Ἡ τράπεζα Πειραιῶς θά ἀποῤῥοφήση τό ὑγιές τμῆμα συνεταιριστικῆς τραπέζης;

Διαβάσαμε προχθές στο Reuters:

(Reuters) – Η Τράπεζα Πειραιώς  συμφώνησε  να απορροφήσει το υγιές τμήμα της μικρής  συνεταιριστικής  τράπεζας «Πανελλήνια»,  αφού δεν μπόρεσε να καλύψει ένα κενό κεφαλαίου, ανέφεραν δύο τραπεζικές πηγές στο Reuters την Παρασκευή.

«Η συμφωνία έχει κλείσει, η Πειραιώς συμφώνησε να αναλάβει το υγιές μέρος της Πανελλήνιας», είπε  ένας από τους τραπεζίτες, αρνούμενος να κατονομαστεί.

Ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση συγχωνεύσεων  κατά τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσεως χρέους της χώρας.

Οι τέσσερεις κύριες τράπεζες της – Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank – τώρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 95 τοις εκατό του κλάδου μετά από την συγχώνευση τους με τις μικρότερες τράπεζες.

Η «Πανελλήνια», της οποίας  μέτοχος  είναι η Γερμανική συνεταιριστική τράπεζα DZ Bank, δεν έχει βρει επενδυτές για να καλύψει την ανάγκη κεφαλαίου ύψους περίπου  170 εκατομμυρίων  ευρώ (183 εκατομμύρια δολάρια) για να  επαναφέρει  την κεφαλαιακή της επάρκεια σε συμφωνία  με τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Η Πανελλήνια, με ενεργητικό 749 εκατομμύρια ευρώ, καταθέσεις 514 εκατομμύρια ευρώ και  ίδια κεφάλαια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό  στο να απορροφά  τις μικρότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς τμήματος της ATEbank, των  «Ελληνικές θυγατρικών»  των κυπριακών τραπεζών και της ελληνικής μονάδας της  πορτογαλικής τράπεζας  Millennium BCP

 (1 $ = € 0,9281)

Ρεπορτάζ  του Γιώργου Γεωργιόπουλου ,  Μοντάζ του Keith Weir 

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Έχουμε τις εξής ρητορικές  απορίες:

  1.  Eπιτρέπεται από τον Ελληνικό νόμο «κάποιοι ανώνυμοι» τραπεζίτες να διαρρέουν αυτή την είδηση στο Reuters;
    Τι κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
    Σε ποιά τράπεζα ανήκουν αυτοί οι τραπεζίτες;
  2. H Πειραιώς φέρεται να απορροφά το «υγιές» κομμάτι, που σύμφωνα με το άρθρο προφανώς θα έχει αξία 579 εκατ. ευρώ (=749-170).
    Τον μουτζούρη των 170 εκατομμυρίων ευρώ θα τον απορροφήσει το ΤΧΣ;
    Kαι αν ναι,  με τι κεφάλαια;
    Mε αυτά που εκ λάθους επιστράφηκαν στον ESM πρόσφατα;
  3. Γιατί δεν καλείται ο μέτοχος DZ Bank να συνεισφέρει το ποσό των 170 εκατ ευρώ;
    Δεν διαθέτει την οικονομική επιφάνεια και τα κεφάλαια για να στηρίξει το μετοχικό του μερίδιο ή απλά με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει το επιβαλλόμενο από την ΕΕ bail-in, λόγω του ότι ανήκει σε Γερμανικά συμφέροντα;
    H Πανελλήνια σύμφωνα με τον ισολογισμό της το 2012 και το  2013 υπέστη ζημία από το PSI συνολικού ύψους 40,25 εκατ ευρώ (=21,12+19,13)  (ΠΗΓΗ)
  4. H Πειραιώς τι κερδίζει ;;;
    Xρειάζεται σήμερα στήριξη με μετρητά;
    Θα πάρει 514 εκατομμύρια για να αναλάβει τις καταθέσεις της Πανελλήνιας;
    Ή
    θα πάρει κάτι λιγότερο σε μετρητά και θα αναλάβει τα «υγιή» δάνεια της Πανελλήνιας για να βελτιώσει τον ισολογισμό της;
    Στο δημοσίευμα ξεχάστηκαν να αναφερθούν  τα δάνεια πελατών της, που  ήταν 573,8 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της τo 2013.
    Mία τρύπα κεφαλαίων  170 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε δάνεια 573,8 εκατομμυρίων ευρώ, σημαίνει  μη εξυπηρετούμενα δάνεια μόνο σε ποσοστό  29,6% ή κάνω λάθος;  (=170/573,8)
    Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στα αποτελέσματα της για το 2014 ότι τα δάνεια της σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν το 38,8%.
    Η Πανελλήνια χρειάζεται διάσωση;
    Eίσθε σίγουροι;
  5. Ενημέρωσε κάποιος τους Γερμανούς της DZ Bank για την χασούρα των περίπου 50 εκατ ευρώ;
    Oι Γερμανοί είχαν εισφέρει αυτό το ποσό περίπου. (ΠΗΓΗ)
    Τα μετοχικά κεφάλαια της Πανελλήνιας θα διαγραφούν ή θα αποζημιωθούν από τα «μη υγιή» δάνεια των 170 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αναλάβει το ΤΧΣ;
    Πάντως, αν τα «μη υγιή» δάνεια της Πανελλήνιας πουληθούν στο 29,41% της αξίας τους, σε κάποια θυγατρική της DZ Bank, δεν νομίζω να βγούν ζημιωμένοι τελικά…
    Iδιαίτερα, αν τελικά αποδειχθεί ότι τα δάνεια αυτά ανήκουν σε συνεργαζόμενα με τους Γερμανούς επιχειρηματικά συμφέροντα…(φωτοβολταικά;;;;;;)

Απάντηση στα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα δεν πρόκειται να δοθεί.

Τα θέτω μόνο για να τσεκάρω, αν κάποιοι οικονομικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντανακλαστικά ή απλά κοιμούνται όρθιοι…

Η αντίδρασή τους θα το αποδείξει, ελπίζω.

Son ofEon

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἡ τράπεζα Πειραιῶς θά ἀποῤῥοφήση τό ὑγιές τμῆμα συνεταιριστικῆς τραπέζης;

Leave a Reply