Τσουκᾶτοι πάντα ὑπῆρχαν (καὶ θὰ ὑπάρχουν)!

Μίζες Ελλήνων εφοπλιστών κατέληγαν στα ταμεία κομμάτων της Βραζιλίας.
Τσουκάτοι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν.

Σίγμα

ΕΔΩΣΕ 530.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣΤσουκᾶτοι πάντα ὑπῆρχαν (καὶ θὰ ὑπάρχουν)!2

Ελληνικές… προεκτάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, το οποίο συγκλονίζει την Βραζιλία και όχι μόνο, καθώς αποκαλύφθηκε κύκλωμα διαφθοράς με τον «τζίρο» της εγκληματικής δράσεως να ξεπερνά τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας, καθώς απεφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους μετά την σύλληψή του, ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων.
Στόχος του κ. Κοτρωνάκη, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της καταθέσεως του Ρομπέρτο Κόστα, ήταν να χρηματίζει ηγετικά στελέχη της Petrobras και σε αντάλλαγμα να λαμβάνει απόρρητες πληροφορίες σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια επέεκτάσεως του πετρελαϊκού κολοσσού της Βραζιλίας.
Στην συνέχεια, αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες, που αφορούσαν σε προϋποθέσεις υποβολής προσφορών και προαπαιτούμενα συμβολαίων, ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, με τις περισσότερες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Δημοσιεύματα στην Βραζιλία αναφέρουν ότι μόνο την περίοδο 2010-2011 ο Κοτρωνάκης εμφανίζεται να έχει προσφέρει 530.000 ευρώ στον Ρομπέρτο Κόστα, ο οποίος συνεργάζεται με τις βραζιλιάνικες αρχές για να αποφύγει την πιο βαριά τιμωρία.
Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάρτιο του 2014 με τη, σύλληψη του Κόστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Διευθύνσεως Διυλιστηρίων της Petrobras από το 2004 έως το 2012, για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Τον Νοέμβριο του 2014 η αστυνομία της Βραζιλίας προχώρησε σε περισσότερες από 20 συλλήψεις ατόμων που σχετίζονταν με την υπόθεση και από τις έρευνες προέκυψαν στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές και πληρωμές ύψους 3.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο… πάρτι συμμετείχαν και κατασκευαστικές εταιρείες που κέρδιζαν προσφορές σε διαγωνισμούς του τομέα ευθύνης του Κόστα και προσέφεραν ως… ανταπόδοση το 3% του τιμήματος σε ειδικό «μαύρο» λογαριασμό ενισχύσεως πολιτικών κομμάτων.
Η υπόθεση Petrobras εμφανίζεται ουκ ολίγες ομοιότητες με το σκάνδαλο Siemens, πλην όμως στην Ελλάδα ακόμα αναμένεται η έκδοση του Χριστοφοράκου, τον οποίο «χαϊδεύουν» οι γερμανικές αρχές, την ώρα που στην Βραζιλία με συνοπτικές διαδικασίες εξαρθρώθηκε το κύκλωμα, στο οποίο φέρονται να συμμετείχαν και πολιτικοί από το Εργατικό Κόμμα.
Συνολικά, ο Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα για να «καθαρίσει» από επάνω του μεγάλος βάρος ευθυνών, κατονόμασε μέχρι στιγμής 28 πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές, ενώ το σκάνδαλο αγγίζει μέχρι και την Πρόεδρο της Βραζιλίας κ. Ρούσεφ, η οποία υπήρξε μέλος της διοικήσεως της Petrobras ως Υπουργός Ενεργείας σε διάστημα που η διακίνηση μαύρου χρήματος έδινε και έπαιρνε στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό.
Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, βέβαια, η στιγμή που ο Ελληνας διπλωμάτης, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, θα κληθεί και από τις ελληνικές αρχές να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που «δώρισε» στον Κόστα και άλλα ηγετικά στελέχη της Petrobras για την εξαγορά εμπιστευτικών πληροφοριών. Κυρίως, αν αρχίσει να… δίνει και ονόματα εφοπλιστών ή άλλων επιχειρηματιών για τους οποίους φέρεται πως φρόντισε να κάνει την μαύρη δουλειά…
Και ακόμη πιο εξαιρετική η στιγμή που οι ελληνικές αρχές θα αρχίσουν την… δράση, μιμούμενες εκείνες της Βραζιλίας για την διάλυση της διαπλοκής και τις συλλήψεις όλων εκείνων των πολιτικών που τα… άρπαξαν και των εφοπλιστών που τα… έσπρωχναν. Η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να επιδείξει καμμία ανοχή..

πηγή

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply