Κάποιοι ἔνοχοι εἶναι πιὸ …ἔνοχοι!!!

Δεν ελέγχονται και δεν διώκονται αυτοί που κάνουν «δουλειές» με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.
Όσοι όμως κάνουν δουλειές με την Ρωσσία παραμένουν στο στόχαστρο…

Κάποιοι ἔνοχοι εἶναι πιὸ ...ἔνοχοι!!!2 

Στο μεταξύ…
Ο αδελφός του Πάνου Γερμανού, που τελεί υπό ποινική δίωξη, σκοτώθηκε…

Είχε πάει για κυνήγι και σκοτώθηκε σε τροχαίο μεγαλοεπιχειρηματίας

Κάποιοι ἔνοχοι εἶναι πιὸ ...ἔνοχοι!!!4

Μεγάλος και πασίγνωστος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην κινητή τηλεφωνία, σκοτώθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην περιοχή της Φωκίδας. Ο 66χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Γερμανός, ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας και των Public. είχε πάει για κυνήγι αγριογούρουνου, ωστόσο ο θάνατος τον βρήκε σε τροχαίο στην περιοχή Αποστολιά Φωκίδας στις 5:45 το πρωϊ της Κυριακής. Πρόκειται για τον έναν από τα δύο αδέρφια μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ ο οποίος πήγαινε να βρει την παρέα του για κυνήγι αλλά στον δρόμο τον βρήκε ο θάνατος..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σήμερα (01-11-2015) στις 05:45΄, στη 2η χ/θ από την διασταύρωση της επαρχιακής οδού Παύλιανης – Αποστολιάς Φωκίδας, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 66χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του οχήματος.

Παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού του θανόντος.

Ενεργείται προανάκριση, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος, από το Αστυνομικό Τμήμα Γραβιάς.

πηγή

O αριστερός με τις …γεμάτες μπαταρίες

Μάνος Κακλαμάνος

Ο Πάνος Γερμανός είναι κομμουνιστής. Προσφάτως το ελληνικό δημόσιο τον έκανε πολυεκατομμυριούχο. Η εξαγορά του Ομίλου από την COSMOTE προκάλεσε συζήτηση, αντιδράσεις μέχρι και την αναφορά 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η COSMOTE αγόρασε ένα καταχρεωμένο δίκτυο καταστημάτων.

Στις 2 Οκτωβρίου 2006 επισημοποιήθηκε η εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι ότι εκείνη την στιγμή της πολυσυζητημένης εξαγοράς, το δίκτυο των 256 καταστημάτων της αλυσίδας στην Ελλάδα είχε χρέη περίπου 80 εκ. ευρώ στην μάνα εταιρεία. Η εταιρεία ήταν επικερδής. Το δίκτυό της όμως ήταν καταχρεωμένο.

Συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου 2006, μία ημέρα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας, οι 256 συνεργάτες της εταιρείας χρωστούσαν είτε στον αλληλόχρεο λογαριασμό τους είτε σε επιταγές είτε στην τράπεζα 83.408.730 ευρώ. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι από τους 256 συνεργάτες του Ομίλου, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην χρωστούσε… Χρωστούσαν όλοι… με κάποιους να έχουν χρέη που ξεπερνούσαν τα 2.000.000 ευρώ.

Πολλοί συνεργάτες της αλυσίδας δεν άντεξαν και αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα καταστήματά τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί ο Κυριάκος Χρηστέας, άνθρωπος αριστερών πεποιθήσεων που διατηρούσε προσωπική φιλική σχέση με τον Πάνο Γερμανό και σήμερα, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, βρίσκεται εκτός δικτύου της εταιρείας.

«Πιο εύκολα σκεφτόμουν ότι θα αυτοκτονήσω»

O Kυριάκος Χρηστέας έγινε το 1994 ο Νο 25 στην λίστα των franchisee της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Κι όμως μετά από 14 χρόνια συνεργασίας βάζει λουκέτο και πωλητήριο στο 8ο και τελευταίο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ που ανέλαβε στην Γλυφάδα. «Πιο εύκολα σκεφτόμουν ότι θα αυτοκτονήσω παρά ότι θα κλείσω το κατάστημα» μας λέει με φόντο το «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Ένας από τους πρώτους και ιστορικούς συνεργάτες του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, που κάποια στιγμή έφθασε στο σημείο να έχει ταυτόχρονα 6 καταστήματα της αλυσίδας, με πολύ υψηλούς τζίρους, δηλώνει απογοητευμένος τόσο από την κατάληξη της επαγγελματικής συνεργασίας όσο κυρίως από την συμπεριφορά του φίλου του Πάνου Γερμανού. Το κοινό τους αριστερό παρελθόν αποτελούσε για τον κ. Χρηστέα εγγύηση πιο ισχυρή από οποιοδήποτε νομικό έγγραφο. «Δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση από τον συναγωνιστή και σύντροφό μου» λέει σήμερα πικραμένος κοιτώντας το κλειστό κατάστημά του. «Τώρα πια δεν τους ενδιαφέρει να αγοράζουν τα καταστήματα. Παλαιότερα ήταν πολιτική τους. Κάποτε που τα ήθελε τα μαγαζιά να τα πάρει εύκολα και φθηνά, τα έπαιρνε».

«Πέτα τα κλειδιά στην ρεσεψιόν φεύγοντας»

Ο Κυριάκος Χρηστέας είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ίσως καλλίτερα από τον καθένα την πρακτική της εταιρείας. Ο ίδιος στο παρελθόν, υπό το βάρος αβάστακτων χρεών, αναγκάστηκε να πουλήσει 6 καταστήματα τα οποία αγόρασε η μάνα εταιρεία και τα οποία φυσικά μετά-μοσχοπούλησε σε νέους franchisee. «Η τακτική είναι ότι κόβουν το εμπόρευμα … και σου λένε να πετάξεις τα κλειδιά στην ρεσεψιόν φεύγοντας. Με είπαν και κουτό που τους έκανα τόσα μαγαζιά».

Η καταγγελία του επιχειρηματία -φορτισμένη έντονα συναισθηματικά- δεν σταματά εδώ. Ο Κυριάκος Χρηστέας θυμάται και περιγράφει με πολύ απλά λόγια την αλληλουχία των γεγονότων που τον οδήγησαν στο λουκέτο. Το 1999 η εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ υιοθέτησε την πρακτική του τραπεζικού πλαφόν για τους συνεργάτες της. Άνοιξε δηλαδή τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα του κάθε franchisee με πιστωτικό όριο και από εκεί και πέρα έπρεπε ο κάθε ένας να αγοράζει προϊόντα από την εταιρεία χρεώνοντας αυτό το τραπεζικό πλαφόν. Φυσικά το υψηλό επιτόκιο βάρυνε τον franchisee.

«Κάποια στιγμή πιάνει ταβάνι το πλαφόν και πάμε στις επιταγές και από εκεί σ’ άλλες επιταγές σ’ άλλη καρτέλα». Εντυπωσιακό στοιχείο της καταγγελίας είναι και το ποσοστό κέρδους με το οποίο εργάζεται ο franchisee του ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Από το 2000 περίπου και μετά, στις συμβάσεις εισήχθη ο όρος ικανό βιώσιμο κέρδος… και ό,τι καταλάβατε, καταλάβαμε. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οι τιμές πωλήσεως… θα παρέχουν ικανό κέρδος που θα επιτρέπει την βιωσιμότητα της επιχειρήσεως κατ’ αντικειμενική κρίση». Δεν ορίζεται με αριθμό. Περιγράφεται απλώς … και συνεπώς ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

«Αγόρασε φθηνά και πούλησε στο δημόσιο πανάκριβα»

Ο Κυριάκος Χρηστέας είναι η μοναδική περίπτωση franchisee που έχει στραφεί με αγωγή κατά του παλιού του συντρόφου Πάνου Γερμανού ισχυριζόμενος ότι ο κομμουνιστής πολυεκατομμυριούχος αγόρασε 2 καταστήματα πάμφθηνα και τα πούλησε στο ελληνικό δημόσιο πανάκριβα. Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, το 2006, την χρονιά που υπεγράφη η εξαγορά της εταιρείας από την COSMOTE, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ αγόρασε από τον κ. Χρηστέα 2 καταστήματα προς 300.000 ευρώ το ένα ενώ λίγους μήνες μετά τα πούλησε προς 2.500.000 ευρώ το καθένα στην COSMOTE. Το ποσό βγαίνει από την απλή διαίρεση. Όλο το δίκτυο κοστολογήθηκε 1.300.000.000 ευρώ και περιελάμβανε 520 καταστήματα. Άρα 2.500.000 ευρώ το ένα. Η πλευρά Χρηστέα χαρακτηρίζει προφανή την δυσαναλογία και δηλώνει ότι και πάλι υπό την πίεση των χρεών αναγκάστηκε να συναινέσει σ’ αυτήν την αισχροκερδή λύση της συμβάσεως.

Γεωργίου Χρήστος
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ, ΑΛΛΑ …ΧΑΘΗΚΕ!!!)

Από τις μπαταρίες στις τορπίλες

Κάποιοι ἔνοχοι εἶναι πιὸ ...ἔνοχοι!!!1

Περιγράφει το πώς οι καλλίτεροι πελάτες του έγιναν οι δημοσιογράφοι που αγόραζαν τις μπαταρίες για τα δημοσιογραφικά τους κασσετοφωνάκια και το γιατί εκείνος, σήμερα, δεν θέλει να τους βλέπει. Μιλάει για τον «κομμουνιστή που λάτρεψε το χρήμα» και τις μελλοντικές επιχειρηματικές του κινήσεις.

Του Κυριάκου Χρηστέα

Και ο Ρέστης θέλει τον Γερμανό του

Με δύο μεγάλες ειδήσεις φεύγει η χρονιά για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας. Η μία είναι το άνοιγμα του Public και η άλλη η αναγγελία για την έναρξη του MTV Greece. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν δύο «κοινοί παρανομαστές», που δεν είναι άλλοι από τον Πάνο Γερμανό και τον Βίκτωρα Ρέστη – τους δύο δυναμικούς Έλληνες επιχειρηματίες που κάθε κίνησή τους ξαφνιάζει! Στο μεν μουσικό κανάλι MTV Greece του Βίκτωρα Ρέστη συμμετέχει ο Πάνος Γερμανός με ένα ποσοστό ύψους ΧΧ%, ενώ στο πολυκατάστημα Public του Πάνου Γερμανού, που ήλθε να  δημιουργήσει «σεισμό» στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχει ο Βίκτωρ Ρέστης με ΧΧ%, ίσως λόγω συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Multirama με 19,78%.

Το πολυκατάστημα Public, που φιλοξενείται στο ανακαινισμένο μέγαρο Πάλλη (εκεί στην πλατεία Συντάγματος και Καραγεώργη Σερβίας 1), αποτελεί την «απάντηση» του Πάνου Γερμανού σ’ αυτούς που βιάστηκαν να μιλήσουν -μετά την εξαγορά της αλυσίδας «Γερμανός» από την Cosmote- για τέλος της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κομμουνιστή, που με τα «όπλα» που του έδωσε η αστική κοινωνία, κατάφερε να αναδειχτεί σε έναν μοναδικό μπίζνεσμαν.

Το Public, που ήδη έχει να επιδείξει πολυκαταστήματα στην Θεσσαλονίκη (ανοίγει και δεύτερο), στον Βόλο και στην Κύπρο, ήρθε για να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες, προσφέροντας στα 5.000 τετραγωνικά του «ζεστούς» χώρους, ευρεία γκάμα προϊόντων τεχνολογίας και πολιτισμού για απαιτητικούς επισκέπτες – καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να βρίσκουν έμπνευση και ενημέρωση σε τομείς πολύ διαφορετικούς: από lifestyle, ψυχαγωγία και gadgets μέχρι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, μουσικής, βιβλία και ταινίες. Επίσης, παρέχει προσφορές κατ’ αποκλειστικότητα, με εξειδίκευση στο παιδικό βιβλίο, στα ξενόγλωσσα και στα ελληνικά κόμικς, αλλά και στο design και την αρχιτεκτονική. Και βεβαίως διοργανώνονται events ιδιαίτερου στυλ και ύφους, που αφορούν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του πολυκαταστήματος.

Στο ισόγειο λειτουργεί ένα μικρό καφέ για espresso και εφημερίδα, ενώ στον πέμπτο όροφο ένα μεγαλύτερο και αρκετά «ζεστό» καφέ, όπου ο πελάτης μπορεί εκτός από το χαλάρωμα να δοκιμάζει προϊόντα.

Αυτό το επιχειρησιακό άλμα μόνον κάποιος έμπειρος και μοντέρνα σκεπτόμενος επιχειρηματίας μπορούσε να το κάνει, καθώς δεν αγοράζεις ένα παλιό κτίριο 30 εκατ. ευρώ και δεν ξοδεύεις άλλα 10 για να το μετατρέψεις, ώστε να είναι λειτουργικό, εάν διαθέτεις μια τετριμμένη πρόταση…

Στο Σύνταγμα υψώθηκε η σημαία του… Γερμανού και το νέο πολυκατάστημα Public, εκτός από… δώρο Χριστουγέννων στην αστόλιστη πρωτεύουσα, αποτελεί κι ένα στολίδι στην μίζερη γιορτινή Αθήνα. Σύντομα αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς, ενώ ούτε ένας στενός συνεργάτης του 58χρονου σήμερα Πάνου Γερμανού δεν θα ξεχάσει έναν χαιρετισμό του, στον οποίο μεταξύ άλλων έλεγε:

«Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους μας και όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μας στήριξαν, ώστε από ένα κατάστημα πωλήσεως μπαταριών να δημιουργηθεί ένας ελληνικός πολυεθνικός όμιλος. Σε όλους όσοι ήταν και είναι αρωγοί για την πραγματοποίηση του οράματός μας να συνδέουμε τον άνθρωπο με την τεχνολογία, όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε»… Αυτό το… «όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε» επαληθεύεται, όταν ανατρέξει κάποιος στην πορεία του Πάνου Γερμανού, του παιδιού που ξεκίνησε από τις Μηλιές  Ηλείας χωρίς «στον ήλιο μοίρα» και έφθασε να εξελιχθεί σε παράγοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το λεωφορείο από τις Μηλιές

Ο Πάνος Γερμανός πήρε το λεωφορείο για την Αθήνα το 1968 και αφού είχε τελειώσει το Γυμνάσιο, αφήνοντας πίσω στις Μηλιές δέκα αδέλφια (τα 4 ετεροθαλή). Δίνει εξετάσεις στο Οικονομικό της Νομικής και πετυχαίνει. Δύσκολη η φοιτητική ζωή, όχι μόνον λόγω χούντας, αλλά και επειδή δεν είχε λεφτά. Αναγκάστηκε να δουλεύει σπουδάζοντας και η μοίρα τον έστειλε υπάλληλο σε επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας μπαταριών. Οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν και εκείνος εξακολούθησε να εργάζεται στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς έβλεπε το αντικείμενο  των μπαταριών με ενδιαφέρον.

Το μαγαζάκι της Μπενάκη

Το 1980 ανοίγει ένα μαγαζάκι με μπαταρίες στην Εμμ. Μπενάκη 1, με πελάτες πρώτους και καλλίτερους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι θεωρούσαν το κατάστημά του εγγύηση για τις μπαταρίες των μαγνητοφώνων τους!

Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» πραγματοποιείται το 1985, όταν παίρνει την αντιπροσωπεία των μπαταριών Toshiba.

Αυτό το μαγαζί της Εμμ. Μπενάκη υπήρξε η «μήτρα» και ο προπομπός για το σήμερα του δαιμόνιου επιχειρηματία, καθώς τότε που το εμπόριο στην Ελλάδα αφορούσε κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκείνος έκτιζε τα όνειρά του. Το 1989 ιδρύει την εταιρεία «Γερμανός Μπαταρίες» και ακολούθως στήνει ένα δίκτυο με λίγες ευθύνες και πολλές ευκαιρίες – βλέπε franchising!

Έτσι, δέκα χρόνια αργότερα, το 1990, το δίκτυο καταστημάτων «Γερμανός» εγκαινιάζει το πρώτο κατάστημα με αυτή την νεοφερμένη τότε μέθοδο συνεταιρισμού.

Όμως, στον Πάνο Γερμανό δεν αρκούσε το εμπόριο των μπαταριών. Έτσι, θέλησε να γίνει και παραγωγός των εμπορευμάτων του, γι’ αυτό το 1991 προχώρησε στην εξαγορά του βιομηχανικού συγκροτήματος Sunlight. Αυτή η κίνηση υπήρξε καθοριστική για την δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη του ομίλου εταιρειών «Γερμανός» και στον χώρο της παραγωγής και διανομής «προϊόντων αυτόνομης ενέργειας» για τομείς με πολύ υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις όπως: άμυνα, ενέργεια, μεταφορές, τεχνικά έργα, τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Ούτε εδώ όμως αρκείται ο Πάνος Γερμανός και το 1992 αποφασίζει να επεκταθεί ταχύτατα στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Το 1994 δε, είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί στο δίκτυο των καταστημάτων του την «νεογέννητη» κινητή τηλεφωνία.

Το μεγάλο deal

Το επιχειρηματικό του ένστικτο τον οδήγησε στο να προβλέψει τις εξελίξεις. Έτσι, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι ο όμιλός του διέπρεψε στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και τα τέλη της δεκαετίας του ’90 βρίσκουν την «Γερμανός» να κατέχει ηγετική θέση στο εμπορικό ελληνικό γίγνεσθαι. «Μπαταρίες από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο» ήταν το σλόγκαν που κυριαρχούσε τότε που κανείς δεν πίστευε ότι ο Πάνος Γερμανός θα γινόταν ο κυρίαρχος στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και πως το άλλοτε μέλος του ΚΚΕ θα πουλούσε τον Μάιο του 2006 τον  πανίσχυρο όμιλό του στην Cosmote αντί 550 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως πριν συμβεί αυτό, ο Πάνος Γερμανός, το 1998, είχε υπογράψει συμβάσεις με την Cosmote και την Telestet και το 2003 με την Vodafone και την Tellas. Δηλαδή, ουδείς… παραπονούμενος! Στην πενταετία αυτή δε ιδρύει την Evalue, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των call centers και Customer Relationships Management (CRM), ενώ η «Γερμανός» εισέρχεται και στο Χρηματιστήριο. Επίσης, αποκτά συνεργασία με τον όμιλο του ΟΤΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η «Γερμανός» διατηρεί την συμμετοχή της στον κλάδο της ενεργείας και της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ στρέφει το ενδιαφέρον της και αλλού. Η Germanos Telecom Romania εξαγόρασε το Δίκτυο TEL SIM GSM στο πλαίσιο της συνεχούς εξαπλώσεως στην αγορά της Ρουμανίας, το οποίο δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής και ειδικεύεται στην πώληση κινητών τηλεφώνων, αξεσουάρ και μπαταριών, ενώ διαθέτει συνολικά 19 καταστήματα σε 18 πόλεις της χώρας.

Επίσης, από τις αρχές του 2007 μέχρι σήμερα η Sunlight έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, με το Πολεμικό Ναυτικό του Περού και τη Chloride S.p.a., που αφορούν στην αντιπροσώπευση και την διανομή Συστημάτων Αδιάλειπτης Τροφοδοσίας (UPS) για την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Μολδαβία, την Αλβανία, την Σερβία και την Ουκρανία. Επίσης, έχει αναλάβει έργο 800.000 δολαρίων για το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο του Ντουμπάι. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Sunlight έχει αναλάβει την προμήθεια ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για λογαριασμό της ΔΕΗ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ραγδαίας εξαπλώσεως των εταιρειών του, φήμες φέρνουν τον δραστήριο Έλληνα επιχειρηματία να έχει πάρει τον έλεγχο της εταιρείας χονδρικής πωλήσεως ειδών τεχνολογίας West Net Distributions, στο πελατολόγιο της οποίας ανήκουν μεταξύ άλλων η Hewlett Packard κ.α…

Και ύστερα ήρθαν οι… τορπίλες

Όμως, το όνομα του Πάνου Γερμανού απασχόλησε μέχρι και την Βουλή, όταν στις 8/11/2005 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης ρωτούσε τους αρμοδίους υπουργούς ποιοι είναι οι λόγοι που εμποδίζουν την ανάθεση της προμήθειας για τις τορπίλες στην «Γερμανός», βοηθώντας έτσι την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη στην Θράκη; Για την ιστορία, επί ΠΑΣΟΚ είχε γίνει απευθείας ανάθεση από το ΥΠΕΘΑ στην «Γερμανός» για την κατασκευή τορπιλών των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά τελικά η συμφωνία δεν είχε ευτυχή κατάληξη.

Μπορεί η «Γερμανός» να… τορπιλίστηκε, αλλά ο Πάνος Γερμανός δεν το έβαλε κάτω και άρχισε να στοχεύει στον τομέα της ενεργείας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και άλλες εναλλακτικές πηγές…

Μισεί την δημοσιότητα

Η προσωπική ζωή του Πάνου Γερμανού, παρά την έντονη δημόσια παρουσία του, παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον ίδιο και την οικογένειά του. Το ίδιο και για τις… τέσσερις κόρες του! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δεν θέλει να δίνει συνεντεύξεις.

Δημόσιες εμφανίσεις κάνει μόνο στο χωριό του -στις Μηλιές Ηλείας-, εκεί όπου έχει κτίσει ένα θαυμάσιο οίκημα σε δεσπόζουσα θέση και είναι πάντα έτοιμο για να υποδεχθεί την οικογένεια και τους φίλους του.

Όπως θα πει ένας συγχωριανός του, «όποτε έρχεται ο Πάνος στο χωριό παρατάει το αυτοκίνητο και πάει με τα πόδια στα μέρη που πηγαίναμε παιδιά», ενώ δεν θα ξεχάσει να πει ότι πολλοί συμπατριώτες του έχουν δουλειά από αυτόν – μάλιστα «μερικοί έχουν και δικά τους μαγαζιά!». Ως χαρακτήρας ο Πάνος Γερμανός λένε ότι είναι απλός και καταδεκτικός – τόσο που όταν πηγαίνει στο καφενείο για καφέ ή για τσίπουρο πιάνει άνετα κουβέντα με τον καθένα. Ωστόσο, δεν μιλάει ποτέ για πολιτικά…

Ο Κυριάκος Χρηστέας υπήρξε συνεργάτης της «Γερμανός», ανοίγοντας ένα από τα πρώτα καταστήματα της αλυσίδας το 1994.

Ζούγκλα
21/07/2008

H Cosmote χρεώθηκε τον «Γερμανό» της

Κάποιοι ἔνοχοι εἶναι πιὸ ...ἔνοχοι!!!3

Ποινική δίωξη για 5 κακουργήματα άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, σε βάρος του ιδρυτή και μεγαλομέτοχου της εταιρείας «Γερμανός», Πάνου Γερμανού, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, κι άλλων 10 προσώπων για την ζημιογόνο εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την Cosmote, πριν από περίπου 3 χρόνια.

Ο Βουρλούμης, ο «Γερμανός» του και τα Μυστήρια

Ήταν σκανδαλώδες για να καλυφθεί. Ήταν πολύ ενοχλητικό και εμφανές  για να ξεχαστεί εύκολα. Τελικά, σε αυτήν την χώρα όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν στον ΟΤΕ. Σήμερα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου, άσκησε ποινική δίωξη για πέντε (5) κακουργήματα κατά του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, αλλά και κατά του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Αντικείμενο; Η εξαγορά με αντίτιμο 1,3 δις ευρώ της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» πριν από τρία χρόνια από τον ΟΤΕ. Τα κακουργήματα περιγράφουν και το εύρος του ζητήματος που είναι οικονομικό, πολιτικό και ηθικό.

Κακούργημα 1ον : Χειραγώγηση της αγοράς κατ’ επάγγελμα που προϋποθέτει δόλο και μεθόδευση.

Κακούργημα 2ον : Ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Κακούργημα 3ον : Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που προϋποθέτει ίδιον όφελος.

Κακούργημα 4ον : Αδίκημα της Απιστίας που αφορά στον κ. Παναγή Βουρλούμη, που είναι ανώτερος κρατικός λειτουργός σε μία από τις τρεις  μεγαλύτερες και επικερδέστερες επιχειρήσεις του Δημοσίου… τον ΟΤΕ.

Κακούργημα 5ον: Ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η υπόθεση αρχίζει, όταν αμέσως μετά την αγορά της αλυσίδας των καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» υποβάλλεται μήνυση από τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Βερελή, και καθ’ ύλη αρμόδιο για τις υποθέσεις του ΟΤΕ κατά την τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, άρα κατά τεκμήριο γνώστη του θέματος. Ο λόγος που κατετέθη η μήνυση έχει να κάνει με το ιδιαίτερα υψηλό τίμημα που αιφνιδίασε και στην συνέχεια έκανε να χαμογελάσει συγκαταβατικά η αγορά. Το δεύτερο στοιχείο είχε να κάνει με αυτήν καθ’ εαυτή την αξία της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Δεν πέρασαν ούτε τρείς εβδομάδες από τότε που η zougla.gr απεκάλυψε με λεπτομέρειες το πώς λειτουργούσε (ή δεν λειτουργούσε) η εταιρεία και πόσο είχε καταχρεωθεί. Τρεις εβδομάδες αργότερα έρχεται η Δικαιοσύνη, για να δικαιώσει το δημοσίευμα. Η εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» ήταν χρεωμένη κατά τουλάχιστον 80 εκ. ευρώ την ημέρα που αγοράστηκε από τον ΟΤΕ. Προφανώς αυτή είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού η εισαγγελική έρευνα προχώρησε σε βάθος.

Στο Βασίλειο της Καχυποψίας

Η απόφαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών να ασκήσει δίωξη έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα για την χειραγώγηση της μετοχής της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ». Η απόφαση της επιτροπής ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, 8 ημέρες πριν την άσκηση διώξεως από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου. Στην εξειδικευμένη «πιάτσα» του Χρηματιστηρίου, άλλοι υποστηρίζουν πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήξερε τα των εξελίξεων και έσπευσε να αυτοπροστατευθεί. Άλλοι επισημαίνουν πως η Επιτροπή παρενέβη μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε είναι σημαντικό, 660.000 ευρώ. Ειδικότερα, πρόστιμο 200.000 ευρώ στον Πάνο Γερμανό, 100.000 στους Σ. Μάρρα και Σ. Κόπολα, 80.000 ευρώ στους Γ. Διαμαντή, Α. Παναγιώτου και 20.000 ευρώ στον Ι. Κότσιρα.
Όλοι οι παραπάνω κατηγορούνται ότι με την συναλλακτική συμπεριφορά τους «στήριξαν την μετοχή της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ», κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα της 15/12/2005 έως 23/3 2006, κατά παράβαση του νόμου περί καταχρήσεως αγοράς. Τιμωρήθηκε και η «EUROBANK ΑΧΕΠΕΥ» με πρόστιμο 80.000 ευρώ, διότι δεν φρόντισε ως όφειλε από τον νόμο, να εμποδίσει αυτήν την παραβατική συμπεριφορά των προαναφερομένων.

Δεν γνώριζε τι ποιούσε η «αριστερά» του;

Ο Πάνος Γερμανός, παλιός αριστερός με βαθειές ρίζες στο κομμουνιστικό κίνημα, ανεδείχθη σαν ένας εξαιρετικά δυναμικό επιχειρηματίας. Μπαταρίες, στην συνέχεια συμφωνία μαμούθ με το Ισραήλ για την κατασκευή μπαταριών, τεθωρακισμένων και υποβρυχίων, επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων, τηλεπικοινωνιακό υλικό στην συνέχεια, δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων λιανικής, με λίγα λόγια ο Πάνος Γερμανός μέσα σε μία δεκαετία κατάφερε να εμφανίζει έναν όγκο δραστηριοτήτων και να δικαιολογεί μία υπεραξία που εντυπωσίαζε.

Όπως σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές ο ΟΤΕ δεν είχε κανένα ιδιαίτερο λόγο να εξαγοράσει την «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», πέρα από την κλασσική τακτική κάθε επιχειρηματία στον τομέα του να αυξάνει σταδιακά το μερίδιό του στον έλεγχο της πίττας της αγοράς του. Σε καμμία περίπτωση, ωστόσο, το τίμημα που κατέβαλε ο ΟΤΕ δεν δικαιολογούσε την ποιότητα και την ποσότητα της εξαγορασμένης εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι η αγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» πραγματοποιήθηκε, όταν ο Παναγής Βουρλούμης ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του OTE και πρόεδρος της «COSMOTE», όταν στο Διοικητικό Συμβούλιο παρακάθονταν οι κκ. Τζαμάς και Μαρτιγόπουλος, ο πρώτος νυν αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της «COSMOTE».

Τότε και μετά την αγορά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της κυβερνήσεως, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ είχε να κάνει με μία υπόγεια συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΚΕ. Ο Περισσός είχε τότε αντιδράσει έντονα και η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά. Πέρα όμως από τους ισχυρισμούς του Θεοδώρου Πάγκαλου που εντάσσονται και στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του δραστηριότητας, το ζήτημα είναι πως η «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» την εποχή της εξαγοράς της, ήταν σε δύσκολη κατάσταση και πως τα χρήματα που κερδήθηκαν στο Χρηματιστήριο με το παιγνίδι στις μετοχές της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» απέφερε πολλά κέρδη, επί πλέον εκείνων που εισπράχθηκαν από την εξαγορά.

Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη που παρενέβη την στιγμή που ο ΟΤΕ πουλήθηκε και πάλι στους «Γερμανούς» της, αφού είχε εξαγοράσει τον «ΓΕΡΜΑΝΟ» της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όταν διεξαχθεί η δίκη (αν ποτέ διεξαχθεί), ο κ. Βουρλούμης δεν θα είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ. Στην θέση του θα κάθεται ένας Γερμανός.

Η απάντηση της «COSMOTE»…

Από την «COSMOTE» εξεδόθη ανακοίνωση που αναφέρει τα εξής: Αναφορικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για την άσκηση ποινικής δίωξεως “in rem” για την εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», η «COSMOTE» ανακοίνωσε τα εξής:

«Η εξαγορά της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» αποτέλεσε στρατηγικής αξίας κίνηση για την «COSMOTE». Έχει συμβάλει καταλυτικά στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της έχει προσδώσει στρατηγικό και εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύεται από τα μερίδια αγοράς της «COSMOTE» και από τους ρυθμούς αναπτύξεώς της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η «COSMOTE» έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι η δικαστική έρευνα θα επιβεβαιώσει την στρατηγική ορθότητα της εξαγοράς της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», την οποία η «COSMOTE» πραγματοποίησε με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

…και η απάντηση του Πάνου Γερμανού

«Απολύτως αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα» χαρακτήρισε ο Πάνος Γερμανός την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Με εκπλήσσει αφάνταστα που μια τυπική συμφωνία εξαγοράς μεταξύ 2 εισηγμένων πολυμετοχικών εταιρειών, ξεκάθαρη και διαφανής, που αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική και που επικροτήθηκε από όλη την διεθνή επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα, διαστρεβλώνεται. Οι επιχειρηματικές σχέσεις και συμφωνίες μου έχουν τόση καθαρότητα και διαφάνεια, ώστε να με διακατέχει η βεβαιότητα και η ηρεμία που η αλήθεια παράγει». 

Ζούγκλα
12/7/2008

Εννοείται πως όσοι κάνουν δουλειές με τους …«καλούς μας συμμάχους» ούτε που αναφέρονται κάπου ή εάν αναφέρονται είναι πάντα …αθώοι!!!

Ὅποιος συνεργάζεται μὲ τὴν Ῥωσσία …τελειώνει!!!

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply