Ἡ κάθαρσις ὅλο ἔρχεται κι ὅλο …χάνεται!!!

 Από ειδήσεις περί καθάρσεως χορτάσαμε…
Όμως στην φυλακή δεν κατέληξαν ούτε οι παιδόφιλοι, ούτε οι έμποροι ναρκωτικών… Ούτε φυσικά οι πολιτικοί, οι καναλάρχες και οι διαπλεκόμενοι.
Με τους εμπόρους όπλων δεν ασχολείται φυσικά πιά διόλου η δικαιοσύνη!!!

Αλλά από …θέαμα και κορώνες …χορτάσαμε!!!

Σίγμα

Από το «κόσκινο» της Δικαιοσύνης οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στην Θεσσαλονίκη

Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχ. Ζήσης

Ἡ κάθαρσις ὅλο ἔρχεται κι ὅλο ...χάνεται!!!Στο «κόσκινο» της Δικαιοσύνης μπαίνουν όλες οι υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ο νέος εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν σ’ αυτές τις υποθέσεις έγιναν οι προβλεπόμενοι καταλογισμοί για την ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οικονομικοί επιθεωρητές που φέρονται ότι δεν έκαναν οικονομικούς ελέγχους καταλογισμού στους καταδικασμένους εφοριακούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στο μεγάλο «φαγοπότι» με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, υπόθεση που απεκαλύφθη προ 15ετίας και αφορά στην δεκαετία του ’90, ενώ η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η παραγγελία δόθηκε ύστερα από μία σχεδόν τυχαία ανακάλυψη που έκανε δικαστής σε έδρα Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, όπου δικαζόταν μία από τις δεκάδες υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ. Όπως έγινε γνωστό, ο προεδρεύων του δικαστηρίου διεπίστωσε ότι στην δικογραφία δεν συμπεριλαμβάνονταν οι καταλογισμοί για την ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Κατόπιν τούτου διαβιβάστηκαν τα πρακτικά της απιφάσεως στον αρμόδιο εισαγγελέα διαφθοράς, που παρήγγειλε από την αντεισαγγελέα Εφετών Ιωάννα Ζωγράφου την διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Στην παραγγελία του, ο Αχ. Ζήσης ζητά να ερευνηθούν ποιοι είναι υπόλογοι για την παράλειψη αυτή, πόσες είναι οι περιπτώσεις μη καταλογισμού σε ανάλογες υποθέσεις και γιατί δεν έγιναν.

Νομικοί που γνωρίζουν καλά τις υποθέσεις αυτές, εκτιμούν ότι οι δικογραφίες είναι δεκάδες και η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνουν δε ότι από τις δεκάδες περιπτώσεις παρανόμων επιστροφών ΦΠΑ που έχουν εξεταστεί από τα δικαστήρια, σε ελάχιστες έχουν γίνει καταλογισμοί, αλλά ακόμη και σε αυτές που έγιναν δεν έχουν προχωρήσει οι κατασχέσεις. Επισημαίνεται ότι χωρίς τους καταλογισμούς δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις σε βάρος των υπαιτίων, με συνέπεια να ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο.

Κατά τους ίδιους νομικούς, ως υπεύθυνοι για τους καταλογισμούς φέρονται οι κατά καιρούς οικονομικοί επιθεωρητές, καθώς -όπως τονίζουν- σύμφωνα με τον νόμο περί δημοσίου λογιστικού, είναι υποχρεωμένοι να καταλογίσουν την ζημιά που υπέστη το δημόσιο εναντίον παντός υπαιτίου ή συναιτίου, ακόμη κι αν η ζημιά έχει γίνει από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ήλθε στο «φως» το 2001, μετά από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελείτο από ένα γραφείο με μία συσκευή τηλεφώνου, αλλά οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προσκομίζοντας τιμολόγια «μαϊμού» με τα οποία εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ. Την ίδια πρακτική διαπιστώθηκε ότι ακολουθούσαν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις της πόλεως. Ήδη, πολλές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν στα ακροατήρια με επιόρκους εφοριακούς και ιδιώτες να καταλήγουν στις φυλακές.

πηγή

(Visited 82 times, 1 visits today)
Leave a Reply