Φταίει τό θερμόμετρο γιά τήν ἀῤῥώστια;

Σαφῶς καὶ δὲν φταίει…
Ὅμως ἐδῶ ποὺ ἔχουμε φθάσῃ ὅλα μᾶς φταῖν… Ὅλα… Καὶ τὰ θερμόμετρα ἀλλὰ καὶ οἱ φερόμενες ὡς θεραπεῖες.
Διότι τώρα πιὰ ἀληθινὲς θεραπεῖες, γιὰ ὅλες τὶς ἀσθένειες, καὶ πραγματικὲς καὶ φανταστικές, δὲν ὑπάρχουν.
Οὔτε γιὰ ἀσθένειες ποὺ ἀφοροῦν στὴν ὑγεία ἀλλὰ οὔτε γιὰ ἀσθένειες ποὺ ἀφοροῦν στὴν οἰκονομία μας καὶ στὴν κοινωνία μας.
Τὸ κράτος καταῤῥέει. Ἡ οἰκονομία του συντηρεῖται μὲ τσιμεντοενέσεις ποὺ ὅμως εἶναι …πλαστικές.

Δὲν φταίει τὸ θερμόμετρο γιὰ τὴν ἀῤῥώστια.

Έχει μαλλιάσει το στόμα μου να λέω ότι στην αγορά υπάρχουν όλες οι αμοιβές. Ακόμα και την καλή εποχή υπήρχαν εργαζόμενοι (παράνομοι μετανάστες) που δούλευαν (παρανόμως φυσικά) με αμοιβή τροφή και στέγη. Όταν κάποιος έρχεται λαθραία, μετά απο μύριες ταλαιπωρίες στην Ελλάδα, από μια χώρα που λιμοκτονούν ή σκοτώνονται στον πόλεμο και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της σύλληψης και της απέλασης, παρακαλάει να βρει τροφή και στέγη. Όταν τη βρει τού φαίνεται παράδεισος.

Στην αγορά υπάρχουν δύο πλευρές. Αυτός που προσφέρει εργασία και αυτός που τη δέχεται ή την απορρίπτει. Κανένας δεν γεννήθηκε με τη στάμπα «εργοδότης» ή «υπάλληλος». Αν θες μπορείς να γίνεις είτε το ένα είτε το άλλο.

Υπήρξε λοιπόν προχθές κάποια αγγελία ενός ξενοδόχου ο οποίος προσφέρει τροφή και στέγη με αντάλλαγμα “εθελοντική εργασία”. Την ονομάζει εθελοντική για να μην τον κυνηγήσει το ΙΚΑ. Στην πραγματικότητα όλες οι εργασίες εθελοντικές ή ακριβέστερα εθελούσιες είναι. Δεν δουλεύει κανένας με την απειλή του όπλου.

Το ότι έφτασε αυτή η αγγελία να γραφτεί έτσι όπως γράφτηκε δείχνει ότι τα σκουπίδια που κρύβαμε κάτω απ΄το χαλί παράγιναν πολλά για να μη φαίνονται. Ο συγκεκριμένος ξενοδόχος προφανώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει τίποτε περισσότερο από τροφή και στέγη. Δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, δώρα, εργοδοτικές εισφορές, φόρο μισθωτών υπηρεσιών όταν δεν ξέρει αν θα νοικιάσει τα δωμάτια ή θα τα κοιτάει κλειστά. Αν υπάρχει κάποιος πεινασμένος και άστεγος ο οποίος δέχεται να εργαστεί με αντάλλαγμα φαγητό και ύπνο, γιατί το κράτος πρέπει να εμποδίσει την συμφωνία αυτών των δύο; Αν τους εμποδίσει, ο ένας θα συνεχίσει να είναι πεινασμένος και άστεγος και ο άλλος δεν θα έχει ένα χέρι βοήθειας στα ενοικιαζόμενα και θα το κλείσει το μαγαζί. Είναι καλύτερο αυτό για την οικονομία; Είναι πιο ανθρωπιστικό;

Όταν κατέρρευσε το σοβιετικό καθεστώς και οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν, σε κάποιες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες επιτράπηκε να ασκείς οικονομική δραστηριότητα μικρού μεγέθους χωρίς χαρτιά. Σου λέει, εδώ πεθαίνει ο άλλος στην πείνα. Κάνε ό,τι μπορείς για να ζήσεις. Προέχει να ζήσεις. Άσε την άδεια έναρξης επαγγέλματος, το ΑΦΜ και το μητρώο. Κάνε μια δουλίτσα μαύρη, να βγάλεις ένα κομμάτι ψωμί κι όταν ορθοποδήσει η οικονομία το ξαναβλέπουμε. Νομίζετε ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση με διαλυμένη την παραγωγική μας βάση; Αλλά εδώ προτιμάμε να το παίζουμε ανθρωπιστές στα χαρτιά και ανάλγητοι στη ζωή.

Θᾶνος Τζήμερος.

Ἡ προσφορὰ καὶ ἡ ζήτησις σὲ μίαν ἀγορὰ ἐργασίας εἶναι κάτι ὑποκειμενικό.
Μοῦ κάνει ἤ δὲν μοῦ κάνει ὁ ἐργοδότης. Τοῦ κάνω ἤ δὲν τοῦ κάνω ὡς ὑπάλληλος.
Μὲ μία παράμετρο ὅμως ποὺ ἀγνοήσαμε κι ἀφορᾶ πλέον στὴν ἀνάγκη.
Διαφορετικὲς ἐπιλογὲς εἶχα πρὸ μερικῶν ἐτῶν καὶ διαφορετικὲς ἔχω τώρα ποὺ ὅλα ἔχουν διαλυθῇ.

Φιλονόη.

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply