Ψυχοπάθεια!

Ἀπὸ τὸν φίλο Ὄθωνα, πραγματικὰ ψυχοπάθεια καὶ τέτοιες ταινίες εἶναι στρατευμένες μὲ τὴν ἴδια ἔννοια ποὺ στὴν σοβιετικὴ ἔνωση εἶχαν μόνον στρατευμένη “τέχνη” στὴν ὑπηρεσία τοῦ κόμματος καὶ τῶν ἀπόψεών του.

«Εδώ και λίγες ημέρες προβάλεται από τον δημόσιο τηλεοπτικό δίαυλο (έχει και χορηγία από ό,τι είδα) διαφήμιση για το έργο «ο εχθρός μου», όπως επίσης και από το Ραδιόφωνο του Άλφα, από τους γνωστούς μεταμοντέρνους -μεταεθνικούς Δημοσιογράφους..
Ποιά είναι η υπόθεση;;
Συριζαίος κοσμοπολίτης γεωπόνος, συμπονά όλους τους μετανάστες και τους κατατρεγμένους έως ότου συμμορία αλβανών μπαίνει στο σπίτι του, τον κλεβει και βιάζει ομαδικά την κόρη του μπροστά στα μάτια του…
Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ antifa μετατρέπεται σε ακραιφνή Ναζιστή (=> χρυσαυγίτη) και αρχίζει να καταδιώκει τους μετανάστες..
Στην πορεία του έργου όμως ο νεο-φώτιστος ΝΑΖΙΣΤΗΣ μετανοεί -λυτρώνεται και ξαναγίνεται οπαδός του κοσμοπολιτισμού και φίλος των μεταναστών!
ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ….»

Η νέα ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο Εχθρός Μου»

Με φόντο μία Αθήνα εγκλωβισμένη στην καθημερινότητά της και μια κοινωνία απρόσωπη και σε παρακμή, η νέα δημιουργία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ο Εχθρός Μου», είναι επιτέλους μία εγχώρια ταινία που ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Του Γιώργου Ρούσσου.
  Το φιλμ «Ο Εχθρός Μου», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και συγκεκριμένα στο τμήμα Focus on World Cinema. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), το οποίο διεξήχθη από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου.
 
Η νέα ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, προβλήθηκε για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και είχαμε και την ευκαιρία να την απολαύσουμε. Πλέον κυκλοφορεί κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Odeon.
Πρωταγωνιστής της ταινίας μας, είναι ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου. Ο Κώστας, ζει μία συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο τους Ανδρέα (ο οποίος βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου) και την 14χρονη κόρη τους, Λουίζα.
 

Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, ο ήρωας μας έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε. Όμως, η λεηλασία του σπιτιού του από μία συμμορία, θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Άραγε, έχει τη δύναμη η οικογένεια του Κώστα να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα; Με φόντο μία Αθήνα εγκλωβισμένη στην καθημερινότητά της και μια κοινωνία απρόσωπη και σε παρακμή, η νέα δημιουργία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ο Εχθρός Μου», είναι επιτέλους μία εγχώρια ταινία που ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.  

Του Γιώργου Ρούσσου.

Το φιλμ «Ο Εχθρός Μου», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 37ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και συγκεκριμένα στο τμήμα Focus on World Cinema. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), το οποίο διεξήχθη από τις 9 έως τις 20 Οκτωβρίου.
 
Η νέα ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, προβλήθηκε για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και είχαμε και την ευκαιρία να την απολαύσουμε. Πλέον κυκλοφορεί κανονικά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Odeon.Πρωταγωνιστής της ταινίας μας, είναι ο 48χρονος Κώστας Στασινός, ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου. Ο Κώστας, ζει μία συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του Ράνια, τον 17χρονο γιο τους Ανδρέα (ο οποίος βρίσκεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου) και την 14χρονη κόρη τους, Λουίζα.
 
Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική, ο ήρωας μας έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε. Όμως, η λεηλασία του σπιτιού του από μία συμμορία, θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία, φέρνοντας βίαια στην καθημερινότητά της το παλιό κυνηγετικό όπλο του πατέρα του. Άραγε, έχει τη δύναμη η οικογένεια του Κώστα να επουλώσει τις πληγές της και να γυρίσει σελίδα;
Αυτό είναι εν ολίγοις το σενάριο της νέας ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο οποίος δηλώνει σχετικά:
 
«Ολες μου οι ταινίες αφορούν την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πριν δέκα χρόνια όμως ζούσαμε στον παράδεισο. Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δεν μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ. Η ταινία είναι σκληρή όσο και η εποχή μας. Στην ταινία οι “κακοί” δεν είναι μόνο ξένοι. Είναι και Έλληνες, είναι γείτονες, είναι φίλοι, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί πολύ σωστά το λέει ένας – άγνωστος – ποιητής “ο χειρότερος εχθρός μου είναι πάντοτε εντός μου”. Ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει ένα ζώο μέσα του. Μόνο μέσα από την πάλη μπορείς να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά είσαι».
Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, μετά την ταινία «Πίσω Πόρτα» του 2000 και τη μακρόχρονη απουσία που ακολούθησε, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με τη νέα, πολυαναμενόμενη δημιουργία του.
 
Μία δημιουργία που δε διστάζει να φέρει τόσο τους ήρωες της όσο και το κοινό, αντιμέτωπο με τις ευθύνες του, σκεπτόμενοι τι θα γινόταν αν κι εμείς βρισκόμασταν σε μία αντίστοιχη δύσκολη κατάσταση.Οι καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και κυρίως του Μανώλη Μαυροματάκη, συγκαταλέγονται αναμφισβήτητα στα συν της ταινίας. Το σενάριο είναι ελκυστικό, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του θεατή ενώ το διακριτικό όσο και χαρακτηριστικό soundtrack προσθέτει στη δραματουργία των καταστάσεων.
 
Τα γυρίσματα της ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, κράτησαν επτά εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Σμύρνη, στον Βύρωνα, στα Πατήσια και στα χωριά Ψιανά και Φιδάκια στην Ευρυτανία.
Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του (Μέγαρα, Ξαφνικός Έρωτας, Άντε Γεια και Πίσω Πόρτα) έτσι κι εδώ ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος καταγράφει το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, ρεαλιστικά και χωρίς υπερβολές.
 
Σε μια πόλη που πασχίζει να διατηρήσει τις ευαίσθητες κι εύθραυστες ισορροπίες της, τα πιο μεγάλα μυστικά είναι καλά κρυμμένα. Στον «Εχθρό Μου», η ανθρώπινη αξιοπρέπεια υποβάλλεται σε μια συνεχή διαδικασία αμφισβήτησης και η αναπαράσταση της καθημερινότητας αναδίδει νοσταλγικά τη χαμένη ηρεμία μιας εποχής απροσποίητης ευημερίας.
 
O Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετεί σε πρώτο πλάνο, έναν αμετανόητα ιδεολόγο γεωπόνο, καταγράφει τις χαμένες αξίες και αποκαλύπτει την αλήθεια στην Αθήνα του σήμερα. Ο Μανώλης Μαυροματάκης υποδύεται έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον 48άχρονο, υπερήφανο οικογενειάρχη, Κώστα Στασινό, ο οποίος ζει ήρεμα, σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τη γυναίκα του Ράνια και τα δυο παιδιά τους, την 14χρονη Λουίζα και τον 17χρονο Ανδρέα.

Η καθημερινότητά τους, γλυκιά και νωχελική, αναβλύζει γαλήνη αλλά και μια ξεχασμένη αρχοντιά που προδίδει σημάδια συναισθηματικής πληρότητας. Η λεηλασία του σπιτιού τους, από μια αδίστακτη συμμορία, φέρνει τον ήρωά μας αντιμέτωπο με τα πιο δύσκολα διλήμματα της ζωής, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων σε μια κοινωνία σε κρίση.
 
Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Άκης Δαούτης. Ο Φοίβος Δεληβοριάς εμπνεύστηκε από την ιστορία και τη μοναδική δυναμική της επίκαιρης ταινίας του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και ερμηνεύει αποκλειστικά ένα κομμάτι με τίτλο «Πες μου ποιος είναι ο εχθρός;»
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply