Οἱ μαθητευόμενοι μάγοι τῆς οἰκονομίας πότε θά συναντήσουν τόν κατάλληλο εἰσαγγελέα στίς ΗΠΑ;

Oι μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας, με την αγαστή βοήθεια των διοικήσεων των τραπεζών και του ΤΧΣ, κατάφεραν το απόλυτο σκάνδαλο.
Η μετοχή της Εθνικής τραπέζης έκλεισε σήμερα σε τιμή 0,081 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της σημερινής Εθνικής τραπέζης υπολογίζεται σε μόλις 286,18 εκατ ευρώ.

Αυτή η τράπεζα λοιπόν από την Δευτέρα έως και την Τετάρτη θα απευθυνθεί σε Έλληνες επενδυτές και θα αναζητήσει άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ, πουλώντας την νέα μετοχή με 0,30 ευρώ το τεμάχιο.

Η νέα μετοχή μετά το reverse split και με βάση το σημερινό κλείσιμο θα πρέπει να τιμάται 1,215 ευρώ.
Λογικά λοιπόν οι αγοραστές της μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου θα έπρεπε να αποκομίζουν κέρδος 0,915 ευρώ ανά μετοχή ή 305%.
Αλλά οι νέες μετοχές μέσω της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται να δοθούν μετά τις 14 Δεκεμβρίου 2015, ενώ οι παλαιές μετά το reverse split δεν θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο πριν τις 3 Δεκεμβρίου 2015.
Ανάμεσα στις δύο ημερομηνίες μεσολαβούν 8 ημέρες, οπότε αν η μετοχή πέφτει καθημερινά κατά 30%, όταν οι νέοι μέτοχοι επιχειρήσουν να πουλήσουν μπορούν να προλάβουν την τιμή στο 0,7 ευρώ, επιτυγχάνοντας απόδοση 133% ή 399 εκατομμύρια ευρώ.
Βεβαίως οι παλαιοί μέτοχοι στον ίδιο χρόνο θα έχουν υποστεί περαιτέρω απώλειες 42,4% ή 121,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το αποτέλεσμα αυτής της «πρωτότυπης» διαδικασίας θα είναι η παραγωγή συνολικών λογιστικών κερδών 277 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου ο διπλασιασμός της σημερινής κεφαλαιοποιήσεως της τραπέζης.
Θα μπορούσε βέβαια η μετοχή της ΕΤΕ να μην πέφτει καθόλου αυτές τις 8 ημέρες και η κεφαλαιοποίηση να διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα.
Αλλά θα μπορέσουν οι επενδυτές μακροχρόνια να κερδίσουν από αυτή την διαδικασία;;
H απάντηση θα δοθεί στο μέλλον και δεν μπορεί κάποιος να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα με απόλυτη σιγουριά.
Θα ήθελα όμως να επισημάνω μία ανισορροπία, που προκύπτει από το κλείσιμο των warrants της ΕΤΕ σήμερα (0,01 ευρώ).
Αν υποθέσουμε ότι η τιμή διαμορφώθηκε ορθολογιστικά και δεν υπήρξε άκρατη κερδοσκοπία στην διαπραγμάτευσή τους, τότε η τιμή της ΕΤΕ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 τουλάχιστον αναμένεται να κατέβει έως και 0,036 ευρώ.
Δηλαδή με απλά λόγια όλο αυτό το τερατούργημα έγινε για να αποκτήσουν κάποιοι ξένοι επενδυτές μόλις 20% για περίπου ένα χρόνο.
Για να σταθεροποιήσει η διαδικασία αυτή την τιμή σε επίπεδα άνω των 1,215 ευρώ ανά μετοχή, θα πρέπει το warrants της ΕΤΕ να διαμορφωθεί σε τιμή ανώτερη των 0,37 ευρώ ανά warrant.
Aλλά, αν αυτός είναι ο σκοπός, ο επενδυτής που θα το επιχειρούσε θα έπρεπε να αποβλέπει σε κέρδη 3600% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Θα του κάνει την χάρη η αγορά ή μήπως πρέπει να παρέμβει κάποιος εισαγγελέας και να σταματήσει αυτή την παρωδία, όσο είναι καιρός;
Φαντάζομαι ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2015 το αδίκημα της απιστίας είναι και διαρκές και αυτόφωρο…
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την ηθική αυτουργία για την κακουργηματικής φύσεως απιστία, που επιχειρείται με πολύπλοκες μεθόδους και έχει πολύ μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.
Αυτή η απιστία τιμωρείται στην Ελλάδα με κάθειρξη έως και 10 χρόνια…
Αλλά σε κάποιες άλλες χώρες το αδίκημα λέγεται embezzlement και μπορεί να οδηγήσει και σε διεθνή εντάλματα συλλήψεως τους υπευθύνους και να έχει και φορολογικές προεκτάσεις…
Οἱ μαθητευόμενοι μάγοι τῆς οἰκονομίας πότε θά συναντήσουν τόν κατάλληλο εἰσαγγελέα στίς ΗΠΑ;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply