Βούτυρο ἤ κανόνια;

ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ 40 ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο  FuW o  Jeff Gundlach εξήγησε τις ανησυχίες του για την αγορά πετρελαίου, όπου η κατάσταση δεν  είναι «κατηγορηματικά καλή» για όλους …

Ερώτηση: Η κατάρρευση στην αγορά πετρελαίου  ήδη προκαλεί νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό;

Gundlach: Το πετρέλαιο είναι απίστευτα σημαντικό αυτή την στιγμή. Εάν η τιμή του  πετρελαίου  πέσει  περίπου στα  40 δολάρια  το βαρέλι , τότε νομίζω ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου  πρόκειται να  γίνει 1%.

Ελπίζω να μην πάει έως τα 40 δολάρια, γιατί  τότε κάτι είναι πολύ,  μα πολύ, στραβό  με τον κόσμο, όχι μόνο  με την οικονομία.

Οι γεωπολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να είναι – για να το θέσω ωμά – τρομακτικές.

Τι θα σήμαινε αυτό για τις μετοχές;

O Gundlach έχει δίκιο αν δούμε το θέμα ιστορικά …

Μεγάλες  και γρήγορες  αυξήσεις ή  μειώσεις στην τιμή  του αργού πετρελαίου έχουν συσχετισθεί  έντονα κατά παράδοξο τρόπο  με σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές  κρίσεις  σε όλη την υδρόγειο.

Είτε καθοδηγείται από προβλήματα των  εξαγωγέων  πετρελαίου ή των εισαγωγέων  πετρελαίου, η «διαφορά» αυτή την φορά είναι ότι, χάρη στην γενναιοδωρία των κεντρικών  τραπεζών, τα χρήματα ρέουν πιο γρήγορα από ποτέ και όλα είναι πιο στενά συνδεδεμένα με αυτή την ροή.

 

Έτσι  η μείωση κατά 45% σε ετήσια βάση πτώσεως των τιμών του πετρελαίου  πρόκειται να προκαλέσει ανησυχίες, όσον αφορά στον κίνδυνο μεταδόσεως κρίσεων  για τον κόσμο;

* * *

Φυσικά  o Gundlach δεν είναι μόνος του σ’ αυτή την ορθολογική ανησυχία …

«Στις  καθημερινές παρατηρήσεις,  την 14η Νοεμβρίου του 2014  («Οι επιπτώσεις της τιμής του πετρελαίου στα 75 δολάρια για την οικονομία των ΗΠΑ»), η αξιοσέβαστη  στα μάτια  των hedge funds, η  Bridgewater Associates LP, επιβεβαίωσε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. 

Μετά από μια αρχική παροδική θετική επίπτωση στο ΑΕΠ, η Bridgewater εξηγεί ότι η μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής πετρελαίου θα οδηγήσει σε ένα  πραγματικό φρένο  για την ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ.

Η εταιρεία σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου και οι επενδύσεις έχουν προσθέσει  περίπου 0,5%  στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά  αν το πετρέλαιο σταθεροποιηθεί  στα  75 δολάρια  ανά βαρέλι, αυτή η αύξηση  θα αντιστραφεί σε μία μείωση περίπου  -0,7% τον επόμενο χρόνο, δημιουργώντας ένα πραγματικό κτύπημα στην αύξηση των εσόδων  κατά 1  έως 1,5%.»

 – Mike Lewitt, για το Credit  Strategist

Πηγή  Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Διαβάζοντας αυτό το καταστροφολογικό άρθρο δημιουργούνται κάποιες απορίες.

Η πρώτη απορία είναι γιατί κάποιοι επιμένουν να θεωρούν ότι η τιμή θα σταθεροποιηθεί στα 75 δολάρια το βαρέλι, όταν ήδη η τιμή έχει φτάσει στα 48,94 δολάρια.

Η δεύτερη απορία είναι γιατί φοβούνται ότι σε τιμή πετρελαίου  40 δολαρίων το βαρέλι, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων θα γίνει μόλις 1%.

Η τρίτη απορία είναι πώς γίνεται μία πτώση τιμής του πετρελαίου κατά 45% να προκαλεί πτώση μόνο 1,5% στο ΑΕΠ.

Για να επιλυθούν οι απορίες θα πρέπει να δείτε το δεκαετές διάγραμμα των τιμών του πετρελαίου.

 

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε,το πετρέλαιο είχε τιμή 40 δολαρίων μόνο το 2009, ενώ από το 2005 η τιμή ήταν συνεχώς ανώτερη των 50 δολαρίων.

Γύρω στο 2008 η τιμή έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 140 δολαρίων, που ήταν η ανώτατη τιμή για ολόκληρη την δεκαετία.

Προφανώς κάτι εξαιρετικό συνέβη το 2008 και το 2009, για να εμφανισθούν συγχρόνως σε δύο χρονιές το ανώτατο και το κατώτερο επίπεδο τιμών δεκαετίας για το πετρέλαιο.

Αυτό που συνέβη είναι η χρεωκοπία της Lehman Brothers και η συνεπακόλουθη πιστωτική κρίση του 2008.

Την περίοδο εκείνη το Αμερικανικό δημόσιο διέσωσε το Αμερικανικό Χρηματοπιστωτικό σύστημα, που κινδύνευε να καταρρεύσει, παρέχοντας τεράστια ρευστότητα στις Αμερικανικές τράπεζες σε βάρος του Αμερικανού φορολογουμένου.

Οι τράπεζες χρειάζονταν τα χρήματα για να κλείσουν τις τρύπες στο μετοχικό κεφάλαιο τους, που προέκυψαν από την φούσκα των subprime δανείων.

Καθώς όμως το χρήμα ήταν δανεικό, θεώρησαν ότι μπορούσαν να το επενδύσουν στην οικονομία τους.

Με δεδομένη την απληστία τους,  χρηματοδότησαν την βιομηχανία εξορύξεως πετρελαίου με την μέθοδο του fracking.

H βιομηχανία αυτή για να είναι αποδοτική απαιτεί τιμή πετρελαίου άνω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

Από το 2010 έως και το 2014 η τιμή του πετρελαίου ήταν συνεχώς πάνω από τα 80 δολάρια.

Καθώς η τιμή που αντιστοιχεί στο νεκρό σημείο για την βιομηχανία του fracking ήταν γύρω στα 50 δολάρια, ενώ η τιμή στην αγορά ήταν σταθερά πάνω από  160% και το πετρέλαιο, που προέκυπτε από την εξόρυξη ήταν ανεκμετάλλευτος ως τότε  φυσικός πόρος, η Αμερική ανέπτυξε το fracking σε βαθμό υπερβολικό και έγινε και πάλι  παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου.

Mε βάση τα σχετικά στοιχεία της CIA οι ΗΠΑ είναι από το 2012 ο δεύτερος  μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά την Σαουδική Αραβία

ΠΗΓΗ  cia

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η  διαχρονική σημασία του σκιστολιθικού πετρελαίου, που αντλείται με το fracking, για την παραγωγική δυνατότητα των ΗΠΑ μετά το 2008.

 

 

Το 55% της παραγωγής πετρελαίου μετά το 2008 προέρχεται από το fracking!

Mε τιμή πετρελαίου κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι, το fracking γίνεται ζημιογόνο και η παραγωγή των ΗΠΑ πέφτει αυτόματα κατά 55%

Από τα 80 δολάρια στα 40 δολάρια έχουμε ταυτόχρονη πτώση τιμής κατά 50% και παραγωγής κατά 55%.

Τα έσοδα της Αμερικανικής βιομηχανίας εξορύξεως πετρελαίου θα πέσουν στο 22,5% των σημερινών!

Τα κεφάλαια που απασχολούνται  σήμερα στην βιομηχανία του fracking, στο σύνολο τους δανεικά, θα ψάξουν να βρουν άλλον τομέα να επενδυθούν.

Αυτός είναι ο λόγος, που περιμένουν ότι το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων θα πέσει στο 1%.

Με απόδοση 1% δεν καλύπτεται το επιτόκιο των δανείων και έτσι τα κεφάλαια αναμένεται να μεταναστεύσουν εκτός ΗΠΑ για καλλίτερες αποδόσεις.

Εκτός βέβαια,  αν διατεθούν στην αύξηση της καταναλώσεως και δημιουργήσουν υπερπληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η οικονομική θεωρία διδάσκει ότι το εισόδημα είναι  ίσο με το άθροισμα της καταναλώσεως, της επενδύσεως και της αποταμιεύσεως.

Η επένδυση απαιτεί κάποια νέα υποανάπτυκτη σήμερα δραστηριότητα, όπως το fracking.

H αποταμίευση απαιτεί αυξημένα επιτόκια και το 1% δεν είναι υψηλό επιτόκιο.

Η κατανάλωση απαιτεί διαθέσιμα λεφτά, υψηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της κατανάλωσης σε υπέρμετρο βαθμό.

Τελικά τα λεφτά που διετέθησαν στις τράπεζες το 2008 για να τις σώσουν, θα υπερθερμάνουν την οικονομία των ΗΠΑ σήμερα.

Το αν θα την κάψουν κιόλας είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά…

Το τελευταίο ερώτημα για την πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 45% με ταυτόχρονη πρόβλεψη μειώσεως του ΑΕΠ κατά 1,5% έχει μία μόνον απάντηση:

θα προκύψει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κάποια άλλη επικερδής βιομηχανική  δραστηριότητα, που θα αντικαταστήσει το fracking;

Tην περίοδο του μεσοπολέμου το ερώτημα των οικονομολόγων για την διάθεση των πόρων στην παραγωγική διαδικασία ήταν:

Bούτυρο ή κανόνια;;

Kαι η απάντηση , που δόθηκε τότε ήταν: Kανόνια.

Καταλάβατε τώρα γιατί διεθνώς ανεβαίνουν οι εντάσεις και ξαναγύρισε ο Ψυχρός Πόλεμος;;;

Πρόκειται δυστυχώς για την ίδια παλιά συνταγή…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply