Ἀντιδροῦν οἱ Γάλλοι σέ διορισμό …νεοταξίτου τραπεζίτου;

Αντιδρούν οι Γάλλοι που ένα στέλεχος της BNP PARIBAS θα βρεθεί στην θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη.
Στην Ελλάδα τα έχουμε ξεπεράσει αυτά.

Ἀντιδροῦν οἱ Γάλλοι σέ διορισμό ...νεοταξίτου τραπεζίτου;

Περίπου 150 Γάλλοι οικονομολόγοι με κοινή επιστολή τους που δημοσίευσε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ζητούν από το γαλλικό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τον διορισμό του Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαγιό στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας για λόγους συγκρούσεως αρμοδιοτήτων.
Οι ενστάσεις των οικονομολόγων που υπογράφουν την επιστολή (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο διάσημος συγγραφέας Τομά Πικετί και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Φρανσουά Μπουργκινιόν) αφορούν στο παρελθόν του Βιλερουά Ντε Γκαγιό και κυρίως την θητεία του στην γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

«Συνιστά την απόλυτη αυταπάτη να υποστηρίζει κάποιος ότι κάποιος μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τραπεζική βιομηχανία και λίγους μήνες αργότερα να αναλάβει καθήκοντα ελέγχου της βιομηχανίας αυτής και να τα ασκεί αμερόληπτα και με αίσθημα πλήρους ανεξαρτησίας», σημειώνουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι.

Ο ίδιος ο Βιλερουά Ντε Γκαγιό φέρεται να έχει διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι η προηγούμενη θητεία του στην BNP δεν δημιουργεί προβλήματα στον διορισμό του στην Κεντρική Τράπεζα. Ο διορισμός του Βιλερουά Ντε Γκαγιό δεν έχει εγκριθεί, πάντως, από την κυβέρνηση του Παρισιού. Αλλά και αν εγκριθεί, θα πρέπει στις 29 Σεπτεμβρίου να λάβει και το πράσινο φως από τις Επιτροπές Οικονομικών και των δύο νομοθετικών Σωμάτων, της Εθνοσυνελεύσεως και της Γερουσίας.

Η θητεία του σημερινού προέδρου της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγιέ λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο διάδοχός του θα συμμετέχει, όπως συμμετείχε άλλωστε και ο ίδιος ο Νουαγιέ, στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply