Σὲ Ἑλλάδα καὶ Τουρκία οἱ Κεντρικὲς τράπεζες δουλεύουν γιὰ …ἄλλους!

Όπως στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα, με το περίφημο και ξεχασμένο Τ3-Τ10, φρόντισε να μην μπορεί η χώρα να δανειστεί λόγω των spreads, ώστε να ζητήσει βοήθεια από τους δολοφόνους της, έτσι και στην Τουρκία η …«ανεξάρτητη» Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να παίρνει εντολές από …έξω προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα εναντίον της κυβερνήσεως.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Τράπεζα να ΜΗΝ στραφεί εναντίον της Τουρκικής Οικονομίας με το προκάλυμμα της ανεξαρτησίας. Σὲ Ἑλλάδα καὶ Τουρκία οἱ Κεντρικὲς τράπεζες δουλεύουν γιὰ ...ἄλλους!1

ΣίγμαΣὲ Ἑλλάδα καὶ Τουρκία οἱ Κεντρικὲς τράπεζες δουλεύουν γιὰ ...ἄλλους!2

Αιχμές με νόημα άφησε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διερωτώμενος αν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επηρεάζεται από το εξωτερικό και υποστηρίζοντας πως η πολιτική των επιτοκίων την οποία ασκεί δεν είναι η προσήκουσα για την οικονομία.
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν έχει καμμία αντίρρηση σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, προσέθεσε όμως πως δε θα διστάσει να ασκήσει κριτική στα ενδεχόμενα λάθη που διαπράττει και εξήγησε ότι η ανησυχία του επικεντρώνεται ιδίως στην ασκούμενη πολιτική, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα του διοικητή της.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το βραχυχρόνιο επιτόκιο των ρέπος της κατά 25 μονάδες βάσεως οδηγώντας στην μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας στο 2,4800 έναντι του δολαρίου έναντι 2,4670 πριν.
«Μην στρέφεστε εναντίον μας χρησιμοποιώντας το προκάλυμμα της ανεξαρτησίας» προειδοποίησε ο Ερντογάν την Τράπεζα σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα.
«Αν το κάνετε, ίσως διερωτηθούμε εάν κάποιος ασκεί επιρροή» σε εσάς, προσέθεσε απευθυνόμενος στα ανώτατα στελέχη του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε από πού πιστεύει ότι προέρχεται αυτή η εξωτερική επιρροή.
Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο καταφέρεται συχνά εναντίον ενός «λόμπι επιτοκίων» – όπως αποκαλεί τους κερδοσκόπους που επιδιώκουν να κερδίζουν χρήματα αυξάνοντας τα επιτόκια – κι επίσης έχει κατηγορήσει τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο και νυν μισητό του εχθρό, ότι ασκεί επιρροή σε τομείς του κρατικού μηχανισμού με στόχο να τον ανατρέψει.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Σὲ Ἑλλάδα καὶ Τουρκία οἱ Κεντρικὲς τράπεζες δουλεύουν γιὰ …ἄλλους!

Leave a Reply