Μήπως τελικῶς ἔπρεπε νά γίνουμε …Ἀργεντινή!!!

Οἱ «ὀρθολογιστές» ποὺ μᾶς φοβέριζαν γιὰ νὰ μὴν γίνουμε Ἀργεντινή, ποῦ κρύφτηκαν;

Φρούριον

Η ανάκαμψη της Αργεντινής

Γράφει η Παναγιώτα Μπλέτα

Σε αντίθεση με τις σκηνοθετημένες προβλέψεις κάποιων, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής Κυβερνήσεως, για την επαναπτώχευση της Αργεντινής, σήμερα η Αργεντινή  σηκώνει το ανάστημά της στους τοκογλύφους και ανακάμπτει.

Η μεγάλη λατινοαμερικανική χώρα, όχι απλά δεν έπεσε σε δεύτερη πτώχευση, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Καλοκαίρι η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά ξεπέρασε τις τρικλοποδιές που της έβαλε εσκεμμένα η Δύση,  με το deal που υπέγραψε πρόσφατα  με το Πεκίνο και  αντικαθιστά το δολάριο με το γουάν στις συναλλαγές της και προχωρά δυναμικά στο μέλλον!

Τον περασμένο Ιούλιο, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, υπέγραψε με τον πρόεδρο της Κίνας Ζι Ζινπίνγκ, μια σειρά επιχειρηματικών συμφωνιών, οι οποίες αναβαθμίζουν ουσιαστικά την οικονομία της Αργεντινής.

Μεταξύ των συμφωνιών, συνολικού ύψους 7,5 δις δολαρίων, ξεχώρισαν:

– Η χορήγηση πιστώσεων ύψους 4,7 δις δολαρίων από την China Development Bank, για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.740 MW, έργα που έχουν αναλάβει η κινεζική China Gezhouba Group και η αργεντίνικη Electroingenieria,

– Η   χρηματοδότηση ύψους 2,1 δις δολαρίων από την China Development Bank, για την  κατασκευή σιδηροδρομικών υποδομών, οι οποίες θα διευκολύνουν τημ μεταφορά των αγροτικών προιόντων της Αργεντινής στα λιμάνια της χώρας.

Ακόμη, ο Σι Ζινπίνγκ απεφάσισε να χορηγήσει στην Αργεντινή δάνειο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ένα τρίτο δηλαδή των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αργεντινής, έτσι ώστε να μπορεί η Αργεντινή να χρηματοδοτεί, σε κινεζικό νόμισμα, τις εισαγωγές της από την Κίνα.

Η σύμβαση ανταλλαγής νομισμάτων θα επιτρέψει στην Αργεντινή να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να πληρώσει τις κινεζικές εισαγωγές της με ισοτιμίες γουάν, την ώρα που τα ελάχιστα έσοδα από τις εξαγωγές της χώρας και η προβληματική ισοτιμία του νομίσματος της, έχουν θέσει το Μπουένος Άιρες σε δυσχερή θέση.

Swαp ή Σύμβαση Ανταλλαγής, αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων, για ανταλλαγή μελλοντικών χρηματοροών (legs), με τρόπο που έχουν προκαθορίσει μεταξύ τους. Τα χρηματικά ποσά που ανταλλάσσονται μπορεί να αναφέρονται σε διαφορετικά νομίσματα και σταθερά ποσά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Nacion, το Μπουένος Άιρες θα λάβει την πρώτη δόση  αξίας 1 δις δολαρίων σε γουάν, πριν από το τέλος του έτους.

Τι έκανε τελικά η Αργεντινή για να βγει από την δυσχερή θέση;

Απλά δεν υπέκυψε στις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις των διεθνών αρπακτικών. Κήρυξε στάση πληρωμών προς το εξωτερικό χρέος, κατάφερε γενναίο κούρεμα της τάξεως του 70% από το 90% των δανειστών της, αντιμετώπισε κατάφατσα το 10% που προσπάθησε να την λεηλατήσει, με την έκδοση «προκατειλημμένων» δικαστικών αποφάσεων, για τις οποίες σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δέχεται κριτική, ότι  αντιβαίνουν στην πρόθεση των κρατών, όταν υπογράφουν τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες και υπέγραψε επιχειρηματικές συμφωνίες κύρους για την έξοδό της από την κρίση.

Σε αναντιστοιχία η Ελλάδα, σε πρώτη φάση απέτρεψε μία στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους, καθώς μεγάλο μέρος του χρέους κατείχαν μεγάλες ευρωπαϊκές (κυρίως γαλλικές και γερμανικές) τράπεζες, κάτι που θα τις έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και έτσι το χρέος άλλαξε χέρια, μέσω των μνημονίων και πήγε στην τρόικα.

Κατόπιν, όταν το ελληνικό χρέος είχε εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, έγινε κούρεμα (PSI) με εντολή της τρόικας, του οποίου χαμένοι ήταν κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και οι μικροομολογιούχοι, ενώ οι μεγάλες τράπεζες εξασφάλισαν μία σημαντική αποζημίωση για την συμμετοχή τους και  η Ελλάδα απεμπόλησε άνευ όρων κάθε διεκδίκηση για την  εθνική της κυριαρχία. Τα ομόλογα δε, τα οποία προέκυψαν, πέρασαν στο Αγγλικό Δίκαιο, το πιο σκληρό Δίκαιο για τον οφειλέτη και θα εκδικάζονται στα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου!

Παράλληλα, ιδρύθηκε ένα ταμείο ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, του οποίου τα έσοδα θα πηγαίνουν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους (το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ), μετατράπηκε η χώρα σε προτεκτοράτο και ο λαός συνθλίφτηκε κάτω από τα απεχθή μέτρα λιτότητας, που του επιβλήθηκαν.

Και έχει και συνέχεια… Η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, που μόνο χρέη ενώσεως δεν εκτελεί, προωθεί συμφωνίες  της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, για το εμπόριο και τις επενδύσεις, γνωστή ως TTIP, που θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών σε θεμελιώδη οικονομικά ζητήματα.

Τα συμπεράσματα τα αφήνω στην κρίση σας…

πηγή

εἰκών

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply