Προπαγάνδα στά παιδιά γιά τίς γερμανικές ἀποζημιώσεις;

Οι «γερμανικές αποζημιώσεις» και το «κατοχικό δάνειο» είναι δύο πολύ σύνθετα νομικά θέματα, που αμφιβάλω αν τα γνωρίζουν σε όλη τους την έκταση οι βουλευτές, πόσο μάλλον να είναι σε θέση να τα κατανοήσουν οι μαθητές.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκέφτεται (βγήκε επίσημη ανακοίνωση!) να μοιράσει προπαγανδιστικά φυλλάδια του στρατού στα σχολεία, προκειμένου να σπείρουν το μίσος στα παιδιά απέναντι σε έναν άλλο λαό (γιατί μπορεί να μην είναι αυτό το κίνητρο, αλλά ΑΥΤΟ θα είναι το αποτέλεσμα), ξεπερνάει κάθε λογική, είναι ακατανόητη πράξη σε μια δημοκρατία, αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνη θα ήταν γελοία, καθώς συνάδει με ολοκληρωτικές πρακτικές.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κριτική σε μεταρρυθμίσεις, που θέλουμε ή δεν θέλουμε να γίνουν, δεν μιλάμε για απλή διαφωνία πάνω σε οικονομικά θέματα, όπου είναι θεμιτές οι διαφορές και σεβαστή η οπτική που έχει ο καθένας. 

Αν αυτή η σκέψη γίνει πράξη, έχουμε να κάνουμε με πραγματική «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνιέται. Εδώ σταματάει το όριο της κριτικής και της όποιας ανοχής. Σταματούν τα «διαφωνώ» και τα «ναι μεν αλλά». Η προπαγάνδα στα σχολεία δεν επιτίθεται μόνο στην ψυχή του μαθητή, συνιστά ευθεία επίθεση στην ίδια την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Θα πρόκειται για πράξη που δεν έχει ιερό και όσιο (το εννοώ).

Εδώ δεν συζητάμε πια, παύει η κουβέντα.

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply