Διεθνὲς βραβεῖον συνολικῆς προσφορᾶς!

Αποκλειστικό: Διεθνές βραβείο συνολικής προσφοράς σε Έλληνα επιστήμονα!

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της A’ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος έλαβε την ύψιστη διάκριση στον κλάδο της ενδοκρινολογίας από την αμερικανική Endocrine Society: Το Fred Conrad Koch Award (συνοδευόμενο από το ποσό των 25.000 δολ.). Είναι ο 1ος Έλληνας και ο 2ος μη Αμερικανός που λαμβάνει τη διάκριση.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, ο δρ. Χρούσος ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Σήμερα, περισσότεροι από 60 μαθητές του διαπρέπουν σε διεθνές και εθνικό επίπεδο -ένας εξ αυτών είναι ο σημερινός Διευθυντής του ίδιου Ινστιτούτου, Δρ. Κ. Στρατάκης. Για το έργο του Δρ. Χρούσου υπάρχουν περίπου 70.000 ετεροαναφορές.

Ο Δρ. Χρούσος εξετάζει την επίδραση του στρες στις λειτουργίες του οργανισμού, καθώς και τη σύνδεσή του με παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη και αυτοάνοσες παθήσεις. 

Απόσπασμα της αποκλειστικής συνέντευξής του στο GoodNews:

– Ποια είναι η σημασία της πρόσφατης διάκρισής, καθώς και της εκλογής σας στο Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ;

Είναι πολύ περήφανος που με «βρήκαν» εδώ, στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι αναγνωρίζεται όλη αυτή η δουλειά, μετά από 700 πρωτότυπες δημοσιεύσεις.

Το βραβείο Fred Conrad Koch είναι θεσμός υψηλού κύρους στον οποίο αναγνωρίζονται επιστήμονες για τη συνολική τους προσφορά στον κλάδο. Είμαι ο 1ος Έλληνας που λαμβάνει το Fred Conrad Koch Award της Endocrine Society. Είναι μια διάκριση που λαμβάνουν οι καλύτεροι στον κόσμο. Ήταν μεγάλη τιμή, δεν την περίμενα να πω την αλήθεια.
.
Όσο για το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, είναι και αυτό μια επίσης πολύ τιμητική διάκριση. Είμαι ο μόνος Έλληνας με έδρα την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται. Αν δεν κάνω λάθος, ίσως υπάρχουν άλλοι δύο Έλληνες, οι οποίοι όμως δραστηριοποιούνται στην Αμερική. Ο ένας είναι ο εξαίρετος επιστήμονας του University of Minnesota Απόστολος Γεωργόπουλος.

– Πώς γίνεται και αυτά τα 2-3 χρόνια της βαθιάς κρίσης έχουμε τόσες διακρίσεις στο επιστημονικό πεδίο;

Πάντα είχαμε. Έχουμε πολύ καλούς ερευνητές. Στην Ευρώπη είμαστε No 7 σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Δηλαδή, για να σας δώσω να καταλάβετε, συγκρινόμαστε με τους Γερμανούς, τους Βέλγους, τους Αυστριακούς. Από πλευράς δημοσιεύσεων είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Για παράδειγμα ,στην πληροφορική πάμε πάρα πολύ καλά -εξαιρετικά καλά- στα ηλεκτρονικά, στη δημιουργία applications.

Είναι έξυπνος λαός οι Έλληνες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχαν αντιληφθεί ότι πρέπει να μπουν στην παγκόσμια παραγωγή. Γίνονται ανακαλύψεις οι οποίες χάνονται, δεν μετατρέπονται σε εφαρμογές. Αυτό είναι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Με τις δημοσιεύσεις, αν δούμε κυνικά το θέμα, η χώρα δεν κερδίζει τίποτα εκτός από δόξα. Χρειάζονται πατέντες και εφαρμογές, οι οποίες είναι αυτές που φέρνουν χρήματα. Το ΙΤΕ, ο Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παράγουν πατέντες, αλλά αναλογικά με το ερευνητικό έργο που παράγουν και συγκρινόμενες με αντίστοιχα αμερικανικά ιδρύματα, είναι λίγες.

Για να μην παρεξηγηθώ, μην νομίζετε ότι εγώ έχω ασχοληθεί με πατέντες. Απεναντίας -μόνο μια πατέντα έχω κατοχυρώσει στο σύνολο της ερευνητικής μου καριέρας. Σαν νέος, είχα αποφασίσει ότι είμαι αποκλειστικά και μόνο «επιστήμονας». Που φυσικά αυτή δεν είναι λανθασμένη προσέγγιση, απλώς ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία όλοι οι επιστήμονες χρειάζεται να αφιερώσουν τις δυνάμεις τους στο να φέρουν έσοδα στη χώρα, χρήματα καθαρά, τα οποία θα έχουμε κατακτήσει δικαιωματικά. Και όχι μόνο: πρέπει από τη μία να φέρουμε ικανούς ανθρώπους στη χώρα μας, και από την άλλη να διατηρήσουμε το δυναμικό που ήδη βρίσκεται εδώ. Οι καλύτεροι επιστήμονές μας φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο. Υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε όλο το δυναμικό μας, το στοιχείο που ήταν πάντα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

> Η βράβευση από την The Endocrine Society

Μεταξύ των βραβευθέντων της Endocrine Society για το 2014 είναι 15 καταξιωμένοι ενδοκρινολόγοι, με χρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους 105.000 δολαρίων.
Τα βραβεία, που καθιερώθηκαν το 1944, αναγνωρίζουν τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον κλάδο της ενδοκρινολογίας, συμπεριλαμβανομένων πρωτοποριακών ερευνών και καινοτομιών σε κλινικό επίπεδο. Η τελετή απονομής θα γίνει στην 96η ετήσια συνάντηση της Endocrine Society και στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου Ενδοκρινολογίας στο Σικάγο, που θα γίνει από τις 21 έως 24 Ιουνίου 2014.
Σύμφωνα με σχετική, ανακοίνωση ο Δρ. Χρούσος θα λάβει την υψηλότερη διάκριση για φέτος, το Fred Conrad Koch Award, το οποίο συνοδεύεται από τιμητικό έπαθλο 25.000 ευρώ.

H πλήρης είδηση και η συνέντευξη του Δρ. Χρούσου δημοσιεύτηκε στο GoodNewsLetter No8.

καλὰ νέα (good news)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply