Ἐπιταχύνονται οἱ δικαστικές διαδικασίες γιὰ νὰ τελειώνουν μὲ τοὺς πλειστηριασμούς!!!

Ἐπιταχύνονται οἱ δικαστικές διαδικασίες γιὰ νὰ τελειώνουν μὲ τοὺς πλειστηριασμούς!!!Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα των τοκογλύφων η ταχύτερη «απόδοση δικαιοσύνης»!!!
Αλλά φυσικά δεν το σκέφτηκαν για το καλό μας…
Ο μόνος λόγος που το απαίτησαν  δεν είναι για να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών  αλλά για να επισπευθούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών, που λόγω του …«επαναστατικού» 3ου Μνημονίου, αναμένεται να λάβουν μορφή χιονοστοιβάδας.

Επιπλέον η επίσπευση σημαίνει οικονομία κρατικών πόρων, ώστε να περισσεύουν χρήματα για την αποπληρωμή των τοκογλύφων.

Καταιγίδα δικαστικών αποφάσεων έρχεται…
Όπως πάντα για το …καλό μας!!!

Σίγμα

Σε οκτώ μήνες η έκδοση δικαστικής αποφάσεως

Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, για τον οποίο πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες, μιας και ήταν ανάμεσα στα πρώτα προαπαιτούμενα που ψήφισε η Βουλή, διαθέτει σειρά κρίσιμων διατάξεων που αφορούν σε όλους τους πολίτες που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για νομοθέτημα που καθορίζει τα πάντα σχετικά με την εκδίκαση των αστικών υποθέσεων και προβλέπει όλη την διαδικασία που ακολουθείται για να βγει ένα περιουσιακό στοιχείο σε πλειστηριασμό. Οι διατάξεις που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δικηγορικού σώματος (είχαν απορριφθεί με ποσοστό 93% σε δημοψήφισμα που διεξήχθη από τον ΔΣΑ τον περασμένο Δεκέμβριο) αλλάζουν άρδην το τοπίο της απονομής Δικαιοσύνης στο σύνολο των αστικών υποθέσεων.

Με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα που ψηφίστηκαν από την Βουλή, στο εξής καταργείται, πλην εξαιρέσεων, η διαδικασία εκδικάσεως των αστικών διαφορών στο ακροατήριο, με την εξέταση μαρτύρων, που οδηγούσε σε χρονικές καθυστερήσεις λόγω αλλεπάλληλων αναβολών. Η προβλεπόμενη διαδικασία για όλες τις αστικές υποθέσεις ξεκινά με την κατάθεση της αγωγής και την υποχρέωση των διαδίκων (αυτών που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη) να προσκομίσουν μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα όλα τα αποδεικτικά τους στοιχεία εγγράφως. Μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον το δικαστήριο το κρίνει σκόπιμο, θα επιτρέπεται η εξέταση μαρτύρων. Μετά την κατάθεση όλων των αποδεικτικών στοιχείων, ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να εκδόσει απόφαση. Ο χρονικός ορίζοντας από την κατάθεση μιας αγωγής έως την έκδοση της αποφάσεως προσδιορίζεται κατά μέσον όρο στους οκτώ μήνες, ενώ οι δυσλειτουργίες του ισχύοντος συστήματος οδηγούσαν σε έκδοση αποφάσεων έπειτα από χρόνια.

Το νέο σύστημα αφορά στο σύνολο των υποθέσεων που απασχολούν τους πολίτες, όπως εργατικές και μισθωτικές διαφορές, διαζύγια, αγωγές για την επιμέλεια και την επικοινωνία των παιδιών, περιουσιακές διαφορές, διαφορές που προκύπτουν από συμβάσεις και κάθε άλλη αστική διεκδίκηση. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στις οικογενειακές, με τον νέο Κώδικα επιχειρείται ενοποίηση των διαφορών που προκύπτουν μέσα και μετά την λύση του γάμου, ώστε οι δικαζόμενοι πολίτες να προσδοκούν σε απλούστερες και συντομότερες διαδικασίες εκδόσεως αποφάσεως.

Πλειστηριασμοί

Σημαντικότατες είναι όμως και οι ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά σε αυτό που οι νομικοί λένε «δίκαιο της αναγκαστικής εκτελέσεως», δηλαδή το πλέγμα των διατάξεων που καθορίζουν τι γίνεται όταν ένα περιουσιακό στοιχείο με δικαστική απόφαση βγαίνει «στο σφυρί», δηλαδή σε πλειστηριασμό.

Η διαδικασία που ίσχυε έως τώρα, σύνθετη, πολυδαίδαλη και γραφειοκρατική, επιχειρείται να απλουστευθεί, με προθεσμίες σύντομες και ευχέρειες που παρέχονται σε αυτόν που αμύνεται κατά του πλειστηριασμού αλλά και σε εκείνον που τον επισπεύδει. Οι νέες ρυθμίσεις, προϊόν νομοπαρασκευαστικής εργασίας της επιτροπής υπό τον ανώτατο δικαστικό Ιωάννη Χαμηλοθώρη (είναι ο πρόεδρος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης), προβλέπουν, όπως είναι φυσικό, και το τι γίνεται από την στιγμή που ένα ακίνητο «μετατραπεί» σε χρήμα, δηλαδή πουληθεί σε πλειστηριασμό. Οι διατάξεις αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες εστιάστηκαν στο αν προσφέρουν προνομιακή θέση στις τράπεζες σε σχέση με την ικανοποίηση όσων έχουν δικαίωμα να εισπράξουν από τα χρήματα που προκύπτουν από τον πλειστηριασμό. Πράγματι, οι τράπεζες μπορεί να προηγούνται στην ικανοποίησή τους σε σχέση με άλλους δικαιούχους, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι ή άλλοι. Όμως η προτεραιότητα των τραπεζών δεν είναι απόλυτη, καθώς οι νέες διατάξεις προσφέρουν ποσοστό ικανοποιήσεώς τους από τα χρήματα του πλειστηριασμού (εκπλειστηρίασμα), ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά εργαζόμενοι, ταμεία και λοιπά.

Στον νέο Κώδικα δεν περιλαμβάνονται, όπως είχε κατά κόρον λεχθεί, ρυθμίσεις για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, κάτι που επισήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Βουλή προς άρση παρεξηγήσεων. Άλλωστε, όπως διευκρινίζεται από δικαστικές πηγές, τα της πρώτης κατοικίας και της προστασίας της υπάγονται στον νόμο για τα υπερχρεωμένα.

καθημερινή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Ἐπιταχύνονται οἱ δικαστικές διαδικασίες γιὰ νὰ τελειώνουν μὲ τοὺς πλειστηριασμούς!!!

  1. ΓΙΑΤΙ ΕΦΘΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ … ΜΗΔΕΝΟΣ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ;

    ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ … ΟΡΦΑΝΑ ;

    Ο ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΟΡΕΨΕ ΤΑΓΚΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑΡΕΜΕΝΗ … ΝΕΡΑΊΔΑ , ΟΠΟΥ
    ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ ΗΤΑΝΕ Η … ΚΙΡΚΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΔΟΥΛΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕ … ΔΕΛΕΑΡ ΠΡΟΣΧΕΡΕΣ ΧΑΡΕΣ .

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ … Η ΩΡΑ ΤΗΣ

    ΑΛΗΘΕΙΑΣ

    ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ´ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΗ .

    ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ .

Leave a Reply