Οἱ πολιτικὲς ἐλὶτ εἶναι μακρὰν ἀριστερότερες ἰδεολογικῶς ἀπὸ τοὺς …ψηφοφόρους τους!!!

«Ας δούμε τώρα ένα άλλο παράδειγμα. Το 2010 όταν εκλέχθηκε ο ΓΑΠ, εντυπωσίασε το σύνολο της Ελλάδος μιλώντας ανοιχτά για «Έλληνες κινεζικής καταγωγής», «Ἐλληνες αφρικανικής καταγωγής» και δήλωσε πως θα δώσει ψήφο σε όλους τους μετανάστες και πως με 3 χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο (πιάνονται και οι κοπάνες από το μάθημα;) παίρνεις ελληνική ιθαγένεια. Μη με κάνετε να ψάχνω τα λινκς, στην Ελλάδα ζείτε τα θυμάστε….Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του φρύαξαν, ειδικά οι παλαιοπασόκοι, αλλά ακόμα και η πλειοψηφία των «προοδευτικών συμπολιτών» μας ένοιωσε πως το μέτρο είναι κάπως υπερβολικό και πρόσκαιρο και αισθάνθηκαν άβολα.

Παρατηρείτε τι θέλω να πω;
Οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι μακράν αριστερότερες ιδεολογικά από ό,τι τα άτομα που τις ψηφίζουν.»

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Γράφει ο Alex Synodinos

Έχετε παρατηρήσει ποτέ την τεράστια διαφορά μεταξύ των θέσεων των ψηφοφόρων και των εκάστοτε ηγεσιών που ψηφίζονται από αυτους; Τώρα θα πειτε: σώπα ρε Alex, σπουδαία ανακάλυψη έκανες, λες και δεν ξέρουμε πως οι πολιτικοί άλλα λένε και άλλα κάνουν. Όχι δεν εννοώ αυτό, εννοώ κάτι πολύ πιο νοσηρό και σύνθετο.

Ας ξεκινήσω με ένα παράδειγμα, πριν κάτι μήνες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της χώρας νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ασφαλώς το κόμμα του αντέδρασε έντονα και αντέδρασαν και οι ψηφοφόροι του. Οι αντιδράσεις είναι τέτοιες που τα μεσαία στελέχη και οι ψηφοφόροι του κόμματος μεταφέρθηκαν μαζικά στο UKIP. Kαι πείτε ότι θέλετε για τους Άγγλους και τις υποτιθέμενες σεξουαλικές τους προτιμήσεις, αλλά ως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένοι να καταπιούν τέτοιες καταστάσεις.

Ο Cameron παραξενεύτηκε από αυτή την αντίδραση, δήλωσε πως δεν κατανοεί γιατί υπήρξε τέτοια αρνητικότητα από στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος είπε επίσης πως θέλει να εξαγάγει τον γάμο των gay και σε άλλες χώρες  και τόνισε πως είναι υπέρ των gay γάμων ακριβώς επειδή είναι συντηρητικός ( σοβαρά το είπε αυτό…)

Έχουμε λοιπόν έναν πολιτικό που δηλώνει συντηρητικός, ψηφίστηκε από συντηρητικούς και περνάει νόμους που ακόμα και η αριστερή πτέρυγα του εργατικού κόμματος στη Βρετανία θα το σκεπτόταν πριν το προτείνει να το κάνει.

Για να σας τον θυμίσω…

Ας δούμε τώρα ένα άλλο παράδειγμα.
Το 2010 όταν εξελέγη ο ΓΑΠ, εντυπωσίασε το σύνολο της Ελλάδος μιλώντας ανοιχτά για «Έλληνες κινεζικής καταγωγής»,  «Ἐλληνες αφρικανικής καταγωγής» και δήλωσε πως θα δώσει ψήφο σε όλους τους μετανάστες και πως με 3 χρόνια φοιτήσεως σε ελληνικό σχολείο (πιάνονται και οι κοπάνες από το μάθημα;) παίρνεις ελληνική ιθαγένεια. Μη με κάνετε να ψάχνω τα λινκς, στην Ελλάδα ζείτε τα θυμάστε….Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του φρύαξαν, ειδικά οι παλαιοπασόκοι, αλλά ακόμα και η πλειοψηφία των «προοδευτικών συμπολιτών» μας ένοιωσε πως το μέτρο είναι κάπως υπερβολικό και πρόσκαιρο και αισθάνθηκαν άβολα.

Παρατηρείτε τι θέλω να πω;

Οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι μακράν αριστερότερες ιδεολογικά από ό,τι τα άτομα που τις ψηφίζουν.

(Αυτό είναι το κλειδί που αναφέρω στον τίτλο του άρθρου. Ξαναδιαβάστε το μέχρι να το χωνέψετε ως αξίωμα και μετά προχωρήστε στην ανάγνωση του υπόλοιπου άρθρου.)

Σκεφτείτε το εξής, πόσοι από τους όψιμους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σοβαρά επιθυμούν να νομιμοποιηθούν όλοι οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Δεν αναφέρομαι στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ουσιαστικά λιγότερο και από 2%. Αναφέρομαι σε αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο ψηφίζουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή τους πρωην πασόκους που δουλεύουν στο δημόσιο). Πόσοι λέτε από αυτούς τους ψηφοφόρους αν γινόταν δημοψήφισμα θα ήταν υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, του πλήρους ανοίγματος των συνόρων, της ουσιαστικής αποσυνθέσεως των ενόπλων δυνάμεων κ.λπ;
Ελάχιστοι. Κι όμως αυτές οι θέσεις είναι ο ιδεολογικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχουμε λοιπόν στην πράξη; Έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό ψηφοφόρων που ψηφίζει ένα κόμμα που εάν κάνει πράξη τα όσα λέει θα φρυάξουν και για πολλοστή φορά θα φτύνονται στο καθρέπτη (όπως και τότε που ψήφισαν ΓΑΠ).

από τον «μεσαίο χώρο» στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό»..

Αλλά ας μην περιοριζόμαστε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πάμε στην «δεξιά» ΝΔ.
Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που η ταυτότητα της είναι διαρκώς υπό συζήτηση. Κάθε αρχηγός της που αναλαμβάνει της κοτσάρει και ιδεολογικό τίτλο που όμως ποτέ δεν εξηγεί επαρκώς (σας θυμίζω τα «κοινωνικός φιλελευθερισμός», «μεσαίος χώρος» κ.λπ). Τελικά τι είναι η ΝΔ; Έχει καταλάβει κανείς; Είναι φιλελεύθερη; Είναι συντηρητική; Είναι καπιταλιστική; Είναι «liberal»; Είναι «libertarian»; Tι ακριβώς είναι; Κανείς επακριβώς δεν έχει ορίσει. Ούτε καν και στελέχη της δεν μπορούν επαρκώς να σας δώσουν απάντηση. Για την ακρίβεια τα μεσαία και κατώτερα στελέχη της είναι παντελώς αδύνατο να συμφωνήσουν έστω και σε μια ελάχιστη ιδεολογική πλατφόρμα. Αλλά αυτό θα το αναπτύξω σε άλλο άρθρο. Μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε όμως τι πιστεύουν και πρεσβεύουν τα ανώτερα στελέχη της όπως επίσης μπορούμε να ορίσουμε και τον ιδεότυπο του ατόμου που ψηφίζει ΝΔ. 

Η ηγεσία λοιπόν της ΝΔ είναι ουσιαστικά από πολιτικής απόψεως η φιλελεύθερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θα ήταν το πρώτο κόμμα που θα νομιμοποιούσε όχι τον γάμο των ομοφυλοφίλων, αλλά και την υιοθέτηση παιδιών από τρανσεξουαλς. Μην σας φαίνεται κουφό, οι φιλελεύθεροι αυτά πιστεύουν, για αυτούς ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει στη κοινωνία.  Άλλωστε όπως θα σας πουν με το υποτιθέμενο μέγα και αφοπλιστικό  «επιχείρημά» τους «τι σε νοιάζει τι κάνει από την στιγμή που δεν σε ενοχλεί;». Βλέπετε για τους φιλελευθέρους δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχουν θεσμοί, δεν υπάρχουν ηθικοί κανόνες, δεν υπάρχουν άτομα στην κοινωνία που λόγω ηλικίας πρέπει να προστατευτούν από αρνητικές επιρροές (πχ ναρκωτικά κ.λπ). Η όλη ιδέα ενός συνόλου με κοινά χαρακτηριστικά, κοινά βιώματα, κοινή συνείδηση είναι ανύπαρκτη για αυτούς, έθνη, λαοί, ακόμα και η έννοια της κοινωνίας είναι ξένη προς αυτούς. Υπάρχουν απλά άτομα-καταναλωτές και το άτομο-καταναλωτής ζει και δρα χωρίς να είναι δέσμιο τίποτε άλλου πέρα από των ορέξεων του.

Ιδεολογικά η ηγεσία της ΝΔ δεν διαφέρει στα κοινωνικά θέματα σε τίποτα από το ΣΥΡΙΖΑ, στα οικονομικά επακριβώς δεν έχει ξεκαθαρίσει τι είναι, αλλά τείνει προς τον νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή στον πλήρη και γενικευμένο καπιταλισμό. Ξέρετε ο καπιταλισμός δεν αναγνωρίζει τίποτε πάνω από το κέρδος, για τον καθαρό καπιταλιστή δεν έχει σημασία αν είσαι λευκος, μαύρος, Έλληνας, ξένος, λαθραία εισαγμένος στην χώρα ή νόμιμος κάτοικος. Δεν τον νοιάζει αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Γιατί λοιπόν να μην προσλάβει έναν λαθρομετανάστη χωρίς χαρτιά και να πληρώνει έναν Έλληνα; Και οι νεοφιλελευθεροι θα σας εξηγήσουν πως αυτό είναι το ιδανικό διότι έτσι πέφτει το κόστος παραγωγής και υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία. Πεθαίνουν οι Έλληνες, διαλύεται η κοινωνία θα πείτε; Αυτά δεν έχουν σημασία για τους νεοφιλελευθέρους. Σημασία έχει η οικονομία. Εάν οι Έλληνες δεν μπορούν να συναγωνιστούν τους λαθρομετανάστες, τότε να μάθουν να ζουν με λιγότερα και αν όχι, ε τότε κρίμα, οι νόμοι των αγορών είναι επάνω από όλα. Αλήθεια δεν σας κάνει εντύπωση πως οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της λαθρομεταναστεύσεως είναι οι υποτιθέμενοι πολέμιοι του καπιταλισμού και των αγορών; Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για άλλο άρθρο….

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως. Είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ «προοδευτικών απόψεων» στα κοινωνικά θέματα και νεοφιλελεύθεροι στα οικονομικά; Θέλουν να βλέπουν gay parades και να ζουν σε συνθήκες ακράτου καπιταλισμού (δηλ. να συναγωνίζονται, ανεπιτυχώς, για μεροκάματο με τον εκάστοτε λαθρομετανάστη;) Προφανώς το ακριβώς αντίθετο ισχύει.

Ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ, τον οποίο η ηγεσία της εχθρεύεται είναι ο τυπικός «νοικοκυραίος» (ναι αυτόν που βρίζουν οι δημοσιογράφοι ότι κρατάει την χώρα πίσω). Είναι ο άνθρωπος που θέλει να ζει σε μια χώρα που λέγεται Ελλάδα και να ακούει γύρω του ελληνικά, θέλει το παιδί του να μάθει γράμματα και η κόρη του να είναι ασφαλής στον δρόμο. Όταν ακούει πολιτικούς που ψήφισε να λένε ευχαριστώ στους μετανάστες που ήρθαν για να μας γονιμοποιήσουν φρίτει (αλήθεια τον Πάκη τον θυμαστε; Μα θα μου πείτε ξεχνιέται ο Πάκης;). Ο Νεοδημοκράτης δεν είναι και το ευφυέστερο άτομο στον πλανήτη (αλλά με μια χώρα με μέσο IQ στο κατώτερο άκρο των λευκών πληθυσμών δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά). Πιστεύετε πως ο άνθρωπος αυτός, ο μέσος ψηφοφόρος της ΝΔ, έχει θέσεις που ταυτίζονται με αυτές της ηγεσίας της ΝΔ; Προφανώς όχι.

Κατανοείτε τώρα γιατι λέω πως ασχέτως θέσεως στο πολιτικό φάσμα οι ηγεσίες των κομμάτων είναι μακράν αριστερότερα από αυτούς που τις ψηφίζουν; Αποτελεί εξαίρεση η Χρυσή Αυγή, αλλά η Χρυσή Αυγή είναι εκτός πολιτικού συστήματος και εάν ανέβει και άλλο το σύστημα θα την βγάλει και εκτός νόμου τελείως.Ας ανακεφαλαιώσουμε. Σήμερα δεν υπάρχουν συντηρητικά ή δεξιά κόμματα (αφήνω εκτός τα κατά τα δημοσιογραφικά λεγὀμενα «ακροδεξιά»). Υπάρχουν αριστερά κόμματα που το παίζουν δεξιά και ακροαριστερά κόμματα που το παίζουν αριστερά. Τα πρώτα προσπαθούν να κρατούν τα προσχήματα όσο είναι εκτός εξουσίας, τα δεύτερα σε λιγότερο βαθμό. Λέγεται συχνά πως η θέση των «δεξιών» κομμάτων σήμερα, είναι η θέση των αριστερών κομμάτων χθες την οποία και εγκατέλειψαν για μια ακόμα αριστερότερη θέση σήμερα. Την τελευταία θέση θα την υιοθετήσει σε λίγα χρόνια το «δεξιό» κόμμα και το αριστερό θα πάει ακόμα αριστερότερα και πάει λέγοντας. Όπως σωστά είπε και ένας Αμερικανός youtubeιστας, «οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα μιλάνε κατά των γάμων των γκει, σε 10-20 χρόνια που οι Δημοκρατικοί θα έχουν προτείνει κάτι πιο «προχωρημένο» ακόμα, οι ρεπουμπλικάνοι θα μιλάνε για την προστασία της ιερότητας του γάμου των γκέι». Με άλλα λόγια η αριστερά του χθες είναι η «δεξιά» του σήμερα, η αριστερά του σήμερα είναι η «δεξιά» του αύριο.

Και ασφαλώς όταν η «ιδεολογία» σου είναι απλά μια πιο μετριοπαθής εκδοχή αυτής του αντιπάλου σου, δεν έχεις να ελπίζεις και πολλά…

Θεόδοτος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

0 thoughts on “Οἱ πολιτικὲς ἐλὶτ εἶναι μακρὰν ἀριστερότερες ἰδεολογικῶς ἀπὸ τοὺς …ψηφοφόρους τους!!!

Leave a Reply