Συγγνώμη κύριε καθηγητά!!! (2)

Δημήτρης Μπερτσιμάς (τακτικός καθηγητής στο ΜΙΤ.
Από το 2006 είναι συνδιευθυντής του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας στο ΜΙΤ.
Η ερευνητική του εργασία έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία, ενώ από το 2005 είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών στις ΗΠΑ).

Ήρθε ο άνθρωπος από το ΜΙΤ για να ξεστραβώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο (μαζί με άλλους διαπρεπείς επιστήμονες: Τζακ Ντέιβις, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Παρίσι VII, Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Γιώργος Τσώκος, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) και οι γνωστοί φοιτητοπατέρες επιχείρησαν να εισέλθουν βίαια στην αίθουσα (σπάζοντας την πόρτα) όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο με όλους τους παραπάνω, προκειμένου να το διακόψουν. Κάλεσαν την αστυνομία οι άνθρωποι προκειμένου να σωθούν. Και τα άκουσαν βέβαια.

«Εάν είσαι στο σπίτι σου και κάποιοι προσπαθούν να σπάσουν την πόρτα, τι κάνεις; Είναι φυσιολογικό όταν αισθάνεσαι απειλή να καλέσεις την αστυνομία. Λυπάμαι που ορισμένοι δεν συμφωνούν, αλλά εγώ εκτιμώ ότι πράξαμε σωστά. Στείλαμε ένα μήνυμα ότι πράξεις βίας δεν έχουν καμμία θέση στο πανεπιστήμιο. Είναι καιρός να αντιδράσουμε». Και συνεχίζει: «Ομολογώ ότι σοκαρίστηκα. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έζησα φαινόμενα βίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Ούτε ως φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ούτε στην διάρκεια των 28 ετών που είμαι στο ΜΙΤ είχα ανάλογη εμπειρία. Εκεί, σε άλλες περιόδους, στον πόλεμο του Βιετνάμ, για παράδειγμα, έκαναν διαδηλώσεις οι φοιτητές. Βεβαίως, είχα ακούσει ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ότι φοιτητές «κτίζουν» τους καθηγητές στα γραφεία τους. Πολλοί Έλληνες συνάδελφοί μας βρίσκονται υπό το κράτος φόβου».
(πηγή: www.imerisia.gr)

Δεν χρειάζεται να φοβάστε.
Όπως λέει και ο Ρουσώ, αν το πάθετε πολλές φορές θα συνηθίσετε.
Κύριε καθηγητά καλώς ήρθατε στην χώρα που σας γέννησε και αργά ή γρήγορα θα σας στείλει από κει που ήλθατε.

(update: Στις 09/02/2015 ανακοινώθηκε, από τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, ότι πάει σπίτι του. Και αυτός και όλοι οι διαπρεπείς επιστήμονες, μέλη στα Συμβούλια Ιδρυμάτων)

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply