Λίμπερλαντ: Ἕνα σχέδιο τοῦ Soros

Η εμφάνιση ενός υποψηφίου μικρό-Κράτους, στο πρότυπο της Ανδόρας, του Βατικανού, του Αγίου Μαρίνου, του Λιχνεστάιν, και του Λουξεμβούργου, στα κροατο-σερβικά σύνορα, που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, και τους αδελφούς Κόχ, δημιουργεί σκέψεις ότι τα μικρο-Κράτη μπορεί να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για τον περαιτέρω κατακερματισμό των «παλαιών Κρατών».
 Το νέο ιδιωτικό «κράτος» η «Liberland» ανακηρύχθηκε από έναν Τσέχο ονόματι Βιτ Γέντλικα (Vit Jedlicka) ο οποίος διεκδικεί ένα νησάκι στην δυτική όχθη του ποταμού Δούναβη μεταξύ της Κροατίας και της Σερβίας, το οποίο διεκδικούν και οι δυο χώρες.
Ο Τζέντλικα που είναι μέλος του Τσεχικού Κόμματος των Ελευθέρων Πολιτών (Czech Free Citizens’ Party), στηρίζει την διεκδίκηση του στην Liberland στην αρχή του «terra nullius» που σημαίνει Γη που δεν ανήκει σε κανέναν.
Ο κ. Τζέντλικα, ενώ υποστηρίζει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), αλλά αντιτίθεται στους πολλούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, την μαζική ιδιωτικοποίηση των κρατικών οργανισμών, την νομιμοποίηση των ναρκωτικών υποστηρίζει τους λιγότερους φόρους και την οικολογία.
Η σύμβαση του Μοντεβίδεο του 1933 ορίζει ότι για την κρατική υπόσταση χρειάζονται : α) μόνιμος πληθυσμός β) ένα καθορισμένο έδαφος γ) κυβέρνηση και δ) η ικανότητα να συνάπτουν σχέσεις με τα άλλα κράτη.
Το κράτος , «Liberland» διαθέτει τρεις από τις τέσσερις προϋποθέσεις για ένα κράτος. Έχει μια καθορισμένη περιοχή, ένα «πληθυσμό», και μια «κυβέρνηση». Η τετάρτη απαίτηση, η ικανότητα να σύναψης σχέσεις με άλλες χώρες, μπορεί να ικανοποιηθεί από επίσημες επαφές μεταξύ Liberland με την τσεχική κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι ο νέος πρόεδρος της Κροατίας, και πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, Κολίντα Γκραμπάρ Κοτάροβιτς, μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό.
Τα σχέδιο της «Liberland» υποστηρίζουν το Τσεχικό Δημοκρατικό Κόμμα ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους και το Τσεχικό Κόμμα Πειρατών, το οποίο αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών, και το Ιδρύμα Open Society.

Δελτίον τῶν 11

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply