Ἀτύχημα;

Ο όρος «ατύχημα», που έχει εισαχθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως από δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς, θέλοντας να ορίσει ή να περιγράψει μια ενδεχόμενη χρεωκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (απόρροια στάσεως πληρωμών προς τους δανειστές), είναι πέρα για πέρα ΑΣΤΟΧΟΣ.

Το «ατύχημα» είναι το αποτέλεσμα του «ατυχώ» («δεν έχω καλή τύχη, με κατατρέχει η μοίρα») και σημαίνει «το εξ ατυχίας προελθόν δυσάρεστον συμβάν» (βλ. λεξ. Ι. Σταματάκου).
Περιγράφει δηλαδή την κατάσταση ενός δυσάρεστου γεγονότος από ΑΤΥΧΙΑ (α στερητικό + τύχη).

Παρένθεση.
Προσοχή εδώ: ο οδηγός που κάθεται υπομονετικά στο κόκκινο φανάρι και έρχεται ο άλλος και πέφτει επάνω του, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας «θύμα τροχαίου ατυχήματος» (σημ. αν αποβεί μοιραίο για την ζωή του τότε πια μιλάμε για «δυστύχημα»).
Ο οδηγός όμως που τρέχει σαν τρελλός στον αντίθετο ρεύμα και στο τέλος καταλήγει αγκαλιά με ένα όμορφο δένδρο και στην συνέχεια κάτασπρος από τους γύψους στο ΚΑΤ, δεν είχε ατύχημα. Δεν ήταν άτυχος. Ήταν βλάκας με περικεφαλαία! (αν μάλιστα προξένησε και τον θάνατο άλλου, είναι εγκληματίας και δικάζεται ως τέτοιος).

Και κλείνω.
Δηλαδή για να καταλάβω, και να καταλάβετε, ρωτώ: αν χρεωκοπήσουμε και πάμε κατά διαόλου, θα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων και συνειδητών επιλογών, ή ελλείψεως τύχης; (αχ το πουλάκι μου)

Πάλι η κακιά μοίρα μας θα φταίει;
Πάλι κακόμοιροι δηλαδή;

(Πάψτε λοιπόν να χρησιμοποιείτε αυτή την λέξη. Βρείτε άλλη)

Ἀλικᾶκος Δημήτρης

φωτογραφία

Leave a Reply