Οἱ ΗΠΑ ἐρευνοῦν γερμανικὴ τράπεζα σχετικὰ μὲ εἰκαζομένη παραβίαση τῶν κυρώσεων κατὰ τῆς Ῥωσσίας

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (DFS) της πολιτείας της Νέας Υόρκης επέκτεινε την έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Deutsche Bank στην Ρωσσία για να εξετάσει πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Οι ρυθμιστικές αρχές επέκτειναν το πεδίο της έρευνας για την τράπεζα, επειδή μερικές πράξεις που φέρονται να έγιναν σε δολάρια ΗΠΑ και από πρώην τραπεζίτη που είναι πολίτης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η έρευνα επικεντρώνεται στις λεγόμενες «συναλλαγές καθρέφτη», κατά τις οποίες Ρώσσοι πελάτες αγόραζαν τίτλους σε ρούβλια, μέσω του γραφείου της Deutsche Bank στην Μόσχα, και στη  συνέχεια πωλούσαν παρόμοιους τίτλους με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα (συμπεριλαμβανομένων δολαρίων ΗΠΑ), μέσω του γραφείου της τράπεζας στο Λονδίνο.
Οι συναλλαγές είναι σύμφωνα με πληροφορίες αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο βασικός ερευνώμενος των ΗΠΑ είναι ο πρώην επικεφαλής του γραφείου διαπραγματεύσεως μετοχών της Deutsche Bank στην Ρωσσία, ο Αμερικανός Τιμ Wiswell.
Έχασε την δουλειά του νωρίτερα αυτό τον χρόνο κατά την διάρκεια της έρευνας των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τις δραστηριότητες της τράπεζας.
Ο Wiswell μήνυσε την Deutsche Bank για την παράνομη απόλυση νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν επίσης κατά πόσον η Deutsche Bank είχε επαρκή προγράμματα σχετικά με την συμμόρφωση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσσίας και αν παρείχε ακριβείς πληροφορίες για τις ρυθμιστικές αρχές, ανέφεραν οι FT .
«Η Deutsche Bank ερευνά τις συνθήκες σχετικά με ανταλλαγές μετοχών από ορισμένους πελάτες με την Deutsche Bank στην Μόσχα και στο Λονδίνο, που αντισταθμίζουν η μία την άλλη», ανέφερε σε δήλωσή της στους FT η Deutsche Bank.
«Η Deutsche Bank έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε ορισμένα άτομα για αυτό το θέμα και θα συνεχίσει να το κάνει εναντίον και άλλων, αν απαιτηθεί».
Οι FT αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους Ρώσσους πελάτες της τράπεζας υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τα αδέλφια Arkady και Boris Rotenberg, που κατέχουν μια εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και την τράπεζα SMP, είχαν περιληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2014.
Μία από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες στην Ρωσσία, η Deutsche Bank, απέλυσε κάποιους υπαλλήλους της στην επιχείρηση διαπραγματεύσεως μετοχών στην Μόσχα νωρίτερα αυτό το έτος.
Αυτή η έξελιξη προέκυψε μετά την έναρξη μίας έρευνας στις ΗΠΑ για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος στην Ρωσσία.
Τον Ιούνιο η Deutsche Bank ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τις συναλλαγές κινητών αξιών, που πραγματοποιήθηκαν από το 2011 έως τις αρχές του 2015.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Οἱ ΗΠΑ ἐρευνοῦν γερμανικὴ τράπεζα σχετικὰ μὲ εἰκαζομένη παραβίαση τῶν κυρώσεων κατὰ τῆς Ῥωσσίας1
Το RT παίζει με την εικόνα της Deutsche Bank, απεικονίζοντας ένα παραμορφωμένο κτίριό της μέσω ενός καθρέφτη.
Το κάνει αυτό γιατί η δράση της Deutsche Bank γινόταν υπέρ των ρωσσικών συμφερόντων με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσσίας.
Η δράση αυτή γινόταν με σκοπό το κέρδος και κίνητρο την απληστία της γερμανικής τράπεζας.
Η φερομένη ως κομπίνα έγκειται στην υποκατάσταση της πραγματικής ταυτότητας των πωλητών των ρωσσικών μετοχών, που βρίσκονταν σε λίστες κυρώσεων, από Ρώσσους «πελάτες» των γραφείων της Deutsche Bank στην Μόσχα.
Οι «καθαροί» Ρώσσοι πελάτες στην συνέχεια μεταβίβαζαν τις ίδιες μετοχές σε άλλους πελάτες στο Λονδίνο και η συναλλαγή γινόταν σε δολάρια Αμερικής.
Τεχνικά οι μεταβιβάσεις μετοχών από τα πρόσωπα που βαρύνονταν με κυρώσεις γίνονταν σε ρούβλια στην Μόσχα, όπου για την ρωδσική κυβέρνηση οι κυρώσεις δεν είχαν νομική ισχύ και γίνονταν ελεύθερα.
Αλλά το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος σε όλες τις νομοθεσίες περιλαμβάνει πάντα την μεθοδολογία αποκρύψεως του πραγματικού συναλλασσομένου με δόλιες μεθοδεύσεις.
Και η έρευνα των ΗΠΑ προσδιόρισε ως ενεχόμενο στην πράξη ένα Αμερικανό τραπεζίτη, άρα νομικά στήριξε την δικαιοδοσία της για τον έλεγχο και τον κολασμό των πράξεών του.
Ο Αμερικανός τραπεζίτης όμως ενεργούσε ως υπάλληλος της Deutsche Bank και η τράπεζα φέρει εξίσου ευθύνη, αν αποδειχθεί ότι δεν είχε θεσπίσει τα κατάλληλα μέσα και διαδικασίες για την αποτροπή του ξεπλύματος ή ήταν εν γνώσει των ενεργειών του,
Η τράπεζα φρόντισε να τον απολύσει και να διατάξει εσωτερική έρευνα για να αποσείσει την νομική ευθύνη.
Αλλά ο τραπεζίτης φρόντισε να μηνύσει την τράπεζα του για παράνομη απόλυση, καθώς η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ και η παροχή στοιχείων μπορούν να του εξασφαλίσουν μικρή ποινή ή ακόμα και ατιμωρησία με βάση τους νόμους των ΗΠΑ.
Με τον τρόπο αυτό, η Deutsche Bank είναι σίγουρο ότι θα τιμωρηθεί, καθώς η ίδια δεν παραδέχθηκε τις παραβάσεις του νόμου, ακόμα και αν φέρεται να τις ερευνά.
Μία παρόμοια τακτική είναι απόλυτα καταστροφική για τα συμφέροντα της τράπεζας.
Η έρευνα επεκτάθηκε για συναλλαγές περιόδου από το 2011 ως τις αρχές του 2015, για να αποδείξει ότι δήθεν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν δεν ήταν οι ίδιες στην Μόσχα και στο Λονδίνο ή ότι δήθεν οι συναλλαγές είχαν συνέχεια, που επεκτεινόταν πριν από την αρχή των κυρώσεων κατά της Ρωσσίας.
Αυτή η τακτική θα μεγαλώσει την αξία των ερευνωμένων συναλλαγών πέραν των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κίνδυνο να επιβληθούν μεγαλύτερες χρηματικές ποινές στην τράπεζα από τις ΗΠΑ.
Αλλά η χειρότερη εξέλιξη είναι ότι θα ερευνηθεί η ροή των χρημάτων από το Λονδίνο προς άλλους προορισμούς και επενδύσεις.
Πώς μπορούν να είναι τόσο σίγουροι οι Γερμανοί ότι μέρος των χρημάτων αυτών δεν κατέληξαν σε συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων γερμανικών επιχειρήσεων, που έγιναν στην περίοδο εκείνη;
Αλήθεια γιατί τα αδέλφια Arkady και Boris Rotenberg χρειάζονταν αμερικανικά δολάρια και πωλούσαν μετοχές τους;
Ο Arkady Rotenberg είναι πρόεδρος της ομάδας hockey Dynamo της Μόσχας και μέλος της επιτροπής της διεθνούς συνομοσπονδίας τζούντο.
Πρόσφατα περιουσικά του στοιχεία βρέθηκε και κατασχέθηκε στην Ιταλία στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσσίας.
Ο ίδιος πάντως αποζημιώθηκε από το ρωσσικό κράτος για την κατάσχεση, καθώς ψηφίστηκε ειδικός νόμος στην Ρωσσία για την περίσταση…
O αδελφός του Boris Rotenberg συμμετείχε σε 20 κατασκευαστικά προγράμματα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Sochi της Ρωσσίας αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τώρα ξέρετε τι ερευνούν οι ΗΠΑ και τι είδους μετοχές πουλούσε η Deutsche Bank…
Eίναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ ερευνούν συναλλαγές 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων;
(6 δισεκατομμύρια δολάρια=5,43 δισεκατομμύρια ευρώ)
Σημείωσις
Πέραν τῶν ἐπισήμων ἀνακοινώσεων καὶ τῶν ἐρευνῶν, ἐὰν πράγματι εἶναι ἀληθεῖς ἤ …βιτρίνα, θὰ πρέπη νὰ σημειώσουμε πὼς τὰ ἀδέλφια Rotenberg εἶναι καὶ …«περιούσιοι».
Οἱ ΗΠΑ ἐρευνοῦν γερμανικὴ τράπεζα σχετικὰ μὲ εἰκαζομένη παραβίαση τῶν κυρώσεων κατὰ τῆς Ῥωσσίας3 Οἱ ΗΠΑ ἐρευνοῦν γερμανικὴ τράπεζα σχετικὰ μὲ εἰκαζομένη παραβίαση τῶν κυρώσεων κατὰ τῆς Ῥωσσίας2
Αὐτό, εἰδικῶς γιὰ τὴν συγκεκριμένη ἔρευνα, ἴσως νὰ παίζῃ πολὺ σπουδαῖο ῥόλο.
Σημαντικὴ λεπτομέρεια τὸ ὅ,τι δὲν ἔχασαν οὔτε ῥοῦβλι ἀπὸ τὶς σχετικὲς κυρώσεις, ἄν καὶ στέκονται ὡς …ἀφορμὴ (ὁριστικὴ καὶ τελική!!!) διαλύσεως τῆς Deutsche Bank.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply