Ὁ κίνδυνος χρεωκοπίας τῆς Glencore ἐκτοξεύεται ἄνω τοῦ 50%

Η μετοχή της Glencore βρίσκεται συνολικά σε κατάσταση ελεύθερης πτώσεως και σήμερα σε όλες τις αγορές.

Το πιο ανησυχητικό για την εμφάνιση συστημικού κινδύνου είναι η προσφυγή των πιστωτών σε εργαλεία προστασίας που έχει προκύψει, καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Για πρώτη φορά από το 2009, τα CDS της Glencore αναφέρονται με προκαταβολική τιμολόγηση (κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο).

 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το κόστος αγοράς προστασίας έναντι αθετήσεως πληρωμών της Glencore, είναι 8,75% ετησίως (ή 14% με προκαταβολή του κόστους), που συνεπάγεται, με δεδομένο το πρότυπο πιθανής εξυγιάνσεως, μια πιθανότητα 54% για χρεωκοπία.
 
Μην πανικοβάλλεστε!!! 
Αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα του συστημικού κινδύνου από την κρίση της μετά την εποχή της Lehman …

Όπως αναφέρει το Bloomberg,
Οι διαπραγματευτές παραγώγων ξεκίνησαν να απαιτούν από την εταιρεία πληρωμές προκαταβολών για προστασία από χρεωκοπία.
Είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA
Το κόστος της πενταετούς συμφωνίας swap για τον κίνδυνο αθετήσεως πληρωμών ανέβηκε τόσο υψηλά, ώστε στην πράξη να αντιστοιχεί στην τιμολόγηση για 54% πιθανότητα χρεωκοπίας, δείχνουν τα στοιχεία της CMA
 
«Η διοίκηση της Glencore πρέπει να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για να ηρεμήσει τον εκνευρισμό της αγοράς», δήλωσε ο Ντάρεν Reece, διαχειριστής κεφαλαίων στην GAM Holdings AG στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει κεφάλαια αξίας 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαγράμματα: Bloomberg
 
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Είναι πολύ πιθανό να μην σας ενδιαφέρει ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Glencore.
Θ’ αλλάξετε όμως γνώμη, αν μάθετε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελβετίας και ότι το 2010 ήλεγχε το 60% της παγκόσμιας αγοράς ψευδαργύρου, το 50% της παγκόσμιας αγοράς χαλκού, το 9% της αγοράς σπόρων και το 3% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.
Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο χρηματιστήριο του Χογκ Κoγκ και στο χρηματιστήριο της Νότιας Αφρικής.
Από το 2014 θεωρείται ως η 10η μεγαλύτερη εταιρεία, που περιλαμβάνεται στην λίστα Fortune Global 500 και είναι παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη οικογενειακή επιχείρηση.
Ελέγχεται από Αγγλικά και Ελβετικά συμφέροντα και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, διαθέτοντας 150 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ορυχεία.
Αυτή λοιπόν η τεράστια πολυεθνική κινδυνεύει να χρεωκοπήσει με πιθανότητα 54%.
Τα ετήσια έσοδά της το 2014 ήταν 221 δισεκατομμύρια δολάρια και το καθαρό της εισόδημα ήταν 2,44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Απασχολεί παγκοσμίως 181.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται διεθνώς κυρίως στην εξόρυξη μετάλλων, αλλά και στην εμπορία τους, μέσω προθεσμιακών συμβολαίων.
Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων βρήκε την Glencore με έκθεση σε χρηματιστηριακά παράγωγα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο συγκεντρώσεως κεφαλαίων αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν έπεισε τις εταιρείες αξιολογήσεως για τις προοπτικές της μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Goldman, η εταιρεία θα κινδύνευε να χάσει τον χαρακτηρισμό της ως επενδυτική αξία, αν οι τιμές των εμπορευμάτων έπεφταν ακόμα 5% από τα τρέχοντα επίπεδα.
 
Σε μία παρόμοια περίπτωση, ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου θα ηύξανε και όσοι συνεργάζοντο με την Glencore, με προθεσμιακά συμβόλαια, θα απαιτούσαν περισσότερα ενέχυρα.
Ο ρόλος της Glencore στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων αντιστοιχεί περισσότερο σε μία ασφαλιστική εταιρεία, καθώς ελέγχει η ίδια την παραγωγή των εμπορευμάτων, που συγχρόνως τιμολογεί.
Η ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα πυροδοτούσε παγκόσμια κρίση, μεγαλύτερη από την χρεωκοπία της Lehman το 2008.
Θα συμβεί κάτι παρόμοιο προσεχώς;
 
H απάντηση δίνεται με την λογική:
Ποιός λογικός επενδυτής θα επένδυε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία εταιρεία, που έχει έκθεση σε παράγωγα 19 δισεκατομμύρια δολάρια;
Για να είναι ασφαλής, θα πρέπει η μόχλευση των παραγώγων να είναι μικρότερη από 1,9 ή ο κίνδυνος τους να είναι μικρός.
Για να υπολογίζει όμως η Goldman αυξημένο κίνδυνο, αν η πτώση της τιμής των εμπορευμάτων μεγαλώσει κατά 5%, η τρέχουσα μόχλευση των παραγώγων της Glencore θα πρέπει να είναι πάνω από 20…
 
Ποιά διεθνής τράπεζα πούλησε σε πελάτες της παρόμοια παράγωγα, ή ακόμα χειρότερα, τα έχει ακάλυπτα στο χαρτοφυλάκιο της;
Λογικά δεν πρέπει να έχει έδρα στις ΗΠΑ.
Θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρα με μεγάλες εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού.
Συγχρόνως το νόμισμα της χώρας αυτής θα πρέπει να συνδέετο μέχρι πρόσφατα σταθερά με το ελβετικό φράγκο, καθώς η έδρα της Glencore βρίσκεται στην Ελβετία, όπου φαντάζομαι ότι θα φορολογούνται και τα κέρδη της.
Ποιά θα μπορούσε να είναι;
 
H απάντηση θα γίνει γνωστή, όταν καταρρεύσει η Glencore.
Ίσως τότε εξηγηθούν κάποιες καλοκαιρινές και απρόσμενες αποχωρήσεις διευθυνόντων συμβούλων μεγάλης Ευρωπαϊκής τραπέζης…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply