Ἀναλόγως τοῦ ὕψους τῆς κλοπῆς, διώκεσαι ἤ …προστατεύεσαι!

Κλέβεις, σε πιάνουν, σε αφήνουν να κάνεις πάρτυ στην Μύκονο, επιστρέφεις μέρος των κλοπιμαίων και πας σπίτι σου.

Πως γίνεται ξαφνικά η ζημιά του Δημοσίου να έπεσε στα 85 εκατομμύρια;

Σίγμα

Συνεχίζεται στο Εφετείο η δίκη για την υπόθεση Energa και Hellas Power

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η πρώτη απόφαση του Εφετείου των Αθηνών για την γνωστή υπόθεση των δύο εταιρειών (Energa και Hellas Power) διανομής ρεύματος για λογαριασμό της ΔΕΗ που θα κρίνει με βάση τον νέο νόμο, που πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα που οι κατηγορούμενοι έχουν συναινέσει να επιστρέψουν στο δημόσιο.

Η εν λόγω υπόθεση είναι η πρώτη που εκδικάζεται με βάση τον νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτός προβλέπει ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για εκείνους τους κατηγορουμένους που δείχνουν έμπρακτη μεταμέλεια με πλήρη ικανοποίηση του Δημοσίου, στο οποίο οφείλουν να επιστρέψουν τα χρήματα με τα οποία το ζημίωσαν.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Energa και Hellas Power είναι οι υπεύθυνοι των εταιρειών που πρώτες έσπευσαν από τις αρχές του Ιανουαρίου να υποβάλουν προς το Συμβούλιο Εφετών έγγραφες δηλώσεις ότι συναινούν και επιθυμούν να αποδοθούν αμέσως, χωρίς καμμία επιφύλαξη ή καθυστέρηση, τα οφειλόμενα στο ελληνικό Δημόσιο και σε πολλούς δήμους της χώρας, ποσά τα οποία ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έπρεπε να μπουν στα δημόσια ταμεία από το γνωστό χαράτσι στους λογαριασμούς του ρεύματος, τον ειδικό φόρο καταναλώσεως που είχε επιβληθεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, και οφειλόμενα δημοτικά τέλη.

Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε έκλεισαν όλοι οι λογαριασμοί των εταιρειών και απαγορεύθηκε η κίνησή τους με διατάξεις του προέδρου της Αρχής Καταπολεμήσεως της Νομιμοποιήσεως Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδοτήσεως της Τρομοκρατίας, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν με αλλεπάλληλα έγγραφά τους προς όλες τις δικαστικές, διοικητικές και πολιτικές Αρχές της χώρας καθώς και από τον ίδιο τον πρόεδρο της αρμόδιας Αρχής, να αποδεσμευθούν τα χρήματα που παρέμεναν δεσμευμένα στους λογαριασμούς τους προκειμένου να εξοφληθούν τόσο το Δημόσιο όσο και οι δήμοι. Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα μέχρι την ψήφιση του Νόμου 4312/2014, που δίνει την δυνατότητα να υποβληθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο ή στο δικαστήριο δηλώσεις συναινέσεως για την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε Δημόσιο και δήμους, με εγγραφή στους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Η δίκη των υπευθύνων των δύο εταιρειών άρχισε την περασμένη εβδομάδα και με βάση τον Νόμο 4312 οδηγούσε στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, δηλαδή σε άμεση ικανοποίηση του Δημοσίου και των δήμων. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε επιφυλάξεις για την παραδοχή των δηλώσεων. Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να θεωρηθούν απαράδεκτες υποστηρίζοντας ότι με αυτές δεν ικανοποιούνται και όλες οι απαιτήσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου από τις εμπορικές συναλλαγές αγοραπωλησίας ενέργειας και λοιπές χρεώσεις χρήσεως του συστήματος, συναλλαγές και χρήσεις που υπήρχαν κατά τον χρόνο παραγωγικής λειτουργίας των δύο εταιρειών. Αυτό, παρά το γεγονός ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι ακόμη ανεκκαθάριστες, ενώ στα πολιτικά δικαστήρια εκκρεμούν δεκάδες αγωγές που έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους τα ΝΠΙΔ και οι προμηθεύτριες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, μόνο μετά την εκδίκαση αυτών των αγωγών και την έκδοση τελεσιδίκων αποφάσεων θα μπορεί να προσδιοριστούν το ύψος των οφειλών και οι οφειλέτες.

Το Εφετείο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει και συνέρχεται πάλι σήμερα.

νέα

Στα €256 εκατ. η ζημιά από το σκάνδαλο Energa Hellas Power

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ύψος της ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο και τους ΟΤΑ από το σκάνδαλο Energa Hellas Power έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο δικαιοσύνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απάντηση στην βουλή του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου προς τον βουλευτή, η οποία στηρίζεται σε έγγραφο της εισαγγελίας Αθηνών:

Το ύψος της ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους (μέσω των λογαριασμών εισπράττονταν, φόροι αλλά και δημοτικά τέλη καθώς και το τέλος ΕΡΤ) φτάνει συνολικά στο ποσό των 256.521.323,96 ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν καλύπτεται από τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων που ανέρχονται στο ύψος των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο δικαιοσύνης αναφέρει επίσης στην απάντησή του ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση της υποθέσεως, στην οποία έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος των Αθηναίων, μετά και από τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν όταν τον περασμένο Μάιο δεν παρέστη το υπουργείο Οικονομικών ως πολιτική αγωγή στην εκδίκαση της υποθέσεως.

Παράλληλα σε χωριστή απάντησή του το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι η αρμόδια ΔΟΥ έχει κινηθεί για την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών των εταιρειών ενώ έλεγχοι έχουν διενεργηθεί και από το ΣΔΟΕ.

Energa – Hellas Power: Σχεδιάζουν την επιστροφή 103 εκατ. ευρώ στο ΔημόσιοἈναλόγως τοῦ ὕψους τῆς κλοπῆς, διώκεσαι ἤ ...προστατεύεσαι!

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 16 Ιανουαρίου

Επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους επιχειρείται στην υπόθεση της Energa – Hellas Power, ανατρέποντας την πορεία της δίκης, η οποία έχει προσδιοριστεί να αρχίσει αύριο Παρασκευή 16 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνήγοροι υπερασπίσεως θα ζητήσουν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναβολή της δίκης, έχοντας προηγουμένως υποβάλει δυο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών, περί της επιστροφής των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν ποσά για τα οποία κατηγορούνται, στο ελληνικό Δημόσιο.
Οι δηλώσεις αυτές φέρουν την υπογραφή των σημερινών νιμίμων εκπροσώπων (που δεν είναι κατηγορούμενοι) των εμπλεκομένων εταιρειών, αποσαφηνίζοντας ότι συναινούν στην οριστική απόδοση όλων των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων.
Οι εν λόγω αξιώσεις από πλευράς του Δημοσίου αφορούν στο χαράτσι και τον ειδικό φόρο καταναλώσεως προς το τελωνείο, ενώ από πλευράς δήμων σχετίζονται με δημοτικά τέλη.
Συνήγοροι, μιλώντας προς «Το Βήμα», τονίζουν την αναγκαιότητα αναβολής της δίκης, εν αναμονή του βουλεύματος που θα διατάσσει, όπως προβλέπει ο νόμος, άρση της δεσμεύσεως των – εταιρικών – λογαριασμών και απόδοση των οφειλομένων σε Δημόσιο και δήμους. Αναμένεται εξάλλου, προσθέτουν οι ίδιοι, και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» της καταθέσεως ενός εκάστου ποσού.
Τυχόν «αποδοχή» των δηλώσεων επιστροφής των χρημάτων από το Συμβούλιο Εφετών θα σημάνει ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την επιμέτρηση της ποινής όχι μόνον για τους πέντε βασικούς κατηγορουμένους (Αριστείδη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Στέφανο Σιαφάκα και Νίκο Δεκόλη), αλλά και για τους υπολοίπους 14 κατηγορουμένους, καθώς συνολικά στο εδώλιο κάθονται 19 πρόσωπα.
Οι κατηγορίες αφορούν στα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η καταγεγραμμένη ζημία και το πλήθος των αγωγών
Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa – Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Οι οφειλές αυτές περιπλέκουν την κατάσταση: τόσο το ύψος τους, όσο και η απόδοσή τους αμφισβητείται εκατέρωθεν (από τους φορείς και τις εταιρείες δηλαδή). Η υπεράσπιση τονίζει πάντως ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για να αποδοθεί η ζημία ή αξίωση σε φορείς που έχουν μορφή ιδιωτικού δικαίου και δη όταν έχουν μεσολαβήσει αγωγές από αμφότερες τις πλευρές, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, στο πλαίσιο ενός εμπορικού δούναι και λαβείν για την αγορά και την πώληση ρεύματος.
Τα 103 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολεμήσεως της Νομιμοποιήσεως Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

βήμα

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἀναλόγως τοῦ ὕψους τῆς κλοπῆς, διώκεσαι ἤ …προστατεύεσαι!

Leave a Reply