Ναί, εἴμαστε καθαρὸς Ἄνθραξ!!! Ἀλλὰ σκασίλα μας!!!

Καὶ τὶ Ἄνθραξ!!! Πρώτης ποιότητος…
Ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ μποροῦν νὰ λάβουν κάθε μορφὴ τοῦ ἄνθρακος…
Ἐξαιρετικὴ ποιότης μέν, …ἀκατέργαστοι δέ! Στὸ μυαλό…
Διότι τὶς ἄλλες προϋποθέσεις τὶς διαθέτουμε… Στὸ μυαλό μας πάσχουμε… Πολύ!!!
Τόσο ποὺ μᾶλλον δὲν ἔχουμε καὶ τόσες πολλὲς ἐλπίδες γιὰ νὰ ξεφύγουμε ἀπὸ τὴν κατρακύλα…

Ἡ εἴδησις δὲν εἶναι καὶ τόσο …εἴδησις, ἐὰν ἀναλογισθοῦμε πὼς ἡ χημεία ἔχει πρὸ πολλοῦ δώσει τέτοιου ἀπαντήσεις.
Ὅμως ἐκεῖ ποὺ θέλω νὰ σταθῷ εἶναι στὸ ἀποτέλεσμα.
Ἡ σύστασις τοῦ διαμαντιοῦ ἔχει σὰν βάσιν τὸν ἄνθρακα…
Ἡ σύστασις τοῦ γραφίτου ἐπίσης τὸν ἄνθρακα ἔχει σὰν βάσιν…
Τὸ ἴδιο καὶ τὸ κάρβουνο… Ὅπως φυσικὰ κι ὅλα τὰ ἔμβια ὄντα… Ὅπως φυσικὰ καὶ κάθε μορφὴ ζωῆς στὸν πλανήτη, φυτικὴ ἤ ζωϊκή…
Καὶ πρῶτα πρῶτα ὁ ἄνθρωπος…
Κι αὐτὸ εἶναι τὸ καταπληκτικό… Ἄν καὶ ἐμεῖς οὔτε κατανοοῦμε οὔτε θέλουμε νὰ καταπιαστοῦμε μὲ τὸ πρόβλημα τοῦ ὑπερπληθυσμοῦ τῶν νεκροταφείων, διότι ἡ μόλυνσις ἔχει ἐξαπλωθεῖ τόσο πολύ, ποὺ σήμερα κινδυνεύουμε ΟΛΟΙ μας ἀπὸ αὐτήν, κάποιοι, διόλου πουριτανοὶ καὶ προβληματικοὶ προχωροῦν, εἶτε συνειδητῶς εἶτε ὄχι, στὴν ἀποτέφρωσιν τῶν νεκρῶν τους καὶ κάποιες φορὲς στὴν …διαμαντοποίησίν τους.

Βέβαια, αὐτὸ εἰδικῶς τὸ τελευταῖο, ἴσως νὰ φαίνεται κάπως …περιττὸ ἤ ὑπερβολικό…
Τὸ θέμα μας ὅμως παραμένει…
Πόσον χρόνο χρειάζεται ἕνα ἀνθρώπινο σῶμα γιά νά ἀποσυντεθῇ στά ἀρχικά του συστατικά καί νά τά ἐπιστρέψῃ στήν φύσιν;
Ἔ…. Καμμία σχέσις… Ἐμεῖς κατασπαράζουμε ἀκόμη καὶ νεκροὶ τὶς πηγὲς τῆς ζωῆς, πρὸ κειμένου νὰ μὴν ἐνοχλήσουμε τὶς …πεποιθήσεις μας…

Καὶ μετὰ μοῦ λές…

Φιλονόη

Σημείωσις

Πρὶν βιασθεῖτε νὰ διαβάσετε τὸ παρακάτω, ῥίξτε μία ματιὰ στὶς στενομυαλιὲς τῆς κοινωνίας μας:

Ἔρχεται ἐπὶ τέλους ἡ ἀποτέφρωσις.

Πάει καὶ τὸ ἀποτεφρωτήριον!

Εἶναι ἀναγκαῖον πλέον νὰ ἀλλάξουμε ὀπτικές, ἀλλὰ ἐμεῖς τὰ μυαλά μας τὰ ἔχουμε στὶς …φτέρνες μας. Καὶ δὲν στρέφομαι κατὰ κάποιας θρησκείας… Ἁπλῶς ὑπερασπίζομαι τὸ δικαίωμα στὴν ζωὴ ΟΛΩΝ τῶν ἐπερχομένων γενεῶν.

Ο Άντρας που Μετατρέπει Πτώματα σε Διαμάντια


Images via Algordanza

Η δουλειά του Rinaldo Willy είναι να μετατρέπει τους νεκρούς σε πολύτιμα πετράδια.

Ο Willy, 33 ετών, είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Algordanza, ενός παράξενου γραφείου τελετών, που έχει την έδρα του στην όμορφη πόλη Domat/Ems στην δυτικη Ελβετία. Η  Algordanza –που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει ανάμνηση- είναι μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην παραγωγή των “αναμνηστικών διαμαντιών”. Εάν “ψήνεις” έναν χημικά επεξεργασμένο αιώνιο ύπνο, τότε η Algordanza θα χρησιμοποιήσει για σένα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μετατρέψει τις στάχτες σου σε συνθετικό διαμάντι.

Η τιμή αυτής της μετατροπής κυμαίνεται μεταξύ 4.500 και 20.000 ελβετικών φράγκων (περίπου $5.000 με $22.000), ανάλογα με το πόσο μεγάλο διαμάντι θέλεις να γίνεις. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το πακετάρισμα των αστραφτερών σου λειψάνων σε ενα “τίμιο ξύλινο κουτί” όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Από εκεί και πέρα ωστόσο, οι συγγενείς σου θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν έαν θα σε αφήσουν στο κουτί σου ή θα σε βάλουν σε ένα δαχτυλίδι ή κολιέ, έτσι ώστε να μπορούν να σε κουβαλούν παντού μαζί τους.

Κάθε χρόνο, 850 πρώην ζωντανοί μπαίνουν στα εργαστήρια της Algordanza για να βγουν λίγα χρόνια αργότερα ως πολύτιμος λίθος. Καθώς η έλλειψη γης και η αύξηση του πληθυσμού εγείρουν το θέμα της επάρκειας ή μη των χώρων παραδοσιακής ταφής, ίσως το μέλλον της διαχείρησης των πτωμάτων να βρίσκεται στην παράξενη μίξη της ιατροδικαστικής επιστήμης και της δημιουργίας κοσμημάτων.

Για να μπορέσω να ερευνήσω το θέμα ακόμη περισσότερο, ήρθα σε επικοινωνία με τον ίδιο τον Rinaldo Willy.

VICE: Μπορείς να μας πεις πώς σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις διαμάντια από πτώματα;

Η ιδέα μου έσκασε πριν απο δέκα χρόνια, όταν σπούδαζα οικονομικά. Ένας από τους καθηγητές μου έδωσε να διαβάσω το άρθρο ενός Ρώσου επιστήμονα, που είχε να κάνει με την δημιουργία συνθετικών διαμαντιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην βιομηχανία ημιαγωγών. Το άρθρο εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο τα εν λόγω διαμάντια μπορούν να φτιαχτούν απο τέφρα και εγώ το κατάλαβα λάθος, σκεπτόμενος πως εννοούσε ανθρώπινη τέφρα, ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε για τέφρα από λαχανικά.

Μ’ άρεσε η ιδέα και έτσι ζήτησα από τον δάσκαλό μου περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η τέφρα του ανθρώπου να μετατραπεί σε διαμάντι. Εκείνος μου απάντησε αμέσως πως είχα παρεξηγήσει το θέμα. Βρήκε, ωστόσο, την παρεξήγησή μου πολύ ενδιαφέρουσα και έτσι ήρθε σε επαφή με τον αρθρογράφο, ο οποίος κατά τύχη είχε εδώ στην Ελβετία κάποιες μηχανές που έφτιαχναν διαμάντια. Μαζί ξεκινήσαμε να στήνουμε αυτό που αργότερα έγινε Algordanza.
Ένα αναμνηστικό διαμάντι πάνω σε δαχτυλίδι.

Τι ήταν τόσο ακαταμάχητο στο να μετατρέψεις ανθρώπινη τέφρα σε διαμάντια;

Τα διαμάντια είναι πολύτιμα, αγνά, καθαρά. Δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο απο τα σημερινά νεκροταφεία που είναι γεμάτα τάφους, πολύ συχνά παραμελήμενους, και που δεν μπορείς να έχεις μια αληθινή σχέση με τους νεκρούς. Λατρεύω την ιδέα πως οι νεκροί μπορούν να γίνουν κάτι που μπορείς να αγγίξεις και να γουστάρεις να κοιτάς. Επίσης μ’ αρέσει το γεγονός ότι τα λείψανα από διαμάντια μπορούν να κληροδοτηθούν από γενιά σε γενιά. Δεν είναι κάτι που απλά παραπετάς κάπου, κάποτε, όπως συμβαίνει μερικές φορές με την τέφρα από την αποτέφρωση.

Με άλλα λόγια, πιστεύεις ότι τα “διαμάντια διαρκούν για πάντα”.

Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, από την στιμή που το “για πάντα” σηματοδοτεί την αιωνιότητα η οποία ανήκει στην ορολογία της εκκλησίας. Προτιμούμε την λέξη ‘’unzerbrechlich’’ που στα Γερμανικά σημαίνει άφθαρτος. Τα διαμάντια μας είναι άφθαρτα εργαλεία που βοηθάνε τις αναμνήσεις αλλά, στην τελική, εξαρτάται από τους συγγενείς του εκλιπόντος εάν θα διατηρήσουν ζωντανή την μνήμη.

Ας μιλήσουμε λίγο με τεχνικούς όρους. Ποια είναι η διαδικασία για να μετατρέψεις την ανθρώπινη τέφρα σε συνθετικό διαμάντι;

Η όλη διαδικασία γίνεται εδώ στην Ελβετία. Αφού αποτεφρωθεί ένα άτομο, παραλαμβάνουμε την στάχτη ανάλογα με την νομοθεσία της εκάστοτε χώρας καταγωγής του ατόμου. Συνήθως την παραλαμβάνουμε σε μία ή σε δύο τεφροδόχους, έτσι ώστε, σε περίπτωση ατυχήματος, να μην την χάσουμε όλη.

Χρησιμοποιούμε στην τέφρα ειδικές χημικές διαδικασίες για να αφαιρέσουμε τον άνθρακα. Στην συνέχεια, τον ζεσταίνουμε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον μετατρέπουμε σε γραφίτη. Στο τέλος, τοποθετούμε τον γραφίτη σε ένα μηχάνημα, το οποίο αναπαράγει τις βασικές συνθήκες που υπάρχουν στα έγκατα της γης, όπου τα πραγματικά διαμάντια διαμορφώνονται μετά από χιλιάδες χρόνια : υπερβολικά μεγάλη πίεση και θερμοκρασίες γύρω στους 15000 βαθμούς Κελσίου. Μετά απο μερικές βδομάδες ή μήνες συλλέγουμε το διαμάντι.
Το εργαστήριο όπου παράγονται τα διαμάντια.

Πόσο μεγάλα είναι τα διαμάντια που φτιάχνετε στο εργαστήριο;

Συνήθως είναι τεσσάρων καρατίων όταν είναι ακατέργαστα και ενός καρατιού όταν έχουν κοπεί. Έχουν υπάρξει και διαμάντια τόσο μεγάλα που να φτάσουν τα 1.6 και 1.8 καράτια, αλλά ήταν ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται μεγαλύτερα διαμάντια από άλλους;

Γενικά, οι διαστάσεις ενός διαμαντιού εξαρτώνται από το πόσο πολύ θα αφήσεις τον γραφίτη στο μηχάνημα. Δηλαδή, όσο περισσότερο τραβήξει η διαδικασία, τόσο μεγαλύτερο θα βγει και το διαμάντι. Επίσης παίζει ρόλο και η ποιότητα της τέφρας. Για παράδειγμα, έαν ένας άνθρωπος φοράει μασέλα ή έχει κάποιο πρόσθετο μέλος ή ακόμα, εάν έπαιρνε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, η τέφρα του θα είναι λιγότερο “παρθένα”και η ποιότητα του διαμαντιού θα είναι κατώτερη.

Τέτοια πράγματα μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και το χρώμα της πέτρας. Για παράδειγμα, άνθρωποι που έχουν κάνει χημειοθεραπεία συνήθως καταλήγουν να γίνουν διαμάντια με πιο ελαφριά απόχρωση. Πάντως, ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς καθορίζει το χρώμα της λίθου. Τα διαμάντια μας είναι συνήθως μπλε γιατί στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν ίχνη από το χημικό στοιχείο Boron. Παρ’όλα αυτά, κάθε άνθρωπος μετατρέπεται σε ένα διαφορετικό και μοναδικό διαμάντι του οποίου το χρώμα κυμαίνεται από καθαρά κρυσταλλικό μέχρι σχεδόν μαύρο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δικών σας και των κανονικών διαμαντιών;

Τα δικά μας διαμάντια είναι κανονικά διαμάντια. Έχουν τα ίδια φυσικά και χημικά στοιχεία με τα άλλα. Προφανώς τα συνθετικά διαμάντια είναι χαμηλότερης αξίας από τα φυσικά από την στγμή που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα δικά μας διαμάντια από τα κανονικά με γυμνό μάτι. Ούτε ένας κοσμηματοπώλης θα μπορούσε. Ο μόνος τρόπος για να τα ξεχωρίσεις είναι το “χημικό σκανάρισμα” -ένας ειδικός στα πολύτιμα πετράδια θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει- ώστε να καταλάβεις πως πρόκειται για μια πέτρα που δημιουργήθηκε τεχνητά.

Οπότε, υποθετικά, κανείς άλλος πέρα από τους ειδικούς δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι το διαμαντένιο δαχτυλίδι που φοράω είναι στην πραγματικότητα -ας πούμε- της εκλιπούσας αρραβωνιαστικιάς μου;

Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Το πιο πιθανό είναι να φαίνεται σαν το φυσικό μπλε διαμάντι, το οποίο κοστίζει στην πιάτσα $40.000.Τα διαμάντια από νεκρούς ανθρώπους δεν διακρίνονται από τα κανονικά.

Δεν πιστεύεις ότι όλο αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια καινούργια μόδα “αρπαγής σώματος”; Εννοώ πως οι κλέφτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για αυτή την τεχνική, θα μπορούσαν πιθανώς να μου κλέψουν το διαμάντι μου και να πιστεύουν ότι κλέψανε ένα πολύτιμο πετράδι ενώ στην πραγματικότητα έχουν κλέψει τον παππού μου.

Τα  φυσικά διαμάντια πάντα συνοδεύονται από πιστοποιητικό γνησιότητας. Επομένως, θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν ληστή να τα ξεπουλήσει αλλού. Ωστόσο, η πιθανότητα για τέτοιου είδους κλοπή υπάρχει από την στιγμή που πάνω-κάτω το 80% των πελατών μας διαχειρίζεται τα διαμάντια μας σαν κοσμήματα, μετατρέποντάς τα συχνά σε δαχτυλίδια. Στην πραγματικότητα, έχει συμβεί κάτι παρόμοιο πριν λίγο καιρό στην Γερμανία: μας πήρε τηλέφωνο η αστυνομία ότι βρήκε ένα από τα διαμάντια μας στην λεία ενός κλέφτη, μαζί με κοσμήματα, λεφτά και κλεμμένες τηλεοράσεις. Ευτυχώς, σ’ αυτή την περίπτωση το διαμάντι είχε επιγραφή από laser -η οποία παρέχεται με έξτρα κόστος- και έτσι η αστυνομία ήταν σε θέση να επικοινωνήσει μαζί μας.

Είναι πιθανό να κάνετε πάνω από ένα διαμάντι από τον ίδιο άνθρωπο, έτσι ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα να χαθεί το διαμάντι και συνεπώς και ο νεκρός συγγενής για πάντα;

Ναι, είναι πιθανό από την στιγμή που μόλις δύο γραμμάρια είναι σε θέση να παράξουν διαμάντι. Για την ακρίβεια, μερικοί από τους πελάτες μας, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, ζητάνε να κάνουμε πολλά αναμνηστικά διαμάντια από τις ίδιες στάχτες, ένα για το κάθε μέλος της οικογένειας. Θεωρητικά και ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα της τέφρας, θα μπορούσαμε να κάνουμε 50 διαμάντια για κάθε άτομο. Πρακτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε φτάσει, είναι 9 κομμάτια.

Πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία στην Ιαπωνία;

Είμαστε κολοσσοί στην Ιαπωνία! Είναι περίπου το 25% των πωλήσεων μας ! Αυτό συμβαίνει -πιστεύω- για δυο κυρίως λόγους : αρχικά, έχουν έναν πολύ δυνατό δεσμό με τους προγόνους τους. Εμείς στην Ευρώπη δεν το έχουμε σε τέτοιο βαθμό. Εκεί έχουν μια πολύ στενή σχέση με τους νεκρούς τους. Επιπλέον, είναι θέμα αριθμών: περισσότερο από το 90% των Ιαπωνέζων αποτεφρώνεται μετά τον θάνατό του. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολύ περισσότερες στάχτες για να μετατραπούν σε διαμάντια.

Γενικά, γιατί πιστεύεις πως όσοι αναζητούν τις υπηρεσίες σας, αποφασίζουν να μετατραπούν σε διαμάντια ;

Σε πολλές περιπτώσεις δεν το αποφασίζουν οι ίδιοι αλλά οι συγγενείς τους, και συνήθως είναι οι γυναίκες ή οι μανάδες τους  που έρχονται σε μας. Η δικαιολογία που δίνεται από τους συγγενείς είναι πως θέλουν να έχουν για πάντα τους εκλιπόντες μαζί τους. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν από μόνοι τους να γίνουν διαμάντια όσο είναι ακόμα ζωντανοί. Μερικές φορές υπάρχουν άτομα που ξέρουν ότι θα πεθάνουν σύντομα, όπως για παράδειγμα εκείνοι που έχουν μία θανατηφόρα ασθένεια. Ένας από τους λόγους που προβάλλουν, είναι ο οικονομικός, καθώς θέλουν να αποφύγουν το κόστος της ταφής. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι άνθρωποι που ζουν μόνοι, πολύ μακριά από το μέρος στο οποίο γεννήθηκαν και που φοβούνται ότι κανένας δεν θα νοιαστεί για τον τάφο τους σε περίπτωση που θαφτούν.

Σκοπεύεις να γίνεις και εσύ διαμάντι;

Δεν ξέρω. Ελπίζω ότι θα το αποφασίσουν οι συγγενείς – η γυναίκα και τα παιδία μου. Αυτοί είναι που θα πρέπει να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουν την απώλεια και την θλίψη.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply