Πῶς νά σώσουμε νεογέννητα γατάκια;

Μία ασήμαντη πληροφορία που όμως μπορεί να σώσει τις ζωές νεογέννητων γατιών που θα βρεθούν στον δρόμο σας και θελήσετε να τα φροντίσετε.
Τέσσερα γατάκια, των οποίων η μάνα εξαφανίστηκε ξαφνικά, άρχισαν να πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο στα χέρια μου, ενώ τα φρόντιζα όσο καλλίτερα μπορούσα. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν σκέφτηκα να ψάξω στο …Google το γιατί συμβαίνει αυτό.
Γιατί να πεθαίνουν , «σβήνοντας» αργά τα γατάκια που τρώνε κανονικά και κοιμούνται σε προφυλαγμένο και καθαρό κουτάκι με μαλακά πανάκια για στρώμα και γούνινη κουβερτούλα ;
Και με τον πιο οδυνηρό τρόπο έφτασα στην λύση όταν ήταν πλέον πολύ αργά.

Τα γατάκια πεθαίνουν από ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ όταν δεν ζουν σε περιβάλλον με θερμοκρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου.
Τα νεογέννητα γατιά ΔΕΝ παράγουν ικανοποιητική θερμότητα για να διατηρηθούν στην ζωή κι ούτε έχουν λίπος για να προστατευθούν από το κρύο.
ΟΣΟ καλά και να τα σκεπάσουμε …ΔΕΝ μπορούν να ζεσταθούν από μόνα τους και να φτάσουν στους 27 βαθμούς Κελσίου που απαιτούνται για να μην πάθουν υποθερμία.
Χρειάζονται με λίγα λόγια ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πηγή θερμάνσεως, όπως και τα βρέφη που βάζουμε σε θερμοκοιτίδα, γιατί ΔΕΝ αρκεί να τα ντύσουμε καλά.
Δηλαδή για να διατηρήσουμε στην ζωή ορφανά γατάκια εβδομάδων, απαιτείται να ζεσταίνουμε με κάποιον τρόπο τα σκεπάσματά τους ή να τοποθετούμε μπουκάλια με ζεστό νερό κοντά τους ώστε να θερμαίνεται το περιβάλλον τους.

Το καλοκαίρι τα γατάκια επιβιώνουν πιο εύκολα, επειδή ακριβώς η θερμοκρασία των 27 βαθμών επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια.
Όσο όμως πλησιάζει το Φθινόπωρο η κατάλληλη θερμοκρασία επιτυγχάνεται ΜΟΝΟΝ με την παρουσία της μάννας ή με τεχνητό τρόπο. Για το διάστημα που λείπει η μάνα-γάτα …τα γατάκια ανεβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο για να διατηρήσουν την θερμοκρασία τους.

Αν η μάνα πεθάνει από ατύχημα και τα γατάκια μείνουν ορφανά και αναλάβετε να τα σώσετε μην καθυστερήσετε ούτε στιγμή.
Φροντίστε να βρίσκονται σε θερμό περιβάλλον με 27 βαθμούς Κελσίου και ταΐστε τα κάθε δύο ώρες, όπως ακριβώς έκανε και η μάνα τους.
Μπορεί εμείς να αισθανόμαστε μια χαρά στους 23 βαθμού,.αλλά τα νεογέννητα γατάκια (2-3 εβδομάδων) πεθαίνουν κανονικά από υποθερμία σ’ αυτή την θερμοκρασία .

Στην φωτογραφία το τελευταίο γατάκι που πέθανε στα χέρια μου γι’ αυτόν τον λόγο, παρά τα γούνινα σκεπάσματα που χρησιμοποίησα και παρά τους 23 βαθμούς θερμοκρασίας του σπιτιού μου.
Αγνοούσα το μυστικό των 27 βαθμών και την ανάγκη εξωτερικής πηγής θερμάνσεως και την άγνοιά μου αυτή την πλήρωσαν 4 ορφανά γατάκια, που πίστεψα ότι θα έσωζα.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι «Η άγνοια σκοτώνει»  και μπορεί να σκοτώσει ή εμάς ή τους αγαπημένους μας.

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply