Μετὰ ἀπὸ 5.000 αὐτοκτονίες νὰ καὶ ἡ …κάθαρσις!!!

Μετὰ ἀπὸ 5.000 αὐτοκτονίες … ὁ νέος Μητσοτάκης προχωράει σὲ νέα «κάθαρση».
Ἀπεφάσισαν νὰ ψάξουν (στὰ λόγια) τοὺς τραπεζικοὺς λογαριασμοὺς τῶν λαμόγιων τοῦ Δημοσίου, ποὺ οἱ ΙΔΙΟΙ διώρισαν καὶ προώθησαν σὲ διευθυντικὲς θέσεις.
Οἱ ληστὲς … ἀπεφάσισαν νὰ στριμώξουν τοὺς κλέφτες!
Κι ὅσο φορολόγησαν ὅλους τοὺς κλέφτες τῆς λίστας Λαγκᾶρτ …ἄλλο τόσο θὰ βάλουν χέρι στὰ δικά τους παιδιά.

Να μὴν ξεχνάμε ὅτι καὶ 2ος προιστάμενος τοῦ ΣΔΟΕ συνελήφθη γιὰ δωροδοκία (ὁ πρῶτος γιὰ ἐκβιασμὸ καὶ τοκογλυφία).

«Σίγμα»

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Από κόσκινο δημόσιοι υπάλληλοι με εμβάσματα άνω των €100.000

Τον εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι από το 2009 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ελεγχθησομένων φθάνει τους 2.000.

Ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευά Νομικό, ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Ο έλεγχος θα αποδείξει αν τα ποσά αυτά που μεταφέρθηκαν μπορούν να δικαιολογηθούν από την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση. Οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι πάντες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στον ρ/σ Βήμα Fm, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Ξέρουμε ότι ο έλεγχος γίνεται αποσπασματικά και βγήκαν κάποια πρώτα στοιχεία για εφοριακούς από το υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον, όμως, έχουμε τη δυνατότητα της άσκησης αυτού του δικαιώματος μέσα από το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, νομίζω ότι θα ήταν καλό να έχουμε την εικόνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και όχι μόνο για τους εργαζομένους σε κάποιο υπουργείο. Επομένως, αυτό που θα ζητήσουμε είναι τα στοιχεία όλων των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στη λίστα των εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά, από το ΣΕΕΔΔ, να κάνουμε διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες.

Δεν είναι, όμως, υποχρεωμένοι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Και ξέρετε ότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε ελέγχονται αυτές οι δηλώσεις και γι’ αυτό πρέπει κάποια στιγμή να ξαναδούμε στη χώρα μας από ποιους υπαλλήλους ζητάμε να καταθέσουν τέτοιες δηλώσεις. Εμείς, μιλάμε για έναν στοχευμένο έλεγχο, επειδή η πληροφορία της αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό μάς δίνει το έναυσμα να ψάξουμε.

Είναι ένας στοχευμένος, προληπτικός έλεγχος για να διαπιστώσουμε εάν οι δημόσιοι υπάλληλοι που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό, μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε γενικότερα και στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας τα εξής: «Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή είναι 608.000. Αν προσθέσετε τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου και όσους εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου φτάνουμε στις 700.000, ενώ ήταν στο τέλος του 2009 920.000. Δεν θεωρείται πια μεγάλος αριθμός. Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν θα είχαμε καταφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα εάν δεν είχαμε κάνει συμμάζεμα στον αριθμό των εργαζομένων του Δημοσίου».

ἔθνος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για τοκογλυφία

Στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες για την υπόθεση της τοκογλυφίας. Σε λίγο ένας-ένας θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή. Πόσοι από αυτούς θα κριθούν προφυλακιστέοι και πόσοι όχι είναι άγνωστο προς το παρόν. Αν και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως όσοι βαρύνονται με κακουργήματα δύσκολα θα βγουν έξω.

Όπως επίσης άγνωστο είναι εάν και κατά πόσο έχουν μεταφερθεί και οι 52 συλληφθέντες. Η κυκλοφορία τώρα στους δρόμους γύρω από τη ΓΑΔΘ και το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης είχε απαγορευτεί. Έντονη αστυνομική παρουσία παρατηρείται στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, τρία λευκά βαν και μία κλούβα να έχουν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο του Μεγάρου, ενώ περιπολικά, ένστολοι αστυνομικοί καθώς και άνδρες της ΕΛΑΣ με πολιτικά ελέγχουν την γύρω περιοχή.
Εν τω μεταξύ απίστευτα ποσά σε καταθέσεις στην Ελβετία είχαν μέλη του κυκλώματος τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Αρκετοί από τους κατηγορούμενους εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις 6 και 7 εκατομμυρίων ευρώ(!) σε Ελβετικές Τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή, άλλο κύκλωμα στο οποίο φέρεται ως επικεφαλής ένας επιχειρηματίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, εμφανίζει κατά τους αστυνομικούς «κέρδη» 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές γνωστός δημοσιογράφος που συνελήφθη , φέρεται να μεσολαβούσε προς υποψήφιους πελάτες με το αζημίωτο, ενώ…
κάποιοι άλλοι φέρονται να είχαν αναλάβει τον εκφοβισμό όσων δεν πλήρωναν με «συνέπεια» τις οφειλές τους. Όπως αποκαλύφτηκε έχουν ανοίξει και άλλες υποθέσεις, και ειδικά υποθέσεις επιχειρηματιών οι οποίοι αυτοκτόνησαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, υπό το βάρος της πίεσης που λέγεται ότι τους ασκούνταν για άμεση πληρωμή των οφειλών τους.
Όσον αφορά τους δυο δικηγόρους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνέτασσαν τα ιδιωτικά συμφωνητικά των δανείων, καθώς και ο διευθυντής εφοριακός που υπηρετούσε στο ΣΔΟΕ, γνωστός κομματάρχης του Βενιζέλου.
Απογοητευμένος από την εξέλιξη με τον κομματάρχη του εμφανίστηκε χθες σε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του ο Ε. Βενιζέλος.Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καταβεβλημένος και εμφανώς στενοχωρημένος, λέγοντας ότι δεν φανταζόταν ποτέ μια τέτοια εξέλιξη και ότι “δεν μπορείς να έχει εμπιστοσύνη σε κανένα”!
Παράλληλα, όπως μάθαμε πριν από λίγο, ο Ε. Βενιζέλος έλεγε στους συνεργάτες του ότι “με αυτές τις εξελίξεις σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μην ασχοληθώ ξανά με την πολιτική και να επιστρέψω στην έδρα του πανεπιστημίου μου”! Πολύ αρνητική η εξέλιξη με τον κομματάρχη του που θα επηρεάσει άμεσα και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ…
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
Όπως προκύπτει από την έρευνα, μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, για παροχή «προστασίας», από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά.
Επιπλέον, και οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί που κατηγορούνται έδιναν πληροφορίες στο κύκλωμα για τους προγραμματισμένους ελέγχους της αστυνομίας έναντι χρημάτων.
Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής. Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, με έρευνες σε σπίτια, διαμερίσματα και άλλους χώρους σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών. Επίσης, συνεχίζονται και οι προσαγωγές ατόμων, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων.
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΔΟΕ
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις αλλά και να διαλυθούν οι υποψίες ότι το ΣΔΟΕ δεν συμμετείχε στις έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης της Θεσσαλονίκης λόγω της παρουσίας στελέχους του στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με λεπτομέρειες για τη δράση του Σώματος στην υπόθεση αυτή.
Αναφορικά με την διεξαγόμενη έρευνα στη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοινώνονται τα εξής, σχετικά με τη συμβολή του στην διερεύνηση των παραπάνω υποθέσεων:
Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.
Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.
Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Εφοριακοί… ξέχασαν να δηλώσουν βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα και εμβάσματα.

