Μεγάλη ἐπιδημία γρίππης πτηνῶν ξεσπᾶ στὴν Iowa καὶ σφάζονται 5,3 ἑκατομμύρια κόττες.

Πάνω από 5 εκατομμύρια κόττες θα θανατωθούν σε μία εγκατάσταση παραγωγής αυγών στην Αϊόβα, καθώς  η πλειοψηφία από αυτές βρέθηκε να έχουν μολυνθεί με ένα θανατηφόρο στέλεχος της avian influenza   ή γρίπης των πτηνών.
Είναι το χειρότερο ξέσπασμα που έχει καταγραφεί έως σήμερα στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, που μια επιδημία γρίπης των πτηνών έχει αναφερθεί στην Αϊόβα, η οποία προμηθεύει  σχεδόν το 20 τοις εκατό του συνόλου των αυγών, που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εγκατάσταση που επλήγη  μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5,3 εκατομμύρια κόττες, αν και υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το πόσα πουλιά βρίσκονται σήμερα στο αγρόκτημα.

Το Reuters αναφέρει ότι 3,8 εκατομμύρια κόττες βρίσκονται στην εγκατάσταση και θα πρέπει να θανατωθούν, ενώ η τοπική Des Moines Register λέει ότι υπάρχουν 5,3 εκατομμύρια κόττες, που πρέπει να θανατωθούν.
Στην Αϊόβα κατοικούν   περισσότερα από 58 εκατομμύρια κόττες, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι  δεν κατονόμασαν  την εν λόγω εγκατάσταση, ωστόσο το Reuters αναφέρει ότι είναι η  Sunrise Farms, μία θυγατρική της Sonstegard Foods Company.
«Καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια για να εμποδίσουμε τα κοττόπουλα μας από το να αρρωστήσουν με AI (γρίπη των πτηνών), αλλά παρά τις προσπάθειές μας μπορούμε  τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι πολλά από τα κοτόπουλά μας ελέγχθηκαν  θετικά ως προς την ασθένεια»,  είπε η Sonstegard  σε μια δήλωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Περίπου 2,6 εκατομμύρια κόττες έχουν ήδη σκοτωθεί, είτε από την νόσο, είτε από τις αρχές που προσπαθούν να εμποδίσουν την διάδοση της ασθένειας, δήλωσε το Des Moines Register.
Εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα, η γρίππη των πτηνών είναι ικανή να καταστρέψει ένα ολόκληρο κοπάδι σε λιγότερο από 48 ώρες.

Οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει την πηγή της γρίπης των πτηνών, η οποία πιστεύεται ότι έχει  εξαπλωθεί από  κόττα σε κόττα, μέσω  περιττωμάτων  πουλιών. Υπάρχει μία θεωρία που υποστηρίζει ότι  θα μπορούσε να προέρχεται από άγρια πτηνά που ταξειδεύουν μέσω του μεταναστευτικού  διαδρόμου  του Μισισιπή, μία  μεταναστευτική  διαδρομή, που εκτείνεται από τον ποταμό Μισισιπή έως τον ποταμό  Mackenzie στον Καναδά.

Η κρίση είναι τόσο σοβαρή, ώστε το  Ουισκόνσιν, το  οποίο  ανέφερε επίσης μια επιδημία γρίπης των πτηνών, έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για τον περιορισμό της επιδημίας και την προστασία των οικόσιτων πουλερικών», είπε ο  κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ (R)  σε μια δήλωση. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμμία απειλή για τους ανθρώπους από την γρίπη  των πτηνών».

Ο Randy Gordon της ‘Ενωσης πτηνοτρόφων της  Αϊόβα επανέλαβε επίσης ότι «ο εφοδιασμός σε τρόφιμα είναι ασφαλής»  στην εφημερίδα Wall Street Journal.  Οι αρχές  δήλωσαν ότι ανθρώπινες λοιμώξεις της γρίπης των πτηνών δεν έχουν αναφερθεί.

«Για  καθένα  που έχει μια εγκατάσταση πουλερικών – είτε μικρή  είτε μεγάλη , αν έχει  εκατοντάδες κόττες  ή μία κόττα  – αυτή η επιδημία  πρέπει να είναι μια κλήση αφυπνίσεως», είπε  ο  Randy Olson, ο εκτελεστικός διευθυντής του συνδέσμου πτηνοτρόφων της  Αϊόβα στο  Des Moines Register.

ΠΗΓΗ  

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στην Ιowa κατοικούν 58 εκατομμύρια κόττες.
Οι άρρωστες κόττες, που θα θανατωθούν, υπολογίζονται σε 5,3 εκατομμύρια, δηλαδή  το 10% περίπου της παραγωγής της Ιowa.
Mε δεδομένο ότι η Iowa  καλύπτει το 20% της καταναλώσεως των ΗΠΑ, καταλήγουμε ότι το 2% από τις κόττες παραγωγής αυγών  των ΗΠΑ είναι ήδη μολυσμένες.
Η επιδημία κατεγράφη και στο Wiskonsin, το οποίο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οπότε το ποσοστό μολύνσεως είναι μεγαλύτερο από 2%.

Η επιδημία μπορεί να σκοτώσει ένα κοπάδι μέσα σε 48 ώρες.
Αφού ήδη έχουν σκοτωθεί περίπου 2,6 εκατομμύρια κόττες η μόλυνση έγινε αντιληπτή πριν από μία ημέρα…
Αν και οι δηλώσεις της εταιρείας  Sonstegard υποδηλώνουν ότι έγινε κάποια αρχική προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που δεν απέδωσε: Ίσως χορηγήθηκε κάποιο εμβόλιο…

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 6 πολιτείες και ιδρύθηκε το 1972 στην Μινεζότα.
Η οικονομική  ζημία από την επιδημία για την εταιρεία θα είναι τεράστια, καθώς οι κόττες χρειάζονται χρόνο και αρκετή τροφή για να αρχίσουν να παράγουν αυγά.
Όλη αυτή η υποδομή πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή…

Στο μεταξύ αναμένουμε να αυξηθεί απότομα η τιμή του κοττόπουλου και των αυγών.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μειωθεί η ζήτηση για αυγά και κοττόπουλα, λόγω κάποιου διάχυτου φόβου.
Ο φόβος αυτός εκφράζεται έμμεσα στο δημοσίευμα, όταν αναφέρεται στον κίνδυνο και για τις μικρές μονάδες, με μερικές εκατοντάδες κοττόπουλα.

Λογικά ο κίνδυνος είναι να καταλήξουν άρρωστα ζώα στην αγορά από αμέλεια και όταν εντοπισθούν δειγματοληπτικά να δημιουργήσουν ανησυχίες και πανικό.
Θυμηθείτε μόνο τι έγινε όταν βρέθηκε dna αλόγου σε έτοιμα προιόντα άλλων κρεάτων…
H ασθένεια αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.
Είναι όμως  άκρως θανατηφόρα για τα οικόσιτα πτηνά (90%), όπως οι κόττες και οι γαλοπούλες, και μεταδίδεται με ταχύτητα.
Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι η νόσος υπάρχει στο 20% των αγρίων πτηνών, χωρίς να εμφανίζονται συμπτώματα.
Η κύρια ανησυχία  για τους επιστήμονες είναι ότι ο ιός μπορεί να ανταλλάξει γενετικό υλικό με την ανθρώπινη γρίπη και να μεταλλαχθεί.
Ίσως τότε να προκύψει κάποιο  στέλεχος, με μεγάλη θνησιμότητα και μεταδοτικότητα για τους ανθρώπους.
Ένα τέτοιο στέλεχος με την ονομασία H5N1 έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν με  θνησιμότητα 60% για τους ανθρώπους.
Από την μορφή αυτή  έχουν πεθάνει 359 άνθρωποι σε 12 χώρες από τις 10 Αυγούστου 2012.

Για την ώρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα προκύψει πανδημία από κάποια επιθετική μορφή του ιού και για τους ανθρώπους.
Η γρίππη των πτηνών διαπιστώθηκε ότι είχε κοινό γενετικό υλικό με την Ισπανική γρίππη

Σύμφωνα με μελέτες η Ισπανική γρίππη του 1918 μετεδόθη  σε 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην Ινδία εκείνη την εποχή η επιδημία σκότωσε το 5% του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ 

Οι συνθήκες ζωής και η ιατρική φροντίδα έχει αλλάξει πολύ από τότε.
Αλλά το ίδιο επικίνδυνα έχει αλλάξει η αλυσίδα της ανθρώπινης διατροφής.
Πλέον τα περισσότερα ζώα που τρώμε προέρχονται από λίγες βιομηχανικές μονάδες, που εκτρέφουν πολλά ζώα συγχρόνως.
Υπάρχει βέβαια δειγματοληπτικός έλεγχος για ασθένειες στις μονάδες αυτές.
Αλλά όπως όλοι ξέρουμε, συνήθως, στις δειγματοληψίες δεχόμαστε ένα ποσοστό λάθους ίσο με 5% ή ίσο με 2 τυπικές αποκλίσεις γύρω από τον μέσο όρο.

Η καταστροφή της Iowa  έγινε ευτυχώς  αντιληπτή όταν η μόλυνση είχε φθάσει στο 10%, αλλά στις ΗΠΑ ως τώρα ήταν μόνο 2%.
Δηλαδή μέσα στο ποσοστό του αποδεκτού στατιστικού  λάθους…
Εκτός βέβαια αν η ασθένεια βρίσκεται ήδη στα προιόντα παραγωγής των ΗΠΑ, που περιέχουν αυγά.
Αλλά αυτά ποιός παραγωγός τροφίμων τα ελέγχει;

‘Iσως θα έπρεπε από τώρα να τα ελέγχει για κάθε ενδεχόμενο και για να είμαστε σίγουροι…

Κάνω λάθος;

Aν σκουπίζετε ήδη την μύτη σας ή ρουθουνίζετε, ίσως και όχι…

ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΥΛΙΑ Ή ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ…

Son ofEon

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Μεγάλη ἐπιδημία γρίππης πτηνῶν ξεσπᾶ στὴν Iowa καὶ σφάζονται 5,3 ἑκατομμύρια κόττες.

Leave a Reply