Ζεόλιθος. Τελικὰ τὸ σήριαλ ζεόλιθος συνεχίζεται…..

Τὸ ΣΗΡΙΑΛ Ἑλληνικὸς Ζεόλιθος καλὰ κρατεῖ.

Προσπάθησα να συνοψίσω τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα του κυρίου Ζουγανέλη σε ότι αφορούν τον Ζεόλιθο και την υγεία.

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Μερικές χρήσιμες γνώσεις για τους ζεολίθους του καθ. δρ. Γ. Ζουγανέλη

Το ενδιαφέρον το δικό μου  για τους ζεόλιθους προέκυψε κατά τη διερεύνηση καινοτομιών που έχουν σχέση με τις ενεργειακές εφαρμογές του ζεόλιθου (βλέπετε εδώ), όπως και με τη χρήση του στο σχεδιασμό devices π.χ. sensors κλπ.

Ο ζεόλιθος είναι ένα αργιλοπυριτικό υλικό πορώδες, που κρυσταλλώνεται σε διάφορες συμμετρίες. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι δύο: α) ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μοριακό κόσκινο

β) να ανταλλάξει ιόντα με το περιβάλλον του και

γ) να χρησιμεύσει σαν καταλύτης.

 Υπάρχει φυσικός ζεόλιθος και συνθετικός ζεόλιθος. Ο κάθε ένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες ενώ η δομή του δεν είναι μόνο μία. Η μεταβολή της δομής κάθε είδους ζεόλιθου με την αλλαγή του περιβάλλοντος του (χημική σύσταση, πίεση, αλλαγή θερμοκρασίας, αλλαγή διαστάσεων κλπ.) αλλάζει και τις ιδιότητές του (φυσικές, χημικές, ηλεκτρονικές, οπτικές, μαγνητικές, ακουστικές κλπ).

O φυσικός ζεόλιθος είναι ένυδρος σε μεγάλο ποσοστό.

Η χρήση του ζεόλιθου σαν ενεργειακό υλικό φύλαξης θερμότητας είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας του όταν ο ζεόλιθος είναι άνυδρος και την αφυδάτωσή του όταν αυτός τεχνητά θερμαίνεται. Και εδώ έχουμε σχεδιασμένες “δομές”, μόνο που είναι μεγάλων διαστάσεων και άλλης τεχνολογίας.

Μερικές σημαντικές επισημάνσεις που αφορούν τη διαφήμιση, χρήση και διάθεση των ζεολίθων.

Πρέπει να επισημάνω, ότι συμφωνώ με την εκμετάλλευση των ορυκτών της χώρας και τη παραγωγή απο αυτά δευτερογενών προιόντων αλλά με σωστό τρόπο και απο ειδικούς που θα έχουν και την ευθύνη.

Άλλο όμως είναι να μιλάς για την ΑΟΖ και τις ΕΟΖ στα ΜΜΕ και άλλο να συστήνεις σε κάποιον μέσα απο αυτά να τρώει ζεόλιθο χωρίς να αντιλαμβάνεσαι πολλές άγνωστες παραμέτρους του θέματος, που γνωρίζουν μόνο οι ειδικοί στο θέμα.

Τα ψυχοσωματικά σύνδρομα πρέπει να περαιώνονται επι τη εμφανίσει τους…

Η υπανάπτυξη της χώρας ήταν πάντα στόχος των συμμάχων και γειτόνων της για αυτό το λόγο άλλωστε τις θέσεις στα πανεπιστήμια τις έπαιρναν άνθρωποι άσχετοι με την ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Διαρκής συζήτηση στη βουλή και τα ΜΜΕ για την ανάπτυξη, δημοσκοπήσεις περί ανάπτυξης, χιλιάδες γνώμες αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

Το σύστημα προτιμάει τους άχρηστους και ανίκανους αλλά υπάκουους και ευπροσήγορους αντί τους σωστούς, παραγωγικούς και χρήσιμους.

Ανάμεσα στα τόσα λάθος αποτελέσματα αυτού του γεγονότος είναι και η ανεξέλεγκτη παρουσία και χρήση σκευασμάτων και προιόντων στην Ελληνική αγορά που είναι επικίνδυνα, ελάχιστα χρήσιμα ή τελείως άχρηστα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο ζεόλιθος. Σε διάφορα σκευάσματα και προιόντα που κυκλοφορούν ο ζεόλιθος φαίνεται να έχει χρήση χαπιού placebo.

Όπως αντιλαμβάνεστε με αυτό το άρθρο, οι σχετικές “προειδοποιήσεις” έπεσαν στο τραπέζι και να μη κάνουν κάποιοι στο μέλλον ότι δεν γνώριζαν. Αν συμβεί κάτι, θα υπάρξουν ευθύνες…

Ο κάθε ζεόλιθος έχει άλλες προδιαγραφές και άλλο είναι τι εννοώ εγώ ως “προδιαγραφές”, άλλο τι αντιλαμβάνονται οι μη ειδικοί ως “προδιαγραφές” και άλλο τι σας παρουσιάζουν κάποιοι σαν “επαρκείς” να γνωρίζετε προδιαγραφές. Εντάξει;

Ο φυσικός ζεόλιθος αν είναι συμπλήρωμα τροφής ή χρησιμοποιείται στη παρασκευή τους (καλλιέργειες, κτηνοτροφία) πρέπει να μη περιέχει καθόλου ιχνοστοιχεία μολύβδου ή άλλα τοξικά ιχνοστοιχεία που δηλητηριάζουν τον άνθρωπο, την τροφική αλυσίδα και τη χλωρίδα.

Οι προδιαγραφές ενός “ζεόλιθου” όπως και κάθε προιόντος σε μια υγιή αγορά καθορίζουν την τιμή του, τις δυνατότητές του, το χώρο εφαρμογής του  και την ασφάλεια χρήσης του.

Σας συμβουλεύω να μη “τρώτε” ότι σας “προτείνουν” αν δεν είστε σίγουροι για όλα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στο χωράφι σας ότι νάναι και όπως νάναι. Γενικά πρέπει να ρωτάτε τους ειδικούς ή να πιέζετε τους διαφημιστές και εμπόσους των ζεολίθων να “μάθουν” περισσότερα για το θέμα μιλώντας με πανεπιστημιακούς που ξέρουν. Το έχετε κάνει; Ναί; Είστε σίγουροι; Δεν σας βλέπω καλά…Κανέναν δεν βλέπω καλά…

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

O Φυσικός Ζεόλιθος περιέχει Μόλυβδο. Το ξέρατε;

του καθ. δρ. Γ.Ζουγανέλη

Οι περισσότεροι φυσικοί ζεόλιθοι περιέχουν διάφορα ιχνοστοιχεία επικίνδυνων μετάλλων όπως Hg, Pb, As, Sb, Tl, Cd κλπ. Αυτά τα μέταλλα κατά την πόση του ζεόλιθου συσσωρεύονται με την ακόλουθη σειρά νεφροί> συκώτι> καρδιά> εγκέφαλος.Λόγω αυτού του γεγονότος και ειδικότερα για το μόλυβδο (Pb) οι φυσικοί ζεόλιθοι πριν χρησιμοποιηθούν για πόση υφίστανται μια χημική επεξεργασία με ΕDTA υπο ανάδευση για να αφαιρεθεί ή να μειωθεί σε λίγα ppm. Οι φυσικοί ζεόλιθοι έχουν περίπου 30 mgr/kgr (30 ppm) μόλυβδο. Με τη διαδικασία αυτή ο μόλυβδος περιορίζεται σε πολύ λίγα. Το καλύτερο είναι να περιορισθεί τελείως.

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ευαισθησία για το θέμα αυτό, όπως και για χιλιάδες άλλα. Ο Τουρκικός, ο Βουλγαρικός και ο Κινεζικός ζεόλιθος έχει γύρω στα 30 ppm μόλυβδο (μπορεί και παραπάνω, ποιός ελέγχει;) και πέραν ενός τριψίματος και μιας πιθανής θέρμασης στους 1000 C δεν υφίσταται καμμία άλλη επεξεργασία. Mε την θερμική επεξεργασία αυτή δεν αφαιρούνται τα επικίδυνα ιχνοστοιχεία απο μέσα.

 Η παρουσία ιχνών μολύβδου στο πρός πόση ζεόλιθο στη πραγματικότητα κάνει κακό στην υγεία, ενώ ο εμπλουτισμός με μόλυβδο των αγρών μετά απο διαδοχικές λυπάνσεις με σακιά με ζεόλιθο δηλητηριάζει τους αγρούς και κάνει επικίνδυνα τα παραγόμενα τρόφιμα.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ελέγχει το ζεόλιθο που εισάγεται όπως και τη χρήση του.

Στον Πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται μια χημική ανάλυση κλινοπτινόλιθου (σαν τον Ελληνικό) από την περιοχή Sivas της Τουρκίας.Μήπως διαφημίζοντας τον Ελληνικό ζεόλιθο και τις χρήσεις του στην πραγματικόττηα συμβαίνει κάτι άλλο;

O ζεόλιθος μπορεί να δηλητηριασθεί με επικίνδυνα ιχνοστοιχεία που είναι τοξικά και από το περιβάλλον στο οποίο εξορύσσεται, όταν σε αυτό καταλήγουν διάφορα χημικά απόβλητα βιομηχανιών ή άλλων ορυχείων.

Ο καθαρισμός και εμπλουτισμός του φυσικού ζεόλιθου μετά την εξόρυξή του απο τα ορυχεία γίνεται με ειδική επεξεργασία. Αυτό για το ζεόλιθο στην Ελλάδα δεν φαίνεται να γίνεται, κατεβάζοντάς του το κόστος αλλά κάνοντάς τον και πολύ επικίνδυνο…

Εκπομπή της ΕΤ3 για το ζεόλιθο. Δέστε το video απο το 6:00 και μετά.

http://www.youtube.com/watch?v=fbosqCH4OIU

Όταν ο φυσικός ζεόλιθος δεν χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, για φάρμακο ή στους αγρούς δεν χρειάζεται ο καθαρισμός του απο τα ιχνοστοιχεία.

O φυσικός ζεόλιθος (όπως και ο Ελληνικός) περιέχει επικίνδυνα ιχνοστοιχεία, τα οποία πρέπει να αφαιρούνται πρίν χρησιμοποιηθεί για πόση.

Δεν ξέρετε τι σας γίνεται στη χρεωκοπημένη χώρα.  Τί χαρούμενος λαός που είστε.

Καλό είναι όλοι οι ειδικοί και οι ομιλούντες στα ΜΜΕ επι παντός επιστητού χωρίς να είναι ειδικοί  να ξαναμελετήσουν με μεγάλη προσοχή το θέμα πρίν προκύψουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας απο την εισαγωγή του φυσικού ζεόλιθου ατη τροφική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσα απο εφαρμογές, που έχουν σχέση με φάρμακα, με τροφές, με καλλιέργειες κλπ.

Ένα τρίψιμο του ορυκτού φυσικού ζεόλιθου για να γίνει σκόνη, όπως ακούγεται απο τον μεταλειολόγο στο video (δέστε το από το 6:00 και μετά), μια ταξινόμησή του κατά μέγεθος και μετά χρήση του όπως λέει δεν αρκεί. Eίναι πάρα πολύ επικίνδυνο να ακούγονται τέτοια πράγματα σε εκπομπή κρατικής τηλεόρασης.

Δεν είμαι εναντίον της χρήσης και της εκμετάλλευσης του ζεόλιθου όπως και της παρασκευής προιόντων απο αυτόν ή απο άλλα ορυκτά αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με λάθος τρόπο και με τόσο μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.

Σας έδωσα ένα μάθημα ηθικής του πρακτικά ωφέλιμου και του σωστού που βασίζεται στην αμοιβαιότητα και το κοινό κέρδος όλων και όχι στο κέρδος των ολίγων.

Έχω σχηματίσει επίσης την εντύπωση ότι σε περιοχή στη Δυτική Θράκη  – που θεωρείται ότι μπορεί να εξορυχθεί φυσικός Ελληνικός ζεόλιθος – γίνεται κρυφά εξόρυξη ζεολίθου ο οποίος στη συνέχεια οδηγείται σε λιθοτριψία αλλού.  Φωτογραφίες του χώρου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει.

Η πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ τί κάνει;

Δουλίτσες;

To υπ. Υγείας τί κάνει;

Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι τη χώρα την κυβερνούν γενόσημα πολιτικών τα οποία όμως παρασκευάστηκαν με γενετικά λάθη απο λάθος συνταγή. Τη χώρα τη κυβερνούν παράφρονες. Μη έχετε καμμία αμφιβολία για αυτό.

Μολυβδίαση, μια δηλητηρίαση απο φυσικό ζεόλιθο και ψεκασμούς…

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Πλήρη αδιαφορία και ανικανότητα δείχνει το υπ. Υγείας για ζεόλιθο και αιθαλομίχλη

του καθ. δρ. Γ.Ζουγανέλη

Για το θέμα του ζεόλιθου, του πόσιμου νερού και της αιθαλομίχλης είναι υπεύθυνο το υπ. Υγείας. Και στα τρία θέματα έχει αποδώσει μηδέν. Στα κουτσομπολιά όμως παίρνει “άριστα με ελαττωματικό…”

Η παρουσία μολύβδου, σπανίων γαιών, βαρέων μετάλλων κλπ στο φυσικό ζεόλιθο δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς σήμερα (βλέπετε σχετικά εδώ και εδώ). Το ξέρουν απο χρόνια στο εξωτερικό. Ο κόσμος εκεί ενημερώνεται. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ενημερώνεται σωστά αλλά τα “κέντρα” τα ΔΟΛια και τα ΜΕΓΑλα δεν αφήνουν να ενημερωθεί σωστά. Αυτό σημαίνει “δουλίτσες”, μερικές φορές θα σας το λέω και σαν “τηλεφωνάκια…”, προσπαθείστε να αντιληφθείτε τι εννοώ.

Είναι χρήσιμο να μάθετε απο εμάς μερικά ακόμη πράγματα που αφορούν το ζεόλιθο. Όπως για να μιλήσεις για γεωστρατηγική πρέπει να έχεις σπουδάσει την επιστήμη αυτή, έτσι και για να μιλήσεις για ζεόλιθο πρέπει να γνωρίζεις την τεχνολογία των υλικών. Ο ζεόλιθος είναι ένα υλικό.

Στην Ελλάδα δεν γίνεται τίποτα σωστά. Τυχαίο;

Στην Ιαπωνία κυκλοφοράει και φυσικός και συνθετικός ζεόλιθος. Ο φυσικός κατά κόρο περιέχει βαρέα μέταλλα υπο μορφή ιχνοστοιχείων, τα οποία όμως στην Ιαπωνία ελέγχονται με πλήρεις αναλύσεις.

 Ο συνθετικός ζεόλιθος είναι ζεόλιθος που φτειάχνεται με χημικό τρόπο απο συγκεκριμένες χημικές ενώσεις μεγάλης καθαρότητας. Για το λόγο αυτό δεν περιέχει μόλυβδο. Στην Ιαπωνία όποιοι επιθυμούν τρώνε συνθετικό ζεόλιθο.

Στα χωράφια στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται συνθετικός ζεόλιθος κατά 25% που λέγεται στην αγορά “οικολογικός”. To υπόλοιπο 75% του ζεόλιθου, που χρησιμοποιείται στα χωράφια είναι φυσικός ζεόλιθος και αν κάποιος πάθει κάτι εξαιτίας του το κράτος τον αποζημιώνει αδρά. Ο ζεόλιθος αυτός έχει υποστεί κατεργασία αφού έχει γίνει σκόνη. Πολλές φορές είναι εμπλουτισμένος με κατιόντα. Η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή σε εμάς.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν πολλά είδη φυσικού ζεόλιθου, όπως και πολλά είδη χωμάτων στα χωράφια. Σε κάθε λίπασμα υπάρχουν πάνω προδιαγραφές με ανάλυση ακόμη και για ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν ποιότητες  Σε κάθε αγρό δεν χρησιμοποιείται το ίδιο είδος ζεολίθου, γιατί μπορεί να μη έχει καθόλου απόδοση. Αυτό το ξέρατε; Όχι… Τυχαίο;

Η Κίνα πουλάει φτηνό συνθετικό ζεόλιθο για χρήση στο καθαρισμό του νερού, Πιθανόν να έχει και φτηνό συνθετικό ζεόλιθο για πόση, δεν το γνωρίζω. Όπως και να έχει, η πολιτεία πρέπει να ελέγχει την ποιότητα του ζεόλιθου που πίνει ο κόσμος για την ύπαρξη ιχνοστοιχείων Μολύβδου, Σπανίων Γαιών κλπ. Η συνήθης τεχνική ανάλυσης που χρησιμοποιείται είναι το XRF, υπάρχουν όμως και άλλες πιο ακριβείς απο αυτή τεχνικές.

Το να τρώει κανείς φυσικό ζεόλιθο που  κυκλοφοράει στην αγορά, για τον οποίο αναφέρεται ότι έχει καθαρότητα 95% και να μη κάνει έλεγχο το υπ. Υγείας είναι κάτι πολύ άσχημο. Για μένα αυτό σημαίνει “δουλίτσες” και  όταν βλέπετε γνωστές τηλεπερσόνες να τρώνε δημόσια σε ΜΜΕ φυσικό ζεόλιθο και να τον διαφημίζουν θα πρέπει να ανησυχείτε. Η μη παρέμβαση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου σε τέτοιες περιπτώσεις ελέγχεται.

 Δεν είμαι κατά της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και υπάρχουν πολλές βιομηχανικές εφαρμογές για το φυσικό Ελληνικό ζεόλιθο. Σε παλαιότερα άρθρα μου έχω αναφέρει μερικές. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν επιζητείται πρώτα η ανάπτυξη αλλά πρώτα το κέρδος.

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Φτωχός σε ζεόλιθο αλλά με Ουράνιο & Θόριο ο Ελληνικός ζεόλιθος!

Μιλιά το ΥΠΕΚΑ

του καθ. δρ. Γ.Ζουγανέλη

Στα αριστερά, στοιχεία του ΙΓΜΕ για το ζεόλιθο στη περιοχή Πετρωτά απο το 2011. Η έκθεση δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι…

Ο μέσος όρος περιεκτικότητας του ζεόλιθου στο ορυκτό δεν είναι 95% όπως ακούγεται στα ΜΜΕ αλλά γύρω στο 45%. Πολύ λίγο για να είναι εκμεταλλεύσιμος.

Εμφανίζει μικρή ιοντοανταλλαγή. Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα ελέγχεται.

Μέσα στο ορυκτό υπάρχει ουράνιο 6 φορές περισσότερο απο το κανονικό και Θόριο 4 φορές περισσότερο απο το κανονικό, όπως και ινώδες είδος ζεολίθου.

Δοκιμές χρήσης του συγκεκριμένου ζεόλιθου σε θερμοκήπιο δεν έδειξαν αύξηση της απόδοσης. Λογικό και αναμενόμενο.

Γιατί τόσο καιρό στα ΜΜΕ ακουγόταν ότι η Ελλάδα έχει πολύ και καλής ποιότητας ζεόλιθο στη Θράκη, αφού η γνωμάτευση του ΙΓΜΕ ήταν γνωστή απο το 2011;

Γιατί το ΥΠΕΚΑ άφηνε να εξελίσσεται αυτή η φαρσοκωμωδία;

Τί προετοιμαζόταν;

 Ενδιαφέρον είναι, ότι η κρίση της έρευνας του ΙΓΜΕ απο τους καθηγητές Μηχαηλίδη και Φιλιππίδη αποδέχεται με υπογραφές, ότι ο φυσικός ζεόλιθος Πετρωτών και Σκαλώμματος ΔΕΝ είναι εκμεταλλεύσιμος. Στη κρίση τους δεν διατυπώνουν κανενός είδους ένσταση στα περισσότερα απο όσα αναφέρει η έκθεση.

 Ανάμεσα στα άλλα που αποδέχεται η έρευνα του ΙΓΜΕ και η κρίση της έρευνας τους απο τους Φιλιππίδη και Μηχαηλίδη είναι ότι ο Ελληνικός Φυσικός ζεόλιθος και των Πετρωτών και του Σκαλώμματος Ροδόπης περιέχει ποσοστό ινώδους ζεόλιθου. Η παρουσία αυτού του είδους το ζεόλιθου όπως και οι ίδιοι αποδέχονται τον καθιστούν ακατάλληλο προς εκμετάλλευση. Εδώ δεν συμφωνώ. Λύσεις υπάρχουν.

Θα μού ακουγόταν σαν κακόγουστο αστείο να ακούσουμε ξαφνικά από τα ΜΜΕ ότι ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος των Πετρωτών απέκτησε ξαφνικά μέσο όρο περιεκτικότητας  85%. Με ποια λογική δικαιολογία τότε οι δύο καθηγητές αποδέχτηκαν το 2011 ως γενικά επαρκή – κάτι που διαφαίνεται απο τα σχόλιά τους – τη μελέτη του ΙΓΜΕ;

Πρίν τοποθετηθώ επιστημονικά στο θέμα, και κρίνω τελικά την κρίση των δύο καθηγητών, θα σας πρότεινα να μελετήσετε τα άρθρα μου εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Η παρουσία του Ουρανίου και του Θορίου σε τόσο υψηλά ποσοστά είναι κάτι που αποκλείει πλήρως τη μη βιομηχανική χρήση του ζεόλιθου των Πετρωτών. Παράλληλα, το μικρό ποσοστό καθαρού ζεόλιθου που υπάρχει μέσα στο πέτρωμα πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να εμπλουτισθεί μέχρι το 95% ή παραπάνω, αυξάνοντας το κόστος του.

Σημειώστε, ότι ένα πέτρωμα είναι εκμεταλλεύσιμο σε ουράνιο όταν περιέχει ουράνιο πάνω από 0.03%. Η λήψη του ουρανίου δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει.

Υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να σας αναφέρω:

 1.ότι παρότι η εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει την εξόρυξη έχει να κάνει με ένα ζεόλιθο κακής ποιότητας, η επένδυσή της υποστηρίζεται απο τη Γερμανική Τράπεζα KfW.

Αυτό σημαίνει πολλά.

Σε ποιά οικονομικοτεχνική μελέτη θα μπορούσε να βασιστεί μια τράπεζα όπως η KfW για να στηρίξei την εταιρεία πλήν του ότι στο πέτρωμα υπάρχει ουράνιο και θόριο εκμεταλλεύσιμο;

2.ότι – όπως άκουσα – η περιοχή του Σκαλώματος Ροδόπης ήδη πουλήθηκε για εκμετάλλευση “ζεολίθου”. Ο στόχος και εδώ φαίνεται ότι ήταν ο ίδιος… Είναι περίεργο ότι στη μελέτη απο το ΙΓΜΕ δεν δίνεται αναφορά στην ύπαρξη σπανίων μετάλλων και ιχνοστοιχείων για τη περιοχή του Σκαλώματος Ροδόπης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει.

Το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να μην επιτρέπει τη χρήση εφαρμογών του ζεόλιθου που εισέρχονται στη τροφική αλυσίδα είτε στη μορφή τροφών είτε στη μορφή λιπασμάτων χωρίς να αναγράφεται σε αυτές ο τόπος παραγωγής τους και τα ποσοστά στοιχείων και ιχνοστοχείων που περιέχουν. Σε αυτό δεν σηκώνω κουβέντα…

Kάθε σκεύασμα πρέπει να έχει γραμμένο πάνω του:

1.Tόπο, μέθοδο και ημερομηνία συκευασίας, φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, ιοντοανταλλαγή κλπ.

2.Ποσοστά του κάθε είδους ζεόλιθου και ξένης ένωσης που περιέχει.

3.Ιχνοστοιχεία που περιέχει (π.χ. Βαρέα μέταλλα, Ουρανίδες κλπ)

Αυτό όμως αφορά και την έρευνα στα ορυκτά. Σε κάθε ορυκτό πρός εκμετάλλευση πρέπει να γίνεται

1.αναγνώριση φάσεων και εύρεση των ποσοστών τους με XRD (αυτό γίνεται αυτόματα με software)

2.στοιχειακή ανάλυση (XRF) και ιχνοανάλυση (XRF, ΙCP, ΙΝΑΑ,  κλπ)

3.μελέτη μικροδομής (SEM) και

4.θα πρέπει να ακολουθούντα πάντα τα διεθνή standards που υπάρχουν στο τρόπο συλλογής και εμπλουτισμού των δειγμάτων.

 Η οικονομοτεχνική μελέτη του ΙΓΜΕ για την οποία διαμαρτύρεται η εταιρεία που θέλει (για τους λόγους της) να κάνει εξόρυξη στα Πετρωτά, πράγματι θα έπρεπε να είχε γίνει και αυτό θα μπορούσε να έχει πολλές και ύποπτες ερμηνείες.

Στο γενικότερο ερώτημα αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει άδεια εξόρυξης στην εταιρεία που ενδιαφέρεται να κάνει εξόρυξη στα Πετρωτά, η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να τη δώσει με τον όρο η εταιρεία αυτή να ελέγχεται για τα προιόντα που πουλάει πρός χρήση στη τροφική αλυσίδα (τροφές, ζωοτροφές, λιπάσματα κλπ), όπως θα έπρεπε ήδη να γινόταν με τους ζεόλιθους που πουλούνται σε όλη την Ελληνική επικράτεια.  Αυτό η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις υποδομές να το κάνει.

Την κρίση που έκαναν οι δύο καθηγητές στην έρευνα του ΙΓΜΕ την βρίσκω επαρκή μεν για το επιστημονικό επίπεδο της χώρας αλλά σε διεθνές επίπεδο διαφαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πολλά θέματα που αφορούν τις τεχνολογικές εφαρμογές του ζεόλιθου. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποδέχονται ότι ο Ελληνικός φυσικός ζεόλιθος είναι εκμεταλλεύσιμος μόνο όταν ευρίσκεται σε ποσοστό πάνω απο 75%.

Μου κάνει εντύπωση επίσης πως δύο αυτοί καθηγητές δεν γνώριζαν ότι η απόδοση του ζεόλιθου εξαρτάται και απο το χώμα, όπως και το ότι αγνόησαν στην έκθεση τους την οικονομική σημασία της ύπαρξης ουρανιδών.

Αντί Επιλόγου

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, πώς μια Γερμανική τράπεζα του μεγέθους της KfW στηρίζει χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη μια εταιρεία που θέλει να εξάγει ζεόλιθο που κατά το επίσημο κράτος είναι μη εκμεταλλεύσιμο.

Χωρίς να σας εξηγήσω το γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να πιστεύει πλέον κανένας κανένα σε αυτή τη χώρα.

Έχουμε να κάνουμε με συμμορίες.

Αυτή είναι η γενική μου εκτίμηση για όσα αντιλαμβάνομαι.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply