Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;

Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;1.3Ἀναμένεται φήφισις νόμου γιά νά ἀποσαφηνισθῇ τό τί μέλλει γενέσθαι μέ τό Ἑλληνικό…
Μᾶλλον…
Γιὰ νὰ δοῦμε ὅμως τὸ ἱστορικὸ ἄλλων, ἀναλόγων ὑποθέσεων…

Όλα ξεκίνησαν το 2000 με το «Χωριό Τύπου» στο Μαρούσι (για την φιλοξενία δημοσιογράφων στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων), ιδέα του δημάρχου Αμαρουσίου, Παναγιώτη Τζανίκου. Ο Δήμος Αμαρουσίου, με πρόσχημα το «Χωριό Τύπου», παρουσίασε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, μαζί με την ολλανδική εταιρεία MDC, μελέτη για εμπορικό κέντρο 75.000 τμ., ενώ τον Μάρτιο του 2001 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό «Αθήνα 2004».

Τον Οκτώβριο του 2001 ο Κώστας ΛΑΛΙΩΤΗΣ, τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ φέρνει στην βουλή τον νόμο 2947 -περί Ολυμπιακής Φιλοξενίας- ο οποίος για πρώτη φορά προβλέπει στο «Χωριό Τύπου» την λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου» με συντελεστή δομή
σεως 1, αλλάζοντας την χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας. Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;5

Και αν ο νόμος Λαλιώτη δεν προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, ίσως να προκαλεί περισσότερα η προγραμματική συμφωνία του Δήμου Αμαρουσίου με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για την παραχώρηση 43 στρεμμάτων του ΟΕΚ (που απαλλοτριώθηκαν από ιδιώτες για την κατασκευή εργατικών κατοικιών). Η συμφωνία προέβλεπε εμπορικό κέντρο 16.000 τ.μ και γραφεία 12.000 τ.μ. για τον ΟΕΚ, τα οποία βέβαια και δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Να σημειωθεί εδώ, ότι, όπως είναι φυσικό, εκτάσεις απαλλοτριωμένες από το δημόσιο απαγορεύεται να μεταπωλούνται σε ιδιώτες.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 και σε ένα μήνα ανοίγουν οι προσφορές. Στις 30 Απριλίου του 2002 ανακηρύσσεται επίσημα οριστική πλειοδότρια η εταιρεία «LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε.»

Eνδιαφέρον είναι ότι ενώ οι προσφορές έχουν ανοίξει και ακριβώς στο διάστημα αξιολογήσεώς τους, έρχεται στην Βουλή τροπολογία της Βάσως Παπανδρέουστον νόμο 3010/2002 – περί υδατορρεμάτων, με τον οποίο:
(1) εντάσσονται τα 43 στρέμματα του ΟΕΚ στον Αγ. Θωμά στο «Χωριό Τύπου», και
(2) ο συντελεστής δομήσεως από 1 πάει στο 2!Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;3

Με τον νόμο αυτό, το Mall που επρόκειτο να κατασκευαστεί δεν θα είχε πλέον έκταση 26.000 τ.μ., αλλά 75.000 τ.μ. και όλα αυτά χωρίς καμμία επιβάρυνση της νικήτριας κατασκευαστικής, αφού οι προσφορές κατατέθηκαν με βάση τις προηγούμενες συνθήκες.

Η τροπολογία προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Βουλή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, στις 9 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, με την τροπολογία «της τελευταίας στιγμής» δίνεται δώρο µια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατομμυρίων δραχμών στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι.
Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «μεγάλα συμφέροντα» που «μπαίνουν στη μέση», ενώ ο Αλογοσκούφης τονίζει πως η «η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πλυντήριο συμφερόντων.

Και όμως η ΝΔ υπερψήφισε τελικά την διάταξη

Μπορεί ο τότε πρόεδρος της Αντιπολιτεύσεως να δήλωνε πως «θα επιμείνουμε γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις», λίγο αργότερα όμως ως πρωθυπουργός θα καλύψει και θα προωθήσει το σκάνδαλο του Mall, ενώ θα χρησιμοποιήσει ακριβώς τα ίδια εργαλεία (νόμος Βενιζέλου) για την εκτροπή του Αχελώου (εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ), αλλά και για το Mall 2, το Golden Hall, για το οποίο πρόσφατα το ΣτΕ αποφάσισε πως είναι καθόλα νόμιμο.

Οι προσφυγές των πολιτών στην Δικαιοσύνη δεν σταματούν το έργο
Στις 4 Ιουνίου του 2002 και έπειτα από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων πολιτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του διαγωνισμού που έδωσε το έργο στη Lamda. Από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, τα έργα παγώνουν προσωρινά, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε το δικαστήριο ακυρώνει τα ασφαλιστικά μέτρα για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

Η εταιρεία Lamda δεσμεύεται πως πριν προχωρήσει το έργο θα πάρει την έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής, την κυκλοφοριακή μελέτη, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ό,τι άλλο απαιτεί ο νόμος. Σύμφωνα με τον Δορύλαο Κλαπάκη, δεν τήρησε καμμία από τις δεσμεύσεις της.
Στις 5 Νοεμβρίου, αρχίζουν τα έργα στο «Χωριό Τύπου» από την Lamda, μετά τις άδειες εκσκαφής και οικοδομής από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ και η εντολή της Εισαγγελίας δεν σταματούν το εργό
Λίγους μήνες αργότερα όμως έρχεται η απόφαση καταπέλτης του ΣτΕ. Στις 07 Ιουνίου του 2003 η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση 1528/2003 δέχεται ομόφωνα την αίτηση Κλαπάκη, ακυρώνει τις σχετικές αποφάσεις υπουργών και κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 2947/2001 (νόμο Λαλιώτη) καθώς και τις τροποποιήσεις στο νόμο 3010/2002 (τροπολογία Β. Παπανδρέου). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει: «Θα συμμορφωθούμε» αλλά λίγο αργότερα ακολουθεί νέος νόμος.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου και ενώ λήγει η προθεσμία «συμμορφώσεως της Διοικήσεως με την απόφαση», οι εργασίες στο εργοτάξιο συνεχίζονται κανονικά. Η Εισαγγελία ζητά από την αστυνομία να σταματήσουν οι εργασίες. H αστυνομία επικαλείται «οδηγία» υπηρεσίας (η οποία δεν κατονομάζεται) του ΥΠΕΧΩΔΕ να μην σταματήσουν. Και κάπως έτσι το έργο συνεχίζεται. Στην συνέχεια τόσο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Μπάγιας, όσο και ο εφέτης κ. Ντένψιας, αρνούνται, σύμφωνα με καταγγελίες, να τηρήσουν την απόφαση του ΣτΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2003 συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στο εργοτάξιο της Lamda με διπλές βάρδιες. Στις 16 Δεκεμβρίου στο παράνομο εργοτάξιο του «Χωριού Τύπου» σκοτώνεται ο Αλβανός εργάτης Νταλίπ Ντόκα. Σύμφωνα με καταγγελίες η εντατικοποίηση των εργασιών ελαχιστοποίησε τα ήδη ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, ενώ από το ισόγειο και κάτω στα υπόγεια, όπου και σκοτώθηκε ο Ντόκα, οι εργάτες δούλευαν κυριολεκτικά στο σκοτάδι, καθώς δεν υπήρχε χρόνος και χρήμα για την έγκαιρη ηλεκτροδότηση. Την επομένη του θανάτου του Ντόκα, οι εργοδότες δίνουν εντολή και λειτουργεί για πρώτη φορά φωτισμός.

Το νομικό τέχνασμα του Βενιζέλου

Επτά μήνες μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ρύθμιση στο νόμο 3207 του 2003, περί «Ολυμπιακής Προετοιμασίας», θα βρει τον τρόπο να παρακάμψει νομοθετικά τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου. Καθώς το ΣτΕ έχει το δικαίωμα να ακυρώσει μια «εκτελεστή διοικητική πράξη» (π.χ. μία άδεια οικοδομής) αλλά όχι ένα νόμο (ακόμα κι αν κρίνει κάποιες διατάξεις του αντισυνταγματικές), η άδεια οικοδομής του Mall δεν μπορούσε πλέον να ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Με την ρύθμιση Βενιζέλου, ο συντελεστής δομήσεως μειώνεται από 2,0 σε 1,9, με την δομήσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου να φτάνει τα 70.255 τ.μ., παράλληλα όμως επεκτείνεται η χρήση γραφείων (17.000 τ.μ.) και σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο. (Εκεί, μετά τους Ολυμπιακούς, θα στεγαστεί η νέα έδρα των επιχειρήσεων της Γιάννας Αγγελοπούλου). Το κυριότερο: Μπαίνει σε εφαρμογή η νομοθετική παράκαμψη του ΣτΕ: Ο νόμος «επέχει θέση» αδείας, ούτως ώστε να μην μπορεί να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Ο νόμος αυτός θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος και στις επόμενες κυβερνήσεις, αφαιρώντας από το ΣτΕ το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακυρώνοντας αντισυνταγματικές διοικητικές πράξεις, που ντύνονται πλέον με το μανδύα του νόμου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το γιαπί

Στις 21 Ιουλίου 2004 η Lamda ανακοινώνει την παράδοση του «Χωριού Τύπου» εκτάσεως 202 στρεμμάτων με 241 κατοικίες. Στην ανακοίνωση, το Mall δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ κατά την διάρκεια των αγώνων δεν χρησιμοποιείται για καμμία από τις βοηθητικές υπηρεσίες, για τις οποίες η κατασκευή του χαρακτηρίστηκε ζήτημα «εθνικού συμφέροντος». Κατά τον δήμαρχο Τζανίκο, μέρος του χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σταθμεύσεως και αποθηκεύσεως. Στο ίδιο το «Χωριό Τύπου», που επρόκειτο να φιλοξενήσει 5.000 δημοσιογράφους, διαμένουν τελικά 1.400 (100 φιλοξενήθηκαν στο ΙΑΣΩ).

Το σκάνδαλο του ΟΕΚ

Το Mall εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου 2005. Την κορδέλα κόβει ο Δημήτρης Σιούφας, ως Υπουργός Αναπτύξεως της ΝΔ. Κανένα κατάστημα δεν έχει την νόμιμη άδεια, ενώ η Lamda μισθώνει καταστήματα παρότι το ακίνητο εξακολουθεί να ανήκει στον ΟΕΚ. Η εμπλοκή με τον ΟΕΚ συνιστά ένα ακόμη σκάνδαλο, που έχει οδηγήσει μάλιστα το 2009 και σε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του πρώην ΔΣ του ΟΕΚ, καθώς η ζημιά από την παραχώρηση των 43 στρεμμάτων στην Lamda του Λάτση είχε υπολογιστεί από τον 6ο Τακτικό Ανακριτή στα 294 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση του ΟΕΚ θα μπει στο αρχείο λίγο μετά την άσκηση της διώξεως, καθώς υπήρξαν διαφωνίες από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ποιός φρόντισε γιά τό …«νομότυπον» τῆς ὑποθέσεως εἴπαμε;
Δύο κυβερνήσεις…
Κυβέρνησις Κώστα Σημίτη…

Κι ὁ …σεβαστός μας  Μπένυ ἀρχικῶς (μὲ τὴν βοήθεια τῆς Βασούλας, ὅπως ἀνεφέρθη ἤδη)…

«…Με εισήγησή του ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων νόμοι για τα μέσα ενημέρωσης, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Πολιτισμού οργανώθηκε η αμφιλεγόμενη Πολιτιστική Ολυμπιάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004….»

βικιπαιδεία-Βενιζέλος

Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της νοτιοανατολικής Ευρώπης διανύει τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, παρά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (1528/2003), με την οποία το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο διέταζε την παύση των εργασιών για την ανέγερση του Mall, κρίνοντας πως η κατασκευή του παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Η Ολομέλεια είχε προχωρήσει τότε ομόφωνα στην ακύρωση των σχετικών αποφάσεων υπουργών, κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο Λαλιώτη.

Η τροποποίηση νόμου (3207/2003) από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ, είχε δώσει τότε την λύση στο πρόβλημα της Lamda του Ομίλου Λάτση, που είχε αναδειχθεί πλειοδότρια εταιρεία για το «Ολυμπιακό Χωριό Τύπου» του Αμαρουσίου, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την κατασκευή του Mall.

Το 2008 σημειώθηκε μια πρώτη σημαντική νίκη ενάντια στην νομική πλατφόρμα του Βενιζέλου.Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 391/2008 σχετικά με την προσφυγή του μαρουσιώτη Δορύλαου Κλαπάκη, σύμφωνα με την οποία οι δικαστές τάσσονται υπέρ της αποδοχής της προσφυγής (παρότι με αυτή βάλλεται απευθείας νόμος), προτείνοντας μάλιστα τρόπους για την παράκαμψη του νόμου Βενιζέλου. Η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της  παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια. Οι νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για τολμηρή απόφαση, αντίθετη στη νομολογία, αλλά απαραίτητη για την διασφάλιση ενδίκων μέσων για τους θιγομένους πολίτες.

TheMallAthens: Ένα σκάνδαλο αυθαιρεσίας που κρύβει άλλα μεγαλύτερα και μικρότερα σκάνδαλα

Το Mall αποδεικνύει περίτρανα τις ευκαιρίες που γέννησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρόκειται για ένα πολιτικό στην ουσία του σκάνδαλο, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εμπλοκή και στήριξη του έργου από δύο πρωθυπουργούς (Σημίτης και Καραμανλής) και πολύ περισσότερους επιφανείς υπουργούς. Η κατασκευή του Mall χαρακτηρίστηκε ζήτημα «εθνικού συμφέροντος», ενώ υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία στην εφαρμογή του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο ψηφιστήκαν φωτογραφικοί νόμοι και τροπολογίες που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα ενώ έγινε και εκτεταμένη παραχώρηση απαλλοτριωμένων εκτάσεων του δημοσίου (ΟΕΚ) σε εξευτελιστικές τιμές  

Εκτός όμως από πολιτικό είναι και ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, καθώς το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδος, που κατασκευάστηκε από τον Όμιλο Λάτση (του πλουσιότερου Έλληνα, με περιουσία που ανέρχεται σήμερα στα 3,3 δις δολ. σύμφωνα με το Forbes), είναι αυθαίρετο. Το κράτος έκανε δώρο στην Lamda υπεραξία 145 δις δραχμών με τροποποίηση του νόμου της τελευταίας στιγμής. Οι εργασίες προχώρησαν παρά την αντίθετη εντολή του ΣτΕ ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκέλος με τις μισθώσεις καταστημάτων από τη Lamda, χωρίς να είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου. Στα εγκαίνια του Mall λειτουργούσαν 28 καταστήματα χωρίς νόμιμη άδεια.

Επιπλέον η ανέγερση του The Mall Athens αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό σκάνδαλο, καθώς η κατασκευή του βασίζεται σε πλήθος παρανόμων περιβαλλοντικών διατάξεων, κάτι που επιβεβαίωσε στο ανώτατο επίπεδο και το Συμβούλιο της Επικρατίας.

Τέλος σκανδαλώδης είναι και η αποσιώπηση του θέματος από τα κατεστημένα ΜΜΕ.

Κυβέρνησις Κωνσταντίνου Καραμανλῆ
Κι ὁ …σεβαστός μας (νῦν)  …πρῶτος πολίτης τῆς χώρας Πακής, ἤ στὸ πιὸ …σοβαρό του, Παυλόπουλος….

Στις 19 Ιανουαρίου 2009, στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, εκδικάστηκε η προσφυγή πολιτών εναντίον του πρώην δημάρχου Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκου (δήμαρχος επί κατασκευής του “The Mall”) για τις παρανομίες, δικές του και άλλων εμπλεκομένων, στην οικοδόμηση του παρανόμου μεγαθηρίου “The Mall”  Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;4

Ανακριτής: «294.000.000 € ζημιά στον ΟΕΚ από την μεταβίβαση της εκτάσεως του Mall»

Μετά από ανάκριση που κράτησε τέσσερα χρόνια, ο 6ος τακτικός ανακριτής ανακριτής άσκησε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του πρώην ΔΣ του ΟΕΚ.
Κατηγορούμενοι είναι οι: Άγγελος Οικονομόπουλος,  Φώτης Αγαδάκος.

Τον Ιούνιο του 2005 ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών και έχοντας ξεχάσει τα περί πλυντηρίων 2 χρόνια πριν, αλλάζει ελαφρώς προηγούμενο νόμο σχετικά με την παραχώρηση των 43 στρεμμάτων του ΟΕΚ στην Lamda. Βάσει του νέου νόμου, ο ΟΕΚ παραχωρεί την έκταση των 43 στρεμμάτων στην Lamda για να κτιστεί το Mall, και επιπλέον ο τότε υπουργός Απασχολήσεως (εποπτεύων του ΟΕΚ), Π.Παναγιωτόπουλος, απαλλάσσεται από την ευθύνη. Τον Νοέμβριο του 2006, η Lamda Development ανακοινώνει στον Τύπο την πώληση του μισού μεριδίου της στο Mall στην τράπεζα HSBC με τη μέθοδο sale and leaseback. Στο εξής οι δύο εταίροι κατέχουν από 49,2% ενώ το υπόλοιπο ανήκει στον Δήμο Αμαρουσίου. Το ακίνητο αγοράστηκε από τον ΟΕΚ το 2005 για 38 εκατ. ευρώ. Η τιμή προσδιορίστηκε σε αυτό το ποσό, καθώς σύμφωνα με το ΣΟΕ (Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών), λίγο πριν τα εγκαίνιά του το Mall είχε αγοραία αξία 215 εκατ. ευρώ. Εννέα μήνες μετά, το μισό Mall πουλήθηκε για 210 εκατ. ευρώ στην HSBC, ενώ το 2007 η αγοραία αξία του έφτασε τα 674 εκατ. ευρώ.

Ποία ἑταιρεία ἀνέλαβε νά διεκπεραιώσῃ τό ἐν λόγῳ ἔργο;

Η Lamda δεν τηρεί κάποια από τις δεσμεύσεις της; Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;6

Στην έκταση που της παραχωρείται με τους όρους που έχουν ήδη περιγραφεί, η Lamda δεν δημιουργεί το πάρκο 80 στρεμμάτων για το οποίο είχε δεσμευτεί και δεν κατασκευάζει γραφεία του ΟΕΚ, αφού άλλωστε αυτά ήταν μέρος της συμφωνίας του ΟΕΚ με τον Δήμο Αμαρουσίου. Το Mall δεν χρησιμοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παραδίδεται κοντά 1,5 χρόνο μετά, με 28 καταστήματα να λειτουργούν χωρίς να έχουν πρώτα διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Επί της ουσίας, η Lamda του ομίλου Λάτση, με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων πριμοδοτήθηκε για τη δραστηριοποίηση της στο Μαρούσι, χωρίς να προσφέρει τις βοηθητικές υπηρεσίες για τις οποίες υπογράφησαν οι συμφωνίες. Η Lamda έβαλε κάποια χρήματα για το «Χωριό Τύπου», το οποίο λειτούργησε μερικώς, ενώ αντίθετα τις «χαρίστηκαν» στρέμματα του ΟΕΚ, όπου και κατασκεύασε εμπορικό κέντρο, αλλοιώνοντας το οικείο περιβάλλον, χωρίς κανένα σεβασμό στη νομοθεσία και τις αρχές. Το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η ζημιά από τη μη είσπραξη των προστίμων για παράνομη λειτουργία.

μὲ ὅλες τὶς παραπάνω πληροφορίες ἀπὸ  The Mall Athens: Σκάνδαλο όπως και αν το δεις .

Τί εἶναι ἡ LAMDA;;;;  

Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;1.2

lamda

Μεγάλες δουλειές…

Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;1.1Τί μᾶς λέει πώς θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;

Τί πραγματικά ἀναμένεται νά γίνῃ;;

Πόσα χρήματα ἀπαιτοῦνται γιά νά ἀναλάβῃ νά φτιάξῃ τό ἐν λόγῳ ἔργο ἠ Lamda;
Τοὐλάχιστον ΔΥΟ δισεκατομμύρια…
Μόνον γιὰ νὰ ὑπογειοποιηθῇ ἡ λεωφόρος Ποσειδῶνος ἀπαιτοῦνται 300 ἑκκατομμύρια.

Ποιός θά τά πληρώση;
Ἐμεῖς…
Πῶς θά ξεπουλήσουν, καί σέ ποιά ἀξία, τό «φιλέτο;
Εὔκολα… Μὲ 148 εὐρόπουλα ἀνᾲ τετραγωνικό, χαρίζουν τὸ Ἑλληνικό…

Πῶς θά καταφέρη ἡ ἑταιρεία νά νομιμοποιήσῃ τήν ἁρπαγή;;
Εὔκολα… Μὴν ξεχνᾶτε πὼς ἤδη «τρέχουν» δύο πολὺ «καλὰ χαρτιά: ΤΑΙΠΕΔ καὶ νόμοι σαμαροβενιζέλων.
Στό Ἑλληνικό θά κολλήσουν;

Μέ ποιό σχέδιον νόμου;
Μά τί ἀκριβῶς ἔκαναν ἔως τώρα;
Ξέρουν αὐτοί…

Ἐμεῖς, ποὺ πληρώνουμε, ΔΕΝ ξέρουμε.

Φιλονόη

Παραπομπές.

Διαβᾶστε κι αὐτό, καθὼς καὶ ὅλην τὴν σελίδα τῶν πολιτῶν ποὺ ἐμπλέκεται στὸν ἀγῶνα κατὰ τοῦ «the Mall», ἐδῶ.

Ποιά ὅμως ἡ σύστασις τῆς ἐν λόγῳ ἑταιρείας;

 

Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;1.4

 

consolidated lamda holdings εἶναι συμφερόντων Λάτση καὶ κατέχει τὸ 50,88%:

Σε αγορά 2.718 κοινών ονομαστικών μετοχών της Lamda Development, συνολικής αξίας 10.724,86 ευρώ, προέβη στις 7/6 η Consolidated Lamda Holdings.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Consolidated Lamda Holdings S.A. είναι κατά την έννοια του Ν.3340/2005, νομικό πρόσωπο που έχει στενό δεσμό με τον κ. Π. Καλαντζή, Πρόεδρο – μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και με τους κ.κ. Φ. Αντωνάτο, Ε.L. Bussetil, οι οποίοι είναι επίσης μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

TPG Axon Managment ὅμως, μὲ τὸ 8%, ΔΕΝ εἶναι συμφερόντων Λάτση.
Ἐπενδυτικὴ ἑταιρεία, μὲ δραστηριότητες σὲ ὅλον τὸν πλανήτη…
Τί δραστηριότητες; Ἐπενδύσεις…
Ἐπὶ πλέον πληροφορίες …ΔΕΝ!!!
(Σχετικὴ πρέπει νὰ εἶναι ἡ  tpg)

International Investor (κι ἐδῶ μπορεῖτε νὰ βρεῖτε κάποιες πληροφορίες) πάλι ἐπενδυτικὴ εἶναι…
Πολὺ ἐπενδυτική…

capital partners ὅμως μέ τό 11,2%;
Τί εἶναι; Μπορεῖτε νὰ δεῖτε ἐδῶ τὴν σύστασιν τῆς ἑταιρείας.
Πάντως ἑλληνική, …ΔΕΝ!!!
Τὸ ποιοὶ πράγματι κρύβονται πίσω τους, εἶναι ἄλλη ὑπόθεσις.

Ἡ Greek Institutional πάλι μᾶλλον ἔχει νὰ κάνῃ μὲ Ἕλληνες ἐπενδυτὲς καὶ κατέχει τὸ 8,77 %.

Ἡ Greek Private Investors, μὲ τὸ 9,17%, δὲν μὲ βοήθησε νὰ βρῷ καὶ πολλά… Μοῦ …βρωμᾶ Λάτσης πάλι.

Έξι θαυμαστικά για την σχέση ΟΕΚ – Lamda

Μερικὰ …«ἐνδιαφέροντα» πρόσωπα ποὺ ἐμπλέκονται στὴν ὑπόθεσιν, πέραν τῶν πολιτικῶν.

«…Δεν είναι όμως ο μόνος «βατοπεδινός» που εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή, όπως ονομάζεται πια. Εξελέγη τουλάχιστον ένας ακόμη. Πρόκειται για τον συνδικαλιστή της ΓΣΕΕ (προερχόμενο από την ΕΑΒ) κ. Φώτη Αγαδάκο ο οποίος εκτός από…
αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ήταν (και είναι ακόμη!!!) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.».
Ναι, ο κ. Αγαδάκος -που την Κυριακή βγήκε, και σε πολύ καλή μάλιστα σειρά, στο νέο ηγετικό όργανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση- παραμένει ακόμη Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος στο ΔΣ της «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.», εννιά μήνες μετά τις εκλογές, όπως φαίνεται τουλάχιστον στην επίσημη ιστοσελίδα…»

Κι άλλος «βατοπεδινός» στη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ…

«…Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Αγγελος Οικονομόπουλος κατόπιν αιτήματος του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. 

Ο κ. Οικονομόπουλος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο κ.Οικονομόπουλος αποπέμφθηκε από τον υπουργό Απασχόλησης μετά την αναβολή τελετής παράδοσης των σπιτιών σε 130 οικογένειες στα Γιάννενα.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η αποπομπή του έγινε όταν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΚΕ της ΝΔ γνωστοποιήθηκε ότι η εφημερίδα «Το Παρόν» θα δημοσίευε ρεπορτάζ για διαφθορά που θα αφορούσε τον κ. Οικονομόπουλο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την παραίτηση του Προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος οδηγήθηκε σήμερα στην έξοδο, ενόψει της δημοσιοποίησης από τον Τύπο σοβαρότατων καταγγελιών εναντίον του για θέματα διαφθοράς»….»

πηγή

«…Αντί για εργατικές κατοικίες, στο οικόπεδο του ΟΕΚ χτίστηκε… το Mall.
Συνολική ζημιά για το δημόσιο: 300 εκατ. ευρώ (!) κατά τον 6ο Τακτικό Ανακριτή.

Τα σχεδόν 300 εκατ. € που υπολογίζει ο 6oς ανακριτής ως ζημιά του Δημοσίου από την μεταβίβαση των 43 στρεμμάτων στην Lamda δεν είναι παρά ένα νούμερο….»

πηγή

«…Την απόπειρα εκβιάσεως σε βάρος της «Μηχανική ΑΕ» επιβεβαίωσαν καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Μελίνα Εμφιετζόγλου και ο διευθυντής του έργου που είχε αναλάβει η κοινοπραξία στο Ολυμπιακό Χωριό κ. Θωμάς Ζιώγας. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην πρόεδρος του OEK. και της Επιτροπής Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. Αγγελος Οικονομόπουλος, ο πρώην σύμβουλός του Ι. Μανωλάς και ο πρώην πρόεδρος στην Επιτροπή Συντάξεως Νέων Τιμών Μονάδων Εργασιών της ΑΕ Ολυμπιακό Χωριό, Π. Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται τον Σεπτέμβριο του 2005 να ζήτησαν 450.000 ευρώ από τους υπεύθυνους της εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Πρ. Εμφιετζόγλου, προκειμένου να καταβληθούν στην Κοινοπραξία τα δεδουλευμένα για τις εργασίες που είχε αναλάβει στο Ολυμπιακό Χωριό.

Καταθέτοντας, η κ. Εμφιετζόγλου υποστήριξε ότι ενώ είχαν εγκριθεί οι Ανακεφαλαιωτικοί Πίνακες Έργου (ΑΠΕ) των άλλων εταιρειών, την πλησίασε ο κατηγορούμενος Α. Οικονομόπουλος λέγοντάς της: «Γιατί δεν κάνετε και εσείς μια κίνηση καλής θελήσεως;» «Νομίζω πως είχε την έννοια ότι πρέπει να συμμορφωθούμε με τις άλλες κοινοπραξίες των οποίων ο ΑΠΕ είχε εγκριθεί. Δεν είμαι βέβαιη αλλά νομίζω ότι είχαν πάρει χρήματα από τις άλλες κοινοπραξίες», είπε. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε από τον πατέρα της ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος εμφανίστηκε να έχει πληροφορηθεί τα γεγονότα νωρίτερα. «Είχε πληροφορίες και για άλλες καταγγελίες», υποστήριξε η κ. Εμφιετζόγλου χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν οι καταγγελίες αφορούσαν στους κατηγορουμένους ή άλλα πρόσωπα. Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι υπερασπίσεως επανέφεραν το αίτημα για κλήση προς μαρτυρική κατάθεση του κ. Αγγέλου, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε εκ νέου…»

Εμμένει στα περί εκβιάσεως η εταιρεία «Μηχανική Α.Ε.»

(Γιὰ τὴν παραπάνω ὑπόθεσιν ἀθωώθηκαν οἱ κατηγορούμενοι… Δικαίως; Οὐδεὶς γνωρίζει…!!!)

«…Οι γαλάζιοι συνδικαλιστές αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία και -όπως προκύπτει- οι δεξιότητές τους είναι περιζήτητες από μια σειρά οργανισμών του Δημοσίου. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην «Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.» είναι ο συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ κ. Φώτης Αγαδάκος, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)….»

καθημερινή

«…Η εκλογή του Κ. Πουπάκη στην Ευρωβουλή προκάλεσε, εκ των πραγμάτων, σειρά αλλαγών στη ΔΑΚΕ, αν και αρχικά ο συντηρητικός αρχισυνδικαλιστής ήθελε να διατηρήσει τα οφίτισιά του μέχρι την επόμενη άνοιξη (μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ και την ανάδειξη νέας συνδικαλιστικής ηγεσίας υπό την καθοδήγησή του). …

…Ωστόσο, πρόκριμα διαδοχής φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει ο Φώτης Αγαδάκος (ΕΑΒ), ο οποίος θα διαδεχτεί τον Κ. Πουπάκη στην επίζηλη θέση της ΟΚΕ Βρυξελλών. Παράλληλα, θα παραμείνει ως αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ παραιτήθηκε από πρόεδρος της «Ολυμπιακό Χωριό»….»

καθημερινή

«…Το μέγα σκάνδαλο του υπέρογκου κόστους του Ολυμπιακού Χωριού επιβεβαιώνει με χθεσινή του ανακοίνωση και ο πρόεδρος του ΟΕΚ Άγγελος Οικονομόπουλος. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του προέδρου του Οργανισμού, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των δικαιούχων του ΟΕΚ και όλων των εργαζομένων, αφού: 

Παρά τις όποιες προθέσεις του, το πρόβλημα παραμένει. Η κατασκευή του χωριού στοίχισε τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερο από τις συνηθισμένες κατασκευές του ΟΕΚ.

Μέχρι τώρα καμμιά απόφαση δεν υπάρχει για την κάλυψη αυτού του υπέρογκου κόστους. Έτσι ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν αυτό το κόστος – σύμφωνα με την πάγια τακτική του ΟΕΚ – οι δικαιούχοι του παραμένει.

Όπως παραμένει γεγονός ότι με αυτά τα τεράστια κεφάλαια που διατέθηκαν για το Ολυμπιακό Χωριό, ο ΟΕΚ θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει και στεγάσει μερικές χιλιάδες εργατικές οικογένειες. Γι’ αυτό και η απαίτηση των ταξικών συνδικάτων να καλυφθεί το πρόσθετο αδικαιολόγητο κόστος από την κυβέρνηση παραμένει ακέραιο…»

ῥιζοσπάστης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Τί θά γίνη μέ τό Ἑλληνικό;

Leave a Reply