Θά κάνουν τίς …«πάπιες» εἰς βάρος τῶν πολλῶν, ἤ θά ζημιωθοῦν;

Να δούμε πότε θα καταλάβουν οι συμπολίτες μας πόσο ύπουλα κι αδίστακτα φίδια είναι οι πολιτικοί που ψήφισαν.

Οι προσκυνημένοι στα Σιωνιστικά συμφέροντα θα βάλουν τους υπόλοιπους Έλληνες να επιβαρυνθούν το κόστος των εξαγωγών μας στη Ρωσσία.
Οι σιωνιστές κάνουν τα παιχνίδια τους, εκβιάζοντας τον Πούτιν, κι εμείς πληρώνουμε με το δικό μας αίμα το συνολικό κόστος των εκβιασμών, αλλά και τους μισθούς όσων υπηρετούν τον Σιωνισμό στην Ευρώπη και στην Ελληνική Βουλή.

Οι παπατζήδες της Βουλής κέρδισαν χρόνο, υποσχόμενοι στους αγρότες ότι δεν θα χάσουν λεφτά.
Κι επειδή έμαθαν στους πολίτες να σκέφτονται εγωιστικά και λαμογίστικα,επιδιώκοντας την αρπαχτή και φορτώνοντας το κόστος στους υπολοίπους Έλληνες, .μην περιμένετε κάποια αντίδραση.

Τα πασοκόσκυλα θα πείσουν τους αγρότες να κάνουν τις πάπιες για να μην χάσουν εντελώς τα λεφτά τους.
Κι αυτοί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να πληρωθούν εις βάρος των υπολοίπων φορολογουμένων… και του να χάσουν τα λεφτά τους.

Σίγμα

Επιστρέφουν γεμάτες ελληνικά προϊόντα οι πρώτες νταλίκες

Τεράστιες οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο για τους Έλληνες παραγωγούς – Ζητούν την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποζημιώσεις από την ΕΕ – Πρόταση να διατεθούν τα ευπαθή προϊόντα σε νοσοκομεία

Τα πρώτα φορτία με ροδάκινα που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ρωσική αγορά μετά το εμπάργκο επιστρέφουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες νταλίκες έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής, ενώ είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε να διοχετευτούν στην εσωτερική αγορά τα ευπαθή προϊόντα για να μην καταστραφούν.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόμενο να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες ότι τα προϊόντα μπορεί να διοχετευτούν και σε σχολεία.

Την ίδια ώρα την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν «στα αζήτητα» λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα οπωροκηπευτικά προϊόντα από χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, ζητούν οι ομάδες παραγωγών της Ημαθίας και της Κοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.

Οι αγρότες που βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση ζητούν επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ενώ έχουν ζητήσει την Τρίτη ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη. 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, διευκρίνισε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση ν΄ ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες».

Ενδεικτικό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί
είναι το γεγονός πως μόνο για το νομό Ημαθίας οι αδιάθετες ποσότητες ροδάκινων ξεπερνά τους 9.000 τόνους. 

Παράλληλα, οι παραγωγοί αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.  

Την ίδια ώρα τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία εξετάζουν πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν μεγάλα ανοίγματα προς τη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» αυτές είναι:

-Ford Motor Co. (ΗΠΑ): Η ρωσική αγορά αυτοκινήτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης και η Ford κατέχει μερίδιο 3,% της αγοράς. Το 2013 πούλησε 105.000 οχήματα στη Ρωσία. Παράλληλα στη Ρωσία λειτουργούν τρία εργοστάσια.

-General Motors CO. (ΗΠΑ): Η GM το 2013 κατείχε το 9,1% της αγοράς και είχε πουλήσει 258.000 οήματα σρη στη Ρωσία. Επιπλέον έχει εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη.

-Exxon Mobil Corp. (ΗΠΑ): Το 2011 υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Rosneft για την εκμετάλλευση δυνητικά τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αξία τους φτάνει τα 500 δισ. δολάρια

-Citigroup Inc. (ΗΠΑ): Εχει δεκάδες καταστήματα στη Ρωσία και περιουσιακά στοιχεία που φτάνουν τα 10,3 δισ. δολάρια

-JPMorgan (ΗΠΑ): Η έκθεση στη ρωσική αγορά φτάνει τα 4,7 δισ. δολάρια

-Reiffeisen Bank (Αυστρία): Η έκθεση της αυστριακής τράπεζας σε Ρωσία και Ουκρανία ανέρχεται σε 18 δισ.

-BP (Βρετανία): Η ΒΡ κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Rosneft, με την τελευταία να συμβάλει το δ΄τρίμηνο κατά 1 δισ. Ευρώ στα κέρση της ΒΡ

-Total (Γαλλία): Κατέχει το 20% του Yamal LNG, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ρωσικό Βορρά.

-Fortum (Φινλανδία): Πρόκειται γαι τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Φινλανδίας, η οποία περιμένει από τη ρωσική αγορά το 25% των εσόδων της το 2016.

-Renault-Nissan (Γαλλία-Ιαπωνία): Μέσω της Avtovaz ελέγχει το 29% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων.

-Danone (Γαλλία): Για την εταιρεία η ρωσική αγορά είναι η μεγαλύτερη. Το 2012 έκανε εκεί το 10% των πωλήσεων της.

-Carlsberg (Δανία): Η δανική ζυθοποιία έκανε το 2012 το 40% του τζίρου της στη ρωσική αγορά.

-Glencore Xstrata (Ελβετία): Δραστηριοποιείται στα χρηματιστηριακά εμπορεύματά και η έκθεση της αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια.

-Enel (Ιταλία): Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός της Ιταλίας προβλέπεται ότι το 2016 θα λάμβανε τα 10% των εσόδων της από τη Ρωσία.

-Eon (Γερμανία): Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας φυσικού αερίου αναμενόταν να λάβει το 3% των εσόδων της το 2016 από τη ρωσική αγορά.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Έως 178 εκατ. ευρώ μπορεί να χάσει η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο

Προβληματισμός από την επ’ αόριστον αναβολή συνάντησης  αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας με την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου – «Πάγωσε» η εξαγωγή ροδάκινων Πέλλας, Ημαθίας από χθες – Ενδεχόμενο βαρύ τίμημα και στο ενεργειακό μέτωπο για την Ελλάδα, αν υπολογιστεί το χειρότερο σενάριο – Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

Νέο «Ψυχρό Πόλεμο» εξαπέλυσε η Ρωσία μέσω εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις λόγω της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία. Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας των προϊόντων που «παγώνουν» οι εισαγωγές τους στη Ρωσία για ένα χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η λίστα των προϊόντων θα είναι επιλεκτική. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αν ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Μόσχα κλιμακωθεί, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αν και η ρωσική πλευρά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το αν είναι βάσιμη η συγκρατημένη αισιοδοξία της Ελλάδας, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως και ο τρόπος ανταπόκρισης της Αθήνας για να απαλύνει την ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα εταιρειών που χρεωκόπησαν. 

Αναβλήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας με την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου

Εντούτοις, η τελευταία εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, καθώς με πρωτοβουλία της Μοσχας, η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, αναβλήθηκε και μάλιστα επ΄αόριστον. Σε αυτήν επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ την Πέμπτη, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες προσδοκίες, αν και κρατάει μικρό καλάθι ως προς το τι θα λάβει εν τέλει. 

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν είναι αποφάσεις που αφορούν σε όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε.

Ποια προϊόντα μπαίνουν στο… ψυγείο

Σύμφωνα με την λίστα την οποία δημοσίευσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνονται στον κατάλογο «απαγορευμένων» εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Η λίστα περιλαμβάνει: κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Σε αυτά τα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως δυστυχώς οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Με τη δημοσίευση του επίσημου καταλόγου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται σε ισχύ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)


Πηγή: Εθνος

Στα 178 εκατ. ευρώ οι πιθανές απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές υπολογίζονται στα 238 εκατ. δολάρια ή 178 εκατ. ευρώ -βάσει των στοιχείων του 2013- εάν στον τελικό κατάλογο συμπεριληφθούν και τα ελληνικά προϊόντα. Σε αυτό το νούμερο, μάλιστα, δεν συνυπολογίζεται το κόστος από την πιθανή μείωση θέσεων εργασίας στους κλάδους που θα πληγούν στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι εμπορικές συμφωνίες που οικοδομήθηκαν -συχνά με πολλές δυσκολίες- είναι πιθανόν να χαθούν.  Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά το 2013 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 406 εκατ. ευρώ, συνεπώς μιλάμε για ενδεχόμενη πτώση της τάξης άνω του 43,7%. 


Πηγή: Καθημερινή

Ήδη χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν δέχθηκαν αντίποινα ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε αυτή την τεράστια αγορά και φυσικά αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση στις σχέσεις Δύσης – Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη. Ως μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στη Ρωσία βλέπουν το εμπάργκο και οι σέρβικες επιχειρήσεις. 

Στα ψυγεία η συγκομιδή ροδάκινων Πέλλας, Ημαθίας – «Πάγωσε» η εξαγωγή τους

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από Ε.Ε. έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη για τα ροδάκινα στην Πέλλα και την Ημαθία, εφόσον χθες δεν φορτώθηκαν ποσότητες και η συγκομιδή παρέμεινε στα ψυγεία. Οι έμποροι δεν θέλησαν να ξεκινήσουν τη διαδρομή, διακινδυνεύοντας να χρειαστεί να επιστρέψουν με γεμάτα τα φορτηγά, αν και από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ακύρωση των επιμέρους συμφωνιών. Περίπου το 50% των νωπών φρούτων από τις δύο περιοχές, αλλά και από την Πιερία, όπου τον Οκτώβριο θα βγουν τα ακτινίδια, εξάγεται στη Ρωσία.

Ενδεχόμενο βαρύ τίμημα και στο ενεργειακό μέτωπο για την Ελλάδα

Όπως γράφουν «Τα Νέα», η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Μόσχα σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο φτάνει το 70%, γεγονός που σημαίνει ότι βάσει ακραίου σεναρίου διατάραξης των δύο πλευρών στο ενεργειακό μέτωπο το τίμημα για τη χώρα μας θα ήταν πολύ βαρύ.

Μία απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να είναι καταστροφική για τις οικονομίες που προσπαθούν να εξέλθουν από την ύφεση, όπως η ελληνική. Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς το γεγονός, ακόμη, ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τη Σαουδική Αραβία. 

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ημερησίας», η Γερμανία είναι πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν από τη Ρωσία σημαντικές και όχι εύκολα αντικαταστήσιμες ποσότητες πετρελαίου και αερίου, απορροφώντας περί τα 700.000 βαρέλια την ημέρα. Με 550.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου τροφοδοτείται το τεράστιο συγκρότημα διυλιστηρίων του Ρότερνταμ. Σημαντικές ποσότητες, ενδεχομένως και πάνω από το 50% του συνόλου του αργού που αγοράζουν, απορροφούν τα ελληνικά διυλιστήρια.  

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Γνωρίζουμε τις ανησυχίες της Κύπρου για το εμπάργκο

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο γνωρίζει τις ανησυχίες της κυπριακής πλευράς λόγω των μέτρων που αποφασίστηκαν για εμπάργκο σε ορισμένα προϊόντα διατροφής από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, και θα ενημερώσει τη Μόσχα για τις ανησυχίες αυτές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος και Εκπρόσωπος Τύπου στην Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία Σεργκέι Φιλιμόνοφ.

Ερωτηθείς αν από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εξαιρεθούν κάποιες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως η Κύπρος, ο κ. Φιλιμόνοφ ανέφερε πως δεν νομίζει ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο “επειδή οι χώρες της ΕΕ ομόφωνα ενέκριναν αυτά τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία για αυτό και η απάντηση της Ρωσίας, επίσης, αφορά όλες τις χώρες”.

 “Αλλά φυσικά θα ληφθεί υπόψη η στάση που τηρούσε η κυπριακή πλευρά κατά τη συζήτηση αυτών των μέτρων σε διάφορα σώματα της ΕΕ”, ανέφερε.

 “Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κύπρος ενδεχομένως να `χτυπιέται` περισσότερο από άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Φιλομόνοφ, σημειώνοντας πως όπως γράφει σήμερα και ο Τύπος η ζημιά για την κυπριακή πλευρά από το εμπάργκο της Μόσχας θα ανέλθει σε 11-15 εκατομμύρια ευρώ.

 Σε παρατήρηση πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης του μνημονίου με την Τρόικα, ανέφερε: “Oλα αυτά τα γνωρίζουμε και τα λαμβάνουμε υπόψη”. Είπε ακόμη πως οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας εξακολουθούν να είναι καλές.

 Ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ακόμη πως για το όλο θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση της Μόσχας δεν υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, αφού ο Πρέσβης απουσιάζει αυτή τη στιγμή με άδεια και βρίσκεται στη Μόσχα.

 Ανέφερε ωστόσο πως αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Λευκωσία εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για επαφές με αξιωματούχους του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις οποίες θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων Ρωσίας-Κύπρου και πως ενδεχομένως να συζητηθεί και αυτό το θέμα που προέκυψε.

Ο κ. Φιλιμόνοφ υπογράμμισε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Μόσχα “είναι απαντητικά. Δεν άρχισε το θέμα από τη Ρωσία. Το θέμα το ξεκίνησε η Αμερική που βάζει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους. Στην ουσία τους οδηγεί σε αυτοκτονία, ιδιαίτερα χώρες όπως η Κύπρος που εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, από τις εξωτερικές ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας, από τη βοήθεια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών σχετικών οργάνων”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως τα μέτρα της Μόσχας θα πλήξουν λιγότερο τις ΗΠΑ, επειδή οι δικές τους εξαγωγές σε ό,τι αφορά αυτά τα είδη προς τη Ρωσία είναι 12 φορές λιγότερες από τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Πρόσθεσε πως τα μέτρα που λήφθηκαν από την ΕΕ “θίγουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και το χρέος της Ρωσίας ήταν να δώσει την απάντηση σε αυτά τα μέτρα”.

“Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για ένα χρόνο. Εάν δημιουργηθεί η δυνατότητα τότε θα ακυρωθούν νωρίτερα. Εάν κάνει θετικά βήματα η ΕΕ τότε και η αντίδραση της ρωσικής πλευράς θα είναι ανάλογη”, επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σοβαρό ενδεχόμενο τη θέση των χωρών της ΕΕ που εξάγουν τέτοιου είδους προϊόντα στη Ρωσία να πάρουν άλλες χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, σημειώνοντας πως το “να χάσεις κάποια θέση στην αγορά μιας ξένης χώρας είναι πολύ εύκολο, αλλά να την αποκαταστήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο”.

 Οι Αρχές της ΕΕ έπρεπε να τα λάβουν όλα αυτά υπόψη όταν αποφάσιζαν για τα μέτρα κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Θά κάνουν τίς …«πάπιες» εἰς βάρος τῶν πολλῶν, ἤ θά ζημιωθοῦν;

Leave a Reply