Ἡ πρώτη ἀπελευθέρωσις τοῦ Δομοκοῦ

«…Ο οπλαρχηγός Φούντας, έβαλε φωτιά στο χωριό Πασαλί, κοντά στην Αγόριανη. Ένα επαναστατικό σώμα, όμως, εγκλωβίστηκε από τους Τούρκους, στην Βαρδαλή και οι ηρωικοί εκείνοι άντρες μη βρίσκοντας άλλον τρόπο διαφυγής, αντί να παραδοθούν, προτίμησαν να σκοτωθούν πολεμώντας. 
Η δραστηριότητα εκείνη των επαναστατικών σωμάτων στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία σε συνδυασμό και μ’ εκείνη του τακτικού στρατού, με αρχηγό τον Σκαρλάτο Σούτσο, που εισέβαλε στην Θεσσαλία στις 21 Ιανουαρίου 1878, ασφαλώς προεκάλεσε το ευνοϊκό υπέρ της Ελλάδος και των υποδούλων κλίμα…» 

23 Ιανουαρίου 1878: Η πρώτη απελευθέρωση του Δομοκού από τους Τούρκους

Στις 21 Ιανουαρίου 1878 ο ελληνικός στρατός εισβάλλει στην τουρκοκρατουμένη Θεσσαλία, υπό τις διαταγές του Αντιστρατήγου Σκαρλάτου Σούτσου και στις 23 Ιανουαρίου απελευθερώνει την πόλη του Δομοκού, δίνοντας την πρώτη και τελευταία ατυχώς, νικηφόρο μάχη κατά τού Τουρκικού στρατού, σ’ εκείνο τον απελευθερωτικό αγώνα…

«Τον απελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή Δομοκού το 1878, υπαγόρευσαν οι συγκυρίες της εποχής εκείνης. Τα ανταρτικά σώματα της ελεύθερης και υπόδουλης πατρίδας κινήθηκαν, με καλλίτερη αυτή την φορά προετοιμασία, αρτιότερη οργάνωση και προσεκτικότερο συντονισμό ενεργειών, ώστε ν’ αποφευχθούν οι αποτυχίες του παρελθόντος. Έγιναν σπουδαίες μάχες στην θέση «Στενά Λιθάρια» έξω από τον Δομοκό, την Ομβριακή και αλλού, απ’ όπου εξεδιώχθησαν οι Τούρκοι. 
Ο οπλαρχηγός Φούντας, έβαλε φωτιά στο χωριό Πασαλί, κοντά στην Αγόριανη. Ένα επαναστατικό σώμα, όμως, εγκλωβίστηκε από τους Τούρκους, στην Βαρδαλή και οι ηρωικοί εκείνοι άντρες μη βρίσκοντας άλλον τρόπο διαφυγής, αντί να παραδοθούν, προτίμησαν να σκοτωθούν πολεμώντας. 
Η δραστηριότητα εκείνη των επαναστατικών σωμάτων στην Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία σε συνδυασμό και μ’ εκείνη του τακτικού στρατού, με αρχηγό τον Σκαρλάτο Σούτσο, που εισέβαλε στην Θεσσαλία στις 21 Ιανουαρίου 1878, ασφαλώς προεκάλεσε το ευνοϊκό υπέρ της Ελλάδος και των υποδούλων κλίμα. 
Έτσι την 21η Ιανουαρίου ο τακτικός στρατός, υπό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, πού ήταν συγκεντρωμένος στην Λαμία και αριθμούσε 25.000 άνδρες, πέρασε την μεθόριο στον αυχένα Δερβέν Φούρκα και εισέβαλε στο τουρκικό έδαφος, με κατεύθυνση της κυρίας φάλαγγος προς τον Δομοκό. Μέσα σε δύο ημέρες (22 Ιανουαρίου 1878) βρίσκεται χωρίς μεγάλες δυσκολίες, στον Δομοκό, όπου την επομένη έδωσε την πρώτη και τελευταία ατυχώς, νικηφόρο μάχη κατά τού Τουρκικού στρατού. 
Οι Τούρκοι μετά την μάχη κατέφυγαν στο Φρούριο τού Δομοκού ενώ ο Σκαρλάτος Σούτσος κατέλαβε την προς την Λάρισα οδό με σκοπό να καταλάβει στην συνέχεια τα οχυρά των διαβάσεων προς Τρίκαλα και Λάρισα. Αλλά τότε ακριβώς έγινε γνωστή στην Αθήνα η συνομολόγηση της γενικής ανακωχής στην Αδριανούπολη μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας».

Δημήτρης Β. Καρέλης 

Απόσπασμα από το βιβλίο του «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας:  Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού»
Περισσότερα για τον Δομοκό και τα χωριά της περιοχής στο βιβλίο του «Η γη που γεννήθηκε ο Έλληνας:  Η ιστορία της Βόρειας Φθιώτιδας και του Δομοκού»)

πηγή

Leave a Reply