Πᾶμε καλά;

ΕΚΤ: Οχι στο αίτημα για επιπλέον έντοκα 4,5 δισ.

Απορρίφθηκε το αίτημα για διεύρυνση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες. Θεμέλιος λίθος η έγκριση για την συμφωνία – γέφυρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση καθώς εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών. Πληροφορίες για νέο αίτημα για €2 δισ.

Απορρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίασή του το αίτημα της ελληνικής κυβερνήσεως για διεύρυνση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τις εγχώριες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones η ελληνική πλευρά ζητούσε επέκταση του ορίου κατοχής εντόκων γραμματίων από τα 15 στα 19,5 δισ. ευρώ, ένα αίτημα που απορρίφθηκε αμέσως από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τέσσερις ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το αίτημα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την συμφωνία – γέφυρα που έχει προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το διάστημα που θα κρατήσει η διαπραγμάτευση. Να σημειωθεί ότι παλαιότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ελλάδα διεκδικούσε αύξηση του ορίου κατά 10 δισ., ενώ τώρα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επανέρχεται ζητώντας 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αντεπεξέλθει για τους επομένους τέσσερις με έξι μήνες. Στελέχη της ελληνικής κυβερνήσεως φοβούνται ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ξεμείνει από ρευστό ακόμη και στις αρχές Μαρτίου.

«Βρισκόμαστε υπό μεγάλη πίεση χρόνου», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Άλλος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η παράταση του προγράμματος είναι η μοναδική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή».

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου ύψους 15 δισ. ευρώ, έχοντας πιάσει «ταβάνι» σε σχέση με το πλαφόν που επιτρέπει η ΕΚΤ.

Πρόσφατα, ο Μηχανισμός Ενιαίας Εποπτείας Τραπεζών έστειλε επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, με την οποία τους συστήνει να αποφεύγουν υπερβολικές τοποθετήσεις σε μη άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους

πηγή

Σταθάκης: Πρόβλημα ρευστότητας τον Μάρτιο
χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη

Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει ρευστότητα τον Μάρτιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του που ανέρχονται σε 4-5 δισ. ευρώ, αν δεν λάβει προσωρινή χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην εφημερίδα Wall Street Journal. 

Τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν κατά 7% ή περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πιθανόν μειώθηκαν με αντίστοιχο ρυθμό και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη. 

«Θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας τον Μάρτιο, αν δεν βελτιωθούν οι φόροι», δήλωσε ο υπουργός. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group η Ελλάδα ζήτησε έγκριση για να αυξήσει κατά 4,5 δισ. ευρώ τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αλλά η ΕΚΤ το απέρριψε αμέσως, αναφέρει το δημοσίευμα, που παραπέμπει σε δηλώσεις τεσσάρων Ευρωπαίων αξιωματούχων. 

Η Ελλάδα ζητά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να της χορηγήσουν προσωρινό δάνειο για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ανέρχονται σε 4-5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη. Ειδικότερα, η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός, ζήτησε να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων και να αυξήσει  κατά 2 δισ. ευρώ τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Εάν η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν αμβλύνουν τις θέσεις τους σχετικά με την χορήγηση προσωρινού δανείου, η Ελλάδα «θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρεωκοπήσει για 5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Σταθάκης. 

πηγή

Moody’s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η αξιολόγηση της Ελλάδος

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Moody’s, ο  οποίος σήμερα τηρεί βαθμολογία Caa1 για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Moody’s, η κίνηση αυτή αντανακλά την υψηλή αβεβαιότητα που κλιμακώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις μετά της ελληνικής κυβερνήσεως και των επισήμων πιστωτών της. Η τελική έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων θα κρίνουν εάν η ελληνική οικονομία υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολογήσεως, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδοτήσεως και ρευστότητας, επηρεάζοντας την ικανότητα εξυπηρετήσεως των τίτλων που έχει εκδόσει. 

Επίσης, για την αναθεώρηση της αξιολόογήσεως θα ληφθεί υπόψιν η ικανότητα της ελληνικής κυβερνήσεως να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της μέσω μιας επετκάσεως ή τροποποιήσεως του τρέχοντος προγράμματος στηρίξεως, εξέλιξη που πιθανότατα να επιτρέψει και στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις πράξεις χρηματοδοτήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να αλλάξει σημαντικά τους όρους του υφισταμένου προγράμματος στηρίξεως. Κατά την άποψη της Moody’s, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν, καθώς και την ικανότητα των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία να εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους επισήμους πιστωτές της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η πιθανότητα αθετήσεως των υποχρεώσεων της θα αυξηθεί απότομα. Χωρίς την διασφάλιση ενός προγράμματος στηρίξεως, θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χρηματοδοτήσεως βραχυπρόθεσμα, καθώς τα αποθέματα ρευστότητας της είναι πολύ χαμηλά. 

Ο οίκος υπενθυμίζεται επίσης ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το περασμένο έτος, επιδείνωσαν την ρευστότητα και αύξησαν τις προκλήσεις χρηματοδοτήσεως της χώρας. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Moody’s βλέπει την υποστήριξη της ΕΚΤ για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα ως βασικό καθοριστικό παράγοντα της ικανότητάς της κυβερνήσεως να επιτύχει την ανανέωση των εντόκων. Η ικανότητα των εγχωρίων τραπεζών να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ρόλο των κύριων αγοραστών εντόκων γραμματίων θα στηρίζεται στην συνέχιση της προσβάσεως στις πράξεις της ΕΚΤ. Η απόφαση της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου για να άρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων από τις πράξεις χρηματοδοτήσεως είναι  αξιοσημείωτη. Αν και η ΕΚΤ επιτρέπει την πρόσβαση των τραπεζών στον μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA), η Moody’s πιστεύει ότι στο μέλλον η πρόσβαση είναι πιθανό να εξαρτάται από:

i) την παραμονή της Ελλάδο εντός ενός επισήμου προγράμματος και

ii) την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό ELA

Αν και η πρόσφατη αξιολόγηση της Ποιότητας Χαρτοφυλακίων (AQR) από την ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν στην πραγματικότητα βιώσιμες, η προοπτική της αυξήσεως του κινδύνου αθετήσεως εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως θα μπορούσε να προκαλέσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει αυτή την άποψη. Εάν συμβεί αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβασή τους στις πράξεις διευκολύνσεως αναχρηματοδοτήσεως, η οποία θα επηρεάσει την ικανότητα της κυβερνήσεως να ανανεώσει τα ληξιπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια.

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επισήμους πιστωτές της, θα αξιολογηθούν οι πιθανές επιπτώσεις των συμφωνιών, καθώς και τυχόν επακόλουθες αλλαγές στην δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβερνήσεως. Επίσης, θα αξιολογηθούν οι προοπτικές αναπτύξεως της χώρας και η τροχιά του χρέους του δημοσίου τομέα τα επόμενα χρόνια. 

Στον αντίποδα, αν και δεν είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον, η Moody’s επισημαίνει ότι θα μπορούσε να εξετάσει την αναβάθμιση της αξιολογήσεως των κρατικών ομολόγων της Ελλάδος στην περίπτωση (1) αυξήσεως του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, (2) συνεχίσεως της οικονομικής αναπτύξεως και τηρηήσεως των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και (3) βελτιώσεως της μελλοντικής εξωτερικής οικονομικής στηρίξεως και του πολιτικού περιβάλλοντος.

ναυτεμπορική

Τώρα με την …«επαναστατική» κυβέρνηση ισχύει το «Δεν πληρώνω» ή παίρνει κι αυτό …πίστωση χρόνου;
Μήπως να δανειστούμε κι εμείς, σαν πολίτες, για να μην τα περνά μόνος του ο Σταθάκης όλα αυτά;

Και με πίεση φυσικά από παντού…

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply