Συγγνώμη κύριε καθηγητά!!! (1)

Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Παν. Princeton ΗΠΑ και μέλος του Συμβουλίου του Παν. Αθηνών.
ΤΕΛΟΣ.

Πάει σπίτι του με απόφαση Μπαλτά.
Και αυτός, και οι υπόλοιποι «ίσως αφελείς» όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός παιδείας.

Διαπρεπείς επιστήμονες που άφησαν τις καριέρες τους και ήρθαν να ξεστραβώσουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όπως οι:
-Τζακ Ντέιβις, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ,
-Σταύρος Κατσανέβας (αυτός παραιτήθηκε νωρίς), καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Παρίσι VII,
-Γιώργος Τσώκος, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και βέβαια ο
-Δημήτρης Μπερτσιμάς, τακτικός καθηγητής στο ΜΙΤ. Από το 2006 είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΜΙΤ. Η ερευνητική του εργασία έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία, ενώ από το 2005 είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών στις ΗΠΑ.

Τους έστειλε σπίτι τους ο υπουργός. Χάρβαρντ, ΜΙΤ και βλακείες…

Η παρακάτω δήλωση του κ. Νεχαμά, διαβάζεται και ως λυγμός της παιδείας:

«Ο κ. Μπαλτάς έχει απόλυτο δίκιο. Η απόφασή μου να συμμετάσχω στο Σ.Ι. –απόφαση που πήρα με μεγάλο ενθουσιασμό– ήταν εξαιρετικά αφελής. Αφενός, δεν περίμενα ποτέ να αντιμετωπίσω τις παλινωδίες των κυβερνώντων. Με διάφορες τροπολογίες στον νόμο 4009 οι προηγούμενες κυβερνήσεις επεχείρησαν να καταστήσουν τον ρόλο των Σ.Ι. προβληματικό, χωρίς εναργές αντικείμενο και ξεκάθαρες δικαιοδοσίες.
Αφετέρου, η απόφασή μου ήταν αφελής διότι ποτέ δεν περίμενα το πάθος –θα μπορούσα να πω το μίσος– με το οποίο οι αντίπαλοι των Σ.Ι., πολλοί εξ αυτών φίλοι και συνάδελφοι, μας αντιμετώπισαν.
Αντίθετα, περίμενα μια ήπια, καλοπροαίρετη συζήτηση του θέματος, καθώς και όλων των πολύ σοβαρών προβλημάτων των ΑΕΙ. Αντί διαλόγου, ύβρεις –«πεμπτοφαλαγγίτες», «ναζί», «μακαρθικοί»–, καταλήψεις, ομηρίες και ανάγκη να συνεδριάζουμε κρυφά. Αδιαφορία εκ μέρους της κυβερνήσεως, κακοπιστία εκ μέρους της αντιπολιτεύσεως. Ελπίσαμε ότι, κάπως, θα συμβάλουμε σε μια κοινή προσπάθεια για την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, η ελπίδα απεδείχθη αφελής.
Ο κ. Μπαλτάς είχε δίκιο. Όχι όμως μόνο για τους λόγους που έθιξε στην ομιλία του. Η ευθύνη ανήκει στην απογοητευτική συμπεριφορά και των δύο πλευρών».

Κύριε καθηγητά, σας ζητάμε συγγνώμη. Και σε σας και σε όλους.
Δεν σας αξίζει αυτή η χώρα.

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Συγγνώμη κύριε καθηγητά!!! (1)

Leave a Reply