Ἡ Gazprom καὶ ὁ Ποῦτιν …«ἐνοχλοῦν» τοὺς δημοσιοκάφρους!!!

Ἡ Gazprom καὶ ὁ Ποῦτιν ...«ἐνοχλοῦν» τοὺς δημοσιοκάφρους!!!Ο μεγάλος καημός των πρακτόρων της δημοσιογραφίας για την κρατική Gazprom και τον Πούτιν, που έχει υποστεί μεγάλες ζημίες από την συντονισμένη και σκόπιμη μείωση των τιμών του πετρελαίου και το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Στο ίδιο γελοίο άρθρο η κατά παραγγελία επίθεση στον Πούτιν με την …ελπίδα να τον απαξιώσουν και να τον ανατρέψουν.Μέ

Σίγμα

Σε ελεύθερη πτώση η άλλοτε κραταιά ρωσσική εταιρεία φυσικού αερίου
Ρωσσία: Γιατί η Gazprom αποδείχτηκε γίγαντας με πήλινα πόδια;

 Κάποτε πίστευαν ότι θα ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που θα άξιζε πάνω από 1 τρισ. δολάρια, όμως τα πολιτικά παιχνίδια του Πούτιν την παρασέρνουν στην καταστροφή
Η άνοδος και η πτώση της Gazprom θα μπορούσε να είναι μία σύνοψη όλων όσων συμβαίνουν στην ρωσσική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Κυρίως γιατί η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ήταν η ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας, και το πιο δυνατό όπλο της στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.

Στην κορύφωση της δραστηριότητάς της το 2008, η αξία της ξεπερνούσε τα 367 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την εκείνη την εποχή μία από τις πιο μεγάλες εταιρείες του κόσμου. Και μάλιστα με ισχυρές προοπτικές, οι οποίες έκαναν λόγο για την πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα ξεπερνούσε σε χρηματιστηριακή αξία το ένα τρισ. δολάρια. Όλα αυτά όμως μοιάζουν ένα πολύ μακρινό παρελθόν.

Από το 2008 και μετά, η πορεία της Gazprom είναι καθοδική, με την αξία της στις αρχές Αυγούστου να υπολογίζεται στα μόλις 51 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 300 δισεκατομμύρια κάτω από το 2008.
Κμαμία άλλη εταιρεία από τις 5.000 μεγαλύτερες του κόσμου δεν έχει σημειώσει μεγαλύτερη πτώση. Ενώ και τα καθαρά της κέρδη μέσα στο 2014 σημείωσαν την απίστευτη μείωση της τάξεως του 86% και όπως όλα δείχνουν, με την τιμή του πετρελαίου σε καθοδική πορεία, τα πράγματα για την Gazprom δεν φαίνεται να μπορούν να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον.

Τι συνέβη, όμως, και ένας ενεργειακός γίγαντας, με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, και σε μία χώρα που συνορεύει με την Κίνα και την Ευρώπη (τους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου στον κόσμο) κατάφερε να καταρρεύσει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Το Κρεμλίνο, που κρατά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας, ρίχνει το φταίξιμο στην μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, και στους ζεστούς χειμώνες. Όμως οι ανταγωνιστές της όπως η ExxonMobil και η Petro China παραμένουν δυνατά στο παιχνίδι. Ενώ και η Νορβηγία ενίσχυσε την θέση της στην αγορά, ξεπερνώντας την Ρωσσία ως πρώτος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Δυτική Ευρώπη τον χειμώνα του 2014-2015.

Οι ειδικοί λένε ότι το κύριο πρόβλημα της Gazprom είναι ότι συνεχίζει να εξυπηρετεί τον Πούτιν ως το αγαπημένο του… γεωπολιτικό όπλο. Παραδείγματα αναφέρουν την εξαγορά μέσων ενημερώσεως της Ρωσσίας που μετατρέπονται σε φερέφωνα του Κρεμλίνου, για διάφορα θέματα, από την εξωτερική πολιτική έως την διαφήμιση των πανάκριβων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Ακόμα χειρότερο για την εταιρεία είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του Πούτιν την πιέζει να εμπλακεί σε νέα πρότζεκτ τα οποία είναι σημαντικά για την πολιτική του Κρεμλίνου, αλλά έχουν ρίσκο από οικονομικής απόψεως. Για παράδειγμα, η διαμάχη για την Ουκρανία, κόστισε πολύ ακριβά στην Gazprom. Η εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία έπεσαν από τα 36 κυβικά μέτρα του 2010 στο απόλυτο μηδέν από την 1η Ιουλίου εφέτος.
Η θέληση του Πούτιν να φέρει σε δύσκολη θέση την Ουκρανία, απλά στοίχισε στην Gazprom πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οδήγησε τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές. Ενώ τα νέα σχέδια της κυβερνήσεως Πούτιν για παράκαμψη της Ρωσσίας, μέσω Τουρκίας, αν και εφόσον πραγματοποιηθούν θα κοστίσουν στην εταιρεία πάνω από $25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα με την Κίνα. Όταν ανακοινώθηκε η 30ετής συμφωνία τον Μάιο του 2014, όλοι πανηγύριζαν. Όμως το πρόγραμμα είναι πανάκριβο, με την Gazprom να υποχρεώνεται να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις και όλη την αλυσίδα παραδόσεως του αερίου στην Κίνα.
Ένα κόστος που μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό εξωπραγματικό πλέον για τις σημερινές δυνατότητες της εταιρείας. Και η πολλά υποσχόμενη συμφωνία να αποτελέσει μια τοξική επένδυση που θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την Gazprom.
Όπως και να έχει, η Gazprom ήταν και παραμένει ένα από τα μεγάλα άλυτα προβλήματα που προσέθεσε η διακυβέρνηση Πούτιν στην ρωσσική οικονομία και πολιτική. Με την εταιρεία να παραπαίει οικονομικά και τα γεωπολιτικά προβλήματα της περιοχής να μεγαλώνουν, το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα ο άλλοτε γίγαντας της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου θα επιστρέψει σε μια -τουλάχιστον- σταθερή κατάσταση.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply