Κατεστημένα συμφέροντα…

«…Περιλαμβάνονται επίσης η αποτυχία ελέγχου της «περιστρεφόμενης πόρτας» για το προσωπικό που κινείται ανάμεσα στους κυβερνητικούς θεσμούς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Παρά το γεγονός πως το λόμπινγκ είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς δημοκρατίας, πολλά σκάνδαλα σε ολόκληρη την Ευρώπη καταδεικνύουν πως, χωρίς σαφείς και αναγκαστικούς κανόνες, ένας επίλεκτος αριθμός παραγόντων με περισσότερα χρήματα και επαφές με πρόσωπα ισχύος μπορεί να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στην λήψη πολιτικών αποφάσεων», αναφέρει στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια.

Η έκθεση υποδεικνύει την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία –οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση χρέους στον Νότο– ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις. Προσθέτει πως «οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεως του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κρίση σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ έχουν εμποδισθεί και μετριασθεί, κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω του έντονου λόμπινγκ από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη»….»

Τα λόμπι κυριαρχούν και στην Ευρώπη

Η έλλειψη ελέγχου των λόμπι απειλεί να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ανέφερε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η οποία έκανε έκκληση για αυστηρότερη νέα νομοθεσία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μία έκθεση στην οποία αποτιμά τα νομικά και άλλα μέτρα προστασίας από αδιαφανείς πρακτικές λόμπινγκ σε 19 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, βρίσκει ότι μόνο δύο χώρες –οι πρώην κομμουνιστικές Σλοβενία και Λιθουανία– διαθέτουν έστω και το 50% του επιπέδου προστασίας το οποίο η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν από «ανάρμοστη επιρροή» κατεστημένων συμφερόντων.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βαθμολογούνται με λιγότερο από 25% στην κλίμακα της οργανώσεως. Η Ουγγαρία και η Κύπρος καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό – μόλις 14%. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περνά επίσης το όριο του 50%. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως υπολείπονται, με το πρώτο να συγκεντρώνει το 37% και το δεύτερο μόλις το 19%.

Μεταξύ των ανησυχιών της Διεθνούς Διαφάνειας καταγράφονται η έλλειψη δημόσιας τεκμηριώσεως του ποιος κάνει λόμπινγκ σε ποιον, με τι πόρους και με τι σκοπό. Περιλαμβάνονται επίσης η αποτυχία ελέγχου της «περιστρεφόμενης πόρτας» για το προσωπικό που κινείται ανάμεσα στους κυβερνητικούς θεσμούς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Παρά το γεγονός πως το λόμπινγκ είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς δημοκρατίας, πολλά σκάνδαλα σε ολόκληρη την Ευρώπη καταδεικνύουν πως, χωρίς σαφείς και αναγκαστικούς κανόνες, ένας επίλεκτος αριθμός παραγόντων με περισσότερα χρήματα και επαφές με πρόσωπα ισχύος μπορεί να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στην λήψη πολιτικών αποφάσεων», αναφέρει στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια.

Η έκθεση υποδεικνύει την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία –οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση χρέους στον Νότο– ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις. Προσθέτει πως «οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεως του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κρίση σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ έχουν εμποδισθεί και μετριασθεί, κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω του έντονου λόμπινγκ από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν «προβληματικές πρακτικές λόμπινγκ» περιλαμβάνουν αυτές των αλκοολούχων ποτών, του καπνού, των αυτοκινήτων, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών και φαρμακευτικών βιομηχανιών, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν ισχυρούς κανονισμούς λόμπινγκ που να καλύπτουν το ευρύ φάσμα των λομπιστών οι οποίοι επηρεάζουν …οποιαδήποτε πολιτική απόφαση», ανέφερε η αντιπρόεδρος της οργανώσεως Ελένα Πανφιλόβα. «Διαφορετικά, η έλλειψη ελέγχου των λόμπι απειλεί να υπονομεύσει την δημοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή».

πηγή

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply