Ἡ κυβέρνησις τῆς Αἰγύπτου παραιτεῖται ἐν μέσῳ ἐρεύνης γιὰ διαφθορά.

H κυβέρνηση της Αιγύπτου, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ιμπραήμ Mehleb παραιτήθηκε, ανέφερε το Σάββατο το Newswires, επικαλούμενο δήλωση από το γραφείο του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.
Η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή, δήλωσε το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να αιτιολογήσει την παραίτηση.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά την σύλληψη από τις αιγυπτιακές αρχές  του υπουργού Γεωργίας Salah el-Din Helal με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση του  Mehleb να συνεχίσει την εκτέλεση των καθηκόντων της, μέχρι να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση. Ανέθεσε, επίσης, στον υπουργό Πετρελαίου  Sherif Ismail να σχηματίσει νέο υπουργικό  συμβούλιο μέσα σε μια εβδομάδα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί ακριβώς παραιτήθηκε η κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με  Αιγυπτίους  αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Πρωθυπουργός «ήταν δυσαρεστημένος με την απόδοση των διαφόρων υπουργείων», ανέφερε το Reuters στην κάλυψη των ειδήσεως.Ἡ κυβέρνησις τῆς Αἰγύπτου παραιτεῖται ἐν μέσῳ ἐρεύνης γιὰ διαφθορά.

ΠΗΓΗ 

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Αίγυπτο κυβερνά ένα δικτατορικό καθεστώς.
Και οι τρεις πολιτικοί που αναφέρονται στο άρθρο δεν άσκησαν ποτέ στρατιωτικά καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, εκμεταλλευόμενος την σύλληψη του υπουργού Γεωργίας Salah el-Din Helal, διέταξε την συγκρότηση νέας κυβερνήσεως.
Με τον τρόπο αυτό ανέλαβε ο ίδιος την κυβέρνηση της χώρας για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι της 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Προφανώς έχει ενημερωθεί ότι κάτι σημαντικό θα γίνει στην περιοχή και δεν ήθελε συμμέτοχους πολιτικούς στις σχετικές αποφάσεις.

Η επιλογή του υπουργού πετρελαίου Sherif Ismail ως μεταβατικού πρωθυπουργού μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα.
Ο συγκεκριμένος υπουργός από το 2002 έως και το 2013 υπηρέτησε σε διευθυντικές θέσεις σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αιγύπτου.
Προφανώς η Αίγυπτος ετοιμάζεται για την σύναψη συμφωνιών στο τομέα αυτόν και ο πρωθυπουργός της θα πρέπει να είναι και σχετικός με το αντικείμενο, αλλά και αδιάφθορος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Ιμπραήμ Mehleb προφανώς δεν τα κατάφερε στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Θα αναμέναμε όμως ότι τα διεφθαρμένα στελέχη θα ανήκαν στον τομέα της αμύνης ή των κατασκευών και όχι στον τομέα της Γεωργίας.

Τον τελευταίο καιρό είχαν υπογραφεί αρκετά συμβόλαια για την απόκτηση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για το αιγυπτιακό ναυτικό.
Απορούσαμε μάλιστα για την σκοπιμότητα αυτών των αγορών, μέχρι που είδαμε την συμμετοχή της Αιγύπτου στην συμμαχία εναντίον της Υεμένης.

Η επομένη βδομάδα για την Αίγυπτο είναι κρίσιμη.
Οι τυχοδιωκτισμοί των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην περιοχή της Συρίας ενέπλεξαν στις εξελίξεις περισσότερο την Ρωσσία.
Το IS δεν θα μπορέσει επί μακρόν να μακροημερεύσει στην περιοχή χωρίς  ενεργή βοήθεια από την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει δυσαρεστήσει την Ρωσσία με την καθυστέρηση στην κατασκευή του Turkish Stream.
H Ρωσσία δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η Αίγυπτος σε χώρα, όπου θα υγροποιείται το φυσικό αέριο των οικοπέδων της Κύπρου και του Ισραήλ και στην συνέχεια θα εξάγεται από εκεί προς την Ευρώπη.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα δράσει ανταγωνιστικά προς τα σχέδια της Ρωσσίας για αγωγό μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Είναι απόλυτα λογικό να αναμένουμε αυτή την βδομάδα πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο.
Οι δικτάτορες πάντα δυσαρεστούν κάποιους οικονομικούς συνεργάτες τους, όταν κάνουν ευρύτατες αλλαγές στα πρόσωπα των υπουργών τους , απομακρύνοντας τους «διεφθαρμένους».

Οι διεφθαρμένοι όμως της Αιγυπτιακής κυβερνήσεως είναι όργανα των ΗΠΑ και της Γαλλίας και έχουν ερείσματα στο ναυτικό και τον στρατό της Αιγύπτου.
Μήπως λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο;

Aν η ιστορία επαναληφθεί, ίσως να δούμε και αλεξιπτωτιστές στο Σουέζ , όπως ακριβώς το 1956.
Οι ρόλοι όμως θα έχουν αντιστραφεί και οι αλεξιπτωτιστές δεν θα είναι Αγγλογάλλοι, όπως τότε…

ΠΗΓΗ:

Καταλάβατε τώρα, γιατί οι Αμερικανοί δεν θέλουν Ρώσσους αλεξιπτωτιστές στην Συρία;
Το 1956 η Συρία και η Αίγυπτος ήταν ένα ενιαίο κράτος…

Son ofEon

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply