Ὅλα τὰ …«καλά» παιδιὰ στὸ …μισθολόγιο!!!

Ὅλα τὰ ...«καλά» παιδιὰ στὸ ...μισθολόγιο!!!Για να αρχίσουμε να «γνωριζόμαστε» σιγά-σιγά…

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

«Είχαμε για χρόνια την κυπριακή υπηρεσία στο μισθολόγιό μας»

«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks δημοσιεύουν αποκλειστικά για την Ελλάδα τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί ως «σκιώδης» CIA

Σε μέλη των κυπριακών Αρχών που χρηματίζονταν από Αμερικανούς αναφέρεται ηλεκτρονικό μήνυμα της Stratfor που αποκτήθηκε από το Wikileaks. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός ανήκει στον αντιπρόεδρο της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών, και έγινε τον Ιούλιο του 2010 με αφορμή την σύλληψη Ρώσσου κατασκόπου στην Κύπρο και τις έρευνες που πραγματοποίησαν Κύπριοι ειδικοί για την εξαγωγή πολύτιμων στοιχείων από τον υπολογιστή του. «Είχαμε την κυπριακή υπηρεσία στο μισθολόγιό μας για χρόνια. Δεν γνωρίζω ποιος τους έχει αγοράσει αυτή την περίοδο. Αναμφίβολα αυτός που έχει δώσει τα περισσότερα», γράφει ο αντιπρόεδρος της Stratfor Φρεντ Μπάρτον σε μήνυμά του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας του που ασχολούνται με θέματα αντιτρομοκρατίας.

Το εν λόγω μήνυμα εστάλη στις 5 Ιουλίου 2010, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ότι οι κυπριακές Αρχές έχουν στα χέρια τους τον φορητό υπολογιστή του Κρίστοφερ Μέτσος, τον οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούσαν ως Ρώσσο κατάσκοπο. Ο 55χρονος Μέτσος βρισκόταν στην Κύπρο από τα μέσα Ιουνίου και συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δύο εβδομάδες μετά από Κυπρίους αστυνομικούς, κατόπιν ειδοποιήσεως της Ιντερπόλ, ενώ επιβιβαζόταν σε πτήση με προορισμό την Βουδαπέστη. Αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 27.000 ευρώ και παρέδωσε τα ταξιδιωτικά έγγραφά του, ο Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση να παρουσιάζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα. Μέσα σε λίγες ημέρες ο Ρώσσος κατάσκοπος είχε εξαφανιστεί από το νησί αφήνοντας πίσω τον υπολογιστή του και το πλαστό διαβατήριό του.

Την ίδια περίοδο η είδηση για την εξάρθρωση 11μελούς δικτύου Ρώσσων κατασκόπων που δρούσαν στις ΗΠΑ έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε άλλο μήνυμά του που αποκτήθηκε από το Wikileaks, ο αντιπρόεδρος της Stratfor Φρεντ Μπάρτον, που είχε μακρόχρονη θητεία στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του τομέα ασφάλειας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ, αμφιβάλλει αν οι κυπριακές Αρχές όντως έχουν τα μέσα και την ικανότητα να ερευνήσουν τα κρυφά μηνύματα στον υπολογιστή του Ρώσσου πράκτορα. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιήσουν οι Ρώσσοι ή οι Αμερικανοί τις έρευνες», επισημαίνει ο Μπάρτον. Με αυτή του την επισήμανση συμφωνεί και ο επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών ερευνών της Stratfor. «Ναι, το θέμα είναι αν θα παραδώσουν ή όχι οι Κύπριοι τον υπολογιστή στις ΗΠΑ», συμπληρώνει ο υπάλληλος που, όπως φαίνεται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, γνώριζε ότι ο Μέτσος ήταν αυτός που διαχειριζόταν τα χρήματα ενός δικτύου Ρώσσων κατασκόπων που δρούσε στις ΗΠΑ. Στις 7 Ιουλίου 2010, δύο μόλις ημέρες μετά την αποστολή των παραπάνω μηνυμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Λουκάς Λουκά ανακοίνωσε ότι ο κατασχεμένος υπολογιστής θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρμόδιες υπηρεσίες.

ΧΡΗΜΑΤΟΚΟΜΙΣΤΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την αμερικανική πλευρά, ο Μέτσος, που ταξίδευε με καναδικό διαβατήριο, επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ΗΠΑ για να τροφοδοτεί με ρευστό τα υπόλοιπα μέλη του κατασκοπικού δικτύου. Οι «παραδόσεις» των χρημάτων γίνονταν συνήθως στην Νέα Υόρκη, σε καφετέριες, εστιατόρια και σταθμούς του Μετρό. Ο δικηγόρος του Μέτσος στην Κύπρο υποστήριξε ότι ήταν δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι ο πελάτης του ήταν Ρώσσος καθώς δεν είχε ρωσσική προφορά. Τον Ιούλιο του 2011 αποκαλύφθηκε σε ρωσσικό δικαστήριο ότι το πραγματικό όνομα του κατασκόπου ήταν Πάβελ Κασπούτιν.

Μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου και Ιράν
Έντονες φαίνονται πως είναι οι κατασκοπικές δραστηριότητες στην Κύπρο, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor. Συγκεκριμένα, σε μήνυμα της αμερικανικής υπηρεσίας τον Μάιο του 2009 επισημαίνεται από πληροφοριοδότη εντός της λιβανέζικης κυβέρνησης ότι πράκτορες της Μοσάντ έλαβαν εντολή να φύγουν από τον Λίβανο επειγόντως στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μετανάστευση του χελιδονιού» καθώς οι λιβανέζικες εσωτερικές υπηρεσίες βρίσκονται στα ίχνη τους. Αποτέλεσμα ήταν οι περισσότεροι πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να μεταβούν στην Κύπρο, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη της Stratfor. Εκείνη την περίοδο σχεδιάζονταν στη χώρα εκλογές, ενώ ανάμεσα στους υποψηφίους περιλαμβανόταν ο Σαάντ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Μια ακόμη γκρίζα ιστορία κατασκοπείας φαίνεται να κρύβεται πίσω από τον θάνατο του διπλωματικού ακολούθου Τόμας Μούνεϊ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε 45 χιλιόμετρα έξω από την Λευκωσία το καλοκαίρι του 2007. Ενώ οι ανεπίσημες αναφορές έκαναν λόγο για οικογενειακά προβλήματα που οδήγησαν τον Μούνεϊ να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα στιλέτο στον λαιμό, ο αντιπρόεδρος της Stratfor έγραφε σε εμπιστευτικό μήνυμα προς τους συνεργάτες του: «Ακουσα ότι το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών και Ασφαλείας καθάρισε τον διπλωμάτη στην Κύπρο σε αντίποινα για την απομάκρυνση Ιρανού κατάσκοπου από την Τουρκία. Μύθος ή πραγματικότητα;»

ΝΕΑ

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply