Γιατὶ οἱ λαοὶ τρομοκρατῶνται ἀπὸ ἀνθρώπους καὶ θεούς…

Γιατὶ οἱ λαοὶ τρομοκρατοῦνται ἀπὸ ἀνθρώπους καὶ θεούς...Με αφορμή μία συζήτηση που είχα νωρίτερα, σκέφτηκα τα παρακάτω….

Όσο ξεζουμίζονται και τρομοκρατούνται οι καταπιεσμένοι λαοί από άλλους ισχυροτέρους λαούς, πράγμα που γινόταν πάντα και προφανώς θα γίνεται για πάντα, τόσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγωνίζονται μέχρι θανάτου για την ελευθερία τους και θα πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα αυτούς που θεωρούν υπευθύνους για την δυστυχία τους.

Είτε πρόκειται για ελευθέρους, αφόβους ανθρώπους που πολεμούν τον δικτάτορα ή τον κατακτητή, είτε για θρησκοπλήκτους, έρμαια της θρησκευτικής εξουσίας, που μ’ ένα παραδείσιο χαμόγελο τινάζουν στον αέρα, μαζί με τον θλιβερό εαυτό τους, όποιον βρεθεί στο τυφλό τους στόχαστρο.

Γιατί οι λαοί τρομοκρατούνται από ανθρώπους και θεούς. Πάντα θα βλέπεις τον πρωθυπουργό ή το δικτάτορα δίπλα στον αρχιεπίσκοπο, όπως ακριβώς τότε που ο φύλαρχος στεκόταν δίπλα στον μάγο της φυλής. Και δεν είναι ότι αγαπάει ο ένας τον άλλον. Απλά, ασκώντας από κοινού την εξουσία, είναι πιό σίγουρη η υποταγή, άρα και η εκμετάλλευση του πλήθους. Ο καλλίτερος τρόπος για να έχεις τους πολίτες υποταγμένους είναι να τους γεμίζεις με τον φόβο για την ζωή τους, ή τον φόβο της στερήσεως, ότι δηλαδή , για τον άλφα ή βήτα λόγο, υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους. Έτσι και το παραμύθι της αιώνιας σωτηρίας και της πυράς της κολάσεως, είναι η πιό παλιά και ασφαλής μέθοδος για να υποβιβάζεται ο άνθρωπος και να οδηγούνται οι αφελείς μάζες στην υποταγή.

Όσο πιο πολύ φοβάται ένας πολίτης, είτε τον Θεό, είτε την πιθανότητα να χάσει τις ανέσεις του, τόσο πιό πειθήνιος και αποδοτικός γι αυτούς και γι αυτά που τον φοβίζουν είναι. Κι όταν το κρίνει σκόπιμο, η εξουσία δεν διστάζει να προκαλέσει τον φόβο, για να κατευθύνει τις μάζες ή να τρομοκρατήσει τις διάφορες ενοχλητικές μειονότητες.
Τα επακόλουθα της όλης καταστάσεως δεν λείπουν από κανένα μέρος του κόσμου.

Πολιτικοθρησκευτικοί πόλεμοι και βία σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γής, φόβος για τα πυρηνικά, φόβος για οικολογικές μη αναστρέψιμες κακώσεις, για δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα, νερό, τροφή, φόβος μην σου κλέψουν το σπίτι, το αυτοκίνητο. Πίσω από τον φόβο βέβαια οι άνθρωποι που τον προκαλούν.
Και πίσω από τους ανθρώπους που τον προκαλούν, αλλά και τον εισπράττουν, οι επιθυμίες που έχουν ναρκώσει την συνείδησή τους. Από αυτές πηγάζει τελικά η οικουμενική δυστυχία. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος που ο φόβος και η ταραχή απλώνονται ανενόχλητα απ’ άκρη σ’ άκρη ανενόχλητα στον πλανήτη.

Η παραμορφωμένη έννοια της ευδαιμονίας που στηρίζεται αιώνες τώρα στην πραγματοποίηση των επιθυμιών μας και όχι των αναγκών μας, μοιάζει με ασθένεια που έχει σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται επειγόντως θεραπεία. Ποτέ δεν είχε τόση ανάγκη η ανθρωπότητα από ηρεμιστικά και ψυχολόγους…
Θα επανέλθω……

Ντιάνα Ζηκοπούλου

φωτογραφία

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply