Γιατί ἡ κατάῤῥιψις τοῦ ῥωσσικοῦ ἀεροσκάφους δέν ἦταν λάθος;

Τοῦ Ελευθερίου Ῥήνου
https://twitter.com/el_rinos

Μελετώντας τα δημοσιεύματα για την κατάρριψη του ρωσσικού αεροσκάφους τύπου Sukhoi Su 24 από πύραυλο αέρος – αέρος, που εκτοξεύθηκε από τουρκικό F16, είναι δεδομένο πως η τουρκική πλευρά ψεύδεται. Η πλευρά της γείτονος και συμμάχου στο ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως έγιναν περίπου δέκα, επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις προς το ρωσσικό πολεμικό αεροσκάφος μέσα σε 5 λεπτά, ωστόσο δεν αποκαλύπτει που βρισκόταν το αεροσκάφος όταν γίνονταν οι προειδοποιήσεις αυτές.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από το Wikileaks και δημοσιοποιήθηκε από το Al Jazeera, η τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ απέστειλε άμεση ειδοποίηση προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Matthew Rycroft, κοινοποιούμενη προς τον Γενικό Γραμματέα Ban Ki-moon, αναφέροντας ότι το πολεμικό αεροσκάφος που επλήγη πετούσε στα 19.000 πόδια και βρισκόταν για 17 δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο της Τουρκίας!

Η δικαιολογία της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ότι απειλήθηκαν τα εναέρια σύνορά της, θέση που έχει κάνει πολλούς στην ελληνική πλευρά να αναρωτιούνται πως θα εξελισσόταν μια τέτοια αντιμετώπιση των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, ο μόνιμος πρέσβης της γείτονος στον ΟΗΕ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι για 5 λεπτά γίνονταν προειδοποιήσεις προς τα δύο Sukhoi Su 24, για να φύγουν προς τον Νότο.Γιατί ἡ κατάῤῥιψις τοῦ ῥωσσικοῦ ἀεροσκάφους δέν ἦταν λάθος;1

Εικόνα 1. Το έγγραφο της τουρκικής αντιπροσωπείας προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Matthew Rycroft, όπως αποκαλύφθηκε από το Wikileaks

Το ρωσσικό πολεμικό αεροσκάφος δεν είναι ό,τι πιο νέο διαθέτουν οι Ρώσσοι. Πρωτοπέταξε το 1967 και μπήκε μαζικά στην ρωσσική αεροπορία το 1974, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, ως ένα βομβαρδιστικό υψηλής ακριβείας και παντός καιρού. Η αυξημένη του ακρίβεια οφείλεται στα ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος στόχου, που εισήχθησαν στην αεροπορία της ΕΣΣΔ για πρώτη φορά με αυτό τον τύπο του αεροσκάφους. Από το 1967 έως το 1993 φτιάχτηκαν περίπου 1400 Sukhoi Su 24 και με τιμές 1997 το κόστος κατασκευής του καθενός ήταν περίπου στα 25 εκατομμύρια δολάρια. Οι χώρες που το χρησιμοποιούν εκτεταμένα είναι η Ρωσσία, η Ουκρανία, το Καζακστάν και το Ιράν.

Τα Sukhoi Su 24M2 (ονομασία ΝΑΤΟ: Fencer) που χρησιμοποιεί η ρωσσική πολεμική μηχανή στην Συρία φέρουν αρκετές σύγχρονες αναβαθμίσεις, όπως είναι η χρήση του GLONASS (από τα αρχικά Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema, δηλαδή σύστημα εντοπισμού θέσεως με την χρήση δορυφόρων, όπως το GPS, αλλά μόνο για την ρωσσική αεροπορία), φέρει HUD για την επίδειξη μετρήσεων στο τζάμι μπροστά στον πιλότο χωρίς να χρειάζεται να ελέγξει τα όργανα και να αποσπασθεί η προσοχή του, το κράνος έχει την δυνατότητα να προβάλει πληροφορίες για τον στόχο που κυττά εκείνη την στιγμή ο πιλότος, ενώ υπάρχουν αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα. Η μεγίστη απόσταση δράσεώς του είναι τα 3000 χιλιόμετρα και η μεγίστη ταχύτητά του τα 1550 χιλιόμετρα την ώρα.

Πρόκειται για βομβαρδιστικό που μπορεί και σπάει το φράγμα του ήχου, αλλά είναι στα όρια της ηλικίας του και πλέον σιγά σιγά έχει αρχίσει να αντικαθίσταται με την μαζική παραγωγή των Sukhoi Su 34. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα δοκιμασμένο αεροσκάφος, ειδικά στην μέση ανατολή, με συμμετοχή σε εκατοντάδες πολεμικές επιχειρήσεις, τόσο από τις ίδιες τις ρωσσικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όσο και από άλλες χώρες, όπως είναι η ίδια η Συρία. Η επιλογή του αεροσκάφους έχει να κάνει με την απόφαση του Πούτιν να μπει ενεργά στο Συριακό μέτωπο, όχι για επίδειξη τεχνολογίας και δυνάμεως, αλλά για να κάνει την δουλειά που θέλει. Να κτυπήσει τόσο την ISIS, όσο και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατά του Άσαντ, με τρόπο αποτελεσματικό και συνεχή. Με ένα δοκιμασμένο αεροσκάφος που μπορεί να δρα καθημερινά και απανωτά.

Η πορεία των 17 δευτερολέπτων μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο, ακόμη και αν ισχύει (οι Ρώσσοι υποστηρίζουν ότι δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο) δεν δικαιολογεί την κατάρριψη ενός πολεμικού αεροσκάφους. Ειδικά, όταν με τις αναβαθμίσεις που φέρει, το Sukhoi SU 24M2 Fencer μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα τα ραντάρ, αλλά και τις απειλές εναντίον του. Οι αναβαθμίσεις των Sukhoi Su 24M2 του επιτρέπουν να ανιχνεύσει ότι ο αντίπαλος έχει «κλειδώσει» τον στόχο επάνω του, ότι έχει εκτοξευτεί πύραυλος εναντίον του και να χρησιμοποιήσει τεχνικές jamming για την αποφυγή του.

Οι συνεχείς προειδοποιήσεις των πέντε λεπτών από την πλευρά της Τουρκίας, σίγουρα δεν είχαν να κάνουν με την παραβίαση του εναερίου χώρου της. Δεν προειδοποιείς αεροσκάφος που σπάει το φράγμα του ήχου και έχει τελική ταχύτητα 1550 χιλιόμετρα την ώρα για να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο σου, όταν γνωρίζεις ότι εκτελεί αποστολές στην περιοχή που απαιτούν συνεχείς αλλαγές πορείας. Εκτός αν είσαι μάντης και γνωρίζεις ότι θα περάσει τα σύνορά σου για μερικά δευτερόλεπτα. Αεροσκάφος που πιάνει αυτήν την ταχύτητα μπορεί να διανύσει σε 17 δευτερόλεπτα, με την μεγίστη ταχύτητα των 1550 χιλιομέτρων την ώρα, μόλις 7.32 χιλιόμετρα! Στην συγκεκριμένη περίπτωση παραβίασε τα σύνορα της Τουρκίας σε βάθος ενός μιλίου…Γιατί ἡ κατάῤῥιψις τοῦ ῥωσσικοῦ ἀεροσκάφους δέν ἦταν λάθος;2

Εικόνα 2. Η εικόνα του τουρκικού ραντάρ που εδόθη στην δημοσιότητα και δείχνει την πορεία του ρωσσικού βομβαρδιστικού. Με το κόκκινο βέλος η παραβίαση των τουρκικών συνόρων.Γιατί ἡ κατάῤῥιψις τοῦ ῥωσσικοῦ ἀεροσκάφους δέν ἦταν λάθος;3

Εικόνα 3. Λεπτομέρεια της εικόνας του τουρκικού ραντάρ, όπου φαίνεται η παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από το Sukhoi S24.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν σε ομιλία του μετά το συμβάν ξεκαθάρισε κάποια πράγματα, σε σχέση με τον στόχο των δύο ρωσσικών αεροσκαφών. Ανέφερε λοιπόν πως οι Ρώσσοι είχαν στον στόχο τους ομάδες Τουρκμένων που βρίσκονται στην Συρία, οι οποίοι και καλά είναι μετριοπαθείς και δεν συμμετέχουν στην ISIS, σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις. Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η Τουρκία κάλεσε τον Ρώσσο πρεσβευτή στην χώρα και του ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των Τουρκμένων, του οποίους οι Τούρκοι θεωρούν αδέρφια τους. Μάλιστα, πριν μερικούς μήνες η τουρκική αεροπορία είχε καταρρίψει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει παραβίασε τα σύνορά της.

Μετά από έντονη απαίτηση της τουρκικής κυβερνήσεως και μετά τις έντονες αντιδράσεις της για την ρωσσική στοχοποίηση των Τουρκμένων, την 6η Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν από την Βρετανία στην νατοϊκή, στρατιωτική βάση του Ινσιρλίκ πέντε αμερικανικά F-15 «για να βοηθήσουν την Τουρκία στην προάσπιση των εναερίων συνόρων της».

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι Ρώσσοι δεν κάνουν «διακρίσεις», από την στιγμή που οι Τουρκμένοι είναι φανατικοί αντίπαλοι του Ασάντ και συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις κατά της συριακής κυβερνήσεως. Οι Τουρκμένοι είναι από τους πρώτους που πήραν τα όπλα το 2012 και οι ένοπλες δυνάμεις τους έχουν ενωθεί και εξοπλισθεί, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσσοι με την βοήθεια της Τουρκίας. Άλλωστε οι Ρώσσοι θρηνούν έναν πεζοναύτη που έχασε την ζωή του κατά την διαδικασία έρευνας για το Sukhoi S24, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε εδέχθη πύραυλο TOW και αναγκάσθηκε σε προσγείωση. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι TOW είναι οπλικό σύστημα του ΝΑΤΟ και η ρωσσική πλευρά κατηγορεί ευθέως την Τουρκία, τόσο για τον εξοπλισμό των ανταρτών, όσο και για σχέσεις με την ISIS, από την οποία η Τουρκία φέρεται να αγοράζει φθηνό πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές που το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου, που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας από τις δυνάμεις του Ασάντ, πριν μερικά χρόνια, το δόγμα της αεράμυνας της γείτονος είχε τροποποιηθεί και σύμφωνα με αυτό κάθε «στοιχείο που πλησιάζει από τη, Συρία προς την Τουρκία θεωρείται εχθρικό και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατάλληλα». Ωστόσο, είναι αδιανόητο να μην είχαν κατανοήσει οι τουρκικές δυνάμεις ότι ρωσσικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στην περιοχή, εκτελώντας βομβαρδισμούς κατά θέσεων των Τουρκμένων εξτρεμιστών. Στην ευρύτερη περιοχή άλλωστε δεν επιχειρούν μόνον Ρώσσοι, αλλά δυνάμεις αρκετών δυτικών κρατών.

Η ρωσσική πλευρά, για αν αποφύγει τέτοιες «παρεξηγήσεις» είχε καταλήξει σε μια μορφή «συνεργασίας» με την αμερικανική διοίκηση, μέσω της οποίας γίνονται ενημερώσεις αναφορικά με τις επιχειρήσεις της. Από την στιγμή λοιπόν που οι Αμερικανοί ήταν ενήμεροι για την δράση των ρωσσικών δυνάμεων, ακόμη και αν οι Τούρκοι δεν είχαν ενημερωθεί, πιστεύω πως είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρούσαν μονομερώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάρριψη αεροσκάφους, από την στιγμή που εκτός των κατά δύναμη συμμάχων τους, δεν υπάρχει αεροσκάφος εχθρικής δυνάμεως στον αέρα. Αυτή την στιγμή δεν πετάει ούτε περιστέρι στην Συρία χωρίς άδεια.

Παραβλέποντας τα παραπάνω, η κατάρριψη αεροσκάφους σε τέτοιες συνθήκες, γνωρίζοντας ποιές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, δεν είναι επιλογή ενός πιλότου. Ειδικά όταν η παραβίαση γίνεται για 17 δευτερόλεπτα και όπως αναφέρεται στα διεθνή δημοσιεύματα σε βάθος ενός (1) μιλίου. Είναι στρατηγική επιλογή της στρατιωτικής διοικήσεως μιας χώρας. Για αυτό και υπήρχαν δεκάδες προειδοποιήσεις επί πεντάλεπτο ενάντια στο ρωσσικό βομβαρδιστικό. Η τουρκική πλευρά προειδοποιούσε τους Ρώσσους πιλότους, να εγκαταλείψουν την επιχείρηση κατά των Τουρκμένων, ενώ βρίσκονταν στον συριακό εναέριο χώρο και να πετάξουν συγκεκριμένα Νότια, μακριά από τις θέσεις των ενόπλων αντικαθεστωτικών.

Σε 17 δευτερόλεπτα και να ήθελε η τουρκική αεράμυνα δεν προάσπιζε ούτε τα συμφέροντα του Ερντογάν στην κουζίνα του σπιτιού του. Είναι δεδομένο πως υπήρχαν πολεμικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας που επιτηρούσαν την επιχείρηση των ρωσσικών βομβαρδιστικών, από την στιγμή που αυτά εντόπισαν τους ενόπλους Τουρκμένους. Η στρατιωτική συνεργασία των Τουρκμένων με την Τουρκία είναι δεδομένη. Όταν οι Ρώσσοι πιλότοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των Τούρκων, γιατί προφανώς είχαν εντολές, που σίγουρα επιβεβαιώθηκαν και κατά την διάρκεια των πέντε λεπτών, οι Τούρκοι τους περίμεναν να κάνουν το λάθος. Την στιγμή που ήταν σίγουροι ότι το ρωσσικό Sukhoi S24 βρισκόταν στον εναέριο χώρο τους, το τουρκικό F16 εκτόξευσε πύραυλο αέρος – αέρος. Σε 17 δευτερόλεπτα και σε παραβίαση ενός μιλίου δεν προλαβαίνεις κάτι παραπάνω, παρά να εκτελέσεις εντολές που ήδη έχεις.

Θεωρώ ότι αυτό που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσσικού αεροσκάφους ήταν μια προγραμματισμένη αντίδραση. Η Τουρκία οχυρώθηκε πίσω από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει την πολεμική ενέργεια κατά της Ρωσσίας, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα. Διαβήματα, επιστολές και non papers απεστάλησαν στους συμμάχους και σε όλες τις αρχές που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την αποκλιμάκωση της κρίσεως, την ίδια στιγμή που ο Πούτιν ακόμη ενημερωνόταν για την κατάσταση και δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα.

Στόχος είναι η απομάκρυνση των ρωσσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία. Οι Ρώσσοι από την στιγμή που ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς τους έχουν κοστίσει πολύ και οικονομικά με την διατάραξη των οικονομικών σχέσεων ISIS – Τουρκίας και πολιτικά λόγω της υποστηρίξεως του Ασάντ, την απομάκρυνση του οποίου επιθυμεί μανιωδώς ο Ερντογάν. Οι σύμμαχοι λοιπόν είναι αναγκασμένοι να παίξουν να γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν και να μπουν σε μια διαδικασία να αποδεχθούν καταρρίψεις αεροσκαφών, με πυραύλους αέρος αέρος, για «απειλές εθνικής κυριαρχίας» 17 δευτερολέπτων και ενός μιλίου. Αν ήταν έτσι, στο Αιγαίο τι θα έπρεπε να γίνει…

πηγή: grnea.gr

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply