Ὁδεύουμε πρός τήν οἰκονομική καταστροφή ἤ κοροϊδεύουμε τούς πολῖτες καθώς εἴμαστε ἄσχετοι;

Ὁδεύουμε πρός τήν οἰκονομική καταστροφή ἤ κοροϊδεύουμε τούς πολῖτες καθώς εἴμαστε ἄσχετοι;Η νέα Ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές συνεχίζει τις κουτοπονηριές της προηγούμενης κυβερνήσεως.

Αφήνει να διαδίδεται από τα ΜΜΕ ότι τα ταμεία του κράτους αδειάζουν με ταχύ ρυθμό .

Συγχρόνως υπολογίζει με ημιδημόσιες διαρροές οικονομικών υπευθύνων  ότι στις 20 Απριλίου μπορεί να είναι εντελώς άδεια.

Παρά την άμεση ανάγκη της χώρας  για οικονομικούς  πόρους, δεν έχει ακόμα αρχίσει η υποβολή των φετεινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι υπεύθυνοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην μορφή των φετεινών φορολογικών δηλώσεων και σκέφτονται τρόπους να φτιάξουν «Περιουσιολόγιο» για να φορολογήσουν την περιουσία και όχι μόνο τα φετεινά εισοδήματα.

Στις 21 Μαρτίου 2015 ψηφίστηκε στην Βουλή ένας νόμος για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις.

Με βάση αυτό τον νόμο όλοι οι «επαγγελματίες»  κακοπληρωτές του Ελληνικού δημοσίου θα εξασφαλίσουν από 50 έως 100% διαγραφή των προσαυξήσεων και των προσθέτων τελών, αν σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τις 26 Μαίου 2015, με δυνατότητα παρατάσεως για ένα μήνα ακόμη, δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου 2015.

Τις πρώτες ημέρες του μέτρου παρατηρήθηκαν ημερήσιες εισροές στα δημόσια ταμεία της τάξεως των 18 έως 20 εκατ. ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι η ροή αυτή παραμείνει σταθερή για 3 μήνες, δηλαδή για 75 εργάσιμες ημέρες, το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από 1,3 έως 1,5 δις ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου.

Τα κοράκια του Υπουργείου Οικονομικών όμως δεν υπολογίζουν ότι τα λεφτά αυτά θα λείψουν από τις τράπεζες ή  και από την αγορά.

Η είσπραξη τους θα προκαλέσει επιπλέον ύφεση και μείωση των εισπράξεων από το ΦΠΑ έως και 345 εκατ. ευρώ (=1,5*23%).

Το τελικό όφελος μάλλον θα είναι γύρω στο 1 δις ευρώ…

Θα λυθούν τα προβλήματα του κράτους έως τον Ιούνιο με είσπραξη μόνο  1 δις ευρώ;

Πολύ αμφιβάλω…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με αφέλεια να επιστρέψει το αδιάθετο απόθεμα του ΤΧΣ σε ομόλογα του EFSF αξίας 10,9 δις ευρώ, δείχνοντας την «καλή» της διάθεση για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αλλά συγχρόνως έσπευσε, εγκληματικά για την χώρα, να μειώσει ισόποσα  και το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΧΣ, χωρίς όμως να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Τα κεφάλαια αυτά ήταν δανεικά.

Αφού τα επιστρέψαμε,  γιατί δεν ζητήσαμε συγχρόνως να μειωθεί και το χρέος της χώρας μας;

Γιατί δεν ζητήσαμε να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των δόσεων ως και τον  Αύγουστο 2015 προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ;;;

Αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι στην «βιασύνη» μας να γίνουμε «καλής πίστεως»  διαπραγματευτές, επιστρέψαμε επιπλέον και 1,2 δις ευρώ δικά μας λεφτά, που τα ζητάμε πάλι πίσω, αν δεήσουν να μας τα δώσουν…

ΠΗΓΗ

Την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ ζητά η Ελλάδα από τον EFSF

Η κυβέρνησή μας πιεσμένη από τις ανάγκες μας για ρευστό «έσπευσε» να δηλώσει ότι δεν ζητάμε δανεικά από την Κίνα ή την Ρωσσία.

Αλλά συγχρόνως απειλεί τους δανειστές ότι μπορεί να επιλέξει να μην πληρώσει δόση του ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αν χρειασθεί να επιλέξει ανάμεσα σε καταβολή δόσεων προς αυτούς ή την καταβολή μισθών και συντάξεων…

Την Κίνα και την Ρωσσία μπορεί να την απορρίψαμε για να φανούμε πιστοί στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να ζητήσουμε δανεικά από το Ιράν.

Και βεβαίως το Ιράν απέρριψε την πρότασή μας…

Η κυβέρνηση ζητάει από την ΕΚΤ να της επιτρέψει να διαθέσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν του ορίου των 15 δις ευρώ.

Και επειδή η ΕΚΤ δεν της το έχει επιτρέψει ακόμα, έσπευσε να δανεισθεί τα διαθέσιμα των Ασφαλιστικών ταμείων μέσω REPOS…

Κανένας όμως από το οικονομικό επιτελείο δεν σκέφτηκε να βάλει το ΤΧΣ να διαθέσει ομόλογα  του προς τις διεθνείς αγορές.

Μήπως και το «ιδιωτικό» ΤΧΣ δεσμεύεται από την ΕΚΤ για την έκδοση ομολόγων ή εντόκων γραμματίων;;;

Στο σημείο αυτό μπορεί κάποιος να σκεφθεί ότι με επιτόκιο 20% δεν θα μπορούσε το ΤΧΣ να εκδόσει ομόλογα.

Αν το δεχθούμε όμως αυτό, γιατί το ΤΧΣ δεν αγόρασε με έκπτωση τα ομόλογα των τραπεζών, που εκδόθηκαν την περίοδο της κυβερνήσεως Σαμαρά;;;

Tουλάχιστον το ΤΧΣ θα μπορούσε να βγάλει κάποιο κέρδος απ’ αυτή την συναλλαγή.

Στην συνέχεια θα μπορούσαν και οι Ελληνικές τράπεζες να προεξοφλούσαν τα ομόλογα τους, δίνοντας μετρητά και πάλι στο ΤΧΣ.

Και το ΤΧΣ θα επέστρεφε μέρισμα από τα κέρδη στον μέτοχο του, δηλαδή στο Ελληνικό κράτος…

Μήπως και αυτό θεωρείται έμμεση χρηματοδότηση του κράτους από τις Τράπεζες κατά τον «τυπικό» κο Draghi;;;

Αν ναι, γιατί τότε συμφώνησε να μας επιστρέψει τα κέρδη από την αγοραπωλησία των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ;;;

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο είδος συναλλαγών;;;

Διαβάσαμε πρόσφατα στην ανακοίνωση των  ετησίων  αποτελεσμάτων  της Εθνικής Τράπεζας ότι η τράπεζα αυτή διαθέτει ενέχυρα για επιπλέον δανεισμό από το Ευρωσύστημα ύψους 15 δις ευρώ.

Η προηγούμενη διοίκησή της κόμπαζε για την δυνατότητα αυτή, αλλά δεν σκέφθηκε ποτέ να την χρησιμοποιήσει και για το καλό της χώρας.

Κανένας καθηγητής οικονομικών, προσκείμενος στην κυβέρνηση, δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί κεφάλαια με μόχλευση για να δημιουργεί τραπεζικές πιστώσεις;;;;

Kανένας κυβερνητικός οικονομικός παράγοντας δεν γνωρίζει τίποτα για ομολογιακά κοινοπρακτικά δάνεια ή για το πώς λειτουργούν οι εταιρείες holding για τον τραπεζικό τομέα;

Λύσεις για χρηματοδότηση της Ελλάδας υπάρχουν πολλές…

Υπάρχει όμως η διάθεση να διασώσουμε το σκάφος από την χρεωκοπία ή μήπως βασιζόμαστε στην «καλή» διάθεση των εταίρων μας να μας «σώσουν» με το αζημίωτο;;;

Σκέφτηκε ποτέ κάποιος στην κυβέρνηση ότι καμμιά φορά τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν απρόβλεπτα;

Oι εταίροι μας λογικά  δεν  πρέπει να έχουν συμφέρον να μας καταστρέψουν, ούτε εμείς αυτούς.

Γιατί όμως ο George Soros δηλώνει ότι το παιχνίδι έχει εξελιχθεί σε lose-lose και υπολογίζει την πιθανότητα Grexit σε 50%;;;;

ΠΗΓΗ

George Soros Warns Greece “Is Going Down The Drain”

Η απάντηση είναι απλή:

To χρέος υπήρχε από πριν και δεν δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα της τρόικας για την διάσωση της Ελλάδας.

Απλά άλλαξαν οι ιδιοκτήτες του και από ιδιωτικό χρέος έγινε χρέος προς δημόσιους φορείς (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Κάθε προσπάθεια εισπράξεως του χρέους από την Ελλάδα, την κάνει πιο φτωχή και μειώνει συγχρόνως τα περιθώρια των δανειστών για επωφελή εμπορική σχέση με την Ελλάδα.

Στην καλλίτερη περίπτωση,  που θα αποδίδαμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους σε όρους ευρώ, για την λειτουργία της οικονομίας μας, θα είμαστε συγχρόνως υποχρεωμένοι να εκδώσουμε στην θέση του κάποια άλλη πίστωση ίσης αξίας, εκφρασμένη  σε δικό μας νόμισμα.

Και αν όλοι μιμούνταν το παράδειγμα μας ,τότε το ευρώ θα πέθαινε.

Οι ‘Ελληνες από την εποχή του Αριστοφάνη γνωρίζουν ότι το κακό νόμισμα διώχνει το καλό νόμισμα από το εμπόριο.

Οι Ευρωπαίοι το ανακάλυψαν πολύ αργότερα:

«Το 1558, ο Thomas Gresham απέστειλε επιστολή στην βασίλισσα Ελισάβετ με την ευκαιρία της ενθρονισεώς της. Ο Gresham προειδοποίησε ότι τα κακά νομίσματα «διώχνουν» τα καλά. Εάν κυκλοφορούν νομίσματα με διαφορετική πραγματική αξία (το ένα, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερο ασήμι από το άλλο) αλλά με την ίδια ονομαστική αξία (ας πούμε μία λίρα), τότε οι πολίτες θα κρατήσουν «κάτω από το μαξιλάρι» την «καλή» λίρα και θα χρησιμοποιήσουν για τις συναλλαγές τους την «κακή». Στο τέλος, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τις «καλές» λίρες (τιμημένες από Έλληνες και ξένους, όπως λέει ο Αριστοφάνης) και στην οικονομία θα κυκλοφορούν μόνο κακής ποιότητας νομίσματα με αποτέλεσμα την υποτίμηση του νομίσματος.»

ΠΗΓΗ

Νόμος του Gresham

Το παιχνίδι της λιτότητας στην ζώνη του ευρώ με στόχο τον περιορισμό ή  την εξόφληση του δημόσιου χρέους των κρατών έχει μόνο χαμένους.

Ο κύριος χαμένος είναι το ευρώ , που έχασε πάνω από 20% της αγοραστικής του αξίας τον τελευταίο χρόνο.

‘Ολοι οι Ευρωπαίοι γίνονται φτωχότεροι μέσω της «έμμεσης» υποτιμήσεωης του ευρώ, με παράλληλη εμφάνιση αποπληθωρισμού και μεγάλης ανεργίας.

Ο αποπληθωρισμός κτυπάει τις πωλήσεις των πλουσίων κρατών και η ανεργία τα φτωχά κράτη.

Πρόκειται για δύο ισοδύναμα κακά με αιτία τις πολιτικές λιτότητας , που διαφημίζει ως λύση του προβλήματος η Γερμανία.

Στον βαθμό που οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν αυτή την απλή αλήθεια ή μας κοροιδεύουν ασύστολα ή απλά οικονομικά είναι άσχετοι..

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply