Τὸ ἀποτέλεσμα τῆς διαπραγματεύσεως εἶναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ἀδιάφορον!!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που διαρρέουν στον τύπο από την πλευρά της Ελληνικής κυβερνήσεως,  αναμένεται σύντομα συμφωνία στο Eurogroup για απελευθέρωση κάποιας δόσεως.
Η καταβολή  αυτής της δόσεως  είναι απολύτως απαραίτητη στην Ελλάδα.
Χωρίς αυτήν η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει  να πληρώσει την δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου 2015.
Θα έχει προηγηθεί η καταβολή 200 εκατομμυρίων ευρώ  προς το ΔΝΤ στις 6 Μαΐου 2015.

Τα ποσά  αυτά βέβαια θα μπορούσαν  να καταβληθούν  από το EFSF, είτε ως μέρος της εναπομείνουσας δόσεως των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε ως επιστροφή των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς Ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ποσού επίσης 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω του ESM.
Διαθέσιμα στον ESM  υπάρχουν βέβαια και ομόλογα του EFSF αξίας 10,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Aλλά αυτά έχουν δεσμευθεί για τις ανάγκες της επιτυχούς ανακεφαλαιοποιήσεως και αναδιαρθρώσεως των Ελληνικών τραπεζών.

ΠΗΓΗ

Η αποδέσμευση των παραπάνω κεφαλαίων απαιτεί συμφωνία στο Eurogroup και ταυτόχρονη επιτυχή αναθεώρηση για το προηγούμενο πρόγραμμα έως σήμερα.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον διευθυντή επικοινωνίας του ΔΝΤ κο Rice στις 30 Απριλίου 2015 επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ ζητάει συνολική συμφωνία και δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί τήρηση μόνο μέρους των προηγουμένων δεσμεύσεων.

ΠΗΓΗ

Η απελευθέρωση των κεφαλαίων λοιπόν γίνεται σχεδόν αδύνατη, αν δούμε το πρόγραμμα διασώσεως συνολικά.
Οι δύο από τους δύο …«θεσμούς», δηλαδή η ΕΚΤ και το ΔΝΤ απαιτούν την συνολική τήρηση των προγενεστέρων  δεσμεύσεων της Ελλάδος.
Αντίθετα το Eurogroup κωλυσιεργεί και προσπαθεί να αποδυναμώσει σταδιακά την διαπραγματευτική αντίσταση της Ελλάδος.
Η συμφωνία σ’ αυτή την φάση θα έπρεπε να είναι παντελώς αδιάφορη για την Ελλάδα.
Τα κεφάλαια που είναι δυνατόν να αποδεσμευθούν  δεν καλύπτουν και τις υποχρεώσεις της Ελλάδος για τον  Ιούλιο  και τον  Αύγουστο εφέτος  προς την ΕΚΤ.
Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει πλήρως τώρα, τι περιθώρια για διαπραγμάτευση θα έχει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που θα χρειασθούν πολύ περισσότερα χρήματα;

Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν χάνει την ελπίδα της για συμφωνία, ελπίζοντας σε κάποιο θαύμα και σε ερασιτεχνικούς τεχνικούς ελιγμούς.
Eπέλεξε να αντικαταστήσει τους διαπραγματευτές  της συμφωνίας για λογαριασμό της με το Eurogroup με πρόσωπα πιο αρεστά και γνωστά στο Eurogroup.
Tις διαπραγματεύσεις φέρεται πλέον να κατευθύνει ο κος Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Γεννήθηκε στο Rotterdam της Ολλανδίας και κατάγεται από την περιοχή της Πρέβεζας, όπως επίσης και ο κος Τσίπρας.
Είναι παντρεμένος με διευθύντρια αναλύσεων στην ΤτΕ, σκωτζεζικής καταγωγής, που φέρεται ως λογογράφος των ομιλιών του κου Προβόπουλου.

ΠΗΓΗ

Με βάση το βιογραφικό του  είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά τι εκφράζει πολιτικά για το ΣΥΡΙΖΑ;

Πήρε 29.434 ψήφους το 2015, σε σχέση με 33.379 ψήφους του κου Λαφαζάνη, 95.453 ψήφους του κου Τσίπρα, 96.639 ψήφους του κου Δραγασάκη και 135.638 ψήφους του κου Βαρουφάκη.
Με βάση το ενδεικτικό  σύνολο των παραπάνω ψήφων, αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5% του ποσοστού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ  (=29.434/390.543)
Αυτή είναι αριθμητικά  η αλήθεια από απόψεως πολιτικής επιρροής.
Είναι σαν να στέλναμε έναν λοχαγό για να αντιπροσωπεύσει έναν  συγχωριανό συνταγματάρχη  και μάλιστα χωρίς λεπτομερείς οδηγίες.

Δεν αναφέρθηκα σε βαθμούς υπαξιωματικών για να μην τους θίξω, αλλά κανένας τους δεν περνάει στην κοινωνία ως στρατηγός.
Μπορούν οι «συμφωνίες» του κου Τσακαλώτου να δεσμεύσουν «πολιτικά» το ΣΥΡΙΖΑ;;

Θα πρέπει να είναι κάποιος πολιτικά αφελής για να πιστέψει ότι οποιαδήποτε  συμφωνία επιτευχθεί στο Eurogroup, θα μπορέσει με επιτυχία να σερβιρισθεί στο Ελληνικό κοινό ως επιτυχία,  και στην συνέχεια να εφαρμοσθεί.
Περισσότερο η κίνηση αυτή θυμίζει την αποστολή της Ιφιγένειας στην Αυλίδα για να …«παντρευθεί» τον Αχιλλέα.
Όλοι γνωρίζουμε όμως τι έπαθε η Ιφιγένεια στο τέλος: Θυσιάσθηκε για να αρχίσει ο «Τρωικός» πόλεμος…

Ενώ ο κος Τσακαλώτος και το επιτελείο του θα καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες για συμβιβασμό, το αποτέλεσμα της όποιας συμφωνίας του με τους δανειστές θα απορριφθεί πανηγυρικά από τους πολιτικούς του κόμματός του, όταν επιστρέψει.
Και όσοι επιχειρήσουν να τον στηρίξουν, μετά την επιστροφή του με τυχόν  «συμβιβαστική» συμφωνία, θα έχουν την τύχη του.
Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να  έχουν καλό τέλος, γιατί λείπει η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συνομιλητές.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν στο πρόσωπο του κου Τσίπρα έναν άλλο Σαμαρά, που τους παραμυθιάζει και δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματός του.
Οι Συριζαίοι βλέπουν στο πρόσωπο των Ευρωπαίων τον μικρόψυχο κο Draghi, που μετά τις 20 Φεβρουαρίου κάνει ότι μπορεί για να τους συνθλίψει, με οικονομικό όπλο την ρευστότητα των τραπεζών και το σταγονόμετρο του ELA.
Η διαπραγμάτευση μπορεί να αποκτήσει νόημα,  μόνο αν προκύψουν κινήσεις, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

Αυτές οι κινήσεις πρέπει να προέλθουν από τους υπουργούς του Eurogroup, όσο είναι ακόμα καιρός.
Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών προς το ΔΝΤ δεν είναι τυχαίο.
Πληρωμή 200 εκατομμύρια ευρώ στις 6 Μαίου 2015, δηλαδή μία ημέρα πρις τις Αγγλικές βουλευτικές εκλογές και πληρωμή 750 εκατομμυρίων ευρώ μία ημέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup στις 11 Μαίου 2015.
Μία στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ στις 6 Μαΐου 2015 θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις εκλογές στην Αγγλία και να ενισχύσει το UKIP.
Μία στάση πληρωμών στις 12 Μαίου 2015 θα αποδείξει έμπρακτα, αν η μετάδοση της κρίσεως μπορεί να περιορισθεί μόνο στην Ελλάδα.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις τα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που επιστράφηκαν στο EFSF, θα καταλήξουν να χρηματοδοτήσουν την διάσωση των Ελληνικών τραπεζών και θα σώσουν την παρτίδα.
Αλλά τι νόημα θα έχει πλέον μία σωτηρία της παρτίδας, όταν το παιχνίδι θα έχει χαρακτήρα Χάνω και Χάνεις;;;

To Grexit δεν θα προκύψει επειδή η Ελλάδα δεν κατέληξε εγκαίρως σε συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά επειδή ο κος Draghi  τσιγκουνεύεται να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον ρευστότητα, που της χρειάζεται για να πληρώσει δόσεις, χωρίς να προκαλέσει επιπλέον ύφεση στην οικονομία της.

Πόσο σίγουροι είναι οι διεθνείς κυβερνήτες, όταν οι Κεντρικές Τράπεζες τους είναι γεμάτες με χαρτοφυλάκια μετοχών, με τις τιμές  στα χρηματιστήρια στα ύψη;;;;

Πόσο ασφαλές είναι το διεθνές τραπεζικό σύστημα, όταν τα ενέχυρα του σε ομόλογα θα μπορούσαν να πέσουν κατά 50%, αν τα επιτόκια διπλασιασθούν σε μία ημέρα από το 0,3% στο 0,6%;;;;;

Μία αντίστοιχα μικρή μεταβολή επιτοκίων  έγινε σε μία ημέρα διαπραγματεύσεωης για τα επιτόκια των ομολόγων Γερμανίας πρόσφατα.

ΠΗΓΗ 

Η διαχρονική τάση των γερμανικών  επιτοκίων για άνοδο φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Τα επιτόκια περίπου διπλασιάζονται  στο διάγραμμα, όταν η διάρκεια μεγαλώνει κατά 5 χρόνια.
Ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος συμπυκνώνεται.
Προβλεπόμενες μεταβολές πενταετίας συμβαίνουν πλέον σε διάστημα μηνών, ακόμα και ημερών.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση πλησιάζει και στο Eurogroup «διαπραγματεύονται» για βλακώδεις λεπτομέρειες, αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησιάζει ταχύτατα…
Τα λεφτά υπάρχουν, η λύση είναι εύκολη, αλλά πόσοι υπουργοί του Eurogroup  χρειάζονται για να κατάληξουν σε ένα αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό;

Δυστυχώς μόνο ένας, που όπως φαίνεται είναι και πνευματικά μικρόψυχος και ανάπηρος…

QUESTIONER: The IMF has said that it is essential for Ukraine to reach an agreement with its bond holders before the conclusion of the next review. So

Son ofEon

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply