/79 και το Ν. 3304/2005 και αιτούμεθα να σχηματίσετε δικογραφία προκειμένου τελικά να παραπεμφθούν σε δίκη τα άτομα που δημοσίευσαν ρατσιστικές απόψεις με τις οποίες εναντιώνονται στην παραχώρηση από το Δήμο Κεφαλληνίας οικήματος σε πολύτεκνη οικογένεια.»

Διάβασα τα κείμενα που κατέδωσε στις αρχές αυτή η οργάνωση και σε αυτά βρήκα πλήθος ρατσιστικών εκφράσεων και λόγων. Όπως, «Σαν Δημοτική Σύμβουλος προερχόμενη από την περιοχή της Παλικής, σας γνωρίζω ότι είμαι κάθετα αντίθετη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», ή άλλο «Πληροφορηθήκαμε ότι με πραξικοπηματικό τρόπο, ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σας για την παραχώρηση της Βίλας «Αθηνάς Αντύπα» στους Ρομα», ή «Κύριοι, φροντίστε άμεσα να βρείτε λύση για το πρόβλημα που δημιουργήσατε στην «απομονωμένη» περιοχή.»

Η γελοιότητα του περιεχομένου της μήνυσης όμως δεν θα πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από το το γεγονός της όλο και αυξανόμενης ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου, σιγά σιγά βέβαια για να το συνηθίσουμε. Πλέον δηλώσεις χωρίς ρατσιστικό περιεχόμενο δεν είναι ασφαλείς. Στην συγκεκριμένη υπόθεση ο δικαστής θα αναλάβει να τεκμηριώσει και οι κατηγορούμενοι θα υποχρεωθούν να λογοδοτήσουν στο κράτος για το ποια ήταν τα κίνητρα τους για τις παραπάνω δηλώσεις. Το ότι το δικαστήριο θα αναλάβει να εξετάσει τον εσωτερικό μας κόσμο, σκέψεις που δεν είναι καν δημόσιες, ότι η κρατικοποίηση επεκτείνεται σε αυτό που λέμε ιδιωτική σφαίρα του ατόμου είναι μια μεγάλη και ουσιαστική υποχώρηση στα δικαιώματα του ατόμου.

Για να δούμε πόσο ακραία είναι αυτά τα νομοθετήματα λογοκρισίας, φαντασθείτε τι είδος ανθρώπου πρέπει να είναι κάποιος που εθελοντικά ρουφιανεύει στο κράτος συμπολίτες του, μόνο και μόνο επειδή οι απόψεις τους δεν του είναι αρεστές. Γράφει στον εισαγγελέα το ακροαριστερό ΕΠΣΕ «Είμαστε στη διάθεσή σας να καταθέσουμε κατά την προκαταρκτική εξέταση και κατά τη δίκη που ελπίζουμε πως θα γίνει.» Πόσο χαμηλά πρέπει να βρίσκεσαι, ηθικά και ψυχικά, για να οργανώνεις το νομικό λιντσάρισμα των συνανθρώπων σου. Η ποιότητα του νόμου φαίνεται στην ποιότητα των ανθρώπων που είναι αναγκαίοι για την εφαρμογή του.

μπλὲ μῆλο

φωτογραφία

Leave a Reply