Οι έλεγχοι έδειξαν αγορά πολυτελών Ι.Χ. που δεν καλύπτεται από το εισόδημα, αδήλωτα ακίνητα και εμβάσματα στο εξωτερικό.
Του Προκόπη ΧατζηνικολάουΠολυτελή αυτοκίνητα, η αγορά των οποίων δεν καλύπτεται από τα εισοδήματα, αδήλωτα ακίνητα μεγάλης αξίας και εμβάσματα στο εξωτερικό, εντόπισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών κατά τον έλεγχο εφοριακών υπαλλήλων. Οι περισσότεροι σπεύδουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να καλύψουν τις αγορές που έκαναν ή τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Επικαλούνται δωρεές, ανάλωση κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών, δάνεια και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για να δικαιολογήσουν τις δηλώσεις τους.Επειτα από έλεγχο σε βάθος, για πρώτη φορά, του «πόθεν έσχες» διαπιστώθηκαν παραλείψεις που, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προκαλούν και αφήνουν υπόνοιες όχι απλά για φοροδιαφυγή αλλά και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου είχαν διενεργηθεί 93 έλεγχοι «πόθεν έσχες», εκ των οποίων 44 σε προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος Ελέγχου και 49 σε ελεγκτές – υπαλλήλους. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ελέγχους σε υπαλλήλους που έχουν διευθυντικές θέσεις ευθύνης και οι οποίοι προβλέπονται στον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου, και έχουν πρωταρχικό στόχο την αυτοκάθαρση του υπουργείου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με επιστολή του προς τους προέδρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, ζήτησε την κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση στοιχείων των προσώπων που ελέγχονται, όποτε και αν αυτά υποβάλλονται.

Στις περίεργες δηλώσεις «πόθεν έσχες» η Εσωτερικών Υποθέσεων συγκαταλέγει τις εξής: • Εφοριακός για να καλύψει την αγορά πολυτελoύς αυτοκινήτου αξίας 161.000 ευρώ υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ.

• Στέλεχος εφορίας δεν δήλωσε την αγορά πολυτελούς κατοικίας με αποτέλεσμα να αναγκασθεί σε τροποποιητική δήλωση. Η σύζυγός του ελέγχεται για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.

• Στέλεχος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που ελέγχεται, εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.

• Σε υπάλληλο μεγάλης εφορίας των Αθηνών βρέθηκαν εμβάσματα ύψους 380.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Πλέον, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και οι συνάδελφοί τους στις εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν τις τροποποιητικές δηλώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που συμπλήρωσαν στις τροποποιητικές δηλώσεις είναι ακριβή. Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι μετά τον έλεγχο των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει και επανέλεγχος από άλλον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Οπου υπάρχουν παραλείψεις (σχετικά με τον έλεγχο) θα επιβληθούν ποινές, κυρώσεις και απολύσεις.

Η επιλογή των ελέγχων «πόθεν έσχες» γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια όπως η άσκηση καθηκόντων ελεγκτικής διαδικασίας, η θέση ευθύνης, ο χρόνος άσκησης καθηκόντων και οι υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών.

Για το έτος 2013 ελέγχονται:

• Οσοι ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή Τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη ΓΓΠΣ και στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.

• Οσοι ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για 2 έτη.

Για το έτος 2013 θα διενεργηθούν συνολικά 240 τέτοιοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, εκ των οποίων 110 είναι διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες και 130 είναι ελεγκτές.

Η πολιτική είναι σαν την κόκα

Μετὰ ἀπὸ 5.000 αὐτοκτονίες νὰ καὶ ἡ ...κάθαρσις!!!4Ποιό όπιο του λαού; Εδώ μιλάμε για την κόκα. 123 κιλά, συσκευασμένη σε στρόφαλους ενός μηχανήματος για την παραγωγή σογιελαίου. Κατασχέθηκε στις 19 Ιουλίου από την Διεύθυνση Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ μετά από μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Η εξέλιξη της επιχείρησης, οδήγησε στη σύλληψη 9 ατόμων στη Σερβία και την ΠΓΔΜ και 3 στην Ελλάδα. Η είδηση των συλλήψεων μεταδόθηκε χθες από τα ΜΜΕ, με πολλές λεπτομέρειες, εκτός από μία. Οι δύο έλληνες συλληφθέντες, ο ένας διευθυντής τράπεζας στην Φλώρινα και ο άλλος τελωνειακός, είχαν ένα ακόμη κοινό στοιχείο (εκτός από την κοκαΐνη) που αποσιωπήθηκε. Ήταν και οι δύο συνεργάτες πολιτικών. Ο τραπεζικός, του Γιάννου Παπαντωνίου και ο τελωνειακός, του Γιώργου Λιάνη. Ο συνεργάτης του Παπαντωνίου, διετέλεσε και στέλεχος του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων καθώς και απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης το 2002 σε διεθνή Φόρουμ. Τα παραδέχθηκε ο ίδιος στην απολογία του. Σε μια προσπάθεια επίκλησης του έντιμου πρότερου βίου του ή της ισχύος του και των διασυνδέσεών του;

Ο δεύτερος, συνεργάτης του Λιάνη, αποπέμφθηκε απ ό,τι φαίνεται από τον βουλευτή, όταν κατηγορήθηκε σε μια υπόθεση όπλων. Τα πειθαρχικά βεβαίως της υπηρεσίας τον αθώωσαν, επανήλθε στην υπηρεσία του και τώρα κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών. Για την διευκόλυνση του περάσματος της κοκαΐνης στα Σκόπια.

Τα θέματα είναι δύο. Το πρώτο αφορά την δημοσιογραφία. Την επιλεκτική δημοσιογραφία, της επιλεκτικής πληροφόρησης, της επιλεκτικής χρεωκοπίας της αλήθειας. Η πολιτική ιδιότητα των δύο κατηγορουμένων, δίπλα μάλιστα σε δύο υπουργούς, δεν είναι κάτι ανάξιο λόγου. Άνθρωποι με ισχύ, με γνωριμίες, με θέσεις, ήταν ενδεχομένως έμποροι ναρκωτικών. Δεν είναι αυτό λεπτομέρεια άξια να την πει κάποιος και πολύ περισσότερο να την ερευνήσει; Για τα ελληνικά ΜΜΕ, μάλλον όχι. Το ότι δυο συνεργάτες πρώην υπουργών μπορεί να συμμετείχαν σε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών, δεν ενοχοποιεί τους υπουργούς, αλλά ούτε και τους απαλλάσσει απ’ όλα. Αν ευθύνονται απλώς για τις κακές επιλογές συνεργατών, μπορεί να το αποδείξει μόνο η έρευνα. Και αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου. Σίγουρα δεν είναι η αποσιώπηση και η αλήθεια των ποσοστών.

Το δεύτερο θέμα είναι η σχέση της πολιτικής με το έγκλημα. Σε μια χώρα όπου η ατιμωρησία δεν είναι αόριστο αποτέλεσμα αλλά συγκεκριμένη άποψη του ίδιου του πολιτικού συστήματος, τους εγκληματίες χαϊδολογούν τα χέρια που ανταλλάσσουν χειραψίες στις πλατείες. Πάρτε όποια υπόθεση θέλετε: Ζωνιανά, Μάκης Ψωμιάδης, Δήμαρχος Ζαχάρως; Η πολιτική πατρωνία όχι μόνο υπάρχει αλλά θεωρεί πως έτσι μόνο μπορεί να υπάρχει η πολιτική. Με διαπλοκή, ανομία που αποφέρει εκλογικά αποτελέσματα, και αναβάπτιση στην κολυμβήθρα της δια βοής λαϊκής ετυμηγορίας.

Αυτή τη φορά δύο συνεργάτες πολιτικών, πιάστηκαν στα πράσα. Κατά την άποψή μου το θέμα δεν είναι οι οικονομικές απολαβές που μπορεί να είχαν από την όποια συμμετοχή τους στο κύκλωμα. Είναι πως αισθάνονται πολύ φυσικά και οικεία, να επεκτείνουν την μικροανομία και την εξουσία τους που απέφερε πολιτικά οφέλη, στην ανομία που φέρνει τεράστια προσωπικά οφέλη. Αν το πολιτικό σύστημα τους νομιμοποιεί να παρανομούν για να κάνουν προσλήψεις, να τακτοποιήσουν τους ημέτερους, να διαπλέκονται για να «καθαρίζουν» για την πολιτική, γιατί να μην το κάνουν για όλα;

Τι διαφοροποιεί αυτόν που «κανονίζει» με έναν κύκλο ανθρώπων να πάρει ο τάδε την παράνομη επιδότηση από αυτόν που κανονίζει να περάσει 123 κιλά κόκα; Το ότι υπάρχουν στη μέση ναρκωτικά; Όχι. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά. Και τα δύο ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Και όταν δεις πως είναι εύκολο να χειρίζεσαι τα πάντα για να κάνεις αυτό που θέλεις, το τι είναι αυτό που θέλεις είναι θέμα χρόνου.

Η πολιτική θα διαπλέκεται όλο και πιο σκληρά με το έγκλημα, όσο και η ίδια προσομοιάζει σε έγκλημα. Αν οι πολιτικοί (και δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο, πιστέψτε με) εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών, είναι γιατί αυτή η πολιτική είναι σαν την κόκα. Αν την επιλέξεις, επιτρέπονται τα πάντα.

κουτὶ Πανδώρας

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply