Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;

O Τούρκος Υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι θα ήθελε να ξαναδεί την Αγιά Σοφιά Τζαμί, αλλά αυτό θα ήταν κάτι που θα το απεφάσιζαν οι ίδιοι οι Τούρκοι με Δημοψήφισμα.

Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;3
Οι γελοίοι ενημερωτές μας όμως, όχι μόνο αναμεταδίδουν την ανύπαρκτη είδηση περί …απειλών του Πούτιν στον Ερντογάν, αλλά μας καλούν και στα …άρματα!!!

Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;5
Βέβαια είναι δύσκολο να σκεφθούν κάποιοι ότι είναι προτιμότερο και πιο ασφαλές για την Αγιά Σοφιά να θεωρείται ιερός χώρος και να προστατευθεί από τους θρήσκους Τούρκους, παρά να μετατραπεί σε μουσείο, να αλλάξει χρήση δηλαδή και να μην υπάρχει λόγος να προστατευθεί και να χαίρει σεβασμού από τους περιοίκους.

Στην Ελλάδα τα διάφορα Τζαμιά εκτός Θράκης δεν έτυχαν προστασίας μέχρι τώρα και γέμιζαν συνθήματα για ποδοσφαιρικές ομάδες κλπ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Αγιά Σοφιά, αν πάψει να θεωρείται ιερός χώρος.
Άλλωστε μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως Τζαμί για 5 αιώνες σχεδόν, μέχρι το 1931, που μετετράπη  σε Μουσείο.
Κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν την μετέτρεψαν σε οικοδομικά υλικά.

Αντίθετα τα Τζαμιά στην Ελλάδα δεν μετατράπηκαν σε εκκλησίες αλλά σε πολιτιστικά κέντρα, όπου βόλευε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αφέθηκαν στην μοίρα τους.
Στην Έδεσσα, για παράδειγμα, ένα από τα Τζαμιά της πόλεως λειτούργησε ως θέατρο και ως κινηματογράφος (Μ/Αλέξανδρος).

Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;2Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;6 Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;7

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν στοχεύει ίσως στο να εκνευρίσει τους Έλληνες αλλά μάλλον στο να ερεθίσει τους οπαδούς του Κεμάλ, που θέλησαν να αποδυναμώσουν την επιρροή του Ισλάμ στην Τουρκία.
Ο Κεμάλ ήταν αυτός που την μετέτρεψε σε μουσείο.
Μάλιστα η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Ιησουίτη Πάπα εκνεύρισε τους Τούρκους σε σημείο που ένας Μουφτής θεώρησε ότι η στάση του Πάπα θα επιταχύνει την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;1

Βλέπετε δηλαδή ότι η τύχη της Αγιάς Σοφιάς εξαρτάται κι από την στάση του Πάπα, του οποίου την επιλογή έκαναν οι επικυρίαρχοι.

Το δε θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας ξέρουμε ότι σχετίζεται με τα πετρέλαια του Μπακού, ιδιοκτησίας Rothschild και αδερφών Nobel, ενώ εμπλοκή είχε και ο πατριάρχης του Σιωνισμού (βιτρίνα των Rothschild) Herzl.

Πίσω ΚΑΙ ἀπὸ τὴν γενοκτονία τῶν Ἀρμενίων ἕνας …«περιούσιος»!!!

Μουσεῖο ἤ τζαμί θά ἔπρεπε νά εἶναι ἡ Ἁγία Σοφία;4
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι αφορμή για τα επεισόδια που οργάνωσε ο Soros στην Κωνσταντινούπολη στάθηκε ο σχεδιασμός του Ερντογάν για την ανέγερση ενός νέου τζαμιού.

Ο Ερντογάν, όπως και ο Πούτιν, οφείλουν την πολιτική τους δύναμη στη μεγάλη στροφή που έκαναν προς τις θρησκευτικές παραδόσεις των λαών τους,  κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους επικυριάρχους.
Και να μην ξεχνάμε ότι όλα τα θερμά επεισόδια Τουρκίας κι Ελλάδας, καθώς φυσικά και η εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν από Κεμαλιστές φιλοδυτικούς κι όχι από τους θρήσκους Τούρκους, που στηρίζουν τον Ερντογάν.
Με πρώτους θιασώτες της Ελληνοτουρκικής διαμάχης  τα περιοδικά και τους δημοσιογράφους, που συνήθως δουλεύουν κρυφά για τις …βιομηχανίες όπλων.

Σίγμα

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply