Στιγμὲς ἀνθρωπιᾶς…

Μπροστά μου περπατάει έναν άνδρας, σπορ ντυμένος γύρω στα 45, μπορεί και μικρότερος. Στην γωνία είναι μια γυναίκα, καλοβαλμένη και σχεδόν καλοντυμένη γύρω στα 40, και δίπλα της ένα παιδάκι γύρω στα 10. Μόλις περνάει από δίπλα της ο άνδρας εκείνη τον πλησιάζει και του λέει:
– «Κύριε δεν θέλω χρήματα, δεν ζητιανεύω, μπορείτε να μου πάρετε ένα καρβέλι ψωμί από τον φούρνο;» (είναι δίπλα).

Δίπλα είναι και ένα περίπτερο. Κοντοστέκομαι, κάνοντας πως χαζεύω στα περιοδικά για να δω την συνέχεια. Ο άνδρας ανέκφραστος λέει μόνο αυτό: «Περιμένετε».
Μπαίνει στο φούρνο και βγαίνει μετά από λίγο. Της δίνει το ψωμί. «Πάρτε και τα ρέστα να πάρετε ό,τι άλλο θέλετε από το φούρνο» της λέει. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά είδα να βουρκώνουν τα μάτια της κυρίας. Στην συνέχεια άκουσα να της λέει: «Μην απομακρυνθείτε από δω μέχρι να σας πω».

Έφυγε με κατεύθυνση το μπακάλικο απέναντι. Εγώ εκεί, στο χάζεμα. Επέστρεψε μετά από ένα λεπτό. Κρατούσε μια τσάντα στα χέρια του. Δεν την έδωσε στην κυρία όπως περίμενα (ήταν δικά του ψώνια). Της είπε μόνο:
«Έδωσα στον μπακάλη 5 ευρώ. Πηγαίνετε να πάρετε ό,τι χρειάζεστε με αυτό το ποσό».
Έλαμψε το πρόσωπό της.
«Πόσο σας ευχαριστώ! Πάω αμέσως να πάρω πατάτες»

Είδα την γυναίκα να απομακρύνεται με κατεύθυνση το μπακάλικο. Είδα και τον άνδρα που πέρασε από μπροστά μου, σκουπίζοντας ένα δάκρυ.

Δημήτρης Ἀλικᾶκος
(Αυτά τα ασήμαντα συνέβησαν σήμερα 29/5/2014, ώρα 19.50 στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μεσογείων με την οδό Φανερωμένης στο Χολαργό)

Σημείωσις

Τὸ παραπάνω ἤθελα νὰ δημοσιεύσῳ ἐδῶ καὶ μῆνες.
…«Χάθηκε» ὅμως μέσα στὴν πληθώρα τῶν πληροφοριῶν.
Τὸ θυμήθηκα τὶς πρὸ ἄλλες, ὅταν ἔγινα μάρτυρας μίας παρομοίου σκηνῆς, σὲ ἄλλην περιοχὴ τῆς Ἀττικῆς.
Ναί, ἔχουμε ἀκόμη ἀνθρώπους ἀνάμεσά μας.

Φιλονόη

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply