Ἡ τελικὴ συμφωνία γιὰ τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ διασύνδεσιν φυσικοῦ ἀερίου καθυστερεῖ λόγῳ τεχνικῶν θεμάτων

Η υπογραφή της τελικής αποφάσεως  για την επένδυση στην νέα  Ελληνοβουλγαρική  διασύνδεση   δικτύου  φυσικού αερίου  έχει καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους, σύμφωνα με την υπουργό Ενεργείας Temenuzhka Petkova.
Η Petkova, η οποία  πήρε μέρος σε  συνέδριο με τον  τίτλο «Ενεργειακή Στρατηγική για την Ευρώπη – Διαφοροποίηση και  Ενεργειακή Ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία  επρόκειτο να υπογραφεί στις 12 Ιουνίου και όχι στις  29 Μαΐου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Είπε ότι δεν αναμένει περαιτέρω εμπόδια στην διασύνδεση του  δικτύου  φυσικού αερίου, καθώς είναι  ένα έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Η Petkova, όπως ανεφέρθη από το  investor.bg, ενημέρωσε ότι η κατασκευή της Ελληνοβουλγαρικής διασυνδέσεως του  δικτύου  φυσικού αερίου  είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016 και στην συνέχεια  το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.
Τόνισε ότι η Βουλγαρία εξαρτάται   σε μεγάλο βαθμό από μια μόνο πηγή  φυσικού αερίου, με την Ρωσία  να προμηθεύει 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου,  σε σχέση  με το σύνολο των αναγκών της χώρας,  που φθάνει σε 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου ετησίως.

Η υπουργός Ενεργείας της Βουλγαρίας  δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ανάπτυξη διασυνδέσεων  φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει  την ενεργειακή εξάρτηση.
Παρεδέχθη, ωστόσο, ότι τα σχέδια για την κατασκευή της διασυνδέσεως του  δικτύου αερίου  αντιμετώπιζαν  καθυστερήσεις.
Η Petkova ενημέρωσε ότι το εθνικό δίκτυο της Βουλγαρίας περιελάμβανε 1.700 χιλιόμετρα  αγωγών φυσικού αερίου και τρεις σταθμούς συμπιέσεως και έχει ετήσια δυναμικότητα 7,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου.

Έκανε σαφές ότι στο διερχόμενο  δίκτυο  περιλαμβάνονται 945 χιλιόμετρα αγωγών και έξι σταθμοί συμπιέσεως και θα έχει  χωρητικότητα 15-17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  φυσικού αερίου ετησίως.

Η Petkova τόνισε ότι το  υφιστάμενο,  καλά ανεπτυγμένο δίκτυο, έχει  ανάγκη εκσυγχρονισμού και αποκαταστάσεως, προσθέτοντας ότι η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz είχε αρχίσει την αναβάθμιση των 4 σταθμών συμπιέσεως  για να τους μετατρέψει σε μονάδες  αντίστροφης  ροής  με δική της χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η ημερομηνία της συμφωνίας για την κατασκευή της διασυνδέσεως των αγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας μετατέθηκε για την 12 Ιουνίου 2015, ημέρα Παρασκευή.
Τα τεχνικά προβλήματα δεν διευκρινίστηκαν επαρκώς, αλλά μάλλον έχουν σχέση με την χρηματοδότηση του έργου και τους συμμετέχοντες σ’ αυτό.
Tι σημασία όμως έχει η ημερομηνία για την Βουλγαρία και την Ελλάδα;

Aπολύτως καμμία.
Η 12η Ιουνίου όμως για την Ρωσσία είναι εθνική εορτή: H ημέρα της Ρωσσίας, που εορτάζεται από το 1992.
Η 29η Μαίου για την Ελλάδα είναι μία δυσάρεστη επέτειος, καθώς στις 29 Μαίου 1453 έγινε η άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στην συμφωνία θα μετέχουν Ελληνικές, Βουλγαρικές, Τουρκικές και Ρωσσικές εταιρείες.
Ακόμα και αν οι ρωσσικές δεν φαίνονται, θα υπάρχουν σίγουρα…

Από το άρθρο μαθαίνουμε ότι οι σημερινές ανάγκες της Βουλγαρίας είναι μόνο 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος.
Το νέο δίκτυο όμως θα έχει χωρητικότητα τεράστια: 15 έως 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν παράγουν σήμερα φυσικό αέριο και υποτίθεται ότι ο αγωγός θα απεξαρτήσει την Βουλγαρία από το Ρωσσικό αέριο…

Πώς σκέφτονται να το κάνουν όμως αυτό;
Δείτε τον παρακάτω χάρτη:Ἡ τελικὴ συμφωνία γιὰ τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ διασύνδεσιν φυσικοῦ ἀερίου καθυστερεῖ λόγῳ τεχνικῶν θεμάτων1H χάραξη του νέου αγωγού είναι μάλλον αυτή που έχει πορτοκαλί χρώμα.
Ο αγωγός γίνεται διπλός σε τρία σημεία του χάρτη.
Το ένα βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας και θα μεταφέρει αέριο, πιθανότατα μέσω του αγωγού  TANAP, συμφερόντων Aζερμπαϊτζάν.Ἡ τελικὴ συμφωνία γιὰ τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ διασύνδεσιν φυσικοῦ ἀερίου καθυστερεῖ λόγῳ τεχνικῶν θεμάτων2Τo δεύτερο βρίσκεται στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, κοντά σε σύνδεση με αγωγό που καταλήγει στο Mπουργκάς, για να διακινεί ρωσσικό αέριο μέσω της Μαύρης θάλασσας.
Το τρίτο βρίσκεται κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας- Ρουμανίας.

Η Ελλάδα δεν φαίνεται να συνδέεται με διπλό αγωγό και επομένως ή θα μεταφέρει αέριο προς την Βουλγαρία ή θα δέχεται αέριο απ’ αυτήν.
Το αέριο πιθανόν θα προέρχεται από τις υφιστάμενες τερματικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου NLG, στην Ρεβυθούσα και τις μελλοντικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου NLG στην Καβάλα.
Στον χάρτη δεν φαίνεται πουθενά κάποια διασύνδεση των αγωγών με τον Turkish Stream…

Φαντάζονται κάποιοι ότι ο αγωγός αυτός δεν θα κατασκευασθεί τελικά ως τα Ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 ή ότι δεν θα καταλήγει κάπου εντός της Eλλάδας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί;

Ο Turkish Stream θα φέρνει κάθε χρόνο 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά αυτά δεν θα μπορούν τεχνικά να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας, γιατί η χωρητικότητα του νέου αγωγού θα είναι μόνο 15 έως 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Τὸ φυσικὸ ἀέριο θὰ ἀρχίση νὰ ῥέῃ στὸν Turkish stream τὸν Δεκέμβριο τοῦ 2016, σύμφωνα μὲ τὴν Gazprom

Οι σχεδιασμοί των Βουλγάρων δεν φαίνεται να ταιριάζουν με τις ανακοινώσεις των Ρώσσων.
Κάτι λείπει από την εικόνα.

Το ρωσσικό αέριο, που θα φθάνει στην Ελλάδα, ή θα πρέπει να υγροποιείται και να αποθηκεύεται εντός της Ελλάδας, ρυθμίζοντας τις τιμές κατά την  βούληση της Ρωσσίας, ή θα πρέπει να εξαγάγεται σε υγροποιημένη μορφή από εγκαταστάσεις στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, ή θα εξαγάγεται και μέσω κάποιου νέου αγωγού, που θα κατασκευασθεί μελλοντικά διαμέσου της FYROM.

Yπάρχει βέβαια και η περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για την διακίνηση του αερίου και ο μελλοντικός αγωγός ΤΑP, αλλά αυτός θα λειτουργεί πλήρως από το 2020 και θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν.Ἡ τελικὴ συμφωνία γιὰ τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ διασύνδεσιν φυσικοῦ ἀερίου καθυστερεῖ λόγῳ τεχνικῶν θεμάτων3

ΠΗΓΗ

Από όλα τα παραπάνω μάλλον προκύπτει ότι η Ρωσσία με ευρύτερους σχεδιασμούς θα παρακάμψει την Βουλγαρία και θα την αποκλείσει από την διάθεση του φυσικού αερίου της τουλάχιστον έως το 2020.

Η βόρεια Ελλάδα, η Θράκη και η Ευρωπαϊκή Τουρκία  θα αναπτυχθούν βιομηχανικά τα επόμενα 5 χρόνια, για να απορροφήσουν τις πλεονάζουσες ποσότητες φυσικού αερίου της Ρωσσίας.
Ενδεχομένως να επιδιωχθεί και η κατασκευή αγωγού προς την Σερβία, μέσω FYROM.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να δεσμευθεί οικονομικά προς την Ρωσσία.
Η ΕΕ και η τρόικα με την πολιτική της ωθεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσσίας.
Η Ελλάδα θα χρειασθεί κεφάλαια τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  εφέτος για να αποπληρώσει δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Χωρίς τα κεφάλαια αυτά η Ελλάδα ενδεχομένως να χρεωκοπήσει.

Η Ρωσσία είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΝΤ και της νεοσύστατης επενδυτικής τράπεζας των BRICS.
Από μόνη της διαθέτει αρκετά κεφάλαια και επιρροή για να αγοράσει από το ΔΝΤ τα δάνεια της Ελλάδας ή για να την διευκολύνει έως τον Αύγουστο να μην χρεωκοπήσει.

Τον Ιούλιο αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το Λουξεμβούργο, από το οποίο κατάγεται ο κος Juncker.
Αν η Ελλάδα χρεωκοπήσει , το Λουξεμβούργο θα βρεθεί σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Το EFSF, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο,  έχει δανεισθεί στις διεθνείς αγορές εκδίδοντας ομόλογα για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα.
Αν ο κύριος πιστωτής του EFSF χρεωκοπήσει, οι οίκοι αξιολογήσεως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα ομόλογα εκδόσεως  του EFSF στην βαθμίδα αξιολόγησης ΑΑΑ;;

Αν τα ομόλογα του EFSF υποβαθμισθούν πιστοληπτικά, πολλές διεθνείς τράπεζες και επενδυτές θα κλαψουν πικρά.
Οικονομική ή τραπεζική κρίση μπορεί να προκύψει διεθνώς.

Σε μία παρόμοια συγκυρία, αν η Ρωσσία κάνει την πρόταση να αγοράσει μέρος ή όλο το χρέος της Ελλάδας, προς το ΔΝΤ, ποιός μπορεί να μην την δεχθεί;
Θα έχουμε αντίδραση από τις ΗΠΑ ή από τη Γερμανία;

To ρολόι ήδη μετράει αντίστροφα προς τις 12 Ιουνίου 2015.
Τότε ίσως μάθουμε και την συνέχεια του έργου.

Αν βέβαια φθάσουμε έως εκεί, χωρίς να προκύψει κάτι αποπροσανατολιστικό από την κατεύθυνση της Μέσης Ανατολής…

Η πρόβλεψη μας έχει δοθεί από το παρελθόν  ατελής.
Από επάνω ή από κάτω θα συμβεί το κακό;

Κάποια αφορμή διαμάχης με την Βουλγαρία θα υπάρξει σίγουρα.
Αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε και ελπίζουμε  ότι το κακό θα μας πάρει ξώφαλτσα…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἡ τελικὴ συμφωνία γιὰ τὴν ἑλληνοβουλγαρικὴ διασύνδεσιν φυσικοῦ ἀερίου καθυστερεῖ λόγῳ τεχνικῶν θεμάτων

Leave a Reply