Ἡ Ἰατρικὴ τῆς ψυχῆς. (Α’ μέρος.)

Ο Ιπποκράτης1 στο βιβλίο του «Περί φύσιος ανθρώπου»2, αναφέρει:

Αἱ παχύταται δὲ τῶν ν φλεβῶν ὦδε πεφύκασιν· τέσσαρα ζεύγεά ἔστιν ἐν τῷ σώματι, καὶ ἕν μὲν αὐτέων ἀπὸ τῆς κεφαλης ὄπισθεν διὰ τοῦ αὐχένος, ἔξωθεν ἐπὶ τὴν ράχιν ἔνθεν τὲ καὶ ἔνθεν παρὰ τὰ ἰσχία ἀφικνέεται καὶ ἐς τα σκέλεα, ἔπειτα διὰ τῶν κνημέων ἐπὶ τῶν σφυρῶν τὰ ἔξω καὶ ἐς τοὺς πόδας
διήκει.
Δεῖ οὗν τὰς φλεβοτομίας τὰς ἐπί των ἀλγημάτων των ἐν τῷ νώτῳ καὶ τοίσιν ἰσχίοισιν ἀπὸ τῶν ἰγνύων ποιέεσθαι καὶ ἀπὸ τῶν σφυρῶν ἔξωθεν.
Αἱ δ’ ἕτεραι φλέβες ἐκ τῆς κεφαλῆς παρὰ τὰ οὔατα διὰ τοῦ αὐχένος, αἱ σφαγίτιδες καλεόμεναι, ἔσωθεν παρὰ τὴν ράχιν ἐκατέρωθεν φέρουσι παρὰ τὰς ψόας ἐς τους ὄρχιας καὶ ἐς τοὺς μηρούς, καὶ διά των ἰγνύων ἐκ τοῦ ἔσωθεν μέρεος, ἔπειτα διά των κνημέων παρὰ τὰ σφυρά τα ἔσωθεν καὶ ἐς τοὺς πόδας.
Δεῖ οὗν τὰς φλεβοτομίας πρὸς τὰς ὀδύνας ποιέεσθαι τὰς ἀπὸ τῶν ψοὼν καὶ τῶν ὀρχίων, ἀπὸ τῶν ἰγνύων καὶ ἀπὸ τῶν σφυρῶν ἔσωθεν.
Αἱ δὲ τρίται φλέβες ἐκ τῶν κροτάφων διὰ τοῦ αὐχένος ὑπὸ τὰς ὠμοπλάτας, ἔπειτα ξυμφέρονται ἐς τὸν πνεύμονα καὶ ἀφικνέονται ἡ μὲν ἀπὸ τῶν δεξιῶν ἐς τὰ ἀριστερά, ἡ δὲ ἀπὸ τῶν ἀριστερῶν ἐς τὰ δεξιά, καὶ ἡ μὲν δεξιὴ ἀφικνέεται ἐκ τοῦ πλεύμονος ὑπό τον μαζὸν καὶ ἐς τὸν σπλῆνα καὶ ἐς τὸν νεφρόν, ἡ δὲ ἀπὸ τῶν ἀριστερῶν ἐς τὰ δεξιὰ ἐκ τοῦ πλεύμονος ὑπό τον μαζὸν καὶ ἐς τὸ ἧπαρ καὶ ἐς τὸν νεφρόν, τελευτῶσι δὲ ἐς τον ἀρχὸν αὐταὶ ἑκάτεραι.

ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΡΗ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσετε σαν λεξικό.

Προορίζεται γι’ αυτούς που αναζητούν το αίτιο της ασθένειας τους .

Εξετάζει την ασθένεια από την ψυχοσωματική άποψη, δηλαδή σε ότι αφορά τη ψυχή και το σώμα.

Όπως μας πληροφορεί η κινέζικη ιατρική, τα όργανα και τα σπλάχνα, κατ’ εικόνα του σώματος, λαμβάνουν τη ζωή τους από τους μεσημβρινούς.

Πρόκειται για  λεωφόρους κυμάτων σε κίνηση (σκεφτείτε τον γαλαξία) που σχηματίζουν ένα σύνολο το οποίο αποκαλείται  αιθέριο σώμα .

Τούτο εδώ είναι η φωτεινή και ανάλαφρη εικόνα του φυσικού σώματος μας :

Το καλύπτει και το ζωογονεί είναι η ψυχή σώματος.

Θυμηθείτε την εμφάνιση ενός φαντάσματος :

Βλέπετε ένα αιθέριο σώμα αποσπασμένο από το φυσικό του σώμα το οποίο βρίσκεται ήδη στο νεκροταφείο.

Μονάχα ο θάνατος χωρίζει αυτά τα δυο σώματα.

Ο εγκέφαλος μας διατάσσει αυτά τα κύματα.

Αν είσθε ασθενείς, το φυσικό σας σώμα είναι θύμα ενός σκισίματος ή μιας πληγής που δέχτηκε το αιθέριο σας σώμα, διότι ο εγκέφαλος σας έκανε ένα σφάλμα κατά τις εντολές και βραχυκύκλωσε τη κίνηση του μεσημβρινού.

Δε πέφτουμε ασθενείς, δε κολλάμε μια ασθένεια, αλλά τη δίνουμε μόνοι μας στον εαυτό μας.

Είμαστε οι μόνοι αυτουργοί των σφαλμάτων μας.

Η ζωή απαιτεί μια αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην αναζήτηση των χαρών της Γης και των χαρών του Ουρανού, μιας και ο άνθρωπος ζει ταυτόχρονα χάρη στις γήινες προσόδους και στο οξυγόνο που αναπνέει.

Η κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε αυτή την ιδέα.

Οι χαρές της γης, τροφή του σώματος, αποκτώνται με τον ιδρώτα του μετώπου  .

Πρέπει να ξέρουμε να τις απολαμβάνουμε όταν βρίσκονται στη διάθεση μας , δίχως να αναζητούμε αυτές που δεν προορίζονται για εμάς, δηλαδή πρέπει να μάθουμε πώς να μένουμε ικανοποιημένοι από τη τύχη μας.

Οι χαρές του Ουρανού, τροφή της ψυχής (ή του αιθέριου σώματος) κερδίζονται.

Πρέπει να τις αναζητήσουμε, να τις επιθυμήσουμε.

Εξάγονται μέσα από τις δοκιμασίες τις οποίες ανεχόμαστε δίχως διαμαρτυρία, από το δόσιμο του εαυτού μας προς τους άλλους, από μια επιδίωξη εκλεπτύνσεως των σκέψεων οι οποίες αποσπώνται σιγά σιγά  από την έλξη των χαρών της Γης.

Εάν το σώμα και η ψυχή << τρέφονται >> κατά τρόπο ίσο και δίκαιο και ελέγχονται δίχως υπερβολές ούτε προς τη μια κατεύθυνση ούτε προς την άλλη η διεστραμμένη ενέργεια δεν διεισδύει, η ασθένεια δεν υπάρχει…

 

Μπορείτε όμως να διαβάσετε αυτό το βιβλίο που θα σας κάνει να καταλάβετε καλύτερα τις συμφορές του περιβάλλοντος μας.

Στο βιβλίο αυτό προσπαθώ να σας δώσω μια φιλοσοφία της ζωής, ένα τρόπο θεάσεων των πραγμάτων και σκέψεως ,που να μην επιτρέπουν στη διεστραμμένη ενέργεια να διεισδύσει στη διάνοια σας, στη καρδιά και στο σώμα σας.

Εάν η πληγωμένη ψυχή κλαίει ,το σώμα της απαντά ως ηχώ να υποφέρει.

Όταν όμως η ψυχή βρίσκεται σε ειρήνη, όταν χαμογελάει, τότε το σώμα παραμένει σιωπηλό και χαρούμενο.

Να έχετε μια ψυχή δυνατή και ειρηνική .

Στους δύσκολους καιρούς που αναμένονται ,αυτό θα σας είναι πολύτιμο.

Marguerite de Surany

  • VERNON LINWOOD HOWARD

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ , ΣΟΥΡΑΝΙ Μ.

ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

AΓΚΥΛΩΣΗ

Αν κάποιος ώμος έχει πάθει αγκύλωση, τον έχετε κάνει εσείς να συσταλθεί συσσωρεύοντας εκεί ενέργεια :

Κινητοποιείτε τη σκέψη σας φοβούμενοι μια νέα δοκιμασία , τη μοναχικότητα ή το άγνωστο.

Είναι δύσκολο να σηκώσετε στους ώμους σας τη ζωή.

Αν το πόδι πάθει αγκύλωση, δε μπορεί πια να προχωρήσει , ακολουθώντας τις σκέψεις σας που φοβούνται τις ερχόμενες δοκιμασίες.

Αν ένας βραχίονας πάθει αγκύλωση ίσως να θέλατε να κάνετε κάποια κίνηση ενάντια σε κάποιον από τους γείτονες σας ή ίσως κάποια εργασία που δε τη θέλατε.

Αν όλο το σώμα πάθει αγκύλωση ,δηλαδή αν στερηθεί τη κίνηση του, ελπίζετε να γίνετε μια μούμια και να μη δράτε πια.

Μην εξαπατάστε, κοιτάξτε καλά και κατά μέτωπο τη συνειδησή σας, αναγνωρίστε το λάθος, κινητοποιείστε τις σκέψεις σας και κάντε τες να ξεκολλήσουν από εκεί που τις αφήσατε να τελματωθούν και η αγκύλωση θα εξαφανιστεί

ΑΓΧΟΣ

 Έχω άγχος ,μου έλεγε πριν από λίγο καιρό κάποιος φίλος που έπρεπε να πάρει μια απόφαση.

Συνειδητοποιείς πόση δουλειά απαιτείται, είναι κάτι το τρομερό .

Με δυσκολία έκρυβε το φόβο του, μπροστά στη πράξη που έπρεπε να επιτελέσει.

Είχε την ανάγκη να οπισθοχωρήσει .

Το άγχος είναι η ψυχική κατάσταση ενός ατόμου που βλέπει ένα σύννεφο ομίχλης να ανέρχεται αργά αργά από το έδαφος, να τον τυλίγει με τους ατμούς του,να τον αναστατώνει, να του γκρεμίζει την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του.

Αμέσως καταλαμβάνεται από την απελπισία, βλέπει τις επιθυμίες του να καλύπτονται από ομίχλη, νοιώθει την ανάγκη να οπισθοδρομήσει και κυρίως να μη δώσει τη μάχη.

Αν δε σταματήσει αυτή τη διεργασία αρχίζει πια να << κατασκευάζει >> μόνος του την ομίχλη ,δηλαδή την ευσυγκινησία .

Τότε δεν είναι πια ικανός για τίποτε.

Σε κάποιες φωτεινές στιγμές αντιλαμβάνεται το τί συμβαίνει και έχει τύψεις ,απ’ τις οποίες επωφελείται για να αυτοτιμωρηθεί μεγεθύνοντας τα γεγονότα.

Αν ,αντί να είναι άχρηστες και καταστρεπτικές τύψεις, θλίψεις, αν η διαυγής σκέψη του τον κάνει να δει διαφορετικά τα πράγματα ,τότε θα δημιουργήσει κάποια ρήγματα στο άγχος του.

Εποφελούμενος απ’ αυτά ,θα μπορέσει ν’ αποκτήσει λίγο θάρρος για να πάρει μια απόφαση.

Ακριβώς όπως το αεροπλάνο σηκώνεται πάνω από την ομίχλη, το άτομο αυτό θα ξαναβρεί την ήλιο .

ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ

Καταπίνουμε τις τροφές όπως καταπίνουμε τις ιδέες, χωνεύοντας τες, αν τις βρούμε ευχάριστες ή μη γνωρίζοντας τες, στην αντίθετη περίπτωση.

Μπορούμε να τις αρνηθούμε φράζοντας τον αγωγό του λαιμού μέσω μιας αμυγδαλίτιδας, καθώς επίσης και με κάθε μορφή εκβλαστήσεων που κάνουμε να φυτρώσουν στις αμυγδαλές.

Αυτή η ασθένεια έχεις ως προέλευση μια εξέγερση ενάντια στο περιβάλλον .

ΑΔΗΜΟΝΙΑ

Το μικρό μου δακτυλάκι μου είπε … , έλεγαν κάποτε οι γιαγιάδες .

Ήταν ήρεμες . Το πνεύμα τους ήταν ήρεμο και συνετό ,γιατί αυτές  ήξεραν  .

Τα μικρά δακτυλάκια φαίνεται να μιλούν όλο και λιγότερο.

Ή μήπως δε τα ακούμε πια ; Το άγνωστο ,ο φόβος ενός κινδύνου που μπορεί να πέσει από τον ουρανό έχουν εξαπλώσει την ασθένεια της αδημονίας, αυτή που σφίγγει το λαιμό δίχως φαινομενικό λόγο .

Αυτή η ασθένεια μας κάνει να χάσουμε κάθε έλεγχο ως προς την απόφαση – βούληση και κυρίως επηρεάζει το κοινό νου .

Χαλάει την ισορροπία της συμπεριφοράς μέσω της ελλείψεως κατανοήσεως των γεγονότων της ζωής .

Εκδηλώνεται με πάρα πολύ διαφορετικούς τρόπους :

  • Ή σφίγγει τη καρδιά και το λαιμό, συστέλλοντας τους λόγους που δε βγαίνουν πια παρά μόνο μέσα από άφθες (βλέπε λέξη) ,προκαλεί κρύο και μας κάνει να ξεχνάμε τα ονόματα .
  • Είτε προκαλεί ζέστη ,πονοκέφαλο, μας κάνει να μιλάμε βιαστικά, να κλαίμε με λυγμούς .

Η αδημονία μπορεί να μας εκνευρίσει μέχρι του σημείου να μας προκαλέσει νευρικές ταχυπαλμίες και αϋπνίες. Αυτά τα δυο άκρα είναι το αποτέλεσμα ενός βραχυκυκλώματος μεταξύ της ύλης που μπορούμε να αγγίξουμε και του αόρατου άϋλου ,που δε μπορούμε να το αγγίξουμε με τις αόρατες αισθήσεις ,αλλά που << νοιώθουμε >> την παρουσία του .

Εάν ο εγκέφαλος ξέρει πώς να κρατάει τον διακόπτη ο πανικός δε θα δημιουργηθεί και η αδημονία θα πάψει να υπάρχει .

‘Εχουμε αδημονία γι’αυτό το οποίο δε ξέρουμε (τη κατάσταση της υγείας ενός γονέα ,τις σκέψεις ενός φίλου ) ,έχουμε χάσει τη μύχια κατανόηση των πραγμάτων ,που την αντιλαμβάνονταν τόσο καλά το μικρό δακτυλάκι των γιαγιάδων μας και που άνθιζε πάνω στα ήρεμα, ισορροπημένα και ευδιάθετα πρόσωπα .

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

Η αδυναμία ομιλίας μπορεί να είναι παροδική ή εκούσια ή εκ γεννετής .Εξαρτάται κυρίως από τους δυο μεσημβρινούς : της καρδιάς και των πνευμόνων.

Οι χυμοί της καρδιάς είναι η ευαισθησία και η συναισθηματικότητα.<< Τρέφει >> το λόγο .

Αν αυτός ο μεσημβρινός χάσει την ισορροπία του λόγο υπερβολικής ασυγκινησία και ψυχικής ευαισθησίας(παράδειγμα το τρακ),ή καρδιακής ευαισθησίας (πχ υπερβολικές συγκινήσεις χαράς ή φόβου), ή λόγω ασυγκινησίας της κύστης (πχ συγκινήσεις που παραλύουν την απόφαση και τη δράση),δεν έχει πλέον ήχο, αιτώ δε θέλει ή δε μπορεί να επικοινωνήσει.

Ο μεσημβρινός των πνευμόνων(το σεντούκι των τραγουδιστών) καθορίζει την ένταση της φωνής. Τα συναισθήματα βλάπτουν αυτόν τον λεπτεπίλεπτο μεσημβρινό, ο οποίος είναι ευπρόσβλητος από τις εξωτερικές επιρροές.

Με τη γεμάτη εικόνες γλώσσας της η κινέζικη ιατρική λέει: << Ένα πνιγμένο γκονγκ(πνεύμονες) δεν ηχεί (καρδιά) .>>

Η θύρα της Αφασίας διασχίζεται από αυτόν ο οποίος αποφάσισε εκούσια να μην επικοινωνεί πλέον .Συχνά αυτό γίνεται λόγω εσωτερικής απελπισίας ,πληγωμένος μέσα στη συναισθηματική καρδιά του, παραμένει μουγκός.

Υπάρχει επίσης και η επιλογή των μυστικιστών, των ανθρώπων που ασχολούνται με την ενατένιση και τον διαλογισμό, των ερημιτών. Μέσα από τη σιγή και τη βουβαμάρα προσπαθούν να τραφούν και να ζήσουν εν Θεώ ελέγχοντας τα ένστικτά τους(το γκονγκ Πνεύμονας),αναπτύσσοντας τη λεπτή νοημοσύνη των κυττάρων που επιτρέπουν έναν ήχο(καρδιά) μέσα στο εσωτερικό τους τραγούδι που το αντιλαμβανόμαστε μέσα στο Γρηγοριανό άσμα.

Στην Ασία πρόκειται για τη δόνηση του Τσεν,<< ενέργειας πνευματικής και ψυχικής ουσιωδώς φωτεινής >> , την οποία προσπαθούν ν’ ακούσουν οι διαλογιζόμενοι , πρόκειται για τη Φωνή της Σιγής , τη Βουβή Φωνή .

Αν κάποιος από τους πλησίον σας αγαπαέι τη βουβαμάρα, μήπως θα έπρεπε να μη τον εμποδίσετε ; Αυτός που γεννιέται μουγκός, μπορεί και αυτός επίσης να έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής πριν ενσαρκωθεί.Τη τελευταία φορά ίσως να είχε μιλήσει υπερβολικά .Να θυμάστε ότι οι Ναϊτες έκτιζαν ζωντανό μέσα στο τοίχο τον φλύαρο ο οποίος πρόδινε κάποιο μυστικό .Αλλά ο μουγκός ίσως κάποτε να είχε ένα επάγγελμα που να τον υποχρέωνε να μιλάει πολύ,και τούτη τη φορά να ξεκουράζεται,γιατί δε μπορεί να μιλήσει .

Ένα ραγισμένο γκονγκ δε χρησιμοποιείται καθόλου, αλλά αν ηχεί πολύ σε τρελαίνει. Ο καθένας επιλέγει .

ΑΕΡΟΦΑΓΙΑ

Τα ένστικτα μας αναγκάζουν με τα αντανακλαστικά τους να καταπίνουμε αέρα όταν η ψυχή γίνεται μελαγχολική,στερούμενη χαράς και δεν αντέχει πια ορισμένες φωνές.Το σώμα απάντα ζητώντας να ξαπλώσει,γιατί έχει το αίσθημα πως εξαντλήθηκε και πως είναι τόσο κουρασμένο,ώστε δε μπορεί να δράσει πια παρά μόνον αν ασκήσουμε τη βούληση μας. Ο μεσημβρινός του Ήπατος που θεωρείται << Έδρα της Ψυχής >> ,είναι εδώ ένας πολύ κακός << Στρατηγός Άμυνας κατά του Εξωτερικού >> .Στρέφεται προς τον εαυτό και φουσκώνει τη κοιλιά,που χοντραίνει από τα βάσανα που απωθήθηκαν εκεί .

Η ψυχή δε μπορεί να γίνει συνετή και γαλήνια ,αν αποσυρθεί για λίγο μέσα στη μουσική σιωπή,μακριά από τις διαμάχες και τις δυσαρέσκειες .Τα χαλαρωμένα ένστικτα θ’ανοίξουν τη πόρτα για να εξέλθει η διεστραμμένη ενέργεια Αέρας,που δε βρίσκεται στη θέση της.

ΑΙΔΟΙΟ

Τα χείλη του προσώπου είναι οι πόρτες του στόματος,τα χείλη του αιδοίου είναι οι πόρτες των γεννητικών οργάνων.Η ψυχική κόπωση ,το κενό,η εξάντληση,φλέγουν ή ταράσσουν το αιδοίο .Η γυναίκα δε θέλει πια ανθρώπινες σχέσεις,είναι ανίκανη να δώσει χαρές,δεν έχει πια χαρές μέσα της .

Οι ασθένειες του αιδίου είναι ψυχικής προελεύσεως : Μετά από μια υπερβολική ως προς τις αποφάσεις,φτάνουν το άγχος,ο φόβος για το μέλλον που βάζουν φωτιά στο αιδοίο.Πρόκειται για μια εκδήλωση αδυναμίας και κατάθλιψης μπροστά στα περιστατικά.Δεν είναι εύκολο να σβήσεις τη φωτιά του ,γιατί αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς αποφάσεων και περιστατικών που δε μπόρεσε να τα επίδιορθώσει η γυναίκα ,γιατί συνέβησαν αλυσιδωτά.

Γιατί να μη σβήσετε όλες αυτές τις αναμνήσεις ,μιας και είστε ανίκανοι να τις αλλάξετε ; Ξαναρχίστε τη ζωή σας από σήμερα δίχως να επιστρέφετε στο παρελθόν σας .Κι ανοίξτε τη καρδιά σας προς αυτούς που βρίσκονται γύρω σας και που την έχουν ανάγκη.Τα χείλη του αιδοίου είναι τα δυο πορτοφυλλα της Χρυσής Πόρτας ,της πόρτας του μονοπατιού που οδηγεί στη γνώση και τη Σοφία.

ΑΙΜΑ

Για τη Κίνα το αίμα είναι ένα υλικό που δε θα είχε ζωή δίχως την αόρατη ενέργεια που το εμψυχώνει.Την ονομάζουν ενέργεια Γιονγκ,είναι αυτή που << οδηγεί το αίμα κατά τη κυκλοφορία του >> : << Αν ρέει αυτή,ρέει και αυτό,αν σταματήσει σταματάει και αυτό >>. Ο θεράπων,ας μελετήσει κατ’αρχήν τη κατάσταση της ενέργειας και έπειτα τη κατάσταση του αίματος.<< Το αίμα σχηματίζεται από τη μεταμόρφωση των ποτών και των τροφών >>.Πολλοί μεσημβρινοί συμμετέχουν σ’αυτό ,οι κυριότεροι δε είναι :

  • του Στομάχου,που παράγει τη ζωτική ενέργεια από τις τροφές και από τα ποτά (οι επιθυμίες και οι ιδέες σας,καθώς κάνετε ένα γεύμα,ενδυναμώνουν ή εξασθενίζουν το αίμα σας) .
  • της Σπλήνας-Παγκρέατος,που το εναρμονίζει και το μεταμορφώνει,<< καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,φτιάχνει καινούργια,παράγει δε και τα λευκά αιμοσφαίρια >> (συνείδηση και ηθική που όταν εισέλθουν στις πράξεις παράγουν ή φθείρουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια,το συνθετικό πνεύμα,η συγκέντρωση του πνεύματος ,παράγουν λευκά αιμοσφαίρια).Αυτός ο μεσημβρινός αποκαλείται << κατοικία του αίματος >>.
  • του ‘Ηπατος ,που το διατηρεί και το καθαρίζει,για να διατηρήσει τη σύνθεση του σενεσή τόσο ωε προς τη ποιότητα του όσο και ως προς τη ποσότητα του(ψυχική κόπωση,θλίψη,φόβος,δυσαρέσκεια,πικρία,οργή ταράσσουν το αίμα όπως και η καταιγίδα ταράσσει το νερό της λίμνης αναδεύοντας το).
  • του Παχέως Εντέρου ,που εμποδίζει τις αιμορραγίες (η νευρικότητα ,η ευσυγκινησία,τον αδειάζουν ).
  • της Ουροδόχου Κυστης ,που μέσω ενός απ’αυτά τα σημεία βελονισμού,<<εκχέει στο αίμα τα σχηματιζόμενα ερυθρά αιμοσφαίρια >> (εάν η νευρική ένταση είναι ανισόρροπη τα αιμοσφαίρια είναι άτακτα ως προς τη ποσότητα τους και κυρίως ως προς τη ποσότητα τους).
  • Ο Κύριος της Καρδιάς και ο Τριπλός Θερμοστάτης συνδέονται στη κυκλοφορία του αίματος(αγωνία,ευσυγκινησία,οργή τους διαταράσσουν).Αυτοί οι μεσημβρινοί δεν εξηγούνται εδώ,λόγω της πολυπλοκότητας τους.Αντιπροσωπεύουν μια εντολή λειτουργίας, ο ένας είναι η μητέρα του Γιν,ο άλλος είναι ο πατέρας του Γιανγκ.

<< Το αίμα είναι η κατοικία της ψυχής >> : Ένα σπίτι είναι φτιαγμένο κατ’εικόνα του ενοίκου του .

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

Ο καθένας μας ξέρει ότι μια ξαφνική και βίαιη απώλεια αίματος αποκαλείται αιμορραγία.Αυτό όμως που ίσως αγνοείτε είναι το τί λέγεται στην Ανατολή : Μια πολύ μεγάλη ηθική κόπωση,συνοδευόμενη από αγωνία και φόβο αρχίζει με << συσφίξεις και κατακρατήσεις >> ,και έπειτα όταν φτάσει στο ακρότατο όριο ηθικής εξαντλήσεως ,δια μιας το φράγμα του φόβου γκρεμίζεται και η ζωτικότητα φεύγει… Και ως συνέπεια τούτου κυλάει το αίμα .

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Οι αιμορροϊδες έχουν πολλά αίτια :

  • Συγκινησιακές καταστάσεις για τις οποίες δε μπορούμε να μιλήσουμε ή έχουμε αναστολές.Για παράδειγμα: Ένας άντρας που δε νοιώθει σφριγηλός σεξουαλικά,λυπάται γι’αυτό και έχει μια κρίση αιμορροϊδων.
  • Ένα συναίσθημα ενοχής.Παράδειγμα: Μια πεθερά βλέπει τη νύφη της πολλές φορές σε γιορτές.Δε χαίρεται καθόλου γι’αυτό και εκτιμά ότι οι συναντήσεις είναι υπερβολικές:Παθαίνει κρίση αιμορροϊδων στις ακόλουθες ημέρες νοιώθοντας ενοχή για μια τέτοια σκέψη.
  • Μια επιθυμία να μην επικοινωνούμε πια,ενώ ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την επικοινωνία.Π.χ : Δυο μέρες πριν από ένα μεγάλο πάρτι που οργάνωσε η κόρη της,η μητέρα με τα νεύρα σπασμένα από την οργάνωση της γιορτής παθαίνει μια έντονη κρίση αιμορροϊδων.Είχε τόσο πολύ ανάγκη να σταματήσει τη προετοιμασία και ένοιωθε ενοχή επειδή είχε τέτοιες σκέψεις.
  • Μια υπερβολική πιπεριού,καρυκευμάτων,διεγερτικών .
  • Μια οργή ή ένα ξέσπασμα που βγήκε άσχημα .

Οι αιμορροϊδες είναι κιρσοί(βλέπε λέξη) των φλεβών: Είναι ένα είδος φιαλιδίων που κρέμονται σα να θέλουν να μας προειδοποιήσουν για κάτι.Όταν βρεθεί το ψυχοσωματικό αίτιο ,προσπαθήστε τη παλιά συνταγή: Να βαδίζετε πολύ επί αρκετές μέρες εισπνέοντας και σκεπτόμενοι πως << ό,τι εισέρχεται από πάνω εξέρχεται από κάτω >>. Οι φλέβες θα ηρεμήσουν οι Μεσημβρινοί του Παχέως Εντέρου και του Ήπατος θα ξαναγίνουν φυσιολογικοί και οι αιμορροϊδες θα χαθούν.

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ

Εάν πάρουμε μια συμβολική εικόνα μπορούμε να πούμε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια δίνουν ζωή και δύναμη.Καλή ιδέα ; Την ίδια στιγμή γεννιέται ένα ερυθρό αιμοσφαίριο γεμάτο ζωή.Μια απελπισία ; Την ίδια στιγμή γεννιέται ένα λευκό αιμοσφαίριο δίχως αξία.Τα πρώτα δυναμοποιούν,τα δεύτερα συμπαρασύρουν σιγά σιγά προς τη κατάθλιψη.Τα λευκά αιμοφαίρια είναι στοιχεία άμυνας που παίζουν το ρόλο στρατιώτη.Αυτός που ξέρει να μάχεται, δημιουργεί δυνατά και αποφασιστικά λευκά αιμοσφαίρια.Αυτός που βρίσκεται δίχως αυτοάμυνα θέτει την αταξία στη δημιουργία των λευκών αιμοσφαιρίων του.

Στην Ταοϊστική αλχημεία τα αιμοσφαίρια ονομαζόνται :<< Τροχός του αίματος >> και << μαργαριτάρι του αίματος >>.

Αυτά τα ποιητικά ονόματα έχουν πολύ ενδιαφέρον,γιατί υπενθυμίζουν πως αυτά τα αιμοσφαίρια δεν είναι αποκλειστικά υλικά.Στην πραγματικότητα το αίμα περνά από τη καρδιά ,το κατάλυμα του, όπου λαμβάνει μια << εκπομπή πνευματικής και ψυχικής ενέργειας ουσιαστικά φωτεινής >> που καθοδηγεί την συνείδηση και την ηθική.

Ρυθμίζεται ως προς την ισχύ του ανάλογα με την αξία του αίματος ,που διαφέρει στον καθένα μας. Εξ ου και η αξία αποδίδεται στο αίμα κατά τη Θεία Λειτουργία και στις μυητικές λειτουργίες του παρελθόντος.Αν δε νοιώθετε καλά κάντε αιματολογικές εξετάσεις,αναλύστε το αίμα σας,αλλά σκεφτείτε επίσης πως πρέπει να καταστρώσετε τον ισολογισμό της συμπεριφοράς σας κατά τους τελευταίους μήνες και να εξετάσετε τη ποιότητα των σκέψεων σας.Θα έχετε έτσι μια πολύ καλή θέαση του αιτίου της καταστασή σας.

ΑΙΜΟΦΙΛΙΑ

Το αίμα είναι το όχημα της ψυχής,το ένα είναι η ύλη,το άλλο είναι η ενέργεια. Σ’αυτή την ασθένεια το αίμα είναι ελαφρύ, ρευστό,και δε ζητά παρά να διαφύγει για να απολυτρωθεί από το σώμα. Πρόκειται για φύσεις ανήσυχες,αγχώδεις,εύθραυστες,γιατί γρήγορα εξαντλούνται εάν δεν επαναφορτιστούν.

Οι έγνοιες(οικογένεια,χρήματα,συναισθήματα,υποθέσεις κτλ.) μεγαλοποιούνται. Μπορούν να συνοδευτούν από εξεγέρσεις ή από στιγμές υπερδιέγερσης.

Η αιμοφιλία είναι κληρονομική.

Η ψυχή θα πρέπει να είχε βιώσει πολλές φορές διαδοχικά αυτή τη πνευματική κατάσταση που προαναφέραμε.Και κινδυνεύει να συνεχίσει στις επόμενες ενσαρκώσεις αν ο ασθενής δε κάνει προσπάθειες για να βγει απ’αυτόν τον καταχθόνιο κύκλο,και αν ξεχνά να ενδυναμώσει τη ψυχή του κλείνοντας τις << πόρτες του διαβόλου >> όνομα που έδωσαν οι Κινέζοι στους πόρους του δέρματος.Το πρόβλημα εδώ βρίσκεται στον μεσημβρινό του Ήπατος.

Έχει ανεπάρκεια,δε ρυθμίζει το αίμα, δε το δυναμώνει,δε το συντηρεί.Και αυτό είναι << η έδρα της ψυχής >>.

Η εσωτερική θέρμη,ο μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης ,είναι εύθραυστη και δε δίνει στο Ήπαρ βιταμίνες Κ ,που είναι αντιαιμορραγικές και κατασκευάζονται από τον μεσημβρινό του Παχέως Εντέρου.Το Ήπαρ είναι << καθρέφτης της σοφίας >>: Ο καθένας τον θαμπώνει,τον καλύπτει με σκόνη ή τον διεγείρει ανάλογα με τη φύση του.

ΑΚΜΗ

Αυτού το είδος εξάνθημα εμφανίζεται συχνότατα κατά την εφηβεία,τη στιγμή όπου τα προβλήματα απαιτούν κάποια επιλογή: την επιλογή της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας,που δίνει γοητεία,ευγένεια,σε σημείο που να έλξουμε τη συμπάθεια ή την επιλογή της ελλείψεως εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας,που μας ωθεί να κρυφτούμε μέσα σε μια ποντικότρυπα,λόγο φόβου.

Οι φρικιαστικές αναπαραστάσεις των υδρορροών που βλέπουμε στο εξωτερικό των καθεδρικών ναών βρίσκονται εκεί για να απωθούν αυτό που η Εκκλησία δεν ήθελε να φαίνεται μέσα στους τοίχους της.Η ακμή στο πρόσωπο παίζει τον ίδιο ρόλο:

Ασχημαίνει η πρόσοψη για να διώξει το ανεπιθύμητο.Ιδού δυο παραδείγματα: Μια νεαρή πάμπλουτη Αμερικανίδα είχε ένα ωραιότατο δέρμα από τη παιδική της κιόλας ηλικία,αλλά κατά την εφηβεία το πρόσωπο της και το σώμα της γέμισαν ακμή.Ομολόγησε στη μητέρα της ότι η μυστική της επιθυμία ήταν να μη παντρευτεί,γιατί φοβόταν μήπως παντρευτεί προικοθήρα.Ένας άντρας που ήταν Αιγόκερως,που είναι το πιο μοναχικό ζώδιο του ζωδιακού κύκλου,έχει το πρόσωπο σημαδεμένο από τα απομεινάρια της έξαρσης της ακμής που είχε κατά την εφηβεία του:Δεν ήθελε να ανακατεύονται οι άλλοι στις υποθέσεις του,ούτε να τον κυνηγάνε οι γυναίκες.Η ακμή είναι η εκδήλωση μιας ψυχής ευαίσθητης που έχει αναδιπλωθεί στον εαυτό της και απομακρύνει τον άλλο εντελώς ασυνείδητα.

<< Η ψυχή βρίσκεται μέσα στο αίμα >>,λέει η Κινέζικη ιατρική.

Το αίμα λοιπόν έχει ανάγκη εξαγνισμού,η δε ψυχή δεν πρέπει να απομακρύνει τον άλλον: δε μπορεί να ζήσει μόνη.Ενδυναμώνοντας τα κύματα του Μεσημβρινού της Καρδιάς,δηλαδή παραμένοντας ήρεμος,χαλαρός,ευαίσθητος,διαθέσιμος,χαρούμενος,μπορεί να κάνει την ακμή να εξαφανιστεί,τότε δε οι ανταλλαγές θα είναι ευεργετικές.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Τα νευρικά παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι ή που έχουν σκουλήκια στα έντερα ουρούν το βράδυ στο κρεβάτι τους. Όμως τα πλαδαρά παιδιά ,που εύκολα φοβούνται,που έχουν ελάχιστο σφρίγος και μάλιστα ένα υπόβαθρο νευρασθένειας ,έχουν συχνά ακράτεια ούρων.

Το ουρό-γεννητικό σύστημα σχηματίζεται κατά τρόπο εντελώς διαφορετικό από την πιο νεαρή κιόλας ηλικία.Η διέγερση ,ο φόβος,οι συγκινήσεις,η νευρική ένταση παίζουν σημαντικότατο ρόλο.Εδώ παρεμβαίνουν οι μεσημβρινοί των Νεφρών και της Ουροδόχου Κύστης.

Τα Νεφρά είναι ένα φράγμα που φιλτράρει η Ουροδόχος Κύστη δέχεται ,αντλεί ό,τι την ενδιαφέρει και αποβάλλει το άχρηστο.Αυτή η εργασία συντελείται με την βούληση-ζωή ,με την επιθυμία-βούληση,με τις έγνοιες.Δεν υπάρχει ηλικία. Ο μεσημβρινός της Ουροδόχου Κύστης είναι ένα εσωτερικό αγγείο που ξεκινά από τον εγκέφαλο και από εκεί ξεκινούν και οι εντολές.

Το παιδί γεννιέται αδύναμο και πέφτει στις ενέδρες των εντυπώσεων αυτής της νέας ζωής στην οποία εισέρχεται.Αν την ημέρα έχει φόβους,αυτοί χαλαρώνουν τη νύχτα ταυτόχρονα με την ουροδόχο κύστη που δρα επί της νευρικής εντάσεως.

Στην Ισπανία βάζουν το παιδί να κοιμηθεί πάνω σε δέρμα προβάτου που αφαιρέθηκε κατά την εποχή όπου η μητέρα θέλει να σταματήσει τα σπάργανα.Αυτή η ζεστασιά πάνω στα νεφρά δυναμώνει το παιδί,το ανακουφίζει και το αποτέλεσμα είναι θετικό.Ο γέρος που εξασθενίζει,δεν έχει πια θέληση για ζωή,ο εγκέφαλος του δεν εκπέμπει πλέον τέτοια εντολή.Ξαναγίνεται παιδί.Δε κρατά πια στα χέρια του τους μεσημβρινούς των Νεφρών και της Ουροδόχου Κύστης.

Ένα δέρμα προβάτου για το παιδί ,αλλά μια θλιμμένη σκέψη για τον γέρο,γιατί δική του είναι η επιλογή να εγκαταλείψει πολύ νωρίς τη ζωή.Πρέπει να διαχειριζόμαστε τα Γοργά Νερά της Ουροδόχου Κύστης ως το τέλος της ζωής,και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουμε ευθύς μόλις γίνουμε ενήλικες.

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Η περηφάνια δεν αποδέχεται το συναίσθημα της αδυναμίας που νοιώθει αυτό το ον που έχει εγκέφαλο και νεύρα παρατεντωμένα πάνω σε ένα φόντο αγωνίας ,συχνά δε και τρέλας.

H διανοητική πέψη (η πέψη των ιδεών και του περιβάλλοντος του) γίνεται κατά άσχημο τρόπο και προκαλεί μια αναταραχή που προκαλεί δίψα.

Αυτή η κακώς ελεγχόμενη διέγερση,αυτή η επιθυμία να νοιώθει δυνατός και ισχυρός,μειώνουν τη δύναμη του εγκεφάλου,που δεν έχει την αίσθηση της πραγματικότητας ,καλλιεργεί λανθασμένες ιδέες,διασκορπίζει δε τη ζωτικότητα ,έτσι ώστε να χάνεται εντελώς.Όταν βρίσκεται σε κρίση,ο λόγος ταράσσεται,τα πόδια νοιώθουν λιγότερο ασφαλή ,το μόνο δε που ζητάει η οργή είναι να εκδηλωθεί:

Η νευρική ζωή διεγείρεται προς βλάβη της φυσικής ζωής που αναζητά << κάτι >> για να ξαναπάρει τα πάνω της.

Το ένα μπουκάλι κρασί αδειάζει μετά το άλλο,είτε πρόκειται για κρασί,για ναρκωτικά,για οινόπνευμα,αρκεί να διεγείρει και να πίνει το αίσθημα πως το άτομο αυτό έχει θάρρος,κουράγιο,πως αψηφά τον κίνδυνο.Δυστυχώς,το περιεχόμενο της μπουκάλας έχει μια άλλη όψη: Τη λήθη του παρελθόντος,την αμέλεια του μέλλοντος,την εγκατάλειψη των ευθυνών, τη κατάθλιψη.Η αλαζονεία καταδικάζεται σε πάμπολλες θρησκείες.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Ενστικτωδώς, δίχως φαινομενικό λόγο, αρνείστε μια τροφή, μια οσμή, ένα αντικείμενο. Το απεχθάνεστε, είστε αλλεργικοί σ’ αυτό.

Είναι εκπληκτικό, παράλογο, όμως η αηδία είναι τέτοια, ώστε τίποτε, υλικά και φυσικά, δεν μπορεί να την τροποποιήσει.

Στα χωράφια, δεν βάζετε να φυτρώσει το ο,τιδήποτε.

Υπάρχουν χωράφια για σιτάρι, χωράφια που προορίζονται για λαχανόκηποι, χωράφια για βοσκή, καθώς και αγριοχώραφα. Η συνισταμένη είναι αυτή που δείχνει το τι θα πετύχει.  Κάθε άνθρωπος, επίσης, έχει μέσα του μια φύση διαφορετική από τη φύση του γείτονά του, και η αλλεργία αναγγέλλει ότι η προσφερθείσα σπορά δεν του ταιριάζει.

Βέβαια, μπορεί κανείς να περιθάλψει αυτή την ασθένεια, κανείς, όμως, γιατρός δεν αγνοεί πως είναι ψυχοσωματική, δηλαδή ψυχολογική κι όχι φυσική.

Θυμόμαστε όλοι πως κατάπιαμε, νοιώσαμε ή αγγίξαμε ένα καλό πράγμα, κρατάμε πάντα την ανάμνησή του, γιατί το σώμα διαποτίστηκε από την γεύση του. Είναι σπάνιο αυτή η χαρά που νοιώσαμε να μην συνοδεύεται από μιαν άλλη, που ήταν συναισθηματική, συγχέουμε δε, δίχως να το συνειδητοποιούμε, την οσμή, τον ήχο, ή ακόμα και το πιάτο του φαγητού με την συναισθηματική ανάμνηση.

Σας έχει συμβεί το ίδιο πράγμα και με κάτι το κακό. Ψάξτε μαζί με τι, με ποιόν, σε τι πλαίσιο, φάγατε ή είδατε ή νοιώσατε αυτό που τα ένστικτά σας απορρίπτουν αυτή τη στιγμή. Αν το βρείτε, ξαναζήστε αυτή την εποχή, εκλογικεύστε αυτό το περιστατικό, και η άπωση θα σταματήσει. Δεν θα έχετε πια αλλεργία.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ

Oι αμυγδαλές σχηματίζουν δυο μάζες στα δεξιά και στ’ αριστερά του πυθμένα του στόματος.

Xρησιμεύουν για να φιλτράρουν κάθε τι που εισέρχεται και, κατά το πέρασμα, απορροφούν τα μικρόβια και τα εξαφανίζουν. Eίναι σαν τους φρουρούς ενός ναού που εμποδίζουν την είσοδο στον ανεπιθύμητο.

Όταν αυτές οι μάζες πρήζονται και αποκτούν «Πεταλούδες γάλακτος», όπως λένε στην Kίνα, το κάνουν προκειμένου να «φράξουν» απαραιτήτως το πέρασμα για κάποιον, αλλά αυτό το φράγμα δεν είναι πια αποτελεσματικό, γιατί, αντί να φιλτράρει, εμποδίζει.

H αμυγδαλίτιδα είναι το σημάδι μιας εξέγερσης ενάντια σε κάποιο μέλος του περιβάλλοντος (οικογένεια, σχολείο, φίλοι), που μας πνίγει, και μιας και δεν θέλουμε να το πούμε, μιας και πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο μικρόβιο που δεν μπορούμε να το εξαφανίσουμε, φράζουμε το πέρασμα της επικοινωνίας… Kι έτσι σκάμε ακόμη περισσότερο! Oι σκέψεις εξέγερσης είναι αυτές που σχημάτισαν τις πεταλούδες γάλακτος. Aν οι σκέψεις αυτές καλμάρουν και καταλάβουν το αποτέλεσμα του έργου τους, μπορούν να εξαφανίσουν τις πεταλούδες του γάλακτος και να αποδώσουν στις αμυγδαλές τον πραγματικό τους ρόλο: Tον ρόλο του φρουρού ενός αγωγού, όπου το περιβάλλον δεν παρεμβαίνει πλέον. Δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο.

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ

Η αμφιβολία είναι μια ασθένεια δηλητηριάσεως.Είναι μια ταραχή της απόφασης-βούλησης ,όπου εμπλέκεται η διάνοια.Για τη Κινέζικη ιατρική αυτή η << αμφιβολία-αλεπού >> καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με γρηγορότερους ρυθμούς απ’όσο μπορεί να τα κατά –

σκευάσει το σώμα.Υπομονεύεται όλη η στάση του όντος απ’αυτό που γρήγορα γίνεται έμμονη ιδέα.Κατά παράδοξο τρόπο η Κίνα συμβουλεύει ένα φάρμακο:Δυσαρέσκεια προς τον εαυτό μας…Είναι πολύ λεπτή η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις ψυχικές καταστάσεις της θλίψης και της δυσαρέσκειας προς τον εαυτό,αλλά υπάρχει;Η θλίψη επισύρει την κατάθλιψη,ενώ η δυσαρέσκεια προς τον εαυτό δρομολογεί μια δράση .

ΑΝΑΓΩΓΗ

Η αναγωγή στη Δύση είναι σημάδι κακής εκπαίδευσης.Στην Ανατολή είναι μια ευχαριστία για ένα καλό γεύμα.Οι συνδαιτυμόνες είναι παρά πολύ ευχαριστημένοι.Επίσης μεταξύ των φίλων είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι για τους ενήλικες: οι μεν είναι πιο ικανοί σάυτό από τους άλλους.

Η αναγωγή είναι μια αναγγελία μιας δυσπεψίας της ζωής που το άτομο είναι υποχρεωμένο να τη καταπιεί και αναγκάζεται να απελευθερώσει τα μιάσματα της με αναγωγές.Είναι βέβαιο ότι αποφορτίζουν τον μεσημβρινό του Στομάχου και προστατεύουν τον μεσημβρινό των Εντέρων,που θα τα λάμβανε αν δεν απορρίπτονταν πριν καταλάβουν τους μεσημβρινούς αυτούς.Γιατί λοιπόν, να τους κλείνετε τη πόρτα στη μύτη ;

ΑΝΑΙΜΙΑ

Μια λαϊκή ρήση λέει:<< Του κόπηκε το αίμα >> για να περιγράψει αυτόν που υπόκειται στον φόβο,που φοβάται εύκολα,που υπομονεύεται διανοητικά και έτσι βρίσκεται σε αναιμική κατάσταση.

Η νευρική ένταση μας καθιστά <<κόκκινους από θυμό >>,το αίμα ζεσταίνεται ή << πρασινίζουμε από φόβο >>,το αίμα ακινητοποιείται και παγώνει ή έχουμε << κενό αίματος >>,όπως αποκαλούν την αναιμία οι Κινέζοι.

Δηλαδή,το αίμα δεν είναι επαρκές σε ποιότητα και σε ποσότητα.

Για την ασιατική σκέψη η ψυχή βρίσκεται μέσα στο αίμα:

Η αναιμία είναι μια δυσκολία που συναντά η ψυχή στο να ενσαρκωθεί ή στο να αποδεχθεί την ενσάρκωση της.Δε νοιώθει επιθυμία για ζωή.

Και αυτή η δυσκολία έχει σχέση με την αφομοίωση του περιβάλλοντος:Όταν είσθε ευτυχείς επειδή ζείτε,επειδή αγαπάτε τη ζωή σας και την οικογένεια σας,είστε ισορροπημένοι και έχετε αρκετή τονικότητα,το αίμα σας είναι δυνατό.Αν όμως,δεν μπορείτε ούτε να τους <<καταπιείτε>>,ούτε να τους <<χωνέψετε>>,η ψυχή σας είναι θλιμμένη,φοβάται,και το αίμα σας είναι φτωχό.

Για να δώσουμε μια άλλη εικόνα,αν φάτε ένα πολύ καλό γεύμα νοιώθετε καλά και έχετε δυνάμεις,ενώ το αντίθετο συμβαίνει αν φάτε μια φτωχή σε ουσίες τροφή.

Οι διαταραχές της σωματικής και συγκινησιακής πέψεως,ο συγκινησιακός φόβος ,ταράζουν το αίμα και προκαλούν την αναιμία.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Στον καθένα μας έχει συμβεί να είναι κακοδιάθετος.

Ξέρετε ότι μ’αυτόν τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στα κύματα του μεσημβρινού των Πνευμόνων σας,ο οποίος με τη σειρά του σας αφαιρεί κάθε ανάγκη για επικοινωνία με τους άλλους ;Και μια αναπνευστική αν -επάρκεια εγκαθίσταται ,μιας και δεν έχετε πια επιθυμία ούτε να δείτε τους άλλους,ούτε να δεχτείτε κάτι εκ μέρους τους.αποσυρθείτε στη μοναξιά και στη σιωπή.

Αδειάστε τα μιάσματα της κακής σας διάθεσης προς τη κοινωνία και επιστρέψτε για να αναλάβετε ανθρώπινες επαφές όταν θα έχετε καταπραϋνθεί και δεν θα υποφέρετε πια από την αναπνευστική ανεπάρκεια.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Κανείς δεν μπορεί ν’απομονωθεί ακίνδυνα ,κι’αν αυτή η συμπεριφορά επεκταθεί στον χρόνο αποκαλείται αναστολή.Αυτή η ασθένεια οδηγεί στην αυτοκαταστροφή,που συνεπάγεται μια στρατιά διαταραχών:

Η ικανότητα για λόγο και επικοινωνία δεν υπάρχει πια,η φωνή παραμένει μουγκή,τα λόγια δεν μπορούν πια να εκφραστούν,μιας και ο λαιμός πονάει,είναι αδύνατον ν’ακούσεις ,γιατί τα αυτιά βουήζουν.Εάν η αναστολή συνοδεύεται από εξωτερικές εξεγέρσεις, η πέψη των τροφών είναι τόσο κακή όσο και η πέψη των ιδεών.

Η αναστολή είναι ολέθρια και ανακλάται στο πρόσωπο,το οποίο σβήνει και γίνεται θαμπό.

Το ανθρώπινο ον μοιάζει με σπίτι,έχει πόρτες και παράθυρα με τις πέντε αισθήσεις του μέσω των οποίων δίνει και λαμβάνει κάθε πρωί,τα παραθυρόφυλλα και οι πόρτες του σπιτιού ανοίγουν.Μην αφήσετε τα παραθυρόφυλλα και τις πόρτες του εαυτού σας ερμητικά κλειστά.Αν το κάνετε,θα καταλήξουν να σκουριάσουν.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Μια υπερβολική ηθική ευαισθησία ταράζει τη διάνοια,καθιστώντας την ανήσυχη,φοβισμένη ,ντροπαλή.Η ανησυχία μετατρέπεται ταχύτατα σε ασθένεια που εξασθενίζει τα νεύρα και τον εγκέφαλο,κάνοντας τον << να βλέπει και ν’ακούει αυτό που δεν υπάρχει >>.Έχοντας φόβο,νοιώθοντας ανασφάλεια,ο ανήσυχος βρίσκεται μπροστά σε παγίδες και του χρειάζεται να κουνηθεί προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία του.

Γιατί πράμα ανησυχεί ;

Μια μέρα καθώς έκανα περίπατο μαζί με τον σύζυγο μου,διακρίναμε μακριά στη δεξιά πλευρά του δρόμου μια σιωπηρή ομάδα που παρατηρούσε κάτι στην γη.<< Μα τι κοιτάζουν;>> Κάποιος απάντησε: << Ένα φίδι >>.Είναι κουλουριασμένο στα αριστερά.Από μακριά το βλέπουμε καθαρά και να ‘μαι ν’αναμένω με φόβο και πολύ ανησυχητική στιγμή που θα ξεσπούσε.Όσο πιο πολύ προχωρούσαμε,τόσο πιο τρομακτικό ήταν αυτό το φίδι.Ο σύζυγος μου παρέμεινε σιωπηλός.Όταν φτάσαμε στα τρία ή τέσσερα μέτρα ,μου ζήτησε να περιμένω και να μείνω μόνη,η καρδιά μου χτυπούσε,ενώ αυτός προχωρούσε αργά αργά,αλλά με ήρεμο βήμα.Έσκυψε ,έπιασε το φίδι,που έγινε σκοινί…

Η ανησυχία μπορεί να γεννηθεί από ένα θόρυβο πίσω από μια κλειστή πόρτα ,η φαντασία τον μεταμορφώνει και σιγά σιγά φανταζόμαστε πως υπάρχει ένα τέρας.

Ανοίξτε τη πόρτα,πρόκειται για ένα φύλλο που παίζει με το ρεύμα του αέρα .Ακόμα και αν επρόκειτο για κάτι το σοβαρό,θυμηθείτε ότι η ανησυχία μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία και να γίνουμε άχρηστοι.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ

Η ανθρωποκτονία θεωρείται από την αρχαία Κινέζικη ιατρική ως μια ασθένεια.

Εδώ έχει προσβληθεί ο μεσημβρινός Σπλήνας -Παγκρέατος:Έχει αδυναμία.Αυτός ο μεσημβρινός αντικατοπτρίζει τη κατάσταση της συνείδησης και της ηθικής.Λέγεται << αποθησαυριστής των ιδεών,της γνώσης και της νοημοσύνης >>.Αυτοί που τον ελέγχουν και τον κάνουν να δράσει ,είναι οι πρόσθιοι λοβοί του εγκεφάλου.Είτε γεννιέται κανείς με το ηθικό αίσθημα μέσα στη κοινωνία όπου ενσαρκώνεται,είτε γεννιέται με το αντίθετο.

Ο καθένας,ανάλογα με την ποιότητα της συνείδησης του,διευθετεί τα κύματα που τρέφουν τη Σπλήνα και το Πάγκρεας.

Η κατανόηση υπαγορεύεται απ’τη κατάσταση της καρδιάς.

Η φύση πρέπει να έρθει στο κόσμο των τσακαλιών και των αμνών.

Η ευγένεια,η ευπροσηγορία,υπαγορεύονται από τη κατάσταση των πνευμόνων,που γίνονται κακοί αν τα κύματα τους είναι πολύ ισχυρά.Αρκεί να << κοπεί το αίμα >> σ’αυτόν που έχει έναν μεσημβρινό Σπλήνας-Παγκρέατος πολύ αδύναμο και τους μεσημβρινούς Καρδιάς και Πνευμόνων πολύ ισχυρούς,προκειμένου να επιθυμεί να σκοτώσει,μάλιστα δε και να το κάνει.

ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Όταν κάποιο ον,όποια κι’αν είναι η ηλικία του,δεν έχει πια ανάγκη να ζήσει,κλείνει τη πόρτα του στομάχου του μειώνοντας τις δαπάνες των κυμάτων του αντίστοιχου μεσημβρινού.

Πως το κάνει;

Οι επιθυμίες για δράση,για ζωή,βρίσκουν ένα μέρος της ισχύος τους μέσα στα κύματα του μεσημβρινού του στομάχου.Αν σταματήσουν οι επιθυμίες,ο μεσημβρινός στερεύει και δεν τρέφει πλέον το όργανο,το οποίο πια δεν έχει παρά να κλείσει τις πόρτες του,μιας και δεν του αρέσει πλέον η τροφή.

Το στομάχι,σύμφωνα με την Κινέζικη άποψη,είναι μια αποθήκη ή μια <<σιταποθήκη>>:Γιατί να τη γεμίζουμε,αν λόγω απελπισίας ή άγχους,δε θέλουμε πια να ζήσουμε;Πρέπει συχνά να ανερχόμαστε πολύ μακριά στον χρόνο,για να βρούμε το αίτιο της απελπισίας.

Απ’τη στιγμή που το ανακαλύπτουμε,πρέπει να το ξαναζήσουμε,να το εκλογικεύσουμε,έπειτα να το αποδεχτούμε και να επιδείξουμε καρτερία,προκειμένου να κρατήσουμε αυτή τη πόρτα ανοιχτή.Το να αρνούμαστε τη τροφή έχει καταστεί μανία…

ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ

Η ανυπομονησία είναι ένας εκνευρισμός,ένα είδος ερεθιστικότητας που δεν ανέχεται ευχάριστα το φρένο που του βάζει κάποια λεπτομέρεια ,λες και η μικρότερη καθυστέρηση θα καταργούσε την επιθυμία μιας πραγμάτωσης.

Αυτές οι παράλογες παρορμήσεις θέλουν να φτάσουν στον στόχο πριν καν ξεκινήσουν.Πολλές φορές για να μειώσουν τον ρυθμό του,οι γιαγιάδες του παρελθόντος έπαιζαν πασιέντζες μόνες τους σε μια γωνία του δωματίου.Μπορεί να χαίρεσαι όταν είσαι ανυπόμονος και θες να προχωρήσεις γρήγορα,αλλά αν το παρακάνεις,τούτο θα φθείρει τα νεύρα σου.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Δίχως ορμή,δίχως παρόρμηση,δίχως κίνητρο,το σώμα και η ψυχή έχουν την εντύπωση πως αδυνατούν να σκεφτούν.Ωστόσο,οι μαύρες ιδέες έχουν καταλάβει τον εγκέφαλο και δεν αφήνουν καθόλου χώρο για το ελάχιστο ίχνος φωτός που θα μπορούσε να ξαναδώσει τη ζωή.

Στη Κινέζικη ιατρική,έχουμε πρόβλημα του Μεσημβρινού Σπλήνας-Παγκρέατος,κατάπιε άσχημα,χώνεψε άσχημα τις ιδέες που τελματώνονται μέσα στη μνήμη.Αντί να αντιδράσει,να μιλήσει για να αποδεσμευτεί και να δει καθαρά,η βούληση έχει πέσει μέσα σε μια τρύπα όπου παραμένει αδρανής.

Το αντίδοτο γι’αυτή τη κατάσταση φυτού είναι η δυσαρέσκεια για τον ίδιο μας τον εαυτό.Όμως πόση προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλουμε για να φτάσουμε σ’αυτόν τον στόχο!Ίσως μια φιλική φωνή να μπορούσε να μας προσφέρει αυτή την υπηρεσία!

Αυτή η κατάπτωση ηθικού,αυτή η αθυμία,θα έπαυε αν ακούγαμε ένα μουσικό κομμάτι σε fa ελάσσονα.

ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Μια εσωτερική απελπισία παράγει ψεύτικες και δίχως χαρά ιδέες,που προκαλούν ένα αίσθημα αδυναμίας και αποτυχίας,που εμποδίζει τη κατανόηση του προβλήματος.

Η νοημοσύνη χάνει τη λογική της.

Η χαρά της ζωής πνίγεται μέσα στη θλίψη…Ένα απόστημα αρχίζει να σχηματίζεται.

Αυτές οι σκέψεις,που φυτρώνουν σαν αγριόχορτα μέσα σ’έναν χέρσο κήπο,παράγουν μόλυνση και πύον μέσα στο σώμα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια εκφυλίζονται και δεν καταστρέφουν πια τα μικρόβια..Ένα απόστημα εμφανίζεται.

Σε ποιο σημείο; Σ’αυτό που αντιστοιχεί στη ρίζα της απελπισίας:

Στον ώμο,αν το φορτίο των βασάνων είναι πάρα πολύ βαρύ.

Στα γεννητικά όργανα,αν υπάρχει μια δυσκολία στο ζευγάρι ή σε θέματα σεξουαλικής ορμής,στον αυχένα ή στον λαιμό,αν πνιγόμαστε δίχως να μπορούμε να εκφράσουμε το αίτιο,στα δόντια,όταν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στην αυτοάμυνα,και σ’ένα δάκτυλο…

Διαβάστε,όμως καλύτερα τα περί δακτύλου στο αντίστοιχο κεφάλαιο.Όσο θα περιθάλπετε ένα απόστημα,γυρίστε προς τα πίσω χωρίς τύψεις ή θλίψεις και << σκάψτε το >> διανοητικά προσπαθώντας να καταλάβετε το πως και γιατί το << κατασκευάσατε >>.Έτσι θα είναι το τελευταίο.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί πόνο.Όταν κλαίτε ,μετά από μια συγκίνηση τα μάτια σας πρήζονται:Γιατί βάζετε την ίδια συγκινησιακή ενέργεια στις αρθρώσεις σας;

Υποφέροντας,διατηρείτε μια συγκινησιακή κατάσταση,καθώς και μια κατάσταση εσωτερικής αναταραχής ανάμικτη με συναισθήματα αδυναμίας.Αυτό σας φρενάρει,κρατάτε αντί να αδειάσετε.Δίχως να το συνειδητοποιείτε συντηρείτε προσεκτικά το αίτιο του κακού τροφοδοτώντας το.Το σημείο όπου εκδηλώνεται η αρθρίτιδα,δείχνει το τι θα θέλατε να μην έχετε πια.Έτσι,στα δάκτυλα μειώνει τη ποσότητα εργασίας και ενοχλεί τις κοινωνικές ανταλλαγές:Ποιου το χέρι δε θα θέλατε να σφίξετε;Γιατί ενοχλείτε εκεί τη κυκλοφορία διανοητικά;Όταν εκδηλώνεται στα γόνατα ,η αλαζονεία δείχνει τα δόντια της:Μπροστά σε ποιον δε θα θέλατε να γονατίσετε;Αν δεν προσέξετε την αρθρίτιδα,θα σας πνίξει όπως η αγριάδα τον λαχανόκηπο.Απαλά απαλά,μπλοκάρετε τις κινήσεις σας υποφέροντας…Τι χάρμα !Μην συλλέγετε τις συγκινήσεις που σας προσφέρει η ζωή,να παραμείνετε ευκίνητοι εώς τη τελευταία μέρα ημέρα,να μην παραλύετε τις κινήσεις σας.

ΑΡΘΡΙΤΙΚΑ

<<Τα αρθριτικά είναι μια ασθένεια φθοράς των αρθρώσεων>>,λέει το Ιατρικό Λεξικό Larousse.

Τα οστά παραμορφώνονται,είναι μια μορφή ρευματισμών.Τα οστά τρέφονται από τα κύματα του Μεσημβρινού των Νεφρών(σύμφωνα με τη ποιότητα της ενέργειας που μεταμορφώνεται από τροφή σε ελαιώδη ουσία,η οποία διεισδύει μέσα στα οστά για να ενισχύσει τον μυελό και τον εγκέφαλο),αν αυτός ο Μεσημβρινός έχει δώσει υπερβολή ζωτικότητας ή αν έχει νοιώσει φόβο ή συγκίνηση,φρενάρει τα κύματα των νεφρών που μετατρέπονται πια λιγότερο σε ελαιώδη ουσία και έτσι δημιουργούνται τα αρθριτικά.

Το κρύο και η υγρασία βοηθούν την ανάπτυξη των αρθριτικών.Όμως αυτό το κρύο,αυτή η υγρασία,βρίσκονται επίσης μέσα στη διάνοια:Η θερμοκρασία και ο χρόνος δεν προσβάλλουν εκείνον που φροντίζει να μη ξοδέψει τα κύματα του Μεσημβρινού των Νεφρών του,αλλά διατηρεί την γοητεία,την ζωτικότητα,τον ενθουσιασμό,την αποφασιστικότητα και την βούληση του ως το τελευταίο δεύτερο-λεπτό της γήινης ζωής.Φι’αυτό,είναι καλό να καλλιεργούμε την επιθυμία για ζωή κάνοντας σχέδια που μας υποχρεώνουν σε δράση.

ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Οι συγκινήσεις και τα σοκ που τα αντέχουμε επί μακρόν με θάρρος μπορούν ξαφνικά να γίνουν ανυπόφορα,όταν έχουμε την εντύπωση πως συσσωρεύονται.

Αυτός ο σωρός συγκινήσεων οδηγεί στον σωματικό πόνο.

Εμφανίζεται στις αρθρώσεις όταν το άτομο κουρασμένο από ζωή,δεν νοιώθει πια την ανάγκη για δράση.Αν σκέψεις κατάθλιψης και απαισιοδοξίας υπερβάλλουν τα βάσανα τότε προκαλούν μπλοκαρίσματα…και τα μέλη κινούνται όλο και λιγότερο.

Κατά τρόπο παράδοξο,αυτοί οι πόνοι στις αρθρώσεις μπορούν επίσης να προέρχονται από αντίθετες σκέψεις,δηλαδή από μια υπερβολή ενδοιασμών,συνειδήσεων ή υπερβολικού αλτρουισμού ,που όλα τους αρνούνται αυτή την ιδέα της παραίτησης.

Οι πόνοι στα χέρια δείχνουν μια επιθυμία αναδιπλώσεως στον εαυτό μας ή μια κόπωση για μια εργασία που δεν θέλουμε πια να την συνεχίσουμε,αλλά που διάφοροι ενδοιασμοί μας πιέζουν να την συνεχίσουμε.

Όταν εκδηλώνονται στα πόδια και στις κνήμες , την επιθυμία σημειοδοτούν την επιθυμία να μην προχωρήσουμε μακρύτερα ,μια επιθυμία που την καταπολεμά η συνείδηση μας.

Οι επίπονες σκέψεις που έχουν κολλήσει στο ίδιο σημείο εκπέμπουν μιαν ομίχλη που καθώς γίνεται όλο και πυκνότερη μέχρι του σημείου που δεν επιτρέπει πια στον αέρα να περάσει,μετατρέπεται σε πέτρα αν δεν φροντίσουμε έγκαιρα να σταματήσουμε τη διεργασία αυτή.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ

Κάποτε υποχρέωσαν τα παιδιά που ήταν αριστερόχειρες να γίνουν δεξιόχειρες.Τα <<εκπαίδευσαν>> για να είναι όπως και τα άλλα.Τώρα πια τους αφήνουν στην επιλογή τους.

Η δεξιά πλευρά αντιπροσωπεύει την κοινωνική πλευρά:Δίνουμε το δεξί χέρι για να πούμε καλημέρα.ξεκινάμε τον βηματισμό με το δεξί πόδι.Η αριστερή πλευρά αντιπροσωπεύει την εσωτερική πλευρά του όντος.Αυτή που σιωπά απέναντι στην κοινωνία.Δεν δίνουμε αυτό το χέρι για να απευθυνθούμε σε άλλους.

Στον στρατό ξεκινά η πορεία με το αριστερό πόδι,γιατί οι στρατιώτες σχηματίζουν μια μονάδα μέσα στην οποία ο καθένας χάνει την προσωπικότητα του,για να είναι όλοι ομοιόμορφοι.Δίνουν την προσωπική τους ζωή γι το σύνολο.

Η αριστερά πειθαρχεί και υπακούει στις εντολές :<<Αριστερά-δεξιά>>,λέει ένας στρατιώτης καθώς ακολουθεί τον στρατιωτικό βηματισμό.Το παιδί που χρησιμοποιεί το αριστερό χέρι εκφράζει την επιθυμία να στραφεί προς τα μέσα του και να αναδιπλωθεί στον εαυτό του,γενικά είναι σιωπηλό,επιφυλακτικό και η φύση του είναι εσωστρεφής.

Το να είσαι αριστερόχειρας δεν αποκαλύπτει καμία ασθένεια,κανένα ελάττωμα:Είναι μια ιδιοσυγκρασία που θα ήταν συνετό να μην την καταπολεμήσουμε,αλλά είναι σοφό να μην την αποθαρρύνουμε.Πρέπει να καταλάβουμε.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση υπό την οποία το αίμα κυκλοφορεί στις αρτηρίες.Ο μεσημβρινός Τριπλός Θερμαστής δρα επί της εντάσεως των νευρικών φορτίων και είναι ένα θαυμάσιο αγγείο που ρυθμίζει την πίεση του.

Μια οργή,μια υπερβολική νευρική ένταση,ένας ενδοιασμός,θερμαίνουν την πίεση ,που ανεβαίνει άμετρα,και έχετε υπέρταση.Η παραίτηση,η καταθλιπτική αδιαφορία,μια πολύ βαθιά θλίψη,ρίχνουν την πίεση και έχετε υπόταση.

Η ψυχή ,που διοχετεύεται δια του αίματος,έχει ανάγκη από εσωτερική ηρεμία,από ειρήνη,και από μια αρτηριακή πίεση χωρίς σκαμπανεβάσματα.

ΑΡΤΗΡΙΕΣ

<<Οι αρτηρίες είναι αγγεία που οδηγούν σε όλα τα μέρη του σώματος το αίμα,που εκτοξεύουν οι κοιλίες της καρδιάς>>,λέει το Ιατρικό Λεξικό Larousse.Η Κινέζικη ιατρική τις αποτελεί:<<Ακαταπόνητα αγγεία>>.

Μονάχα οι πνευμονικές αρτηρίες οδηγούν το φλεβικό αίμα,όλες οι άλλες έχουν κόκκινο αίμα που οξυγονώνεται στους πνεύμονες.Στην ασιατική παράδοση το αίμα είναι το όχημα της ψυχής.Λένε:<<Περιθάλψτε την ενέργεια(την ψυχή) και το αίμα θα θεραπευτεί>>.

Το ανθρώπινο ον συντίθεται από τρία στοιχεία,σε όλες τις αρχαίες φιλοσοφίες.Τα στοιχεία αυτέ είναι: Το σώμα,η ψυχή και το πνεύμα,δονητικές μάζες διαφορετικής έντασης.

Σύμφωνα με την ίδια εικόνα,οι αρτηρίες έχουν ιστούς.Αν τις συγκρίνουμε με τα τρία περιβλήματα που περιβάλλουν το κεντρικό νήμα του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης ,αντιλαμβανόμαστε ότι τα ακαταπόνητα αγγεία(οι αρτηρίες) προστατεύουν το αίμα που διοχετεύει η ψυχή,ακριβώς όπως ο νωτιαίος μυελός προστατεύει το πνεύμα,το οποίο έχει ως όχημα το κεντρικό νήμα της σπονδυλικής στήλης.

Οι αρτηρίες και οι τρεις ιστοί τους θα παίζουν ,άρα τον ίδιο ρόλο που παίζουν η σπονδυλική στήλη και τα τρία είδη μυελού της ο εξωτερικός ιστός θα μπορούσε να συγκριθεί με την Σκληρή Μητέρα(την Τάε-Μω που περιζώνει,περιέχει,προστατεύει),ο μέσος ιστός θα ήταν Αραχνοειδής(τα Οέ που ισορροπούν,μεταδίδουν,παράγουν),ο εσωτερικός ιστός θα αντιστοιχούσε με την Ευσεβή Μητέρα(την Τσονγκ-Μω που ελέγχει την κυκλοφορία,τρέφει και διανέμει) κατ’ευθείαν με την επαφή του αίματος.Αυτός ο τρόπος θεάσεως των πραγμάτων είναι πολύ προσωπικός,όμως,στην ιατρική της ψυχής,μας κάνει να διακρίνουμε πολλά από τα αίτια των ασθενειών των αρτηριών.

Όταν ασθενεί η ψυχή,το αίμα,που της χρησιμεύει ως όχημα,ανακλά τα ίδια συμπτώματα και οι ιστοί υπακούουν τροποποιώντας την συμπεριφορά τους.

Έτσι,μια ψυχή που συσπάται αρνούμενη μια δοκιμασία της ζωής,βαραίνει το αίμα,μειώνει τον ρυθμό του και συσπά τις αρτηρίες,που <<κινούνται>> λιγότερο.

Ο πρώτος ιστός που θα αντιδράσει θα είναι η Ευσεβής Μητέρα(Τσονγκ-Μω) που επαναστατεί συσπώμενη.

Ο δεύτερος ιστός θα ήταν ο Αραχνοειδής(τα Οέ),ο οποίος χάνει την ισορροπία του και παραλύει τον τρίτο,την Σκληρή Μητέρα(Ταε-Μω).

Γενικά,οι ασθένειες αυτών των ιστών προέρχονται από μια υπερβολή σωματικής ,ψυχικής ή ηθικής κόπωσης,από άγχος,από σύγκρουση μεταξύ του πνεύματος και της ύλης,του καθήκοντος και της ηδονής.

Όλες οι φιλοσοφίες,όλες οι θρησκείες έχουν κηρύξει την ειρήνη της ψυχής δια του αφήματος στην Θεία Πρόνοια και δια της αντιστάσεως στους πειρασμούς των επιθυμιών…Δρόμος δύσκολος στην σημερινή μας εποχή,που ακολουθεί τον εκφυλισμό.

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

Αυτή η ασθένεια όπου σκληραίνουν οι αρτηρίες,συναντάται στους γέρους ή σ’αυτούς που γερνούν πρόωρα.

Κολάνε μέσα σε μια στάση που αντανακλά την κούραση τους από τη ζωή,μπλοκάρουν την εσωτερική τους θέρμη αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα γονιμοποιήσεως που έχουν.Έχουν άγχος και τους λείπει η αντίσταση στην κόπωση.

Το αίμα,όχημα ψυχής,βαραίνει εάν η επιθυμία για ζωή μειωθεί,τα δε τρία στρώματα των αρτηριών ακολουθούν την κίνηση.

Το μέσο στρώμα επαναστατεί συστελλόμενο,το έσω στρώμα χάνει την ισορροπία του και την ευλυγισία του και δεν επικοινωνεί πια,το δε έξω στρώμα σκληραίνει,και έτσι ξεκινάει η αρτηριοσκλήρυνση.Το αίμα μεταφέρει μια ψυχή που έχει όλο και περισσότερο άγχος,που δεν νοιώθει άνετα μέσα σ’αυτή την σκληρυνθείσα και στενή σωλήνα που δεν δέχεται πια τα στοιχεία της ζωής τα οποία χρειάζεται.

Το ηλικιωμένο άτομο ,όντας φυλακισμένο από την αρτηριοσκλήρυνση,πρέπει να κοιτάξει το πρόσωπο του σ’έναν καθρέπτη,όχι για να μετρήσει τις ρυτίδες του,αλλά για να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν.

Με το πέρασμα της ηλικίας,μήπως έχει γίνει πικρόχολο;Ή γέρασε σαν ένα καλό αρωματικό κρασί;Είναι πάντοτε δυνατόν ν’αλλάξουμε την κατεύθυνση,αν έχουμε κάνει ένα σφάλμα:Χαλαρώνοντας τα τρία στρώματα των αρτηριών θα χαρούν να ξαναπαίξουν τον πραγματικό τους ρόλο και να ξαναγίνουν ήρεμα αγγεία.

Στη Δύση η μόδα να βάζουμε τους γέρους στην άκρη και να καταπολεμάμε την σωματική γήρανση,ξεχνώντας την κούραση της ψυχής.Στην Κίνα,διδάσκεται ο σεβασμός προς αυτούς,οι οποίοι, στο τέλος της ζωής τους απέκτησαν επιείκεια,εμπειρία,αυταπάρνηση.

ΑΣΘΜΑ

Κάθε ανθρώπινο ον έχει τα όρια του και δεν μπορεί να τα ξεπεράσει δίχως κίνδυνο,τούτο δεν ισχύει σε όλους τους τομείς.Αν ένας δρομέας κάνει μεν κάποιο αριθμό χιλιομέτρων δίχως να χάσει την ισορροπία του,αλλά προσπαθήσει να διανύσει τον διπλάσιο αριθμό σε κάποιο μαραθώνιο,εξαντλεί τις δυνάμεις του και δεν πετυχαίνει τίποτα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον ασθματικό.

Το άσθμα είναι η ασθένεια αυτού ο οποίος δεν αναζητά την τελειότητα μέσα σε ότι του ταιριάζει ,είναι η ασθένεια αυτού που δεν γνωρίζει πώς να γεύεται τα όμορφα πράγματα της ζωής,γιατί επιθυμεί να νοιώσει δυνατός,πιο δυνατός απ’όσο μπορεί να είναι.

Κατά τρόπο ενστικτώδη και συχνά βίαιο,ξεχνά να σκεφτεί τις δυσκολίες μιας πράξης ή μιας επιθυμίας.Δεν θέτει μέσα σ’αυτές τις πράξεις καμιά γλυκύτητα,αλλά μονάχα ένα σθένος υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με την αδυναμία του.Πρόκειται για μια έλλειψη διακρίσεως του ηθικού που περνά από την μελαγχολία στη δράση,από το άγχος στην εμπιστοσύνη στον εαυτό,δίχως όμως έλεγχο,γιατί αρνείται να δει τα όρια του.

Όταν βρίσκεται σε κρίση ο ασθματικός νοιώθει μόνος.Βλέπει πως δεν έχει αυτά που επιθυμεί.Ασθμαίνει καθώς συγκρούεται με τις συγκινήσεις του.

Πνίγεται καθώς πιστεύει πως έχει απογοητευτεί συναισθηματικά.

Σφυρίζει, για να καλέσει σε βοήθεια,το σύστημα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα.Το περιβάλλον είναι σκλάβος αυτού του ενστικτώδους ανθρώπου,που αναπτύσσει τις δυνάμεις του προς κάθε κατεύθυνση για να προσελκύσει αυτούς που τον αγαπούν,μέσω μιας συμπεριφοράς νευρικής αναταραχής.

Βλέποντας τον να χτυπιέται και να πνίγεται,τον λυπούνται και τον οικτίρουν δίχως να ξέρουν πως στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση προκαλείται από κάποιον αδύνατο που θα του άρεσε να παίξει τον ρόλου του ισχυρού.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί από τους πρώτους κι’όλας μήνες της ζωής.

Για τους δυτικούς,συχνά αποδίδεται στην κληρονομικότητα,για τους ανατολικούς αποδίδεται στο κάρμα,δηλαδή λένε πως στην προηγούμενη ζωή υπήρχε αυτό το πρόβλημα που δε το είχε λύσει το άτομο.

Στην Αίγυπτο ,τους νεογέννητους τους αποκαλούσαν <<γέρους του χθες>> και τους τύλιγαν με τις ίδιες ταινίες υφάσματος που χρησιμοποιούσαν για να τυλίξουν τους νεκρούς.Στην Ανατολή,προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο πρόγονος που επέστρεψε στη γη.

Επιστρέφουμε,μας λένε αυτές οι αρχαίες παραδόσεις,για να λύσουμε τα προβλήματα του χαρακτήρα μας.Ο ασθματικός πνίγηκε την τελευταία φορά,ξαναρχίζει δε ,την ίδια διαδικασία και αυτή τη φορά.Σ’αυτόν εναπόκειται να μάθει πως να γεύεται τα όμορφα πράγματα της ζωής δίχως να προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυνάμεις που του έδωσε το πεπρωμένο του

ΑΤΟΝΙΑ

<<Βαρέθηκα τη ζωή>>,και σκύβουμε τη πλάτη εγκαταλείποντας τον αγώνα.Η πηγή της ατονίας είναι γενικά μια αδυναμία του αίματος:Αν η ψυχή θέλει να εγκαταλείψει το σώμα,ο μεσημβρινός Σπλήνα;-Παγκρέατος καταστρέφει τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,παράγει δε λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια.

Η λογική του εγκεφάλου στραγγαλίζεται από τις έγνοιες που την πνίγουν.Λίγη καλή μουσική σε Φα ήταν ένα καλό τονωτικό γι’αυτόν τον μεγάλο Διαχειριστή ,ο οποίος παραιτείται γιατί είναι πάρα πολύ κουρασμένος.Πρέπει να ανακτήσει την ευχαρίστηση της ζωής.

ΑΫΠΝΙΑ

<<Αν δεν κοιμάστε,τούτο οφείλεται πάντοτε σε μια υπερβολή του Yang>>.λένε τα Κινέζικα κείμενα.Το Yang είναι η δραστηριότητα,η θερμότητα,η ημέρα…Συνεχίζουμε λοιπόν τη νύχτα,αυτό που κάναμε την ημέρα:η διάνοια μας δεν ηρεμεί,δέχεται έναν καταιγισμό σκέψεων που την κρατούν ξύπνια.

Αν οι καταιγιστικές σκέψεις είναι γεμάτες μαύρες ιδέες,αδειάζουν την ώθηση χαράς προς τη ζωή,που με τη σειρά της αδειάζει τα κύματα του Μεσημβρινού της Χοληδόχου Κύστης:Τότε,<<ο χαρακτήρας κουράζεται,η βούληση και οι έγνοιες δεν βρίσκονται σε ηρεμία το Yang πλημμυρίζει τα όργανα>>.Δεν κοιμόμαστε ή ο ύπνος κόβεται από ένα συναίσθημα ανασφάλειας.Βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση.

Για να κοιμηθείτε εισπνεύστε και κρατήστε ειρηνική την ψυχή σας,πέστε μια προσευχή.Μπορείτε να χαϊδεύψετε επίσης το κάτω μέρος του μεγάλου δακτύλου των ποδιών σας ανεβαίνοντας προς το νύχι,τούτο δε να το επαναλάβετε επτά φορές.Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό,γιατί το μεγάλο δάκτυλο αντιστοιχεί στο κεφάλι,το οποίο ηρεμεί με την παρεμβολή κάποιου ατόμου.

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

Ο αυταρχισμός είναι μια εσωτερική αναταραχή,σχεδόν συνεχής, που εξαπολύεται επάνω στο περιβάλλον με τη μορφή διαταγών και οδηγιών,που δίνονται με σταθερότητα στηριζόμενες σε οργή,ευθύς μόλις ο αυταρχισμός πιστέψει πως νοιώθει μια αντίσταση.Αυτός ο δίχως χαρακτήρας,έχει μια νευρική υπερευαισθησία που τον οδηγεί στο να κάνει κακό γύρω του,ενώ ταυτόχρονα τιμωρεί τον ίδιο του τον εαυτό,γιατί είναι τόσο σκληρός.

Κωφεύει σε ό,τι του λένε,είναι επιθετικός σαν στρατιωτικός.Του αρέσει <<να φωτίζει τους άλλους,όπως κάνει το λαμπερό φως>>Αν οι περιστάσεις της ζωής φρενάρουν την ανάγκη του για εξουσία,μπορεί να του συνβεί να τρίζουν τα δόντια του το βράδυ,έτσι όπως τρίζει μια πόρτα που δεν είναι καλά λαδωμένη.

Μπορεί επίσης να υποφέρει στο γόνατο:Αν γονατίσει,τούτο σημαίνει πως αναδιπλώνεται μπροστά σε κάποιον ισχυρότερο από τον εαυτό του ή πως η κατάσταση αυτή αποτελεί γι’αυτόν ένα μαρτύριο.Ο πραγματικός αρχηγός έχει σιδερένιο χέρι κάτω από βελούδινο γάντι,διατηρεί δε την εσωτερική του ηρεμία αψεγάδιαστη.

ΑΥΤΙΑ (πόνοι)

Τα αυτιά πονάνε όταν ακούν πράγματα που τους κάνουν κακό.Μπορεί να υποφέρουν μέχρι του σημείου να αφαιρέσουν την επιθυμία δράσεως,κι έτσι να κόβουυν ανάμεσα στον κόσμο και στον Εαυτό.Ο καθένας μπορεί να κατεβάσει το τηλέφωνο του όποτε το θελήσει…

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

Η αυτοκτονία είναι μια απόφαση αυτοκαταστροφής,γενικά μια έμμονη ιδέα που έχει τραφεί με πίκρα,μελαγχολία,πάνω σ’ένα υπόβαθρο νευρασθενικό,η ενέργεια εξαντλήθηκε,πρόκειται για μια κρίση κενού(σημείωση δική μου ,αυτό που αναφέρει ως «»κενό» είναι η ερμηνεία των Δυτικών κοινωνιών,στις Ανατολικές κοινωνίες το «κενό» ερμηνεύεται ως ισορροπία των συναισθημάτων,αρμονία),κι εξάντλησης της Ουροδόχου Κύστης,που κάνει να νοιώθουμε <<εκατό κοπώσεις>>.

Ο ασθενής απορυθμίζεται διανοητικά,δεν αφομοιώνει πλέον το εξωτερικό.

ΑΥΧΕΝΑΣ

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα είδος αθάνορα (ο φούρνος, ο κλίβανος των αλχημιστών): οι ιεροί σπόνδυλοι αποτελούν τη βάση του και ο αυχένας την κορυφή του.

Μέσα της κατοικεί ο νωτιαίος μυελός,πρόσωπο πολύ ζωηρό,που δέχεται τις εντολές του εγκεφάλου και τις μεταδίδει στα νεύρα μέσω κάθε ακανθώδους αποφύσεως,τα οποία αρδεύουν όλα τα εδάφη του σώματος.

Η ζωτικότητα σχηματίζεται μέσα στον αποστακτήρα των επινεφριδίων.

Αν κάποια μέρα,το ον κουραστεί από τη ζωή και ονειρεύεται την απολύτρωση ρίχνοντας όλα τα φαντάσματα του μέσα σ’αυτήν την ελπίδα,κάνει ταχύτατα ν’ανέβουν οι ζωτικές δυνάμεις που πιέζονται και συσσωρεύονται ψηλά προς το καπάκι,στο ύψος των αυχενικών σπονδύλων.Όμως,αυτό το ον ονειρεύεται δίχως να δρα,αυξάνει τον αριθμό των σκέψεων του δίχως να τις χρησιμοποιεί.

Αυτή η μάζα κυμάτων μεταμορφώνεται σε πέτρα και ο αυχένας γίνεται άκαμπτος:

Κραυγάζει για βοήθεια.

Απαντήστε του,επαναλαμβάνοντας την ιδέα σας περί λυτρώσεως και ξαναθυμηθείτε τα φαντάσματα που εδώ και κάμποσο καιρό έθρεψαν τη σκέψη σας.

Κάντε μια μικρή αναδρομή σ’αυτά:

Ήταν αναγκαίο να συγκεντρώσετε τόση ζωτικότητα για να ονειρευτείτε πως ξεφύγατε από την γη;Ξαναπάρτε τη σκέψη <<στα χέρια σας>>,έτσι όπως πειθαρχεί κανείς τους μαθητές, που το έσκασαν από το δάσκαλο τους.

Μη γίνεστε άκαμποι για να αποκτήσετε αυτό που θέλετε και σιγά σιγά ο αυχένας θα ανακτήσει την ελαφρότητα του.Όταν ο καθένας θα έχει ανακτήσει τη θέση του,όταν η ζωτικότητα θα έχει απλωθεί μέσα σ’όλο το σώμα αντί να παραμείνει πίσω από τη κλειστή πόρτα,ο αυχένας δε θα είναι πια άκαμπτος.

ΑΦΘΕΣ

Όποιος ‘εχει άφθες είναι πολύ ευαίσθητος και πολύ νευρικός.

Αντιδρά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και το οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά του.Κάποια μέρα ίσως μετά από αρκετό καιρό η κοινωνικότητα του δε νοιώθει πια άνετα.Υπέφερε από τα τόσα είδε ή άκουσε δίχως να μπορεί να αντιδράσει ή να εξεγερθεί.

Είχε αναστολές,δηλαδή είχε σιωπήσει,αλλά σκεφτόταν τα πράγματα που τον ενοχλούσαν.Υπέφερε σιωπηρά…και οι άφθες εμφανίστηκαν.

Κάθε φορά που αυτό το άτομο θα ξαναβρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση όπου δε θα μπορεί να εκφραστεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του,οι άφθες θα επανέρχονται.Θα νοιώθει ένα<<βάρος στη καρδιά>> δίχως να το βλέπουν οι άλλοι…και θα δυσκολεύεται ρόσο περισσότερο να εκφραστεί,όσο αυτές οι λευκές προεξοχές θα του προκαλούν πόνο κάθε φορά που θ’αρχίσει να λειτουργεί το στόμα του.

Όταν ήμουν παιδί,μου άρεσαν πάρα πολύ οι φράουλες. Στο σπίτι βάζαμε ζάχαρη στις φράουλες και ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά που είχαν αυτά τα φρούτα.Μια μέρα,που με είχαν προσκαλέσει κάποιοι φίλοι οι οποίοι είχαν θαυμάσια καρποφόρα δέντρα και κυρίως φράουλες μας πρόσφεραν για γλυκό ένα ολόκληρο μπολ με τα αγαπημένα μου φρούτα.Μου φάνηκε ήμασταν στον γήινο παράδεισο.

Έχοντας καλή ανατροφή σερβιρίστηκα διακριτικά.Όμως στο τραπέζι δεν υπήρχε καθόλου ζάχαρη!

Η οικοδέσποινα με ρώτησε τι περίμενα.Με αυταρχική φωνή μου είπε<<Οι φράουλες δε τρώγονται ποτέ με ζάχαρη>>.Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου,όλη η μυρωδιά,όλη η γεύση,όλες οι γοητείες που απέδιδα σ’αυτό το φρούτο, χάθηκαν..Αλλά ίσως όχι εντελώς:Από την επόμενη κι’όλας μέρα μεταμορφώθηκαν σε άφθες και είχα την βεβαιότητα πως αυτά τα φρούτα με αρρώστησαν.Πέρασε πάρα πολύς καιρός μέχρι να αντιληφθώ κάποια στιγμή πως τις άφθες δε μου τις προκαλούσαν οι φράουλες,αλλά η αηδία που ένοιωθα τρώγοντας τες δίχως ζάχαρη και κυρίως ο τόνος της φωνής που με είχε υποχρεώσει να τις φάω έτσι.

Δεν πρέπει ποτέ να καταπνίξουμε μιαν απογοήτευση , μια αηδία ή δυσαρέσκεια, αν δεν θέλουμε να τις δούμε να ξανάρχονται με τη μορφή δερματικών προβλημάτων.Είναι καλύτερα να καταλάβουμε το αίτιο,να συλλογιστούμε επάνω του και να το εξαφανίσουμε:Τα δερματικά προβλήματα δεν μπορούν να επανέλθουν αν δεν έχουν ρίζες.

ΑΦΩΝΙΑ

Μετά από ένα συγκινησιακό χτύπημα που οφείλεται γενικά σε συναισθηματικούς λόγους,το οποίο κλονίζει την ευαισθησία,μπορεί να συμβεί ν’αφήσουμε,είτε λόγω ελλείψεως συνέσεως,είτε λόγω εσωτερικής ηρεμίας,μια υπερβολικά μεγάλη δόση ενέργειας να διασκορπιστεί.<<Μοιάζουμε με φυτό>>,λόγω της ανησυχίας και της ελλείψεως ικανοποιήσεως.Αυτός ο διασκορπισμός ενέργειας,που υπαγορεύεται από μια εσωτερική απελπισία,προκαλεί ένα κενό,αδειάζει τον μεσημβρινό των Πνευμόνων,ο οποίος δεν έχει πια ένταση στη φωνή, ο ήχος δεν έχει πια ισχύ.

Λέγεται:<<Δεν μπορεί πια να αρθρώσει λέξη, οι ήχοι δεν βγαίνουν πια,του κόπηκε η αναπνοή>>.

Οι λόγοι δεν βρίσκουν πια <<δονητική τροφή>>,την οποία έχει ανάγκη η φωνή προκειμένου να εκφραστεί.Δεν θέλουμε πια να επικοινωνήσουμε.

Η φωνή είναι μουγκή…Μήπως η αφωνία χρησιμεύει για να ακούσουμε τη<<Φωνή της Σιγής>>;

Βρήκα ένα άρθρο το οποίο σχετίζεται με την Ιατρική της Ψυχής ,το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καθαρή και υγιή σκέψη …

Μπορεί το μυαλό να θεραπεύσει το σώμα;

Ο σύγχρονος πολιτισμός παραδέχεται ως αληθινό, ότι είναι ορατό και μετρήσιμο. Η ύπαρξη ενός φαινομένου αποδεικνύεταιμέσα από την ανάλυση του μηχανισμού του και κρίνεται από τα αποτελέσματα και τις συνέπειές του.

Όμως η επιστήμη…

στέκει πολλές φορές αμήχανη μπροστά σε περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση όπως συμβαίνει στα περιστατικά αυτοίασης που αναφέρονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.

Το γεγονός ότι το σώμα επηρεάζεται από το πνεύμα είναι γενικά παραδεκτό και αποτυπώνεται ακόμα και στη γλώσσα αφού στην καθημερινότητά μας είναι συχνές οι φράσεις «μου έκοψε τη χολή», όταν τρομάζουμε, «ράγισε η καρδιά μου», όταν λυπόμαστε και άλλες προτάσεις που συνδέουν το συναίσθημα με το σώμα.

Τι συμβαίνει όμως όταν δύσκολες ιατρικές υποθέσεις βρίσκουν τη λύση τους χωρίς την παρέμβαση της επιστήμης ή όταν αρκεί ένα χαπάκι πλασίμπο για να διορθώσει μια βλάβη που έχει υποστεί ο ανθρώπινος οργανισμός; Πρόκειται για τη δύναμη της θέλησης ή της πίστης, είναι άραγε θαύματα ή πράγματι ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να αυτοθεραπεύεται;

Κάποιοι πρωτοπόροι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στον κυτταρικό και μοριακό τομέα αποδείχτηκε η ύπαρξη αλληλεπιδράσεων ανάμεα στο νευρικό, ορμονικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων δίνουν τη δυνατότητα να δούμε ποιές εγκεφαλικές δομές ενεργοποιούνται όταν κάποιος παίρνει ένα φάρμακο που δεν περιέχει καμιά δραστική ουσία και στη συνέχεια να καταγράψουμε την αντίδραση του οργανισμού του.

Παρά τη διστακτικότητα της παραδοσιακής ιατρικής απέναντι στα φαινόμενα αυτοίασης, όλο και περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν ότι τα τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα άτομο, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ότι η καλή ψυχολογία και η πίστη στη θεραπεία δρουν ευεργετικά στην πορεία της υγείας ενός ασθενούς με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται ο τρόπος σκέψης της επιστημονικής κοινότητας.

Γεγονός παραμένει ότι η φαντασία, η χαλάρωση και ο διαλογισμός, ορισμένες φορές ακόμα και η προσευχή μπορούν να επιφέρουν μεταβολές στο σώμα. Ίσως στο μέλλον, η μεγαλύτερη ανακάλυψη να είναι ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του ανθρώπου.

ΠΗΓΗ : Περίεργα – PERIERGAA: Μπορεί το μυαλό να θεραπεύσει το σώμα;

ΒΗΧΑΣ

Ο βήχας είναι μια νευρική ερεθιστικότητα: Δεν αντέχουμε πια το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε,αμφιβάλλουμε για κάτι,μια ένωση δεν προχωράει.

Η νευρική ένταση δίνει την διανοητική διαταραχή,η οποία κουράζει και μας κάνει να βήχουμε,γιατί ο μεσημβρινός των Πνευμόνων ,ο υπουργός των ανταλλαγών,είναι άρρωστος.

<<Φτύνουμε>> την εσωτερική μας απελπισία,επειδή δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε με λόγια,γιατί η ευπρέπεια ,η εκπαίδευση ή το περιβάλλον (οικογένεια ή εργασία) δεν θα δέχονταν μια τέτοια εξήγηση.

Ο βήχας προέρχονται από τον μεσημβρινό:

  • Των Πνευμόνων,λόγω εξέγερσης της ενέργειας,έλλειψης τρυφερότητας,όταν νοιώθουμε μόνοι.
  • Της Καρδιάς,όταν δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι:Ο φάρυγγας πρήζεται,η στηθάγχη μπορεί να εμφανιστεί.
  • Του Ήπατος,λόγω απώλειας του προσανατολισμού:Δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε,δεν βλέπουμε πια,υπάρχει μια δυσαρέσκεια και μια πικρία που μπορούν να μας κάνουν να ξεράσουμε χολή.
  • Της Σπλήνας-Παγκρέατος,λόγω θλίψης και αποθάρρυνσης,γιατί οι επιθυμίες δεν πραγματώνονται:Πόνοι κάτω από την δεξιά πλευρά.
  • Των Νεφρών,λόγω αυταρχισμού που δεν μπορούμε να εκφράσουμε:Βήχουμε με πολύ σάλιο.
  • Της Ουροδόχου Κύστης,λόγω πίκρας και αναταραχής:Μαζί με τον βήχα έρχεται και η ακράτεια ούρων.Αναζητήστε την προέλευση,δηλαδή <<τον τόπο επιβιβάσεως>>(το σημείου Λυ ενός μεσημβρινού),απ’όπου διείσδυσε η διεστραμμένη ενέργεια.Διορθώστε το σφάλμα που προκάλεσε το ελάττωμα,είτε πρόκειται για εξέγερση,πικρία ή θλίψη και ο βήχας θα εξαφανιστεί.

ΒΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

Η στεφανιαία νόσος είναι μια φλεγμονή των αρτηριών,αυτών που περιβάλλουν τα όργανα σχηματίζοντας ένα στέμμα.

Προκαλεί σπασμούς και αγωνία στο στήθος. Οι πόνοι είναι οδυνηροί,γιατί έρχονται κατά κύματα και συνοδεύονται από μια αγωνία μαζί με το αίσθημα του θανάτου.Ο πόνος είναι οξύς στο καρδιακό πλέγμα.

Για τους Ινδούς,αυτό το πλέγμα είναι:<<Το δέντρο που εισακούει τις επιθυμίες>>.Αυτές οι επιθυμίες είναι το δηλητήριο που καταλαμβάνει την ψυχή και την κρατάει υπό το έλεος του,γιατί δεν έχουν όρια.Και εδώ πάλι συναντάμε τον σοφό που<<Οι σκέψεις του είναι σαν την συνεχή φωτιά που είναι προφυλαγμένη από τον άνεμο>>.

Αυτό το πήγαινε-έλα ανάμεσα στις επιθυμίες και τις γαληνεμένες σκέψεις αφήνει ένα ευρύ περιθώριο στην στεφανιαία αρτηρία του καρδιακού πλέγματος.Πυρακτώνεται όταν δεν έχουμε πετύχει την ισορροπία.

Μονάχα βήμα βήμα μπορούμε να μάθουμε πως να απαλλασσόμαστε από τις φλογερές και άχρηστες επιθυμίες.Και μονάχα με ακόμα αργότερο βηματισμό μπορούμε να νοιώσουμε τα ευεργετήματα των καταπραϋμένων σκέψεων που δεν ζητούν πλέον τίποτα από το <<Δέντρο που εισακούει τις επιθυμίες>>.

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Η βουβωνοκήλη είναι ένα εξόγκωμα μεταξύ της κοιλιάς και του μηρού.

Μια φλεγμονή,ένας πόνος,ένα γάγγλιο,εμποδίζουν την ορμή του μυ που περνάει από’κει και δυσκολεύουν την πορεία προς τα εμπρός.

Αν οι επιθυμίες δεν πραγματοποιούνται,γιατί εκδηλώνουμε ταραχή ή ευσυγκινησία μέχρι του σημείου να μπλοκάρουμε το βάδισμα:

Πρόκειται για μια φρικτή πληρωμή,τις πιο πολλές για ένα πράγμα που δεν αξίζει τον κόπο.

Αν αναγνωρίσουμε το διαπραχθέν σφάλμα,η βουβωνική περιοχή θ’ανακτήσει όλη την δύναμη της.

ΒΟΥΗΤΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ

Για το βουητό των αυτιών,η Κινέζικη ιατρική έχει μια μυστηριώδη φράση:<<Πρέπει ν’ανοίξουμε τα φράγματα>>,γι’αυτό και ο βελονισμός θεραπεύει μέσω ενός σημείου που ονομάζεται:<<Αγγείο της βλακείας>>.

Ναι είμαστε βλάκες όταν κλείσουμε τ’αυτιά μας για να μην ακούσουμε αυτό που είναι δυσάρεστο,ναι διαπράττουμε φράγμα οργής που βουίζει ,για να εμποδίσουμε τ’αυτιά μας ν’ακούσουν.Κατεβάζετε το τηλέφωνο για να μην τ’ακούσετε να χτυπάει.

Όμως,ανοίξτε τα φράγματα των αυτιών σας,γιατί διαφορετικά κάποια μέρα παρά τη βούληση σας δεν θα μπορέσετε πια να αφαιρέσετε και θα κουφαθείτε.Βέβαια,η ζωή και οι άλλοι δεν θα σας ενοχλούν πια,αλλά θα είστε φυλακισμένοι μέσα στον εαυτό σας,έγκλειστοι,απομονωμένοι.

ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Η θάλασσα ξεσπά σε τρικυμία όταν η ενέργεια εξεγερθεί:<<Καταπίνει>> ακόμα και τα πλοία.

Όποιος αφήνει το στομάχι του αχαλίνωτο,<<καταπίνει κόκαλα>> και έχει <<νοσηρή όρεξη για τροφή>>,λένε τα κείμενα.

Το στομάχι είναι μια αποθήκη,η δε Κινέζικη ιατρική το αποκαλεί αποθήκη σπόρων.

Οι σκέψεις φυλάσσουν εκεί τα αντικείμενα των επιθυμιών τους.

Σκεφτείτε τις αποθήκες της γιαγιάς μας με τους σκονισμένους θησαυρούς που συσσώρευαν εκεί,

μπορεί να ήσαν διευθετημένοι με τάξη και με μέτρο ,επιλεγμένοι με προσοχή ,αλλά επίσης και να είχαν ριχθεί άταχτα σαν να είχαν πέσει εκεί κατά τύχη,δίχως να χρησιμεύουν σε τίποτε.

Το στομάχι είναι φτιαγμένο κατά τον ίδιο τρόπο.

Οι δυο υπερβολές είναι η ανορεξία,που καθιστά άχρηστη την αποθήκη και η βουλιμία,που καταποντίζει εκεί μέσα το οτιδήποτε, μάλιστα δε με υπερβολική δύναμη.

Η βουλιμία είναι η ασθένεια εκείνου που θέλει να καταβροχθίσει τη ζωή,να την διατάξει,να την εξουσιάσει.Για να κατορθώσει,πρέπει να είναι δυνατός σαν γίγαντας και να τρώει πολύ.Πρόκειται για μια νευρική αντίδραση και μη ισορροπημένη,για μια υπερβολή.

Αυτό το είδος διαταραχής της ζωτικότητας συχνά προκαλείται από τα συναισθήματα:Η θλίψη για το γεγονός πως δεν έχουμε αυτό που θέλουμε,την οργή ενάντια στον οποιοδήποτε και στο οτιδήποτε,τα βάσανα,τον φόβο για τα όσα θα πέσουν στην πλάτη μας.

Μην προσπαθήσετε να εκμηδενίσετε αυτά τα συναισθήματα ,γιατί δεν θα τ’αλλάξετε περισσότερο απ’όσο θα μπορούσατε ν’αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας.Προσπαθήστε μάλλον να ταξινομήσετε αυτά που συσσωρεύονται μέσα στην αποθήκη σας,και θα δείτε ότι τα ράφια σας θα γεμίσουν..δίχως όμως να είστε πλουσιότεροι απ’όσο προηγουμένως.

Η θάλασσα έγινε δυνατότερη,γιατί καταβρόχθισε ένα πλοίο κατά την καταιγίδα ;

ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ

Ο βραχίονας και ο ώμος υποφέρουν γενικά ταυτόχρονα και για τους ίδιους λόγους.

<<Λυγίζουμε από το φορτίο>> κάποιου ανθρώπου ή κάποιου πράγματος,δίχως να θέλουμε να το αποδεχθούμε ή να το αναγνωρίσουμε.

Ασυνείδητα,οι σκέψεις δεν στέλνουν σ’αυτόν τον βραχίονα ή σ’αυτόν τον ώμο καμιά σκέψη ενθαρρύνσεως ή επιθυμίας για δράση,αλλά μάλλον σκέψεις,θλίψεις και απελπισίες…που κάνουν τόσο περισσότερο κακό,όσο αυτός ο πόνος μας σπρώχνει να αναδιπλωθούμε στον ίδιο μας τον εαυτό οικτίροντας τον ίδιο μας τον εαυτό για τα δικά μας βάσανα(…που τα κατασκευάσαμε μόνοι μας!).

Είναι ένα είδος αρνήσεως να προχωρήσουμε προς τη ζωή,εάν η στιγμή είναι δύσκολη.Θέλουμε να κρυφτούμε από το μέλλον που νοιώθουμε πως είναι επίπονο,με το να μην έχουμε πια επιθυμία για επικοινωνία.Το καλύτερο φάρμακο είναι να οξυγονώσουμε το πνεύμα απασχολώντας το σώμα δίχως να το επιβαρύνουμε.

Ευαγγέλου Μαριάννα Βιοχημικός Μsc

Ἡ Ἰατρικὴ τῆς ψυχῆς. Β’ μέρος.

Ἡ Ἰατρικὴ τῆς ψυχῆς. Γ΄ μέρος.

Ἡ Ἰατρικὴ τῆς ψυχῆς. Δ΄ μέρος.

Ἡ Ἰατρικὴ τῆς ψυχῆς. Ε΄ μέρος.

ΠΗΓΗ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply